Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 redenen waarom avontuurlijk zijn gezond is

5 redenen waarom een avontuur gezond is

Avontuur? Wat is dat eigenlijk? Voor ons is avontuur dat je oncomfortabele dingen doet om je er uiteindelijk comfortabel van te laten voelen. Het is iets spannend en iets onverwachts. Avontuurlijk zijn is iets onvoorspelbaars.

Bij yelr houden we van avontuur. Wij zijn liefhebber van outdoor activiteiten en bij outdoor denken wij meteen aan het grote avontuur.

Maar waarom is avontuur zo gezond?

1 | Het brengt je terug naar het innerlijke kind

Op jonge leeftijd worden we vroeg geconfronteerd met volwassen onderwerpen. Voor je het door hebt moet het spelen op het schoolplein vervangen worden voor vraagstukken over hoe je de toekomst gaat invullen. Al vrij snel wordt van je gevraagd om volwassen te zijn en je volwassen te gedragen.

Het is belangrijk om volwassen te zijn. Het nadeel is alleen dat we soms het plezier van een kind missen. Daar waar volwassenen met een boog om een regenplas wandelen, daar springen de kinderen er juist met een grote grijns op het gezicht in.

Een avontuurlijke levensstijl brengt het kinderlijke plezier terug. Hiken in een regenbui, van een helling naar beneden sleeën, suppen op een prachtig bergmeer, van een klif afspringen, gezelligheid met tot voor kort onbekende mensen: ze maken het leven eenvoudig en plezierig.

Het is goed om het leven af en toe niet serieus te nemen en de dingen te benaderen zoals kinderen ze kunnen banderen.

5 redenen waarom een avontuur gezond is

2 | Avontuur maakt het leven tijdloos

Veel mensen ervaren een alledaagse sleur waar alles er elke dag hetzelfde uitziet. Het is logisch om te denken dat in een sleur de tijd langzaam gaat, omdat er mogelijk weinig plezier wordt ervaren. Maar niets is minder waar: routine zorgt ervoor dat de tijd juist voorbij raast.

Zonder dat je het doorhebt vliegen de dagen en de weken voorbij. Waarschijnlijk herkennen we allemaal de uitspraak: ”het is alweer bijna kerst joh, wat gaat de tijd toch snel”. Dat is het perfecte voorbeeld van hoe een jaar voorbij vliegt zonder dat we uitzonderlijke ervaringen hebben opgedaan.

Je wordt ondeugend en vrij

Hoe anders gaat de tijd voorbij in een groot avontuur. Stel je eens voor dat je een half jaar in het buitenland gaat wonen, dat je gaat backpacken, dat je 2 of 3 keer per jaar een avontuurlijk vakantie boekt of dat je standaard met vrienden of familie in het weekend gaat mountainbiken.

Je ziet nieuwe dingen en je ervaart nieuwe dingen. In zo’n geval leef je veel meer in het hier en nu. Je wordt vrijer en ondeugender en moediger dan wanneer je op de bank gaat hangen.

3 | Het avontuur geeft je nieuwe inzichten

Ik neem een uitdagende en leuke hike in de bergen als voorbeeld. Hiken hoog in de bergen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het kan confronterend en zwaar zijn. Vermoeidheid, maar ook weersomstandigheden en de paden kunnen een grote uitdaging zijn.

Maar juist al deze uitdagingen geven nieuwe inzichten. Het zet je tot denken over van alles en nog wat. En dat is interessant omdat je soms tot heldere en creatieve gedachtes kunt komen die belangrijk zijn voor wat je gaat doen in het leven en welke stappen je wilt gaan maken.

De mensen die je spreekt, de ervaringen die je opdoet, de herinneringen die je maakt, je referentiekader dat verandert en het letterlijk verleggen van je grenzen: het houdt je brein lekker fris en op deze manier blijf je jong in de manier hoe je denkt.

4 | Avontuur is goed voor je mentale gezondheid

Een groot avontuur (in wat voor vorm dan ook) is goed voor de gezondheid op mentaal gebied. De veerkracht, het zelfvertrouwen en de flexibiliteit nemen toe wanneer je ervoor kiest om oncomfortabele keuzes te maken.

Je gaat zien dat je meer kunt dan je dacht dat je zou kunnen. Je hebt het gevoel dat je leeft en dat je de dingen doet die bij jou passen. Daardoor vind je de meningen van andere mensen ook niet interessant. Jij volgt je hart en dat is het belangrijkste.

Het versterkt in positieve zin hoe je naar jezelf kijkt. En wat te denken van adrenaline verhogende activiteiten? Reken maar dat het een boost geeft als je ervoor kiest om spannende dingen te doen en deze spannende activiteiten ook nog overwint.

5 redenen waarom een avontuur gezond is

5 | Het maakt het leven spannend

We leven tegenwoordig dusdanig comfortabel dat al het oncomfortabele lastig is voor ons. Maar juist in dat wat oncomfortabel is ligt de groei. Het is dus belangrijk om het leven spannend te houden. Om de dingen te doen die je eng vindt.

Dat kan op allerlei soorten manieren. De onvoorspelbaarheid van het backpacken is eng en spannend, maar dat maakt het tegelijkertijd tot een geweldig avontuur. Onverwachts ervoor kiezen om met een goede vriend te gaan parachutespringen is doodeng, maar ontzettend gaaf tegelijkertijd.

Raften op een wildwaterrivier, hiken door de bergen, een uitdagende canyoningactiviteit, maar ook mensen aanspreken die je altijd al aan had willen spreken, alledaagse keuzes maken die oncomfortabel zijn.. het is allemaal eng en spannend, maar tegelijkertijd zijn het herinneringen die je voor altijd bij blijven.

Andere outdoor inspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.