Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Is het moeilijk om de Alpe d’Huez ongetraind te fietsen?

De Alpe d'Huez ongetraind fietsen

De Tour de France is by far de allerbekendste wielerwedstrijd van de wereld. 3 weken lang fietsen de wielrenners door de mooiste landschappen van Frankrijk. Dat is ook niet moeilijk, want Frankrijk heeft werkelijk alles te bieden. Van de drukke steden tot de heuvelachtige wijnvelden en van de beroemde kustplaatsen tot de hoge bergtoppen.

De grote klassiekers vinden natuurlijk plaats in de bergen, en de Pyreneeën en de Alpen zijn hier bij uitstek de perfecte bergketens voor. De Col du Tourmalet, Col du la Madeleine, de Col d l’Iseran en de Col d’Izoard zijn één van de vele beroemde bergpassen die regelmatig door de Tour de France worden bedwongen.

Een andere beroemde bergpas is de Alpe d’Huez. De Alpe d’Huez is geen eens de zwaarste klim, maar het is een mooie bergpas met veel haarspeldbochten. De etappe is bijzonder vanwege de finish op de top van de berg.

Naast de Tour de France is het ook bijzonder om de berg zelf te fietsen, of je nu getraind of ongetraind bent.

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Waar kennen we de Alpe d’Huez van?

De Alpe d’Huez is een erg toeristisch gebied en trekt niet alleen wielertoeristen aan.

Le Tour de France

Zoals gezegd: de Alpe d’Huez is een beroemde wereldwijde bergpas vanwege de Tour de France. De Tour de France is een wielerwedstrijd die zich voornamelijk in Frankrijk afspeelt. Alleen de start vindt soms in een ander land plaats. Samen met de Giro d’Italia (Italië) en de Vuelta (Spanje) is de Tour de France de allergrootste wielerronde ter wereld.

De Alpe d’Huez is vandaag de dag (11 augustus 2020) 30 keer de finishplaats geweest. Vanaf het dorp Bourg d’Oisans fiets je in ongeveer 13,8 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,9% naar de top van de Alpe d’Huez. In 2013 werd er voor het eerst afgedaald op de Alpe d’Huez, nadat de fietsers vanaf de Col de Sarenne en Clavans-en-Haut-Oisans bij de Alpe d’Huez uitkwamen.

De Alpe d’Huzes

Onder de Nederlanders kennen we de Alpe d’Huez van het populaire evenement Alpe d’Huzes. Bij dit evenement wordt geld ingezameld in de strijd tegen kanker. Alle deelnemers fietsen tot maximaal 6x de Alpe d’Huez omhoog.

Het skigebied van de Alpe d’Huez

En naast alle andere zomeractiviteiten, zoals het wandelen, mountainbiken of het bezoeken van alle winkeltjes op de berg kun je er in de winter overheerlijk skiën. Met 250 kilometer aan pistes is het één van de grootste skigebieden in Europa. De hoogste piste ligt bij de Pic Blanc op 3300 meter en de langste piste is de Sarenne (16 kilometer lang).

De Alpe d'Huez ongetraind fietsen
> Hier kijk je tegen het dorp Huez aan. Gevoelsmatig ben je bijna bij de top, maar de laatste kilometers heb ik als zwaar ervaren. Houd daar rekening mee!

Is het zwaar om de Alpe d’Huez te fietsen?

Als je in de zomer in de omgeving van de Alpe d’Huez bent, dan is het leuk om de Alpe d’Huez te bedwingen per fiets. Ongetraind of getrand: praktisch iedereen kan de Alpe d’Huez fietsen (betekent niet dat het een makkie wordt).

In Nederland zit ik nooit op de wielerfiets. Toen ik echter in de omgeving van de Alpe d’Huez ging wonen zat ik ineens met regelmaat op de wielerfiets. Ik ben van mijzelf sportief, maar was wel een ongetrainde wielrenner. Ik vind dat echter helemaal niet erg, want ik vind het leuk om de sportieve uitdagingen op te zoeken. Het afzien geeft mij vaak een kick en ik vind het leuk om mentaal en fysiek getest te worden.

Ook met een mindere conditie of een minder grote kick van het afzien is het mogelijk om de Alpe d’Huez omhoog te fietsen! Ik heb ontzettend veel niveauverschillen gezien tussen mensen die de Alpe d’Huez omhoog hebben gefietst. Dat gaat bij de één logischerwijs makkelijker dan bij de andere.

