Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hiken op de Alpe d’Huez: een wandeling langs 3 prachtige meren

Wandelen over de Alpe d'Huez

De Alpe d’Huez is een groot en veelzijdig gebied. De 21 bochten maken het tot een unieke bergpas en daar weten de wielrenners alles van. Regelmatig gaat het grote peloton van de Tour de France over de Alpe d’Huez, maar ook ongetrainde fietsers kunnen de Alpe d’Huez bedwingen.

Bovenop de berg zijn er winkeltjes, prachtige uitzichten en mensen die verschillende sporten aan het beoefenen zijn. Je kunt er mountainbiken of hardlopen en een drankje drinken op één van de vele terrassen is altijd een leuk idee. In de winter wordt het gebied omgetoverd tot één van de grootste skigebieden uit Frankrijk waar je uitdagende pistes kunt bedwingen.

Naast het fietsen, mountainbiken, koffie drinken, shoppen, hardlopen en skiën kun je uiteraard ook wandelen. Overal ter wereld wordt er in de bergen gewandeld en daar is de Alpe d’Huez geen uitzondering op. Ik neem je in deze blog mee in een wandeling van ongeveer 2 uur over de Alpe d’Huez!

Mijn avontuur in Frankrijk

Ik heb in Frankrijk gewerkt en ken het gebied als geen ander. Ik heb in Allemond gewoond. Dit is een klein dorp aan de voet van de Col de la Croix-de-Fer en op 10 minuten rijden van de Alpe d’Huez. Voor het skiën ging ik richting het dorp Oz Station, om vanaf daar de skiliften naar boven te pakken. Dit deed ik ook tijdens de wandelingen.

We beginnen de wandeling dus vanaf het dorp Allemond. In Allemond staat een nieuwe skilift. Deze kun je gebruiken om in Oz Station te komen. Het is uiteraard ook mogelijk om met de auto naar Oz Station te rijden. Dat duurt ongeveer 15 minuten.

Van Oz Station met de skilift naar boven

Uiteraard schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Vanuit deze blog kun jij vervolgens inspiratie opdoen om een soortgelijke wandeling te gaan maken (het is een aanrader).

In Oz Station is het in de winter hartstikke druk met wintersporttoeristen en in de zomer lijkt het dorp uitgestorven. Op wandelaars na is er weinig te doen in dit dorp. We kopen onze tickets voor de skiliften en pakken de skilift Poutran.

Het is de bedoeling om vanaf de Poutran skilift naar de Alpette skilift te wandelen. Tickets voor deze 2 liften kosten ongeveer €7,- per persoon. Let op: de Poutran lift kent een tussenstation. Blijf bij dit tussenstation lekker zitten, want je bent nog niet helemaal boven! In totaal duurt het ongeveer 15 á 20 minuten om boven te komen.

Wandelen van Poutran naar de Alpette

Eenmaal boven sta je ineens op een groot, uitgestrekt skigebied. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht over de Alpe d’Huez, de Pic Blanc (het hoogste punt van het skigebied) en de Dôme des Rousses (een indrukwekkende skilift). Onze wandeling eindigt onder de kabels van deze skilift. We lopen dus niet naar boven, maar we eindigen bij het beginpunt van deze lift. Als je de kabels van de lift volgt, dan loop je in de juiste richting.

Eerst lopen we een paar meter over een zandweg voor auto’s, om vervolgens rechts af te slaan over een smal en onverhard wandelpad. Dit wandelpad gaat letterlijk op en neer en af en toe vliegen er krekels over je voeten heen, maar daar heb je verder geen last van.

Al snel loop je tegen een ijskoud biertje of een overheerlijke bak koffie aan. Bij Chalet du Lac Besson kun je je verwonderen over de mooie omgeving, terwijl je een bak koffie voor je hebt staan! Oh ja: je betaalt uiteraard wel de hoofdprijs voor een bak koffie in deze unieke omgeving.

Wandelen op de Alpe d'Huez
> Bij de kleine haarspeldbocht op deze foto heb je een wandelpad naar rechts.

Wandelen langs de 3 meren

Tijdens de wandeling kom je 3 meren tegen (eigenlijk zijn het er 4), namelijk:

  • Lac Besson/Lac Noir
  • Lac Faucille
  • Lac Carrelet

Meer 1: Lac Besson en Lac Noir

Nadat je een heerlijke kop koffie hebt gedronken is het tijd om de wandeling voort te zetten. Je kunt er voor kiezen om de parkeerplaats over te steken en omhoog te lopen of voorbij het restaurant te wandelen om uiteindelijk op dezelfde route uit te komen. Mijn voorkeur gaat uit naar optie 2.

Loop je rechtdoor over de parkeerplaats langs Chalet du Lac Besson, dan stuit je tegen Lac Besson. Dit is een meer dat in verbinding staat met het meer beneden, namelijk Lac Noir.

Het is leuk om links van dit meer te wandelen. Je loopt letterlijk langs Lac Besson en je kunt uitkijken over Lac Noir. Daarnaast zie je kleine beekjes stromen wat het tot een hele vredige plek maakt.

Kijk je naar boven, dan zie je de grote skilift van Dôme des Rousses steeds dichterbij komen. Deze skilift staat op 2800 meter, terwijl Lac Besson op ongeveer 2060 meter hoogte ligt.

