Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

8 redenen waarom jij op Curaçao wilt werken

8 redenen om op Curaçao te gaan werken
DEEL

Azuurblauw water, witte stranden, tropische temperaturen, een cocktail en palmbomen: het is heerlijk cliché, maar dit is Curaçao in een notendop. Curaçao is een waar paradijs en een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Maar waarom zou je niet gewoon op Curaçao gaan wonen en werken? Waarom zou je van dit overheerlijke paradijs niet jouw thuis maken?

Ik heb zelf op Curaçao gewerkt en gewoond en werkte bij een hippe horecazaak pal aan het strand. Ik werkte voornamelijk achter de bar, maar stond af en toe ook in de bediening in het restaurant of op het strand. Ik woonde in Willemstad en had vanaf mijn veranda en hangmat een magnifiek uitzicht over de wijk Saliña. Op vrije dagen ging ik naar verschillende stranden over het hele eiland, een dag naar het onbewoonde eiland Klein Curaçao, de Christoffelberg beklimmen of een dagje naar het kleurrijke Willemstad.

Ik kan zeggen dat het één van de mooiste avonturen is geweest die ik heb meegemaakt. In deze blog ga ik je 10 redenen geven waarom ook jij op Curaçao kunt werken. Ik denk dat je diep van binnen wel weet of je dit avontuur aan wilt gaan ja of nee! Het feit dat je op deze blog bent terechtgekomen zegt ongetwijfeld iets over jouw onderbuikgevoel. Natuurlijk is het spannend om een half jaar naar een ander deel van de wereld te verhuizen, maar juist die spanning maakt het een onvergetelijke ervaring!

1 | Het is lekker warm op Curaçao

Je verwacht het misschien niet, maar op Curaçao is het warm. Héél warm. En dat is een overheerlijke motivatie om naar de Caraïben te verhuizen. We houden allemaal van warm weer en worden vrolijk van de zon. Op Curaçao schijnt in principe 7 dagen per week met een gemiddelde temperatuur van 31,2 graden. Dat is overigens wel de temperatuur dat gemeten wordt. De gevoelstemperatuur ligt gemiddeld 4 á 5 graden hoger.

In het begin is het acclimatiseren en moet je flink wennen aan de tropische temperaturen. Op een gegeven moment wen je aan de temperaturen en merk je de hitte nauwelijks op. Curaçao is een eiland en daardoor staat er gelukkig veel wind. Door de wind is het heel aangenaam op Curaçao. Dat bracht soms hele ontspannen dagen met zich mee.

Ik kan mij herinneren dat ik op een zondag naar Willemstad ben gegaan. De winkels waren dicht, het was warm, er stond een stevige en warme wind, ik voelde mij enorm ontspannen en tegen dromerig aan en zonder een besef te hebben van de tijd was dat één van de lekkerste dagen die ik daar heb meegemaakt. We sjokten wat rond, dronken een kop koffie bij de Starbucks en we hebben ons prima vermaakt zonder echts iets te hebben gedaan.

Je moet het zelf ervaren! Maar ik kan bevestigen dat je op Curaçao letterlijk tot ontspanning gezogen wordt. Je voelt op sommige dagen letterlijk de stress uit je lijf stromen. En dat heeft voor een heel groot deel te maken met de warme temperaturen.

Lees ook:
Wat is het klimaat op Curaçao?

2 | Er zijn veel feesten op Curaçao

Als je van feesten houdt, dan is Curaçao de perfecte bestemming voor jou. Na een warme en zwoele middag op het strand kun je een overheerlijk biertje drinken op één van de vele feesten op het eiland. Op Curaçao heb je elke week op dezelfde dag op dezelfde plekken feest. De vrijdagen en zondagen staan bekend om zijn feesten bij Wet & Wild, op de woensdag trekt het hele eiland richting Cabana Beach en op zaterdag kun je feesten bij Zanzibar. En daarmee heb ik lang niet alle feesten genoemd.

Naast de wekelijkste feesten is er ook een bekend maandelijks feest, namelijk Full Moon op Kokomo Beach. En uiteraard worden er ook huisfeesten gegeven en komen er elk jaar bekende artiesten naar Curaçao, zoals Kensington, Guus Meeuwis, Hardwell, Broederliefde en nog veel meer. Met gezellige happy hours, een koude Amstel Bright, het zachte zand aan je voeten en een prachtige zonsondergang kan je geluk niet op!

Op Curaçao wordt anders gefeest dan in Nederland

Feesten op Curaçao heeft voor mij wel een andere definitie dan feesten in Nederland. In Nederland trekken we rond 00:00u naar de grote stad en blijven we tot laat in de nacht in grote discotheken feest vieren. Veel feesten op Curaçao beginnen ook gewoon rond 17:00u en eindigen al rond 00:00u. Het lekkere van Curaçao is dat alles buiten plaats vindt. Je kunt de avond beginnen door al zittend lekker rustig een Amstel Bright te drinken, gezellige gesprekken te voeren met je collega’s/huisgenoten, te genieten van de zonsondergang om vervolgens later op de avond te gaan dansen! It’s all up to you!

