Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

Misschien herken je het wel dat je uit het niets een ingeving hebt en het gevoel hebt dat je het moet gaan doen. Ik had dat met Curaçao. Eigenlijk uit het niets dacht ik ”ik wil op Curaçao gaan werken en wonen”. De aanloop ernaar toe heeft even geduurd, maar uiteindelijk heb ik het waar gemaakt.

En geloof mij: het was een prachtige tijd. Wonen op Curaçao heeft veel voordelen en ik heb ze allemaal van dichtbij mee mogen maken. En ik wil je graag helpen door mijn ervaring met je te delen. Want als je twijfelt over dit avontuur, dan loop je waarschijnlijk tegen dezelfde vragen aan als ik destijds.

Ik denk dat het fijn is om ervaringsverhalen te lezen en te weten dat de vragen die je hebt hele normale en logische vragen zijn. Iedereen loopt tegen dezelfde vraagstukken aan en iedereen vindt uiteindelijk een weg op dit prachtige eiland.

Wat heb ik op Curaçao gedaan?

In Nederland werkte ik in een restaurant en ik had al de nodige horeca-ervaring, dus voor mijn avontuur op Curaçao leek het mij logisch om in een restaurant te gaan werken. Dat kan ik jou trouwens ook aanraden. Het is dé plek om nieuwe vrienden te maken en het is erg leuk om hier in de horeca te werken.

Ik heb bij Zanzibar Beach & Restaurant gewerkt en verbleef gedurende mijn tijd in het studentenhuis Kas Biba Bon. Dit huis was heerlijk! Lekker ruim, een heerlijke veranda en een prachtig uitzicht over het eiland.

Verder heb ik een auto gehuurd. Geloof mij, als je op Curaçao gaat wonen dan heb je een auto nodig. De scooter is een goed alternatief, maar een auto heeft echt de voorkeur. Autorijden op Curaçao vraagt aandacht en wandelen of fietsen over het eiland wordt sterk afgeraden.

Ik werkte 5 dagen in de week en kreeg elke dag personeelseten. Dat is voor je financiën een prettige meevaller. Van mijn 2 vrije dagen maakte ik natuurlijk gebruik om optimaal te genieten. Er valt genoeg te ontdekken en door de tropische temperaturen op het eiland word je gedwongen het allemaal rustiger aan te gaan doen.

Dit is de basis van mijn avontuur op Curaçao. Ik had een fijn huis, een fijne werkplek, een prettige, oude auto en ik kon financieel redelijk goed rondkomen, maar daar vertel ik later meer over.

Mijn voorbereidingen op het avontuur naar Curaçao

Besluiten dat je gaat, is een grote stap. Vanaf dan komt het saaie gedeelte. Je moet de boel gaan regelen. De vraag is altijd waar je moet beginnen. Welke dingen heb je nodig als je op Curaçao wilt wonen en werken?

Google is je grote vriend, zeggen ze altijd. Dus hup, Google openen en zoeken geblazen. Ik zocht naar werk, naar een huis en naar handige tips. Het grappige is dat je uiteindelijk wel een weg weet te vinden. Tenminste, ik wist al snel wat er geregeld moest worden en hoe ik mijn verlangens waar kon maken.

Wat ik deed (en wat ik kan aanraden) is uitzoeken waar je zou willen werken en deze bedrijven daarna via de mail benaderen. Dat geldt ook voor huisvesting. Regel je huisvesting en je werk in Nederland. Dat voorkomt stress en gedoe en je hebt zekerheid als je op het eiland bent geland.

Na alles geregeld te hebben was het moment daar. Ik ga naar Curaçao. O, wat vond ik het spannend en geweldig en leuk tegelijk.

Hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen?
> Het uitzicht vanaf mijn veranda.

Mijn vlucht naar Curaçao

Whoesj, en daar ging ik. Op naar Curaçao! Op naar een onvergetelijk avontuur. Gelukkig was het op de dag van vliegen een warme en vredige zomerdag in Nederland. Ik kon met mijn korte broek in het vliegtuig stappen.

Het was op dat moment mijn eerste buitenlandse ervaring. Ik vond het raar om afscheid te nemen van mijn familie, maar ik ben als Drent ook nuchter genoeg om de boel te relativeren. Eenmaal bij de douane was de grootste spanning al verdwenen en liet ik alles op mij afkomen.

Van Amsterdam naar Curaçao is een lange vlucht en na ongeveer 9 uur vliegen kwam ik aan op Hato, het vliegveld van Curaçao.

Mijn eerste indruk? Dat het ontzettend warm was en dat ik het heel mooi vond. Het leuke van reizen zijn de verschillen in het klimaat en de cultuur. De kleuren zijn anders, de natuur is anders, de geluiden zijn anders, de wind is anders, de mensen zijn anders, de warmte is anders. Alles is anders.

Hoe is het om op Curaçao te wonen?

