Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

8 redenen waarom jij op Curaçao wil werken: mijn ervaring

8 redenen waarom jij op Curaçao wilt werken

Azuurblauw water, witte stranden, tropische temperaturen, een cocktail en palmbomen: het is heerlijk cliché, maar dit is Curaçao in een notendop. Curaçao is een paradijs en een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Maar waarom zou je niet gewoon op Curaçao gaan wonen?

Wonen en werken op Curaçao is makkelijker dan je denkt en ik kan dat bevestigen. Ik heb zelf 6 maanden op Curaçao gewoond, dus ik weet waar ik over praat. Wonen op een paradijs werd ineens werkelijkheid en ik had deze periode voor geen goud willen missen. Er zijn veel voordelen van wonen op Curaçao.

In dit blog deel ik acht redenen waarom ook jij voor een tijdelijke periode op Curaçao moet gaan werken.

1 | Het is lekker warm op Curaçao

Op Curaçao is het warm. En dat zou zeker een reden kunnen zijn om naar Curaçao te verhuizen. Op Curaçao is het 24 uur en 7 dagen lang lekker weer met een gemiddelde temperatuur van 31,2 graden.

In het begin moet je wennen aan het klimaat op Curaçao en heb je een paar dagen nodig om goed te acclimatiseren. Later ben je de tropische temperaturen eigen en merk je de hitte nauwelijks op. In dat geval hoef je er niet meer aan te wennen.

En eerlijk? Het is heerlijk om elke dag onder deze omstandigheden te mogen wonen en werken. Je merkt dat het lichaam ontspant van de zonnestralen en de warmte. Wat een voorrecht dat je voor een langere tijd onder deze tropische omstandigheden mag leven!

2 | Feesten op Curaçao

Op Curaçao wordt veel gefeest. Elke avond worden er wel ergens feesten georganiseerd. Dat gaat anders dan in Nederland. Vaak beginnen de feestjes al vroeg in de avond en eindigen ze ook relatief vroeg. Ook de manier van feesten is anders dan we in Nederland gewend zijn.

Vaak begin je met een overheerlijk biertje en met je voeten in het zand aan het feest. Het is een toegankelijke manier van feest vieren en niet te vergelijken met een kroeg op de zaterdagnacht in Nederland.

De vrijdagen en zondagen staan bekend om zijn feesten bij Wet & Wild, op de woensdag trekt het hele eiland richting Cabana Beach en op zaterdag kun je feesten bij Zanzibar. En dat is nog maar een klein deel van alles wat Curaçao te bieden heeft.

Wat te denken van Full Moon of van grote artiesten als Guus Meeuwis en Hardwell die regelmatig een optreden komen geven? En dan hebben we het ook nog niet gehad over de officiële feestdagen op Curaçao die groots worden gevierd.

Geloof me: ik ben niet het grootste feestbeest op aarde en zelfs ik heb me kostelijk vermaakt op dit eiland.

8 redenen waarom jij op Curaçao wilt werken

3 | Je hebt op Curaçao altijd vakantie

Of je nu voor 3 maanden, 6 maanden of voor een jaar op Curaçao gaat werken en wonen: gevoelsmatig heb je altijd een vakantiegevoel. En dat is eigenlijk gek, omdat je naast je vrije dagen veel aan het werk bent.

Het grote verschil is dat je op vrije dagen geen Netflix-serie gaat kijken. Je gaat juist ergens op het strand relaxen, het eiland van top tot teen ontdekken of in alle rust een koffietent in Willemstad opzoeken.

Je wordt meegesleurd in de mentaliteit van het eiland. Niet alleen op vrije dagen, maar ook op werkdagen. In combinatie met het warme weer en de tropische omstandigheden voelt het aan alsof je 6 maanden lang op vakantie bent.

4 | Je stapt uit je comfortzone

Voor een groot deel bestaat het avontuur uit strand, feesten, werken, mensen ontmoeten, cocktails drinken en levenservaringen opdoen. Maar het is naïef om te denken dat alles alleen maar pracht en praal is. Werken en wonen in het buitenland is een stap uit je comfortzone en dat is niet altijd makkelijk.

Door de weken heen leer je jezelf beter kennen. En deze worstelingen maken het avontuur meer dan waard. Je komt namelijk als een volwassener mens terug in Nederland. En dat is niet gek, want moet je kijken waar je allemaal tegen aan loopt:

 • Je verlaat een omgeving met mensen die je liefhebt.
 • Je gaat naar een ander (onbekend) land.
 • Er zijn geen of weinig mensen die je kent en waar je op terug kunt vallen.
 • Het is een ander klimaat met andere gewoontes en een andere cultuur.
 • Mogelijk ga je tegen financiële vraagstukken oplopen.
 • Je moet daarnaast voor jezelf zorgen. Boodschappen doen, naar de kapper in een ander land, eten maken voor jezelf: je neemt de verantwoordelijkheid over je eigen leven en dat is wennen als je dat in Nederland nog niet hebt gedaan.

Leeftijd speelt een grote rol. Hoe jonger je bent, hoe groter de leerprocessen vaak zijn. En hoe vaker je in het buitenland hebt gewoond, hoe normaler het wordt.

Wat leer je van wonen in een ander land?

De spanning en het gevoel dat je dit niet aankan zijn in mijn ogen geen reden om niet naar Curaçao te gaan. Sterker nog: ze zijn juist een reden om te gaan. Reizen en buitenlandse avonturen brengen interessante levenslessen met zich mee.

