Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

West Highland Way: hiken door de Schotse Hooglanden

West Highland Way: hiken door de Schotse Hooglanden

Door de robuuste en ongerepte natuur word je in Schotland bijna gedwongen om een avontuurlijke reis aan te gaan. Schotland is niet gemaakt voor een vakantie op het strand en het is geen verassing dat veel toeristen in Schotland actieve activiteiten ondernemen en op deze manier het land willen ontdekken.

Een populaire, avontuurlijke en actieve onderneming is het bewandelen van de West Highland Way. Je kunt de West Highland Way een beetje vergelijken met de pelgrimsroute in Spanje naar Santiago de Compostella. Het is een wandeling van A naar B dat zich door een deel van een land heen uitstrekt en waar meerdere dagen voor nodig zijn om de route in zijn geheel af te leggen.

In deze blog deel ik graag mijn enthousiasme over de West Highland Way. Het is namelijk een prachtige route door de typische Schotse landschappen. Ik heb zelf een roadtrip door Schotland gemaakt en daardoor hadden wij geen tijd om de volledige West Highland Way te bewandelen, maar we hebben wel een deel van de route afgelegd. Ik neem je op basis van mijn ervaring mee naar de West Highland Way: een prachtige hike door de Schotse Hooglanden.

De West Highland Way: dit is leuk om te weten

De West Highland Way is een route van ongeveer 150 kilometer door de Schotse Hooglanden. De route begint in het dorp Milngavie nabij Glasgow en eindigt in Fort William, een dorp aan de voet van de Ben Nevis: de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen de West Highland Way waarvan ongeveer 10% blijft overnachten in een tent die ze zelf gedurende de wandeling met zich meedragen.

De West Highland Way kent over het algemeen goed onderhouden paden. Een groot deel van de paden waren vroeger oude militaire wegen, oude koetswegen of oude veedrijverroutes. Het andere deel zijn drooggevallen rivieren en bergbeken. Alleen de wandelpaden tussen Rowardennan en Inverarnan hebben een iets minder goede reputatie. Deze kan namelijk vrij modderig zijn.

De West Highland Way is voor wandelaars met verschillende condities zeer toegankelijk. Daarmee zeg ik niet dat de route een makkie is, maar met een goede portie doorzettingsvermogen en een redelijke conditie is de route goed te bewandelen. Het zwaarste stuk van de route vind je tussen het Kings House Hotel en Kinlochleven: hier moet je de Devil’s Staircase bedwingen, een klim van ongeveer 250 meter hoog. Ook de laatste dag wordt als één van de moeilijkste dagen beschouwd.

Van Milngavie naar Fort William

De West Highland Way wordt vaak onderverdeeld in 9 etappes. Dat betekent dat je ongeveer 150 kilometer in 9 dagen tijd gaat bewandelen. Dat is uiteraard geen must. Je kunt zelf bepalen vanaf waar je de route wilt starten en hoelang je er over wilt doen.

Het moet wel gezegd worden dat je in the middle of nowhere aan het wandelen bent. De eindbestemming van 1 dag is op een plek waar je een hotel, hostel, cabin of lodge kunt huren of waar je jouw tent op kunt zetten om er te kunnen overnachten. Daarnaast hebben deze plekken vaak een eetgelegenheid om te dineren en/of te ontbijten en in sommige dorpen is een supermarkt in de buurt.

Maar zoals je begrijpt zijn deze faciliteiten beperkt en daar moet je met het plannen rekening mee houden.

West Highland Way: hiken door de Schotse Hooglanden

Dag 1: Van Milngavie naar Drymen

De route begint in het dorp Milngavie. Dit is een klein dorp met 13.000 inwoners op ongeveer 10 kilometer afstand van Glasgow.

De route begint officieel vanaf een granieten obelisk op het dorpsplein van Milngavie. Maar omdat veel reizigers met de trein naar het startpunt afreizen vind je de eerste wegwijzers van de West Highland Way net buiten het station.