Op Curaçao werd ik opgepikt en naar mijn nieuwe huis gereden. Dit heb ik online via een bedrijf kunnen regelen. Na ongeveer 30 minuten kwam ik in mijn woning aan en vanaf dit punt moest ik wennen. Ik moest vooral aan het klimaat op Curaçao wennen. Maar ook de jetlag begon langzaam op te spelen.

Op de vraag hoe het is om op dit eiland te wonen? Heel eerlijk? Het is geweldig. Ik vond het een geweldige ervaring voor de 6 maanden dat ik er heb gewoond!

De mentaliteit op Curaçao

De mentaliteit op Curaçao is heel anders dan in Nederland. Op Curaçao gaat alles tranquilo en onbewust word je door de temperatuur gedwongen in deze mentaliteit mee te gaan. Het is erg leerzaam om 6 maanden lang op deze manier te leven. Ik heb regelmatig ervaren stressvrij te zijn en ik heb dat nog nooit op die manier meegemaakt. Wat dat betreft heb ik mij fysiek erg vrij gevoeld op Curaçao.

Op Curaçao leef je letterlijk van dag op dag. Als je hier gaat werken en wonen, dan ga je dat ook op deze manier ervaren. Je vergeet letterlijk de dagen en bent niet bezig met wat er morgen moet gebeuren of wat je vanavond gaat eten. Dat zijn allemaal vragen die automatisch beantwoord worden en zich mee laten slepen met de tijd.

Vrije dagen op Curaçao

Op onze vrije dagen besloten we altijd iets te willen doen. Maar we gingen nooit geforceerd opzoek. Soms bleven we tot 12 uur op de veranda hangen en gingen we onverwachts een drankje doen op de terrassen van Willemstad. Als we zin hadden om op het strand te hangen, dan reden we naar het strand. En als we iets van Westpunt wouden zien, dan reden we naar Westpunt.

Maar we deden alles zonder verwachtingen. Als we een dag niks deden, dan vonden we dat ook goed. We namen wat dat betreft snel genoegen met minder en ik voelde geen druk om continu in de weer te zijn en van alles te moeten doen. Ik zocht de balans en kon van een fysieke inspanning op de Christoffelberg net zo genieten als een middag op de veranda.

Hoe is het om op Curaçao te wonen en te werken?

Feesten op het eiland

Curaçao is een feesteiland. Elke dag vind je wel ergens een happy-hour en kun je dansen op Antilliaanse muziek. Als je liefhebber bent van het feesten, dan kan dat zeker een reden zijn om op Curaçao te gaan werken.

Soms vond ik dat er iets te veel feestjes waren. Je zou zeggen dat ik zelf de verantwoordelijkheid kan pakken en kan besluiten om niet naar een feest te gaan. Toch ga je onbewust mee in dat wat iedereen daar doet: feesten bij een hippe bar op het strand.

Desondanks heb ik geweldige feesten meegemaakt en erg leuke herinneringen opgedaan. Daarnaast was er ook ruimte om gewoon niks te doen en vroeg naar bed te gaan. Of om samen met een ijskoud biertje op de veranda te zitten en goeie gesprekken te hebben.

Is het veilig om op Curaçao te wonen?

Over de veiligheid op Curaçao wordt veel gezegd. En ik moet toegeven dat Curaçao problemen heeft. En dat je je ook zeker aan bepaalde veiligheidsvoorschriften moet houden om veilig het avontuur van je leven tegemoet te gaan.

Dus onderschat het zeker niet! Dat wil ik je meegeven.

Maar ik wil je ook meegeven dat je je niet gek moet laten maken door de media of door mensen die er van alles van vinden. Ik heb 6 maanden op Curaçao gewoond en ik heb met gezond verstand geen rare dingen meegemaakt.

Er zijn zeker risico’s. Maar deze risico’s vind je op veel plekken in de wereld. Wat dat betreft zijn we in Nederland weinig gewend en zijn we ons niet bewust dat de welvaart en veiligheid in Nederland geen vanzelfsprekendheid is in veel andere landen.

Je kunt in de avond en overdag gewoon met een gerust hart autorijden. Je kunt gewoon naar een leuk feestje. Je kunt gewoon met een gerust hart gaan slapen of in je eentje thuis zijn. Zolang je verstandige beslissingen maakt worden de risico’s een stuk kleiner.

Hoe is het om op Curaçao te werken en te wonen?
> De Christoffelberg.

Hoe is het om op Curaçao te werken?

Naast het relaxte leven op het eiland moest er ook gewerkt worden. Ik heb bij Zanzibar Beach & Restaurant gewerkt en ik kan je meegeven, daar waar je in je vrije tijd kunt ontspannen, daar moet je in de horeca op Curaçao hard werken.

Ik had verschillende begintijden en eindtijden. Soms moest ik tijdens de lunch werken en was ik in het begin van de avond vrij. Andere keren had ik een avonddienst en was ik overdag vrij. Beide diensten hadden voordelen en nadelen vond ik zelf.