Maar met moeite of niet: vrijwel iedereen bereikt de top van de Alpe d’Huez. Dus ik ben ervan overtuigd dat jij ook boven komt.

Tips om de Alpe d’Huez ongetraind omhoog te fietsen

Zit jij regelmatig op een wielerfiets? Dan is de Alpe d’Huez een makkie (helemaal als je ook regelmatig bergen hebt bedwongen). Sport je veel? Ook dan heb je uiteraard een streepje voor.

De eerste keer vond ik de Alpe d’Huez eerlijk gezegd vrij gemakkelijk. Ik was onbevangen en voelde mij conditioneel erg sterk.

De tweede keer vond ik het lastiger, omdat we eerst de Col d’Ornon naar boven waren gefietst. Als ongetrainde fietser voel je de spieren na het beklimmen van de eerste berg en daar had ik tijdens het beklimmen van de Alpe d’Huez last van.

Maar ook bij de tweede keer was het mogelijk om de Alpe d’Huez te bedwingen. Op basis van mijn makkelijk en minder makkelijke ervaring geef ik wat tips voor de ongetrainde fietsers die tóch een keer de Alpe d’ Huez wil fietsen.

Neem een paar keer rust

Ik probeer mijzelf altijd uit te dagen en fiets de berg het liefst zo snel mogelijk omhoog, maar dat is niet per definitie de allerbeste oplossing. Geef jezelf de vrijheid om in een rustig tempo omhoog te fietsen. Zit je er stevig doorheen? Stop bij de volgende officiële bocht (van de 21 officiële bochten die er zijn) en gun jezelf wat rust.

Kom een beetje op adem, strek de benen, neem een suikerbom en stap daarna weer op de fiets.

Tip: als je wilt stoppen, stop dan bij de officiële bocht. Hierdoor heb je tóch weer een bocht bereikt en dat is vooral mentaal een fijne gedachten.

Neem rust in de bochten tijdens het fietsen

De bochten zijn de meest vlakke stukken in het parcours. Probeer in de paar seconden dat je de bocht maakt je rust te pakken. Strek je rug, drink gauw een slok water en haal diep adem. Hierdoor kun je weer lichtelijk opgeladen naar de volgende bocht fietsen.

Lege bidon? Vul de bidon tijdens het beklimmen van de berg

Op de meeste wielerfietsen kun je 2 flessen bidons meenemen en het is verstandig daar gebruik van te maken.

Is het water op? Geen paniek! Er zijn op de route kleine watervallen waar je de bidon mee kunt vullen.

Eet suiker tijdens het fietsen

Om jezelf tijdens het fietsen op te laden is voedsel met suikers een aanrader. Kleine snoepjes of een stevige muesli reep kunnen het kleine verschil maken als je gaat fietsen.

De Alpe d'Huez ongetraind fietsen
> Met deze fiets heb ik de Alpe d’Huez beklommen. Deze fiets heb ik gehuurd bij ‘Bleach’ in Bourg d’Oisains.

De Alpe d’Huez begint zwaar

Voornamelijk de eerste 5 bochten van de Alpe d’Huez zijn zwaar. Je moet begrijpen dat het begin van de bergpas niet het gemiddelde van de bergpas is. Later op de berg fiets je over stukken met een lagere stijgingspercentage.

Daarnaast moet je onthouden dat het einde van de Alpe d’Huez ook relatief zwaar is. Voornamelijk bij het binnenrijden van het dorp fiets je over steile wegen.

Fiets huren voor de Alpe d’Huez

Staat de Alpe d’Huez op jouw bucketlist, maar heb je geen eigen fiets?

Aan de voet van de Alpe d’Huez in Bourg d’Oisans zijn meerdere winkels die fietsen verhuren.

Op basis van mijn ervaring raad ik fietsverhuur Bleach in Bourg d’Oisans aan. Deze ligt tegenover supermarkt Casino en ligt op nog geen 10 minuten fietsen van de Alpe d’Huez.

Je krijgt voor een dag voor een zeer acceptabele prijs een fiets van uitstekende kwaliteit.

Let op: ze willen minimaal 1 paspoort als ”borg” voor de fiets Vergeet dus niet om jouw paspoort mee te nemen. Deze krijg je uiteraard bij het inleveren van de fiets weer terug..

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Frankrijk:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!