Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit heb ik geleerd uit het primitieve leven in de Franse bergen

Dit heb ik geleerd uit het primitieve leven in de Franse bergen

Ik heb in mijn leven veel avonturen meegemaakt en heb op meerdere plekken in de wereld gewoond. Zo heb ik voor onbepaalde tijd in Spanje op Mallorca, in Oostenrijk en op Curaçao gewoond. Een ander avontuur waar ik over wil gaan schrijven is mijn avontuur in Frankrijk.

Van augustus 2018 tot en met september 2019 woonde ik in de Franse Alpen. Frankrijk vind ik een geweldig land en ik kan veel redenen opnoemen om in Frankrijk te gaan wonen en werken. Toch was het avontuur niet zozeer uniek vanwege het land Frankrijk, veel unieker was de omgeving waar ik heb gewoond.

In dit blog lees je over mijn avontuur in Frankrijk en wat ik heb geleerd van het primitieve leven waar ik dagelijks mee te maken had.

Dit was mijn jaar in de Franse Alpen

In mijn periode in Frankrijk woonde ik in het dorp Allemond. Dit dorp ligt op 700 hoogtemeters en op ruim een uur rijden van het grote en drukke Grenoble. Je kunt veel leuke activiteiten ondernemen in Allemond, maar dat zijn niet de activiteiten die ik gewend was vanuit Nederland.

In Allemond vind je geen bioscopen, winkeles, theaters of tientallen terrassen om je te vermaken. Het dorp ligt midden in de bergen en er zijn weinig faciliteiten waar je naartoe kunt gaan. Dat is niet erg en sterker nog, ik vond het heerlijk, maar voor sommige mensen was het een grote confrontatie.

Het bijzondere van de bergen is dat je letterlijk en figuurlijk wordt gedwongen om de natuur in te gaan. Als je jezelf wil vermaken, dan duik je de natuur in. Dan ga je zwemmen, hardlopen, wandelen of simpelweg genieten van de omgeving.

Dat klinkt alleen maar leuk en gelukkig resoneer ik goed op deze manier van leven. Tegelijkertijd was mijn belevingswereld natuurlijk erg klein. Ik sprak weinig mensen, ik kon niet vluchten of op zoek gaan naar afleiding en ik moest genoegen nemen met minder.

Wat ik heb geleerd uit het primitieve leven in de Franse bergen

Wat ik heb geleerd van mijn primitieve leven in de bergen

Ik heb in mijn periode mijn lessen geleerd en ik ben ervan overtuigd dat het te maken heeft met het primitieve leven van de bergen. De lessen die ik heb geleerd zijn interessant om toe te passen in het leven vandaag de dag. Of laat ik het anders zeggen, de lessen die ik in mijn tijd heb geleerd zijn de perfecte weerspiegeling van de worstelingen in de drukke, chaotische wereld waar wij als mensen mee te maken hebben.

Welke lessen heb ik geleerd?

1 | Genoegen nemen met jezelf

Als ik een vrije dag had en mijn collega’s moesten werken, dan moest ik mij die dag alleen zien te vermaken. Dat is in het begin geen probleem, maar door de weken heen merkte ik op dat mijn lontje steeds een beetje kleiner werd.

In het begin was ik op zoek naar afleidingen. Ik probeerde van alles, maar ging vaak zonder voldoening naar mijn bed. Dat komt doordat er nauwelijks afleidingen waren. Ik kon wel een serie gaan kijken of mijn social media checken op mijn telefoon, maar in de meeste gevallen viel de internetverbinding weg en werd ik alsnog op mezelf aangewezen.

Ik vind het mooi dat ik door de weken heen steeds meer ging nadenken over essentiële vragen over het leven. Ik schreef deze vragen ook op.

