Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op wintersport naar de Alpe d’Huez: dit moet je allemaal weten

Op wintersport naar de Alpe d'Huez: dit moet je allemaal weten

Velen van ons kennen de Alpe d’Huez allemaal van de legendarische etappes tijdens de Tour de France. Het is een populaire berg tijdens de wielerronde vanwege de finish op de top van de berg. Ook staat de berg bekend om het jaarlijks terugkerende evenement Alpe d’Huzes.

Naast de Tour de France kun je ook zelf de Alpe d’Huez op de wielerfiets bedwingen. En als je niet wilt fietsen, dan kan het een leuke uitdaging zijn om naar de top te hiken. Je kunt er ook voor kiezen om met de skilift naar de top van de berg te gaan en te hiken langs 3 bergmeren op de Alpe d’Huez.

Wat je ook gaat doen, de Alpe d’Huez is een fantastische berg en wordt tijdens de zomermaanden druk bezocht. Maar ook in de wintermaanden is de Alpe d’Huez een bekende en leuke berg. De Alpe d’Huez heeft namelijk een groot skigebied waar jaarlijks duizenden toeristen op afkomen.

In dit blog deel ik alles wat je moet weten als je op wintersport gaat naar de Alpe d’Huez. En als je nog niet besloten hebt waar je naartoe gaat, dan hoop ik je te kunnen inspireren om voor de Alpe d’Huez te kiezen. Het is een fantastische omgeving voor de ultieme wintersportervaring.

Leuke feiten over het skigebied van de Alpe d’Huez

Het skigebied van de Alpe d’Huez heet Alpe d’Huez Grand Domaine Ski. Hier vallen meerdere skiresorts onder die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is de Alpe d’Huez een groot skigebied geworden. Het gebied ligt op ongeveer 60 kilometer van Grenoble en de omgeving is omringd met de hoogste bergtoppen van Frankrijk.

Vanuit Vaujany, Villard Reculas, Auris en Oisans en Oz-en-Oisans kun je gemakkelijk met de skiliften richting de pistes van de Alpe d’Huez.

Het skigebied telt ruim 250 kilometer aan pistes met hoogtes variërend van 1120 tot 3330 meter hoog. Het gebied is ideaal voor beginners, voor kilometervreters, maar ook voor de avonturiers die graag off-piste willen skiën of snowboarden. Het is een erg veelzijdig skigebied.

De pistes hebben een goede verdeling in moeilijkheidsgraad:

 • Er is 20 kilometer aan groene en makkelijke pistes;
 • 50 kilometer blauwe pistes voor beginners;
 • 130 kilometer rode pistes voor de gemiddelde wintersporters;
 • En 50 kilometer zwarte pistes voor meer gevorderde wintersporters.

Het skigebied heeft veel liften waardoor pistes gemakkelijk bereikbaar zijn.

 • 19 gondelliften.
 • 22 stoeltjesliften.
 • 21 sleepliften.
 • 5 lopende banden.
Op wintersport naar de Alpe d'Huez: dit moet je allemaal weten

Wintersport op de Alpe d’Huez: dit moet je weten

Overweeg je om op wintersport te gaan naar de Alpe d’Huez? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten.

Skipassen

Om gebruik te kunnen maken van een skigebied moet je een skipas aanschaffen. Maar wat zijn de prijzen voor een skipas voor de Alpe d’Huez?

Deze prijzen zijn gebaseerd op het wintersportseizoen van 2022/2023.

PrijsVolwassenenJeugdKinderen t/m 12 jaar
1 dag€ 58,-€ 48,-€ 48,-
2 dagen€ 113,-€ 113,-€ 90,50
3 dagen€ 164,-€ 132,50€ 128,50
4 dagen€ 210,-€ 210,-€ 170,50
5 dagen€ 260,50€ 260,50€ 208,-
6 dagen€ 292,-€ 292,-€ 230,-
7 dagen€ 339,-€ 339,-€ 268,50
Bron: Wintersport.nl / Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis.

Accommodaties rondom de Alpe d’Huez

Rondom de Alpe d’Huez liggen veel accommodaties waar je kunt overnachten. Zoals gezegd zijn er veel aangrenzende ski-resorts waardoor je gemakkelijk in het grote gebied kunt komen. Overal zijn wel appartementen, hotels of chalets te vinden.

Wil je in een rustig dorp overnachten, maar wel gemakkelijk bij de pistes kunnen komen? In het dorp Allemond staat sinds kort een skilift die je van 700 meter hoogte naar de pistes kan brengen. Wat ons betreft een aanrader om hier een hotel te zoeken.

