Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe houd ik mijn herinneringen na het reizen levend?

Hoe houd ik mijn herinneringen na het reizen levend?

Of je nu gaat backpacken door een continent, een uitdagende en zware hike gaat maken in de bergen of de adrenaline door het lijf wil laten gieren tijdens het parachutespringen: na dit soort activiteiten wil je de herinneringen graag levend houden.

Voor je het weet vliegen de maanden en jaren na alle leuke momenten erdoorheen en ben je de ervaring in de kleine details vergeten. En dat wil je natuurlijk niet! Je wilt het blijven ervaren en je wilt regelmatig terug naar het oude gevoel die je destijds hebt ervaren.

In dit blog ga ik je helpen om de herinneringen levend te houden. Iets wat ik persoonlijk erg belangrijk vind. Met regelmaat kijk ik op verschillende manieren terug naar alle mooie ervaringen die ik heb mee mogen maken.

Maak foto’s

Een voor de hand liggende manier van herinneringen levend houden is natuurlijk het maken van foto’s. We hebben allemaal een telefoon bij de hand en op de telefoon vandaag de dag kun je prachtige foto’s maken.

In het maken van foto’s moet je wel de balans zoeken. Stel je voor dat je voor het eerst het noorderlicht hebt gezien. Het is geweldig om het op de foto te zetten, maar tegelijkertijd mis je daardoor wel het unieke moment om het noorderlicht te zien.

Als je honderden foto’s hebt gemaakt, dan is het ergste wat er kan gebeuren dat je alle foto’s op wat voor manier dan ook kwijtraakt. Je kunt dit voorkomen door een back-up van de foto’s te maken. Ik gebruik bijvoorbeeld Dropbox waar ik al mijn gemaakte foto’s en video’s in op sla.

Maak van je foto’s een fotoboek

Je kunt de foto’s die je hebt gemaakt een leuke twist geven door de foto’s in een fotoboek te verwerken. Ik vind dit zelf één van de mooiste manieren om mijn reizen te herbeleven. Ik maak ze grafisch goed op en sorteer de foto’s vaak op gebeurtenissen.

Er zijn verschillende websites om een fotoboek te maken. Ik ben zelf liefhebber van de website van Albelli. De website voor het maken van de fotoboek kan in mijn ogen gebruiksvriendelijker, maar de kwaliteit van de fotoboeken zijn erg goed.

Hoe houd ik mijn herinneringen na het reizen levend?
> Van mijn tijd op Curaçao heb ik ontzettend veel foto’s gemaakt.

Maak video’s

Naast het maken van foto’s kan ik het maken van video’s ook echt aanraden. Het is fijn om de geluiden van een omgeving of van de mensen waar je mee hebt gereisd te horen en terug te komen in het gevoel dat je destijds hebt ervaren. Ze maken de herinnering op deze manier heel visueel.

Als anderen van mij een foto of een video hebben gemaakt, dan vraag ik deze personen of ze de foto’s en video’s meteen naar mij willen sturen. Ik bewaar echt alles en ik vind het waardevol om video’s van mijzelf terug te zien als ik aan het reizen ben.

Maak een aftermovie van je reis

Daar waar je van foto’s een mooie fotoboek kunt maken, daar kun je met je video’s een leuke aftermovie maken. Je hoeft hiervoor heus niet een professionele video-editor te zijn. Zoek alle mooie video’s bij elkaar, zoek een leuk liedje en bewerk het tot één leuke video.

Zo heb ik bijvoorbeeld een video van mijn tijd op Curaçao gemaakt. Maar ook van mijn reis naar Lapland of van mijn tijd in Frankrijk heb ik een aftermovie gemaakt.

Ga het avontuur met een goede vriend of vriendin aan

Alleen reizen of samen reizen? Je kunt er van alles over zeggen. Het heeft beide zijn voor- en nadelen. Wat wij er vaak over zeggen is dat je eigenlijk van beide iets moet doen. Dus dat je een keer alleen een groot avontuur aan durft te gaan, maar dat je het ook een keer samen gaat doen.

Samen een avontuur aangaan is super waardevol. Zo heb ik samen met mijn allerbeste vriend 6 maanden op Curaçao gewoond. Het fijne is dat ik met hem altijd over Curaçao en alle herinneringen kan praten. We weten van elkaar precies waar we over praten en hierdoor zijn weer helemaal terug in het gevoel.

Maak een muziekverzameling

In elke reis of elke andere ervaring luister je naar muziek. Het kan ook zijn dat je vaak in de auto aan het reizen bent en je elke dag alle hits van dat jaar meekrijgt. Geloof mij: sommige liedjes blijven onbewust voor altijd gekoppeld aan het gevoel dat je hebt van je buitenlandse ervaring.