Misschien dat alle feestjes jou kunnen afschrikken, maar daarom wil ik ook de vergelijking maken met feesten in Nederland en feesten op Curaçao. Daar zitten wel degelijk verschillen in namelijk! Ik houd van feesten, maar ben an sich niet de grootste feestbeest op deze aarde. Toch kon ik op Curaçao heerlijk op mijn eigen manier feesten samen met mijn collega’s en huisgenoten. Dat vond ik echt een top ervaring, we hebben geweldige avonden meegemaakt met zijn allen.

Er zijn veel feestjes op Curaçao

> De voorbereidingen van Happy Hour bij Zanzibar Beach & Restaurant.

3 | Je hebt op Curaçao altijd vakantie

Of je nu voor 3 maanden, 6 maanden of voor een jaar op Curaçao gaat werken en wonen: gevoelsmatig heb je altijd een soort vakantiegevoel.

Tenminste, dat had ik wel.

Laat ik vooropstellen dat wonen op Curaçao gaat wennen. Op ten duur rijd je naar je werk of naar huis zoals je dat ook in Nederland doet. Je gaat in patronen leven en de ene dag heb je meer zin om te werken dan de andere dag. Daarnaast heb je tijdens het werken weinig tijd om te relaxen, want in de horeca kun je hele drukke avonden meemaken. Als ik ergens hard heb leren werken, dan is dat wel op Curaçao.

En toch, omdat je weet dat je voor een bepaalde periode op Curaçao gaat wonen en dat er ooit weer een einde aan het avontuur zit te komen, voelt het alsof je altijd op vakantie bent. Ik heb met veel regelmaat besef momenten meegemaakt dat ik amper kon geloven dat ik op Curaçao aan het wonen en werken was.

Los van de drukke werkdagen leefde ik in het ritme van de lokale bevolking. Ik deed lekker rustig aan, liet de dag van morgen rustig op mij afkomen, kon heerlijk relaxed autorijden en ik leefde lekker mijn dagen. Op de één of andere manier bekroop mij altijd een vakantiegevoel en laten we eerlijk zijn: ik was standaard 2 dagen in de week vrij en kon 2x per week naar een tropisch strand afrijden en genieten van het eiland. Daar betaal ik anders honderden euro’s voor als ik vanuit Nederland op vakantie zou gaan!

4 | Je stapt uit je comfortzone

De gedachten zijn heel mooi: strand, feestjes, werken, mensen ontmoeten, cocktails drinken en een levenservaring opdoen. Toch gaat het niet altijd over rozen. Helemaal als het jouw eerste avontuur in het buitenland gaat worden, loop je geheid tegen jezelf aan. Dat is niet erg! Het is onderdeel van wonen en werken in een ander land. Ook als je voor een jaar gaat backpacken door Azië zitten er slechte dagen bij. Dat is in mijn ogen het leerproces tijdens een avontuurlijk leven.

 • Je verlaat een omgeving met mensen die je liefhebt.
 • Je gaat naar een ander (onbekend) land.
 • Er zijn geen of weinig mensen die je kent waar je op terug kunt vallen.
 • Het is een ander klimaat met andere gewoontes en een andere cultuur.
 • Misschien ga je op sommige dagen jouw familie of vrienden missen.
 • Mogelijk ga je ook tegen financiële vraagstukken oplopen.
 • Je moet daarnaast voor jezelf zorgen. Boodschappen doen, naar de kapper in een ander land, eten maken voor jezelf: je neemt de verantwoordelijkheid over je eigen leven en dat is wennen als je dat in Nederland nog niet hebt gedaan.

Wat het ook is; het is een onveilige en nieuwe wereld. Je moet simpelweg je plek gaan zoeken in een onbekende omgeving. Dat is voor iedereen raar en spannend en al heb je je plek gevonden, je gaat ongetwijfeld dagen meemaken waarin het niet wil lukken en je het verlangen hebt om eventjes in Nederland te willen zijn.

Leerprocessen van een avontuur in het buitenland

Als je verwacht dat op Curaçao wonen zonder slagen en stoten gaan, dan kan ik je bijdeze uit je droom halen. Worstelingen horen simpelweg bij een groot, buitenlands avontuur. Je verlegt je grenzen en het leven gaat je flink op de proef stellen. Dat is niet om jou te pesten, dat is enkel omdat je onbekend bent met de nieuwe situatie en je hier een weg in moet vinden.

Je wordt gedwongen onbekende mensen aan te spreken, onbekende talen te spreken, initiatieven te nemen en de verantwoordelijkheden te pakken.