Skischool

Op de Alpe d’Huez zijn verschillende skischolen waar je lessen kunt volgen. Deze lessen zijn er voor zowel kinderen als volwassenen. Als je de basisvaardigheden onder de knie wilt krijgen of je techniek wilt verbeteren, dan zou de skischool een goede optie kunnen zijn.

Andere activiteiten

Naast skiën of snowboarden zijn er natuurlijk nog meer leuke activiteiten die je op de Alpe d’Huez kunt doen. Denk aan sneeuwschoenwandelen, langlaufen, schaatsen en rodelen.

Sneeuwgarantie op de Alpe d’Huez

Het skigebied ligt richting het zuiden. Hierdoor zijn er veel zonuren op de Alpe d’Huez. Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor de sneeuwgarantie in het gebied. Tot diep in het seizoen kun je hier uitstekend snowboarden of skiën.

Daarnaast zijn er ruim 700 sneeuwkanonnen die gebruikt kunnen worden als er onverhoopt minder sneeuw op de pistes ligt dan gehoopt.

Kleding en materialen

Het is belangrijk om de juiste kleding en materialen te gebruiken als je gaat skiën. En ook als je gaat snowboarden moet je de juiste kleding en materialen aanschaffen. Dat is niet meer dan logisch.

Net als in elk ander skigebied kun je ook op de Alpe d’Huez kleding en materialen huren. Vooral materialen huren kan handig zijn als je gaat vliegen. Het kan een gedoe zijn om een wintersportuitrusting mee te nemen in een vliegtuig.

Op wintersport naar de Alpe d'Huez: dit moet je allemaal weten

Wat is het hoogste punt van het skigebied van de Alpe d’Huez?

Het hoogste punt van Alpe d’Huez Grand Domaine is de Pic Blanc op 3.330 meter hoogte. Vanaf Lac Blanc kun je op 2.700 meter hoogte de lift naar de Pic Blanc nemen. Check bij onstuimig weer altijd of de skilift naar Pic Blanc geopend is ja of nee.

Vanaf de Pic Blanc kun je allereerst genieten van het uitzicht om daarna via de Sarenne naar beneden te skiën.

Wat is de langste piste op de Alpe d’Huez?

De langste piste van Alpe d’Huez is de Sarenne (die ik net al heb genoemd). Vanaf de Pic Blanc kun je vanaf de Sarenne 16 kilometer lang naar Huez skiën.

De Sarenne staat als zwarte piste aangeduid, toch hoef je voor deze piste niet bang te zijn. De Sarenne is niet zozeer steil, maar vooral erg lang. Een goede conditie is daarom belangrijk. Als je ervoor kiest om de Sarenne te bedwingen, dan is er geen weg meer terug.

De Sarenne is een populaire piste omdat je hier voor langere tijd kunt skiën en van de omgeving kunt genieten zonder dat je in de skilift hoeft te stappen. In het hoogseizoen kan het daarom erg druk zijn op de piste.

Wat is de moeilijke piste op de Alpe d’Huez?

De Alpe d’Huez staat ook bekend vanwege een beruchte zwarte piste. Le Tunnel is de naam. Het is een van de steilste pistes in Europa.

En de naam zegt al genoeg. Om bij de pistes te komen moet je over een vlakke helling door een tunnel skiën om uiteindelijk bij de piste te komen. En vanaf hier is het voor velen even schrikken geblazen.

Onderschat dat ook zeker niet! Veel wintersporters denken het te kunnen, maar glijden vervolgens meters naar beneden.

Op wintersport naar de Alpe d'Huez: dit moet je allemaal weten

Wat zijn goede pistes voor beginners op de Alpe d’Huez?

Ben je een beginner en wil je de basistechnieken van het skiën onder de knie krijgen?

Dan zijn er een aantal goede pistes voor beginners, denk aan:

 • Rif Nel;
 • Clarines;
 • Signal;
 • Les Jeux.
Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Mijn ervaring met wintersport op de Alpe d’Huez

Ik heb persoonlijk een jaar lang in de omgeving van de Alpe d’Huez mogen wonen en ervaring met wintersport op de Alpe d’Huez. Uit mijn eigen ervaring zou ik iedereen willen aanraden om een wintersportvakantie op de Alpe d’Huez door te brengen.

Het is een groot en veelzijdig skigebied met pistes op verschillende niveaus. De landschappen in de omgeving zijn fantastisch en verschillende pistes zijn vanwege de skiliften goed bereikbaar.

En voor de feestliefhebbers onder ons, sinds 2019 wordt er op de Alpe d’Huez de wintereditie van Tomorrowland georganiseerd. Dan komen de beste dj’s uit de wereld naar de Franse Alpen toe.

Trouwens, wil je net als ik 5 maanden lang kunnen skiën hoelang en wanneer je maar wilt? Dan kan het een leuk idee zijn om in een skigebied te gaan werken.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.