Je krijgt er zelfvertrouwen van, je vergroot je referentiekader, je gaat steviger in je schoenen staan, je wordt er volwassen van, je komt erachter wat je wel en niet belangrijk vindt en je ontmoet inspirerende mensen. Allemaal redenen om het grote avontuur tegemoet te gaan.

Kas Biba Bon: het studentenhuis waar ik heb gewoond
> Dit was mijn uitzicht vanaf mijn veranda.

5 | Je leert een hoop nieuwe mensen kennen

Waar je ook gaat werken ter wereld, je ontmoet gegarandeerd nieuwe mensen! En dat is inspirerend en een verrijking voor de rest van je leven. Ben je bang om eenzaam en alleen te zijn op Curaçao? Dat is niet nodig. Je ontmoet gegarandeerd nieuwe mensen zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Het is een terechte angst, maar door alle collega’s en alle huisgenoten die in hetzelfde schuitje zitten als jij, heb je binnen no-time nieuwe vrienden. Het is praktisch onmogelijk om gedurende de hele periode in je eigen bubbel te leven en geen mensen te spreken.

Wat is daar waardevol aan? Iedereen heeft unieke verhalen die inspireren. Je krijgt allemaal huisgenoten die uit verschillende plekken uit Nederland komen. Iedereen heeft een eigen verhaal. Dat is voor jou interessant, maar ook voor andere mensen die wederzijds geïnteresseerd zijn in jou.

6 | Je leeft van dag op dag

In Nederland zijn we gehaast. Alles moet snel en effectief, we zijn van 9 tot 5 aan het werk, we werken aan onze carrière en toekomstdromen, we onderhouden ons sociale leven, we gaan naar de sportschool en vinden een Netflix-serie of een voetbalwedstrijd ontspanning.

Hoe anders is dat op Curaçao, waar een sociaal leven, een carrière en een mooie toekomst ook belangrijk is, maar waar het dagelijks leven er een stuk anders uitziet. En ja, daar moet je als Nederlander in het begin aan wennen.

Al dan niet gedwongen door het klimaat wordt er op Curaçao van dag op dag geleefd. Er is minder stress en minder gedoe. Alles lijkt langzamer te gaan en voor ons als Nederlanders is dat bijna ondenkbaar, maar op Curaçao is dat een alledaagse realiteit.

Leven op de Antilliaanse mentaliteit

Is dat dan een voordeel of een nadeel? Ik denk dat het een voordeel en een nadeel is. Net als dat onze mentaliteit in Nederland voordelen en nadelen heeft. Mijn ervaring is dat het vooral mijn ogen heeft geopend. Ik heb er van geleerd.

Het is in woorden lastig uit te drukken, maar ik kan me de momenten nog herinneren dat ik de stress letterlijk van mijn schouders af voel glijden. Er kan zo’n serene rust over het eiland hangen dat je er in meegezogen wordt.

En dat gevoel zou elke Nederlander eens moeten ervaren. Het gevoel van rust. Dat je even op de rem trapt en het rustig aan doet. En dat we leren accepteren dat je ook op die manier van alles kunt bereiken.

8 redenen waarom jij op Curaçao wilt werken

7 | Buitenlandse ervaringen zijn heilig

Ik heb ondertussen mooie reisjes mogen maken en ik heb naast Curaçao in andere landen mogen wonen. En tot op de dag van vandaag blijven het de mooiste ervaringen van mijn leven. Het is namelijk een kick om zo’n groot avontuur aan te gaan.

En waarom is dat dan zo’n kick? Dat komt simpelweg omdat je dingen bewust meemaakt. Je leert jezelf kennen door de grote uitdagingen, je neemt nieuwe culturen en andere klimaten in je op, je ontmoet nieuwe mensen en ziet de natuur op een andere manier dan dat je dat in Nederland doet.

En dat alles draagt bij aan een ervaring. Een ervaring die puur is; eentje waarvan je echt het gevoel hebt dat je aan het leven bent. En dat is niet alleen rozengeur en maneschijn, maar dat hoeft ook niet. Ook de worstelingen maken het tot een geweldige ervaring.

Dus mijn advies: ga gewoon. Twijfel er niet langer over. Je hebt onbewust al een keuze gemaakt.

8 | Het is een magnifiek eiland

And last but not least: Curaçao is een magnifiek eiland en wonen en werken op Curaçao is een prachtige ervaring.

 • Het is 7 dagen per week lekker weer.
 • Zeldzame regenbuien ga je met open armen ontvangen.
 • Curaçao is een partyeiland bij uitstek.
 • Je kunt op Curaçao Nederlands praten, maar je verbetert ook de Engelse taal (en Spaans en Papiaments).
 • Op Curaçao gaat alles tranquilo en dat is een wijze levensles.
 • De lokale inwoners zijn vriendelijke, vrolijke en warme mensen.
 • Er valt veel te ontdekken op Curaçao. Van het kleurrijke Willemstad tot de relaxte stranden en van de Christoffelberg tot de ruige zee bij Shete Boka.
 • De zonsondergangen op Curaçao zijn prachtig.
 • Naast het grote Curaçao ligt het onbewoonde eiland Klein Curaçao die je gegarandeerd gaat bezoeken.
 • Je leert inspirerende mensen kennen.
 • Je doet geweldige werkervaringen op.
 • En je hebt herinneringen voor het leven!

Waar wacht je nog op?

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.