Wandelen op de Alpe d'Huez

Meer 2: Lac Faucille

Er zijn veel toeristen, maar het gebied is dusdanig uitgestrekt dat je er weinig of geen last van hebt (iedereen is tenslotte toerist). Je wandelt langs meren, hoort op afstand een vredig beekje naar beneden stromen en ademt nog eens diep de frisse berglucht in. Ik ben ontzettend liefhebber van dit soort wandelingen.

Wandelen door de ongerepte natuur en op onverharde wegen, terwijl je het water naar beneden hoort stromen geeft een ietwat meditatief gevoel. Daarnaast maakt het wandelen dat je je gaat onthaasten waardoor je andere dingen ziet. Dat vind ik altijd een waardevolle en fijne ervaring.

Vanaf Lac Besson wandelen we naar Lac Faucille. Het is geen zware wandeling, maar vanaf dit punt kan het af en toe klimmen en klauteren worden. Via de zandpaden kom je af en toe rotsen tegen die je moet bedwingen!

Net als Lac Besson en Lac Noir ligt Lac Faucille op relatief dezelfde hoogte, namelijk op 2060 meter hoogte.

Meer 3: Lac Carrelet

Vanaf Lac Faucille verandert de natuur een beetje. Voor even kun je de rotsen en het water gedag zeggen en loop je over een breder pad naar boven. Je hebt het niet helemaal door, maar je klimt relatief veel tijdens de wandeling.

Bij Lac Noir kun je prachtig uitkijken over het dal en zie je het in Allemond gelegen Lac du Verney. Je hebt kilometers uitzicht naar beneden.

Kijk je de andere kant op, dan kijk je tegen het grote massief van Grandes Rousses aan. Je ziet hier skiliften, pistes en hoge bergtoppen. De wandelomgeving is heuvelachtig en vol met rotsen en kleine beekjes.

Bij Lac Carrelet komt de wandeling bijna op zijn einde. Wandel je de route in vol tempo door? Dan ben je relatief snel bij de skiliften van de Alpette, maar ik ga er vanuit dat er ook foto’s worden gemaakt en dat je wilt uitkijken over de vele mooie meren en uitzichten.

Je kunt ervoor kiezen om bij Lac Carrelet naar beneden te lopen. Hierdoor wordt het wandelen een stukje avontuurlijker. Zoek je liever het gemakkelijke op, dan moet je rechts van het meer richting de skiliften van de Alpette lopen. Daar is tenslotte ook het beginpunt van de skilift Dôme des Grandes Rousses, die uiteindelijk eindigt bij de grote skilift waar je boven telkens tegenaan kijkt.

Wandelen over de Alpe d'Huez
> Boven zie je de skilift Dôme des Grandes Rousses. Het is de bedoeling dat je de kabels van deze lift volgt, om vervolgens bij het tussenstation van de lift uit te komen.

Aangekomen bij de skiliften van de Alpette

Na 2 uur wandelen ben je aangekomen bij de skilift van de Alpette en de skilift van de Dôme des Rousses. Dit is een belangrijk punt tijdens het skiën. De grote cabine van de Dôme des Rousses begint in principe vanaf het dorp Vaujany. Het station waar de wandeling eindigt is een tussenstation en 700 meter naar boven is het eindstation van de skilift.

Wandelen van de Poutran lift naar de Alpette lift is erg leuk. In korte tijd zie je veel en heb je leuke kilometers gemaakt.

Maar voor de wandelaars, sportievelingen en avonturiers onder ons is het een korte en makkelijke wandeling. Je besteed geen dag aan deze wandeling en ik kan mij voorstellen dat je verlangens hebt naar meer. Dat is uiteraard mogelijk!

Allereerst is deze wandeling één van de vele wandelingen in het gebied. Vanaf de Alpette kun je ook uitwijken naar wandelroutes via Montfrais, Le Collet en La Vilette om vervolgens in Vaujany uit te komen. Je kunt ook de skilift naar boven pakken en vanaf daar de wandeling een paar uurtjes uitbreiden.

Wil je écht het avontuur opzoeken? Dan raad ik het aan om de refuge van La Fare op te zoeken.

De wandeling uitbreiden naar Oz Station

Onze wandeling begon allemaal in Allemond. Vanaf Allemond gingen we met de skilift of met de auto naar Oz Station om vanaf daar de skilift Poutran te pakken. We hebben tickets gekocht om met de Poutran omhoog te gaan en met de Alpette weer naar beneden te liften. Maar wat als je wandeling uitbreid naar het dorp Oz Station?

Daarmee laat je de skiliften links liggen en loop je het stuk naar beneden. Bij het kopen van de tickets in Oz Station raad ik het aan een gratis wandelkaart mee te nemen. Mocht je vanaf de Alpette naar Oz Station willen lopen, dan zie je op de grote kaart de route liggen. Vanaf de Alpette volg je de EN 9 Les Balcons.

Hiermee verleng je het wandelen met ongeveer 1,5 tot 2 uur en daal je ongeveer 700 meter naar beneden. En het zal je niet verbazen, maar ook tijdens deze afdaling heb je weer prachtige uitzichten! Een aanrader!

Wat neem ik mee tijdens deze wandeling?

Wat is een vereiste voor deze wandeling?

  • Goede schoenen zijn een aanrader vanwege de rotsen, hoogteverschillen en kleine steentjes.
  • Je bent op ruim 2000 meter hoogte waardoor de zon een stuk krachtiger is. Voldoende water is dus een must!
  • Ga je de hike verlengen zoals aangeraden in deze blog? Neem wat extra voedsel mee!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Frankrijk:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!