Om de herinneringen levend te houden kan het heerlijk zijn om deze nummers na een aantal jaren opnieuw te luisteren. Zo heb ik afspeellijsten in Spotify gemaakt waarin ik alle nummers toevoeg die bij de desbetreffende ervaring horen.

Om een voorbeeld te noemen: zoals ik eerder heb gezegd heb ik een half jaar op Curaçao gewoond. Op Spotify heb ik een afspeellijst onder de naam ‘Curaçao’ waarin allemaal nummers staan die mij doen herinneren aan deze prachtige tijd.

Hoe houd ik mijn herinneringen na het reizen levend?

Houd een reisblog bij

Je hoeft geeneens de grootste woorden kunstenaar te zijn om een leuke reisblog bij te kunnen houden. In veel gevallen schrijf je de blog voor jezelf en voor je familie en vrienden en dan maakt het ook helemaal niet uit hoe een blog geschreven wordt.

Het is ontzettend leuk om alle verhalen terug te lezen. Helemaal omdat veel van deze verhalen vers na de ervaring zijn geschreven. Dat betekent dat je ze tot in de detail hebt uitgelegd in de blog. Daardoor komen de herinneringen nog meer tot leven.

Je kunt ook een reis blog schrijven en deze voor de buitenwereld bijhouden. Je kunt tips geven en simpelweg je ervaringen delen. Het wordt helemaal leuk als je blog gaat scoren in Google en je op deze manier bezoekers krijgt. Als je dat graag wilt, dan kun je leren om een reisblog te optimaliseren.

Houd een dagboek bij

Je kunt de verhalen ook lekker geheim houden en alle ervaringen bij houden in een dagboek. Misschien wil je alle verhalen wel helemaal niet met de buitenwereld delen en vind je het fijner om alles voor jezelf te houden.

Je hebt grote kans dat je in een dagboek een stuk opener durft te zijn dan in een reisblog op het internet. Misschien beschrijf je naast alle mooie momenten ook alle moeilijke momenten van het reizen (ja, die horen ook bij het reizen, maar dat maakt reizen wel een leerzame ervaring).

Reizen biedt prachtige momenten en herinneringen, maar is daarnaast niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe prettig is het om deze 2 uitersten terug te kunnen lezen in een dagboek?

Plan een reünie

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan en dat is 100% waar. Je ontmoet tijdens het reizen of andere grote avonturen ontzettend veel mensen. Het is fijn om dankbaar te zijn dat deze mensen in je leven zijn gekomen en dat je ze kunt loslaten wanneer iedereen een ander pad gaat bewandelen.

Toch kun je er wel voor zorgen dat je elkaar nog eens keer ontmoet. Zo kun je na lange tijd een reünie organiseren. Zo heb ik een jaar nadat ik terugkwam van Curaçao met al mijn huisgenoten uit die tijd in Utrecht afgesproken. Dat was super gezellig!

Het voordeel van Utrecht is dat het midden in Nederland ligt en daardoor beperk je voor iedereen die uit alle hoeken van Nederland komen de reistijd.

Hoe houd ik mijn herinneringen na het reizen levend?
> En net als van alle andere avonturen die ik heb mogen meemaken heb ik veel foto’s van mijn tijd uit Spanje!

Neem souvenirs mee

Neem tijdens je reis een leuke souvenir mee. Een souvenir is tastbaar en op deze manier kun je in jouw gevoel altijd terug naar alle mooie herinneringen die je tijdens de reizen hebt gemaakt.

Ga terug!

Waarom ga je niet terug? Misschien heb je jaren geleden een reis gemaakt en kun je het maar niet loslaten. Waarom zou je een soortgelijke avontuur niet opnieuw opzoeken?

Toch kies ik er niet snel voor om ”terug te gaan”’. Ik wil de herinneringen houden voor wat ze zijn. Ik ben er trots en dankbaar voor, maar tegelijkertijd is er nog zoveel meer te ontdekken! Daarnaast ben ik altijd bang dat de nieuwe herinneringen mijn oude herinneringen aantasten en dat wil ik liever niet.

Ervaar alles opnieuw met Google Maps

Google is je grote vriend, toch? Zelfs om herinneringen levend te houden kun je Google gebruiken. Wat ik vaak doe is met Google Streetview teruggaan naar de plek waar ik heb gewoond of gereisd. Op deze manier kun je alles opnieuw beleven!

Andere reisinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.