Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit heb ik gedaan in Lapland in de winter

Wat kun je doen in Lapland in de winter?

Veel mensen zien een reis naar Lapland als een droom die ze ooit willen verwezenlijken. Vooral het bewonderen van het noorderlicht staat voor iedereen hoog op het lijstje.

Toch is de reis naar Lapland dichterbij dan je denkt. Je moet namelijk niet vergeten dat Lapland een gebied is in het noorden van Scandinavië en dat dit gebied vanuit Nederland goed te bereiken is. En je hoeft geeneens te vliegen. Het is ook een leuke manier om met de nachttrein naar Lapland te reizen.

Het is wel belangrijk om een goede overweging te maken wanneer je naar Lapland gaat reizen. Vanwege de weersomstandigheden, de hoeveelheid sneeuw en natuurfenomenen als het noorderlicht wordt reizen vanaf januari tot april als de beste reistijd gezien.

Maar welke leuke activiteiten zijn er te doen in Lapland? In dit blog neem ik je mee naar alle leuke dingen die je in de winter in Lapland kunt doen.

Zoek de adrenaline op de sneeuwscooter in Lapland

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar sneeuwscooteren is erg populair in Lapland. Door de meters diepe sneeuw is de sneeuwscooter ideaal om van A naar B te reizen. Allereerst krijg je uitleg hoe je een sneeuwscooter moet besturen en daarna kun je de ultieme kick ervaren.

Het geeft je de kans om op hoge snelheid over de sneeuw te razen en de kracht en snelheid van de sneeuwscooter te ervaren. Het kan een adrenalinekick geven voor mensen die van avontuur houden.

Met een sneeuwscooter kom je gemakkelijk in afgelegen gebieden die anders moeilijk toegankelijk zijn. Op geen andere mogelijke manier kun je de ongerepte natuur van Lapland op deze manier ervaren.

Slapen in een iglo in Lapland

Hoe cool is het om te zeggen dat je in een iglo hebt geslapen? In Lapland is dat natuurlijk mogelijk. Maar, en dat ligt binnen de verwachtingen natuurlijk, het is koud. Heel erg koud.

En daar moet je je natuurlijk op voorbereiden. Speciale slaapzaken en een goede iglo zijn cruciaal om de nacht in een iglo door te kunnen komen. Maar het is alle moeite en het zijn alle ongemakken meer dan waard.

Slapen in een iglo is een kans om iets anders te proberen en een unieke slaapplek te hebben. Je krijgt de kans om te ontdekken hoe het is om te leven zoals de inheemse volkeren van het Noordpoolgebied dat deden.

7 leuke activiteiten voor in Zweeds Lapland

Een sleehondentocht maken in Lapland

Wat onlosmakelijk aan Lapland is verbonden is natuurlijk een sleehondentocht. Dat is het plaatje dat we van Lapland kennen. Dat je door 5 of 6 honden op een slee door de diepe sneeuw wordt getrokken.

Een sleehondentocht door Lapland is net als het sneeuwscooteren een leuke manier om de landschappen van Lapland te ontdekken. Ook nu kom je op plekken waar je anders niet zo snel kunt komen. Terwijl de honden het werk doen kun jij genieten van de Scandinavische natuur.

Je moet als bestuurder van de sleehondentocht trouwens wel werk verzetten. Het is belangrijk dat je op het goeie moment gaat afremmen en in sommige gevallen hebben de honden een steuntje in de rug nodig.

Een sneeuwschoenwandeling maken in Lapland

Een nog actievere manier om de landschappen van Lapland te ontdekken is een sneeuwschoenwandeling. Sneeuwschoenwandelen is een populaire sport in Lapland. Zowel toeristen als lokale inwoners wandelen graag door de diepe sneeuw in de Scandinavische wildernis.

Een wandeling door een bos in de bergen is natuurlijk niet te vergelijken met een sneeuwschoenwandeling in Lapland. De weersomstandigheden zijn een stuk extremer en de ondergrond maakt de wandeling extra uitdagend.

Voor een sneeuwschoenwandeling plaats je sneeuwschoenen (wat erg lijkt op tennisrackets) onder je wandelschoenen zodat je je gemakkelijk door de sneeuw kunt bewegen. Hierdoor kun je je gewicht verdelen en genieten van de landschappen om je heen.

En o ja, het is niet uitgesloten dat je wilde dieren tegenkomt. Dat maakt een sneeuwschoenwandeling extra bijzonder!

Het noorderlicht bewonderen in Lapland

Het is een van de mooiste dingen die ik van de natuur heb mogen zien: het noorderlicht. Het noorderlicht is in verschillende noordelijke delen van de wereld te zien, maar Lapland is bij uitstek een populaire bestemming voor dit natuurfenomeen.

Er bestaat een grote kans dat je tijdens een reis naar Lapland het noorderlicht kunt bewonderen. Toch ben je altijd afhankelijk van externe omstandigheden, zoals bewolking en lichtvervuiling. Het noorderlicht is er altijd, maar wolken en licht uit de omgeving kunnen het zicht op het noorderlicht verstoren.

Maar als je eenmaal getuige bent van dit prachtige natuurfenomeen, dan wil ik je adviseren om er vooral van te genieten en niet bezig te zijn met je telefoon. Dit is een once in a life time ervaring. Pak dat moment!

Weet je eigenlijk wel hoe het noorderlicht ontstaat? Als je je gaat verdiepen in het noorderlicht en je begrijpt waarom het bestaat, dan is het noorderlicht nog een stuk wonderbaarlijker dan het al was.

Wat kun je doen in Lapland in de winter?

Ga op elandensafari!

Een eland is een einzelgänger en je ziet hooguit 3 of 4 elanden bij elkaar zitten. Toch is een elandensafari meer dan de moeite waard als je een reis door Lapland gaat maken.

De kans dat je elanden in Scandinavië tegenkomt is groot. Alleen in Zweden wonen al 300.000 elanden en in een kort tijdsbestek van 45 minuten hebben wij ongeveer 30 elanden gespot.

Elanden zijn fascinerende dieren. Ze zijn ongelofelijk groot en hebben een goede en krachtige uitstraling. Daarnaast kom je niet elke dag een eland tegen, dus als je de kans hebt om ze in levende lijven te zien, dan kan ik dat zeker adviseren.

Maar let op, toon respect voor alle elanden en andere wilde dieren die je in de natuur tegenkomt. Wees niet te luidruchtig en blijf op afstand.

Slee van elke heuvel die je tegenkomt

Laat het kind in jezelf naar boven komen en speel ouderwets in de natuur. Pak een slee en slee van elke heuvel die je tegenkomt naar beneden.

Het is goed om kinderlijk plezier te maken en op deze manier van de natuur te genieten.

Pak een sauna of stap in de jacuzzi

Een andere leuke ervaring is om in de extreem koude-omstandigheden in een bloedhete sauna te stappen. Heb samen de mooiste gesprekken in de sauna met een prachtig uitzicht over de natuur en duik daarna in de sneeuw om het bloed door je lichaam te laten stromen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in een warme jacuzzi te stappen. Dat wordt helemaal een te gekke ervaring als het buiten begint te sneeuwen of als je tussentijds naar het noorderlicht kunt kijken.

Er is genoeg te ontdekken in Lapland

Al met al valt er genoeg te ontdekken en te beleven in Lapland in de winter. De grote investering in de reis naar Lapland krijg je in ervaring dubbel en dwars terugbetaald. Het is een van de mooiste plekken op de wereld waar je naar toe kunt reizen.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.