 • Je gaat steviger in je schoenen staan.
 • Daar krijg je zelfvertrouwen van.
 • Je wordt er een volwassen mens van.
 • Je vergroot referentiekaders over de aarde.
 • Je ontmoet er inspirerende mensen van.
 • Je gaat erachter komen wat je wel en niet belangrijk vindt.
 • En ook wat je wel en niet wilt in het leven.
 • And so on!

Uiteindelijk levert ongemak gemak op. Van de worstelingen die je gaat krijgen word je in mijn ogen een beter mens. Sterker nog, de honger om te leren kan groeien en waarschijnlijk wil je nog heel veel andere avonturen maken in het buitenland!

Voel je ongemak als je op Curaçao woont of vind je het ongemakkelijk voelen als het avontuur bijna gaat beginnen?

Negeer het gevoel niet, verzet je er ook niet tegen. Accepteer het. Voel je lijf en de spanning. Laat het ongemakkelijke gevoel in je lichaam stromen. En heb vertrouwen in jezelf en in een goed verloop van jouw avontuur! Wees trots op jezelf.

Kas Biba Bon: het studentenhuis waar ik heb gewoond

> Het uitzicht vanaf mijn veranda in de wijk Saliña.

5 | Je leert een hoop nieuwe mensen kennen

Waar je ook gaat werken ter wereld, je ontmoet gegarandeerd een hoop nieuwe mensen! Door de gezamenlijke studentenhuizen en het werk word je ook gedwongen om nieuwe mensen te leren kennen. Het is onmogelijk om gedurende de hele periode in je eigen bubbel te leven en geen mensen te spreken. De mensen die je op Curaçao gaat ontmoeten worden je beste vrienden. Dat is waardevol!

Ik heb naast Curaçao ook in Frankrijk gewoond en gewerkt en mensen ontmoeten en herinneringen maken vind ik het allerbelangrijkste in mijn avonturen in het buitenland. Ik heb mensen van over de hele wereld leren kennen en iedereen heeft een andere unieke persoonlijkheid met een eigen verhaal. Dat interesseert mij. Ik ben altijd benieuwd naar het leven van andere mensen en wat zij bijvoorbeeld in andere reizen hebben meegemaakt.

Wees niet bang voor eenzaamheid

Van alle nieuwe mensen zijn er altijd een paar waar je weinig verbinding mee voelt en waar je weinig tijd mee gaat doorbrengen. Dat is normaal en dat hebben we allemaal. Je gaat echter ook mensen uit alle leeftijden ontmoeten waar je gigantisch mee gaat lachen, waar je je af en toe aan kunt irriteren en waar je ongetwijfeld een koud biertje mee gaat drinken op het strand. Dit worden herinneringen die je nooit meer gaat vergeten!

Ben je bang dat je een eenzaam leven gaat krijgen op Curaçao? Geloof mij, dat gaat niet gebeuren! Uiteraard moet je er altijd voor openstaan om nieuwe mensen te leren kennen, maar zoals ik eerder al zei; je wordt onbewust gedwongen nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb mensen leren kennen in mijn huis, op het werk, op het strand, tijdens een huisfeestje en op de meest gekke plekken kreeg ik nieuwe contacten. Dat gaat jou ook gebeuren.

6 | Je leeft van dag op dag

Op Curaçao heerst een andere mentaliteit dan in Nederland. In Nederland zijn we erg gehaast. Alles moet snel en effectief, we zijn van 9 tot 5 aan het werk, we werken aan onze carrière en toekomstdromen, we zijn continue alert op de tijd en we vinden het belangrijk om afspraken na te komen.

De mentaliteit op Curaçao is het tegenovergestelde van de mentaliteit in Nederland. Op Curaçao gaat alles net iets trager, lijken ze zich over bepaalde zaken minder druk te maken en leven ze meer van dag op dag.

Hoe je het ook wendt of keert, je wordt in deze mentaliteit meegezogen. Dat kan in het begin even lastig zijn. Als je met haast naar het werk rijdt, dan is het frusterend dat niemand op de weg zich enigszins druk lijkt te maken dat jij op tijd op het werk komt ja of nee.

 • Officieel komt de vuilniswagen elke woensdag de vuilnis in onze straat ophalen. Je moet echter niet raar staan te kijken dat de vuilniswagen om wat voor redenen dan ook 1 of 2 dagen later komt.
 • Afrekenen in de supermarkt kan wat tijd in beslag nemen, omdat de caissières weinig haast lijken te maken met de lange wachtrij of in een gezellig gesprek zijn gekomen met de personen voor in de rij.
 • Op wegen waar je 80 km/u mag rijden, rijd je ook wel eens 50 km/u.
 • En zo zijn er veel voorbeelden te noemen.