 • Aantal kilometers op dag 1: 19 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 19 kilometer

Dag 2: Van Drymen naar Balmaha

Langs de Conic Hill wandel je vanaf Drymen naar de oevers van Loch Lomond. Hier passeer je ook de grens van de Lowlands naar de Highlands.

 • Aantal kilometers op dag 2: 13 kilometers
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 32 kilometer

Dag 3: Van Balmaha naar Rowardennan

Het is dag 3 van de West Highland Way en vandaag wandel je 11 kilometer lang van Balmaha naar Rowardennan.

 • Aantal kilometers op dag 3: 11 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 43 kilometer

Dag 4: Van Rowardennan naar Inverarnan

Van Rowardennan naar Inverarnan kom je bij de eerste uitdaging van de West Highland Way. Op dit stuk zijn de wandelpaden vaak natter en modderiger en na het plaatsje Inversnaid moet je een aantal steile hellingen over rotsen bedwingen.

Dat dient echter wel een doel: op deze route heb je mooie vergezichten over de prachtige Schotse Hooglanden.

 • Aantal kilometers op dag 4: 19,5 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 62,50 kilometer
Van Rowardennan naar Inverarnan

Dag 5: Van Inverarnan naar Tyndrum

Via Inverarnan ga je op dag 5 naar Tyndrum en leg je 19,5 kilometers af. Door het aantal kilometers dat je vandaag aflegt maak je een mooie stap richting het einde van de West Highland Way.

Het moet alleen wel gezegd worden dat je vandaag niet persé de mooiste route gaat bewandelen. Voornamelijk in het begin wandel je langs de drukke autoweg.

 • Aantal kilometers op dag 5: 19,5 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 82 kilometer

Dag 6: Van Tyndrum naar Bridge of Orchy

Op de 6e dag loop je na 2 langere afstanden een kortere afstand. Vanaf Tyndrym is het namelijk 11 kilometer wandelen naar Bridge of Orchy. Voor een groot deel loop je over een pad waar ook vee gedreven wordt. Het is een heerlijke dag om ”uit te rusten”.

 • Aantal kilometers op dag 6: 11 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 93 kilometer

Dag 7: Van Bridge of Orchy naar Kings House Hotel

Op dag 7 wandel je van Bridge of Orchy naar Kings House Hotel. Je legt vandaag 19 kilometers af, maar deze route is vrij gemakkelijk af te leggen. Goede wandelpaden en weinig hellingen naar boven.

 • Aantal kilometers op dag 7: 19 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 112 kilometer
Van Bridge of Orchy naar het Kings House Hotel

Dag 8: Van Kings House Hotel naar Kinlochleven

Vanaf Kings House Hotel loop je een mooi gedeelte van de route. Je begint de route een stuk langs de autoweg. Dat maakt de route niet persé mooi, maar tegelijkertijd ben je in de buurt van de befaamde vallei Glen Coe. Je loopt er niet letterlijk doorheen, maar wanneer je de zware Devil’s Staircase bedwingt heb je een prachtig uitzicht over een bekende berg van de Glen Coe en Schotland, namelijk de Buachaille Etive Mòr.

Na 14 kilometers kom je vandaag aan in Kinlochleven.

 • Aantal kilometers op dag 8: 14 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 126 kilometer

Dag 9: Van Kinlochleven naar Fort William

Eindelijk! De laatste dag is begonnen, maar je bent er nog niet. Je moet nog 24 kilometers afleggen voordat je in Fort William bent. De laatste dag is ook de dag met de meeste kilometers.

Door de Mamoresbergen en via de Glen Nevis vallei eindig je vandaag in Fort William. Vanaf de Glen Nevis vallei krijg je een prachtig uitzicht over de hoogste berg van Groot- Britannië, namelijk de Ben Nevis. Sommige wandelaars kiezen ervoor om het einde van de West Highland Way te bekronen met een klim naar de top van de Ben Nevis.

De laatste dag wordt gezien als de zwaarste dag. Je maakt de meeste kilometers en het is niet dat je op deze dag veel hoogtemeters maakt, maar toch blijf je gedurende de hele dag steigen en dalen.

