Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het beklimmen van de Ben Nevis: dit moet je weten

Het beklimmen van de Ben Nevis: dit moet je weten

Als je liefhebber bent van de natuur en je een land wilt ontdekken door iets actiefs te gaan doen, dan is Schotland een waar paradijs. De natuur past precies in de uitstraling van het land. Het is mysterieus en duister en dat is in onze ogen de grootste charme van het land.

Een prachtig stukje Schotland vinden we terug in het Grampian gebergte. Hier ligt namelijk de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, namelijk de Ben Nevis. De Ben Nevis is voor de wandelliefhebbers onder ons een populaire berg en daarom kunnen wij deze berg zeker aanbevelen.

In dit blog lees je er meer over. Hoe hoog is de berg en waar moet je rekening mee houden als je de Ben Nevis wilt beklimmen?

Hoe hoog is de Ben Nevis?

De Ben Nevis is met 1345 hoogtemeters niet alleen de hoogste berg van Schotland, maar ook de hoogste berg van heel het Verenigd Koninkrijk.

Hoe hoog is de Ben Nevis?

Waar ligt de Ben Nevis?

De Ben Nevis ligt naast Fort William. Dit is een kleine stad met ongeveer 9000 inwoners.

Fort William is vanwege de Ben Nevis een toeristische stad geworden. Veel wandelaars willen de Ben Nevis bedwingen en verblijven in Fort William of sluiten de wandeling af met een drankje in een Schotse bar in de stad.

Daarnaast is Fort William de eindbestemming van de beroemde West Highland Way. De West Highland Way is een wandeling van 152 kilometer door de Schotse Hooglanden.

Is het moeilijk om de Ben Nevis te beklimmen?

Met 1345 hoogtemeters lijkt de Ben Nevis niet de allermoeilijkste berg om te beklimmen. En afhankelijk van de weersomstandigheden kan iedereen met een goede basisconditie naar de top van de Ben Nevis.

Toch mag de Ben Nevis niet onderschat worden. 1345 hoogtemeters is misschien niet erg hoog, toch is de beklimming van de berg risicovoller dan je vooraf zou verwachten. De weersomstandigheden spelen hier in een grote rol.

De top van de berg bevindt zich gemiddeld het hele jaar door in de wolken. En er valt per jaar 4350 mm neerslag. Om dan nog maar te zwijgen over de koude temperaturen en de harde windstoten boven op de berg.

Het beklimmen van de Ben Nevis: dit moet je weten

Hoe ziet de beklimming van de Ben Nevis eruit?

Vanuit meerdere hoeken is het mogelijk om naar de top van de Ben Nevis te gaan. Een veelgebruikte route is het Pony track vanaf Glen Nevis. In het begin wandel je over een aangelegd pad naar boven. In principe is het begin een grote trap waarmee je veel hoogtemeters gaat maken.

Hoger op de berg wordt het pad een stuk uitdagender met afwisselend kleine en grote stenen waar je overheen moet wandelen.

Op de top staat een ruïne van een oud weerstation dat lange tijd bemand is geweest. Vanaf hier kun je even nagenieten van de lange wandeling en de prestatie die je hebt geleverd.

De Ben Nevis beklimmen: dit moet je weten

Zoals gezegd is de Ben Nevis beklimmen uitdagender dan het lijkt. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten.

  • Onthoud goed dat je vanaf het begin tot aan het einde moet klimmen. Er zijn praktisch geen vlakke stukken.
  • Wandel je vanaf de Glen Nevis camping heen en terug? Dit is ongeveer 15 kilometer en de wandeling duurt ongeveer 6 uur.
  • Boven op de berg? Vergeet niet dat je terug moet wandelen en dat dit een andere inspanning vraagt.

En niet onbelangrijk: stop af en toe met wandelen, haal een keer diep adem en kijk om je heen. De natuur in Schotland is prachtig en het blijft belangrijk om je hier bewust van te blijven. Geniet van de lange, uitdagende en tegelijkertijd onvergetelijke ervaring.

Het beklimmen van de Ben Nevis: dit moet je weten

Wat moet ik meenemen als ik de Ben Nevis ga beklimmen?

Zie het beklimmen van de Ben Nevis als een volwaardige hike. Dat wil zeggen dat je moet investeren in goede kledingstukken en materialen en goed voorbereid op pad moet gaan.

  • Goede wandelschoenen en wandelstokken zijn van belang als je de Ben Nevis gaat beklimmen.
  • In Schotland leven midges. Vooral in het zomerseizoen kun je last krijgen van deze vliegjes. Een hoofdnet biedt hiervoor de oplossing.
  • Logischerwijs is het belangrijk om voldoende eten en drinken mee te nemen.
  • Op de top van de berg kan het koud zijn. Neem handschoenen mee, trek een dikke jas aan en kleed je aan met thermokleding.
  • Het weer op de berg is onvoorspelbaar en zoals je weet kan het in Schotland veel regenen. Een goede regenjas en regenbroek is belangrijk om droog en warm te blijven.

Is de Ben Nevis beklimmen een aanrader?

Natuurlijk is het beklimmen van de Ben Nevis een dikke aanrader. En zoals gezegd is de berg voor bijna iedereen te beklimmen. Dat wil desondanks niet zeggen dat het een makkelijke beklimming wordt. De Ben Nevis kenmerkt de ruige natuur van Schotland en deze omstandigheden kunnen de wandeling uitdagend maken.

Andere blogs over Schotland lezen?

Wij houden van Schotland! Laat je daarom inspireren door onze andere blog over dit prachtige land:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.