Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 redenen waarom jij een winterse reis naar Lapland wilt maken

Waarom reizen naar Lapland?

We zien het allemaal weleens voorbij komen: foto’s en video’s van gebieden met meters sneeuw, husky’s en het noorderlicht. Veel mensen willen al te graag een reis naar Lapland maken, maar veel van deze mensen denken dat een reis naar Lapland onmogelijk is.

Dat komt omdat veel mensen niet weten waar Lapland ligt en omdat mensen denken dat een reis naar Lapland onbetaalbaar is. Maar niets is minder waar: Lapland ligt gewoon in Europa en relatief dicht bij Nederland en hoe je het ook wendt of keert: je bepaalt zelf wat je voor een reis gaat betalen.

Waar ligt Lapland?

Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Russisch Lapland is geen bekende reisbestemming en ook al is Noors Lapland een prachtig gebied: Zweeds- en Fins Lapland zijn de bekendste bestemmingen voor een reis naar Lapland.

Ik heb zelf een reis mogen maken door het Zweedse gedeelte van Lapland. Het maakt echter niet uit naar welk gedeelte je van Lapland reist: het is een wonderbaarlijke omgeving en in deze blog wil ik je inspireren deze reis te gaan maken.

1 | De natuur in Lapland is een wonder

In de zomer, maar voornamelijk in de winter is de natuur in Lapland een wonder te noemen. Met meters diepe sneeuw en naar beneden hangende takken vanwege het gewicht van de sneeuw kijk je je ogen uit in het hoge noorden. En daar komen alle kilometers lange bossen, meren, de ongerepte natuur en de dunbevolkte omgeving van Lapland nog eens bij.

De natuur van Lapland is in de winter oprecht magisch te noemen en ik vond het geweldig om met knisperende voetstappen door de sneeuw te wandelen en mij te verkijken op dit mooie stukje aarde.

Waarom een reis naar Lapland boeken?
> De natuur is fenomenaal in Lapland!

2 | Verwonder je over prachtige natuurfenomenen

Van het ene wonder gaan we naar het andere wonder: het noorderlicht.

Echt waar, ook al heb je nooit garantie op het noorderlicht, toch is het de moeite waard om hiervoor een reis naar Lapland te boeken.

Het is een magnifiek gezicht om naar een show te kijken dat de aarde je gratis en voor niets geeft. Het is oprecht een magisch en meditatief gevoel: gedachten maken plaats voor verwondering en inspiratie. Het is het besef hoe mooi onze aardkloot is en het is prachtig om dit licht alleen of met andere mensen te aanschouwen.

3 | Ontmoet wilde dieren

Naast de prachtige bossen, weersomstandigheden en natuurfenomenen heeft Lapland ook prachtige dieren.

Zo stikt het van de elanden in Lapland. In Finland leven ruim 120.000 elanden en daarmee hebben we alle elanden in Zweden en Noorwegen nog niet meegerekend.

Elanden zijn groot, heel groot en daar heb ik mij op verkeken. Elanden zijn ruim 2 meter lang en ze kunnen wel 800 kilo wegen.

Ook al zijn de elanden grote dieren en leven er ontzettend veel elanden in Lapland: ze zijn soms moeilijk te spotten. Ze liggen vaak beschut in de bossen en elanden leven over het algemeen niet in groepen. Je bent dus continue opzoek naar 1 of 2 elanden en dat maakt het zoeken moeilijker.

De lokale bevolking weet als geen ander waar de meeste elanden zijn te vinden en het is aan te raden om je te laten adviseren.

4 | Lapland biedt unieke avonturen

Je hoeft geen eens een actieveling of sportieveling te zijn om de activiteiten in Lapland toch te waarderen.

Want als jij naar Lapland gaat, dan mogen deze activiteiten niet ontbreken:

And last but not least: het is een plicht om s’ avonds je wekker te zetten en deze om de zoveel minuten te laten sluimeren om te kijken of het noorderlicht voor je danst. Wij waren met meerdere mensen aan het reizen en wisselden onze ”noorderlicht diensten” af. Veelal ga je voor niks naar buiten, maar het laatste wat je wil is dat het noorderlicht aan het dansen is en jij niks doorhebt en door je telefoon aan het scrollen bent.

> Lees ook:
Wat kun je doen in Lapland?

Wilde dieren spotten in Lapland
> Elanden spotten is een must-do!

5 | De reis naar Lapland is sprookjesachtig

Oké, oké: je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Maar een reis naar Lapland per trein? Dat is één van de mooiste dingen die je gaat meemaken!

Waarom? Omdat je vanaf Nederland door de landschappen via Duitsland en Denemarken naar het Zweedse Stockholm afreist om vervolgens vanaf Stockholm de nachttrein naar het hoge noorden te pakken. En dat is magisch! Terwijl jij ligt te slapen reist de trein 14 uur lang naar het koude noorden van Zweden en wanneer jij wakker wordt kun je koffie drinken in de bistro, terwijl je geniet van de met sneeuw bedekte landschappen.

Ik bedoel: stel je eens voor. De nachttrein moet even stoppen op het spoor en terwijl jij naar buiten kijkt hoor je en zie je een afgelegen en idyllische spoorwegovergang met daarnaast een typische rode Zweedse woning. Hoe romantisch is dat?

Ook al miste ik het geluid van de elanden, desondanks mocht ik dit moment onverwachts meemaken en dat vergeet ik nooit meer.

> Lees ook:
Met de nachttrein naar Zweeds Lapland: van Stockholm naar Kiruna

De kou is nóóit een reden om niet naar Lapland te gaan

Oh ja, voor de koukleumen onder ons: de kou zou wat mij betreft nooit een reden mogen zijn om niet naar Lapland af te reizen. Kom op: de wereld is magnifiek en juist kou of warmte maakt de aarde een unieke plek. Ervaar dat met je eigen lijf en kruip uit je schulp.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Lapland:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.