Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een sneeuwschoen-wandeling maken in Lapland: mijn eigen ervaring + handige tips

Een sneeuwschoen-wandeling maken in Lapland: dit moet je weten

Wie aan Lapland denkt, denkt aan sneeuw. In de winter is Lapland, dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, koud en vol bepakt met diepe sneeuw. In de zomer kun je prachtige wandelingen door Lapland maken in een groene wereld met prachtige meren.

Ik weet dat het een prachtige ervaring is om met de nachttrein naar Lapland te reizen en de witte wereld in je op te nemen. En eenmaal in Lapland kunnen de actievelingen onder ons zich helemaal uitleven.

Je kunt een sleehondentocht maken in Lapland of met 70 km/u over een bevroren meer sneeuwscooteren. Een andere leuke activiteit is sneeuwschoenwandelen.

Maar wat moet je allemaal weten als je een sneeuwschoenwandeling in Lapland gaat maken?

Is een sneeuwschoenwandeling in Lapland de moeite waard?

Ik heb zelf in Zweeds Lapland een prachtige sneeuwschoenwandeling mogen maken en ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het meer dan de moeite waard is.

Waarom?

Prachtige uitzichten

Als je gaat sneeuwschoenwandelen in Lapland, dan ga je gegarandeerd genieten van de ongerepte winterse landschappen.

Wandelen door de besneeuwde bossen, over bevroren meren en langs bevroren rivieren en watervallen die allemaal bedekt zijn met een laag sneeuw geeft een magische uitstraling van Lapland. Dat is precies het Lapland zoals je het voor je ziet.

Je bent lekker actief bezig

Sneeuwschoenwandelen is een geweldige manier om buiten actief bezig te zijn in de winter. Het is een leuke manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren en lekker gezond bezig te zijn!

Onderschat sneeuwschoenwandelen niet! Het is een toegankelijke sport voor iedereen, maar tegelijkertijd is het zwaarder dan je vooraf misschien verwacht.

Iedereen kan sneeuwschoenwandelen

Het leuke van sneeuwschoenwandelen is dat iedereen het kan doen. Natuurlijk is het per landschap verschillend hoe zwaar een wandeling is, maar in de basis kan iedereen sneeuwschoenwandelen.

Het is een manier om van de drukte te ontsnappen

Tijdens een sneeuwschoenwandeling kom je letterlijk tot rust. Hier ben je ver verwijdert van de bewoonde wereld. Je begeeft je letterlijk en figuurlijk in the middle of nowhere.

En soms is het muis en muisstil.

Misschien kom je wel wilde dieren tegen…

Hoe dieper je de Scandinavische natuur in wandelt, hoe groter de kans dat je wilde dieren tegenkomt. Heb je ooit in levende lijven een eland gezien bijvoorbeeld? Tijdens een sneeuwschoenwandeling is het niet uit te sluiten dat je deze indrukwekkende dieren tegenkomt.

Een sneeuwschoen-wandeling maken in Lapland: dit moet je weten

Welke kleding moet je dragen als je gaat sneeuwschoenwandelen in Lapland?

Het is erg belangrijk om de juiste kleding mee te nemen als je naar Lapland reist. Je hebt te maken met extreme kou en je moet je tegen deze kou beschermen.

Goede kleding is helemaal essentieel tijdens een sneeuwschoenwandeling. Je bent lang buiten en kunt tijdens de wandeling in extreme weersomstandigheden terechtkomen.

Basislagen

Begin met het dragen van een thermische basislaag, zoals een shirt en broek gemaakt van synthetische of wolmaterialen om warmte vast te houden en vocht af te voeren.

Tussenlagen

Voeg daaroverheen een tussenlaag toe, zoals een fleecevest of trui, die je warm houdt zonder te veel gewicht toe te voegen.

Buitenlagen

Draag een water- en winddichte jas en broek om je te beschermen tegen de koude wind en sneeuw. Zorg ervoor dat je kledingstukken ademend zijn om te voorkomen dat je oververhit raakt.

Accessoires

Het dragen van een goede muts, handschoenen en warme sokken is essentieel om je lichaamswarmte vast te houden. Een sjaal of gezichtsmasker kan ook helpen om je gezicht te beschermen tegen de koude wind.

Het belangrijkste: sneeuwschoenen

Een sneeuwschoenwandeling valt of staat met sneeuwschoenen. Deze schoenen zijn het allerbelangrijkste onderdeel van een sneeuwschoenwandeling.

Sneeuwschoenen worden gebruikt om over de diepe sneeuw te wandelen. Ze lijken op een tennisracket en zijn plat en het idee is dat het oppervlak van de sneeuwschoen het gewicht van de drager over een groter gebied verdeelt, waardoor je niet zo diep in de sneeuw zakt en gemakkelijker kan bewegen.

Andere handige spullen

Vergeet niet om een zonnebril, zonnebrandcrème, een rugzak, water en snacks mee te nemen.

Houd er rekening mee dat je je kleding in laagjes moet dragen, zodat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden.

Het is ook belangrijk om te investeren in hoogwaardige kleding en uitrusting die geschikt is voor de omstandigheden, om ervoor te zorgen dat je warm en veilig blijft tijdens je sneeuwschoenwandeling in Lapland.

Sneeuwschoenwandelen in Lapland

Waar moet je opletten als je een sneeuwschoenwandeling in Lapland gaat maken?

De weersomstandigheden kunnen in Lapland erg extreem zijn. Het is belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat.

  • Houd het weer altijd in de gaten. Je kunt een wandeling beter vermijden als er zware sneeuwstormen, harde wind of extreem lage temperaturen worden verwacht.
  • Draag altijd de juiste kleding!
  • Neem voldoende water en voedsel mee.
  • Neem een kaart en een kompas mee. Just to be sure!
  • Wees goed voorbereid op noodgevallen. Neem een telefoon en een EHBO-kit mee.

Hoe moet je op sneeuwschoenen wandelen?

Wandelen op sneeuwschoenen is logischerwijs niet te vergelijken met een normale wandeling door een bos. Het vraagt om een andere techniek.

  • Zo is het belangrijk om je gewicht goed te verdelen. Hierdoor zak je niet weg in de sneeuw.
  • Loop met een brede stap. Houd je voeten verder van elkaar dan normaal.
  • Pas je tempo aan en neem voldoende pauzes.
  • Gebruik wandelstokken. De wandelstokken moeten wel lang genoeg zijn voor de meters diepe sneeuw.

De top van de berg bereiken: een voldaan gevoel

Het bereiken van de top van een berg tijdens een sneeuwschoenwandeling kan een geweldige ervaring zijn. Het kan een gevoel van prestatie en voldoening geven, vooral als de klim uitdagend was. Boven op de berg heb je vaak een prachtig uitzicht op de omgeving en kun je genieten van de frisse berglucht en de stilte.

Het kan heerlijk zijn om op de top van een berg jezelf op te warmen met een lekker drankje. Zo hadden wij overheerlijke lingonberry juice.

Lingonberry juice is een bessensap en wordt veel in Lapland gedronken. Het staat er om bekend een genezend effect te hebben en het houdt het lichaam in deze koude temperaturen goed warm.

Andere inspiratie over Lapland opdoen?

Ik heb nog veel meer blogs geschreven. Misschien kan dit blog je ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link van de Decathlon.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.