 • Aantal kilometers op dag 8: 24 kilometer
 • Totaal afgelegd aan kilometers: 150 kilometer
Van Kinlochleven naar Fort William

Wat is belangrijk om te weten als je de West Highland Way wilt bewandelen?

Misschien val ik in de herhaling, maar ik wil nog eenmaal benadrukken wat je moet weten als je de West Highland Way wilt bewandelen.

Onderschat het niet!

Allereerst mag je nooit onderschatten hoe het is om ongeveer 150 kilometer in een aantal dagen te bewandelen. Het lichaam gaat op sommige momenten tijdens de wandeling weerstand bieden. Dat is helemaal niet erg en dat maakt de uitdaging leuk, maar je moet er wel rekening mee houden.

Een basis conditie is belangrijk

Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om de West Highland Way te bewandelen, maar een basis conditie is belangrijk. Met een basis conditie bedoel ik dat je het gewend bent om hoger in je hartslag te zitten. Dit ben je al gewend als je 1 á 2 keer in de week een sport beoefend.

Goede materialen zijn een must

Veel mensen kunnen ontzettend koppig zijn als het over materialen gaat en dat valt in mijn ogen altijd in de categorie onderschatting. Het is niet dat je met slechte wandelschoenen meteen blessures op hoeft te lopen, maar de kans dat het gaat gebeuren is erg groot ten opzichte van goede wandelschoenen.

Ben je koppig en houd je daar iets aan over? Dat is in mijn ogen echt je eigen schuld!

Dus, wat adviseer ik voor de West Highland Way?

Ja, ook wandelstokken zijn aan te raden als je de West Highland Way wilt bedwingen. En ook al vinden sommigen dat wandelstokken suf lijken (en zijn ze koppig door ze niet te kopen), als je deze stokken eenmaal gewend bent, dan wil je niet meer zonder.

Onthoud goed dat een regenjas en een regenbroek weinig ruimte in beslag nemen. Die passen gemakkelijk in je daypack.

Mijn ervaringen met de West Highland Way

Eten en drinken

Veel water is super belangrijk. Het kan geen kwaad om 2,5 liter aan water met je mee te nemen. In de praktijk blijkt dat je dit water altijd gaat opdrinken. Daarnaast zijn energierepen altijd een goed idee en kan het lekker zijn om tussentijds een boterham te eten.

Op alle eindbestemmingen op een dag zijn eetgelegenheden te vinden. Dit kan zijn in de vorm van een restaurant of een supermarkt.

Veel van deze plekken zijn ingericht voor de wandelaars van de West Highland Way. Verwacht daarom geen wonderen: je komt hier puur en alleen om eten binnen te krijgen en om een nacht te slapen.

Slapen tijdens de West Highland Way

Er zijn veel manieren om tot rust te komen gedurende jouw wandeling. Op praktisch alle eindbestemmingen zijn hotels en/of hostels en/of cabins en/of plekken voor jouw tent te vinden zodat je heerlijk tot rust kunt komen.

Mijn ervaring met de West Highland Way

Brengt de West Highland Way je gedurende 150 kilometer langs de mooiste plekken van Schotland? Nee, het is niet 150 kilometer lang rozengeur en maneschijn. Maar tijdens de route kom je gegarandeerd op prachtige plekken die de robuuste kant van Schotland laten zien.

De route heeft mij alle charme: van mooie en prachtige landschappen met overheerlijk eten en drinken wordt de route soms afgewisseld met saaie landschappen of lelijke dorpen/gebouwen en kom je af en toe in restaurants waar je normaal gesproken niet zo snel kunt komen. En dat is prima, dat maakt de West Highland Way leuk en avontuurlijk.

Uiteindelijk gaat het om die 150 kilometer. Die wil je graag bewandeld hebben en dat geeft een voldaan gevoel.

Andere blogs over Schotland lezen?

Wij houden van Schotland! Laat je daarom inspireren door onze andere blog over dit prachtige land:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!