Mijn werk bestond uit meerdere functies. Dat maakte het afwisselend. Ook al stond ik vaak achter de bar, sommige werkdagen had ik stranddienst of was ik ober in het restaurant. Absolute hoogtepunt waren de happy hours op zaterdagavond met afsluitend live muziek tot 00:00 uur.

Zoals gezegd is het hard werken. Veel restaurants zijn van Nederlandse ondernemers en daardoor heb je een soortgelijke benadering als van een restaurant in Nederland. Dat is niet erg en het is zelfs goed, maar wees je hier van bewust.

Wat is het salaris in de horeca op Curaçao?

Ik was nog jong en voor mij was plezier hebben en herinneringen maken het belangrijkste. Dat is het vandaag nog steeds, maar als ik weer op Curaçao zou gaan wonen en werken, dan ga ik mijzelf financieel in een stevigere positie zetten dan toendertijd.

Want laat ik eerlijk zijn. Geld is een luxe op Curaçao. Vooral in de horeca werk je hard en lang en het salaris dat je hiervoor terug krijgt, is gemiddeld laag. Schroom dus niet om over je salaris te praten tijdens je sollicitatie. Werknemers weten al te goed dat het salaris laag is en zijn bereid om je situatie te verbeteren.

Maar wat is dan laag? Ik kreeg per maand netto Naf. 1675 uitbetaald. Dat is op het moment van schrijven € 860,-. Met grote maandelijkse lasten van mijn auto en huis begrijp je goed dat ik op de grens heb moeten leven. Dus ik meen het echt, wees niet bescheiden om over je salaris te praten.

Trouwens, als je in de horeca gaat werken, krijg je wel veel fooi. In een maand tijd kon ik praktisch van mijn fooi leven. Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je op Curaçao gaat wonen en werken en als je een financieel overzicht gaat maken, dan is het belangrijk om de fooi mee te rekenen.

Wat heb ik geleerd van mijn werk op Curaçao?

Ik ben een prachtige ervaring rijker. Ik heb cocktails leren maken in de cocktailbar, heb afgerekend met verschillende munteenheden, heb kennis gemaakt met de horeca-culturen van de lokale bevolking op Curaçao en van de toeristen uit Zuid- Amerika en de Verenigde Staten.

Ik heb hard gewerkt in moeilijke omstandigheden. Met moeilijke omstandigheden heb ik het natuurlijk over het warme weer. Soms is het buffelen als je met 35 graden moet werken. Tegelijkertijd ben je trots en blij als je om je heen kijkt en mag werken bij een restaurant met uitzicht op het blauwe water en de witte stranden.

Vooral in het begin moet je even wennen aan de situatie. Alles is nieuw, het klimaat gaat een rol spelen, je ontmoet tientallen mensen in korte tijd en dat alles bij elkaar kan overweldigend zijn. Geef dat daarom ook de tijd. Op een gegeven moment gaat het eiland als thuis worden ervaren.

Werken in de horeca op Curaçao

Hoe is het om in het buitenland te wonen?

Wonen en werken in het buitenland is een leerzame ervaring. Dat kan naar Curaçao zijn, maar ook in andere landen kun je veel van je buitenlandse avonturen leren.

Maar waarom vraag je je af? Simpelweg omdat je iets buiten de gebaande paden gaat doen. Je springt in het onbekende en je hebt geen idee hoe het daar is. In het onbekende moet je je vervolgens zien te redden en daar word je volwassen en zelfstandig van.

En dat niet alleen. Je maakt ook de mooiste dingen mee. Je leert nieuwe mensen van over de hele wereld kennen. Je vergroot je referentiekader en ziet dat het leven dat je in Nederland leeft niet vanzelfsprekend is in andere gebieden op de wereld.

Ik heb ondertussen meerdere malen in andere landen gewoond, gewerkt en gereisd en ik kan het iedereen aanbevelen. Een avontuurlijke levensstijl is goed voor je.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Dit was mijn ervaring op Curaçao

Werken en wonen op Curaçao, ik denk er nog elke dag aan. Het is oprecht een van de mooiste tijden uit mijn leven geweest tot nu toe. En dat is helemaal niet omdat het allemaal rozengeur en maneschijn is, integendeel.

Want naast alle mooie dingen zie je natuurlijk ook minder mooie dingen. Curaçao wordt op den duur klein en hoe mooi de mentaliteit op het eiland ook is, het heeft ook minder mooie kanten. Maar al met al is het vooral genieten geblazen.

Het was lastig om financieel rond te komen, maar de werkervaring en alle mensen die ik heb leren kennen en de prachtige ervaringen waren onvergetelijk. Het warme weer, de zelfstandigheid, het blauwe water, de ongerepte landschappen en de vriendelijke lokale bevolking: Curaçao is een paradijs.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.