De Curaçaose mentaliteit wordt je eigen

Laat ik vooropstellen dat we ons hebben aan te passen aan de mentaliteit op Curaçao. We zijn immers Nederlanders en komen niet oorspronkelijk van het eiland.

Maar zoals gezegd leef je langzamerhand met de mentaliteit mee. Op ten duur ga je de gesprekken met de caissière waarderen en heb je vrede met de langzame autoritten richting het werk. De mentaliteit van Curaçao is een leerproces voor de Nederlander. Op Curaçao word je letterlijk en figuurlijk op de rem gedrukt.

Dat heeft allereerst te maken met het klimaat. Ik geloof dat in landen als Curaçao, Spanje, Italië en andere tropische landen de mensen langzamer leven vanwege de temperaturen. Daarnaast moet ik erkennen dat de financiële situatie niet altijd over rozen gaat. Ik moest mij op financieel gebied door de tijden heen worstelen. En ook al gaf dat af en toe stress, ik heb er eerlijk gezegd ook van genoten. Ik begon letterlijk van dag op dag te leven en liet de dag van morgen op mij afkomen.

Het prachtige uitzicht vanaf Kura Hulanda Resort op Curaçao

> Het prachtige uitzicht vanaf het Kura Hulanda Resort in het westen van Curaçao.

7 | Je doet prachtige ervaringen op

Waarom loop ik warm voor buitenlandse avonturen? Dat heeft voor mij puur en alleen te maken vanwege de ervaringen die ik opdoe. Een half jaar naar Curaçao, een jaar in Frankrijk of een reis door Lapland (om voorbeelden te noemen) geven mij het gevoel dat ik leef. Natuurlijk horen daar ongemakkelijke situaties bij. Het is spannend, je doet het alleen en je gaat naar een onbekend land, maar juist dat geeft mij het levendige gevoel.

Het is niet uit te leggen totdat je het avontuur daadwerkelijk bent aangegaan. Gewoon het feit dat je op Curaçao woont en allemaal mensen leert kennen en belangrijke stappen maakt in het leven omdat je volledig uit je comfortzone wordt getrokken; daar krijg ik heel veel adrenaline van.

Ik weet nog het moment dat ik samen met mijn huisgenoot richting huis reed en hij tegen mij zei: ”gek dat alles zo normaal gaat voelen en dat we Curaçao als ons thuis zijn gaan beschouwen” en toen dacht ik ”wauw, dat is inderdaad heel cool!”. Of het moment dat ik de Christoffelberg had beklommen en het tot mij doordrong in wat voor avontuur ik was terechtgekomen.

”Ik zou er eeuwig spijt van hebben gehad
             als ik dit avontuur niet had meegemaakt”

Ik heb er 6 maanden gewoond en ik had het voor geen goud willen missen. Ik kijk er tot op de dag van vandaag met ontzettende goede herinneringen op terug. Ik ga mijn tijd op Curaçao nooit vergeten en als ik ooit op mijn sterfbed terechtkom kan ik het mijzelf niet verwijten dat ik mijn hart niet heb gevolgd en ik het avontuur op Curaçao niet heb meegemaakt. Daar zou ik eeuwig spijt van hebben gehad.

Ik vind het belangrijk om af en toe nieuwe dingen mee te maken. Ik ken Nederland van A tot Z en kan de straten in mijn woonplaats dromen. Ik wil niet mijn hele leven op één plek blijven wonen en geen nieuwe impulsen hebben meegemaakt. Reizen of werken in het buitenland (in dit geval Curaçao) levert simpelweg nieuwe referentiekaders op en dat is voor mij van onschatbare waarde.

8 | Het is een magnifiek eiland

And last but not least: Curaçao is een magnifiek mooi eiland en wonen en werken op Curaçao is een prachtige ervaring (wel als jouw hart dit ingeeft uiteraard).

 • Het is 7 dagen per week lekker weer.
 • Je wordt hartstikke blij van de zeldzame regenbuien.
 • Curaçao is een party-eiland bij uitstek.
 • Je kunt op Curaçao Nederlands praten, maar je verbetert ook de Engelse taal (en Spaans en Papiaments).
 • Op Curaçao gaat alles tranquilo en dat is een relaxte levensmentaliteit.
 • De lokale inwoners zijn hele vriendelijke, vrolijke en warme mensen.
 • Er valt veel te ontdekken op Curaçao. Van het kleurrijke Willemstad tot de relaxte stranden en van de Christoffelberg tot de ruige zee bij Shete Boka.
 • De zonsondergangen op Curaçao zijn werkelijk prachtig.
 • Je gaat geheid een trip naar het onbewoonde eiland Klein Curaçao maken.
 • Je leert allemaal inspirerende mensen kennen.
 • Je doet geweldige werkervaringen op.
 • En je hebt herinneringen voor het leven!

Waar wacht je nog op?

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 7 =