Als je een outdoorliefhebber bent, dan is Schotland een prachtig land om in te reizen. De natuur is ongerept met haar bergen, rivieren en prachtige meren en zeker wandelaars kunnen zich goed vermaken in Schotland.
Ik heb een prachtige rondreis door dit land mogen maken en je raadt het al, de focus van onze reis was natuurlijk avontuur. Schotland dwingt je om lekker naar buiten te gaan. Zo beklommen we de Ben Nevis en wandelden we een deel van de West Highland Way.
Daarnaast beklommen we ook een relatief onbekende berg, namelijk de Schiehallion. Ze kiezen er bewust voor om deze berg voor een klein publiek toegankelijk te houden. Doen ze dat niet, dan heeft de berg de potentie om een toeristische trekpleister te worden.
In dit blog neem ik je mee in mijn ervaring met het beklimmen van deze leuke en mooie berg!

De Schiehallion beklimmen: mijn ervaring
De mooiste ervaringen ontstaan als je spontaan iets gaat ondernemen. Dat was ook met de Schiehallion het geval. We verbleven een aantal dagen op de camping bij Glengoulandie Camping & Caravanning (een aanrader) en omdat we een dag niks hadden ingepland, waren we druk aan nadenken hoe we onze dag konden invullen.
En wat doe je dan? Je pakt je telefoon en struint het internet af om iets leuks te gaan doen in de omgeving.
Via het internet ontdekten we de Schiehallion en zo ontstond het idee om een lange hike te gaan maken.
Waar ligt de Schiehallion?
De Schiehallion is een berg in de omgeving van Kinloch Rannoch in het midden van Schotland. De berg is 1083 meter hoog en vooral onder de lokale mensen een populaire berg om te beklimmen.
Is het moeilijk om de Schiehallion te beklimmen?
De Schiehallion lijkt met 1083 meter een eenvoudige berg om te beklimmen. Als je dat vergelijkt met de Ben Nevis, dan is de Ben Nevis twee keer zo hoog als de Schiehallion en zelfs de Ben Nevis is een kleine berg als je het vergelijkt met de bergtoppen van de Franse Alpen.
Toch mogen de mystieke Schotse bergen niet onderschat worden.
Vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden en de harde wind is het beklimmen van een berg in Schotland moeilijker dan je denkt. En dat geldt ook voor de Schiehallion.



Hoe ziet de beklimming van de Schiehallion eruit?
De berg is voor iedereen met een goede basisconditie te bewandelen en de berg is vooral avontuurlijk vanwege de ondergrond van de berg.
Vanaf Braes of Foss Car Park, de plek waar je de auto kunt parkeren, begin je op een goed en veilig aangelegd pad met de wandeling.
Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het pad wordt. Het goed begaande pad verandert namelijk in een pad met grote losliggende stenen. Bij elke stap die je maakt moet je goed opletten. Een verzwikte enkel of een lelijke val liggen op de loer.
Dat maakt de berg uitdagender dan je waarschijnlijk had verwacht. Met hele harde wind en regenval en de losliggende rotsen kan het beklimmen van de Schiehallion erg avontuurlijk zijn.
Wat moet ik meenemen als ik de Schiehallion ga beklimmen?
Het is belangrijk om goed voorbereid de Schielhallion te beklimmen. Vooral omdat je jezelf moet beschermen tegen de regen, lage temperaturen en de harde wind.
Warme en waterafstotende kleding
Het belangrijkste is om waterafstotende wandelkleding mee te nemen. Denk dus aan goede regenkleding en aan een regenhoes voor je rugzak. Je kleren blijven droog waardoor je warm blijft en ook je rugzak en alles in je rugzak blijft droog.
Ook goede thermokleding en handschoenen zijn belangrijk als je de Schiehallion gaat beklimmen, omdat het erg koud kan zijn.
Goede wandelmaterialen
De paden op de Schiehallion zijn ruig en daarom zijn goede wandelschoenen een must. Ook goede wandelstokken zijn voor de losliggende rotsen en stenen erg belangrijk als je de top van de Schiehallion wil bereiken.
Eten en drinken
En zoals bij elke actieve beklimming is voldoende eten en drinken natuurlijk erg belangrijk!
Wat als er geen wind staat op de berg?
Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt en er is geen of nauwelijks wind, dan moet je rekening houden met midges. Midges zijn kleine steekvliegen en die kunnen het beklimmen van de berg behoorlijk verpesten. Dat is trouwens niet alleen op de Schiehallion het geval. In heel Schotland komen deze steekvliegen voor en het is belangrijk om je tegen midges te beschermen.
De midges komen vooral voor vanaf de lente tot ongeveer de herfst.


Is het de moeite waard om naar de top van de Schiehallion te gaan?
De Schiehallion is misschien niet de hoogste berg, toch is het een uitdagende berg en moet je een paar uur reserveren om de top van de berg te halen.
De natuur in de omgeving is prachtig en daarom is het zeker de moeite waard om de berg te beklimmen. Daarnaast weten de toeristen de berg nauwelijks te vinden en kun je in alle rust naar de top wandelen.