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Wat zijn mijn normen en waarden?
 • Ben ik tevreden met wat ik nu doe?
 • Wat wil ik achterlaten?
 • Waar liggen mijn pijnpunten?
 • Welke onderwerpen vind ik moeilijk om te bespreken?
 • Waar word ik intens gelukkig van?
 • Hoe wil ik met alles wat leeft omgaan?
 • Wat zijn mijn dromen?

Ik werd telkens in de stilte gedrukt en dit soort vragen leken automatisch op mij af te komen. Dat maakte het vaak confronterend en ik kon niet altijd van dit proces genieten. Ik werd er gestrest van en soms kon het flink aan mij gaan knagen.

Het had gelukkig ook een positieve keerzijde. Ik werd in mijn eigen confrontatie geduwd, maar daarmee leken sommige worstelingen zich ook te helen. Ik kan me nog periodes herinneren dat mijn gevoel en mijn belevingswereld heel overzichtelijk leek.

Hoe kun je genoegen krijgen met jezelf in een drukke wereld?

Ik denk dat het belangrijk is om de rust op te zoeken. Je moet je vluchtgedrag herkennen en je vluchtgedrag reflecteren als een pijnpunt. Waarschijnlijk voel je ergens een gebrek en wil je dit opgelost hebben. Confronteer jezelf, net als dat ik regelmatig geconfronteerd werd door de rust van een klein dorp in de bergen omdat er geen afleidingen in mijn omgeving waren. Ik werd gedwongen om na te denken over persoonlijke vraagstukken. Haal diep adem en ga alles om je heen ervaren.

Hoe ging ik met deze vraagstukken om? Simpelweg door te voelen in het lichaam en te leren van de tijd die er overheen gaat. Ik ging schrijven, sporten, met mijn familie bellen of ik liet een mindere dag gewoon voor wat het was. In de bergen is het veel makkelijker om naar je eigen gevoel te luisteren dan in Nederland.

Toch liggen de keuzes bij jezelf en kun je waar dan ook ter wereld van jezelf leren en van persoonlijke ontwikkeling de standaard maken.

Wat ik heb geleerd uit het primitieve leven in de Franse bergen

2 | Voldoening vinden in de kleinste dingen van het leven

Ik neem je even mee naar situatie die ik in mijn tijd in Frankrijk heb meegemaakt.

”Vandaag had ik een korte werkdag. Ik had enkel en alleen een ontbijtdienst en ben rond half elf vrij. Ik besluit om vanmiddag de pistes op te gaan en te gaan skiën. Ik ben vandaag met mijn collega en het voelt vredig. We praten, genieten van de zon, eten op de pisten en glijden in vloeiende bewegingen naar beneden. De tijd vliegt voorbij en we gaan terug naar het hotel. We eten een lekkere maaltijd en terwijl het buiten sneeuwt besluiten we dat we het lekker rustig aan gaan doen.

Als onze collega’s bijna vrij zijn besluiten we om een drankje te gaan doen bij de bar van het hotel waar we werken. We praten, luisteren muziek en we hebben het gezellig. Als onze collega’s klaar zijn met werken gaan we aan de stamtafel in het hotel een leuk spel spelen. Buiten is het koud en ligt er veel sneeuw, maar binnen is het lekker warm en staat de open haard de hele avond te pruttelen. We hebben het goed vandaag!”

I know, dit verhaal klinkt ietwat romantisch. Toch is er geen woord aan gelogen. Dit soort dagen waren de realiteit. Met onze kleine club aan collega’s moesten we onszelf regelmatig vermaken. We speelden spelletjes, we hadden goede gesprekken en dronken een lekker drankje. Het waren eenvoudige en simpele avonden, maar dat waren ook de allerbeste momenten.

Ik vond plezier in pietluttige dingen

Soms hadden we weinig tot geen goede internetverbinding, ik had maximaal tien andere collega’s en was veel op mijn werk te vinden. Ik deed veel aan wandelen, schrijven, sneeuwscheppen en skiën en samen hadden we goede gesprekken en lachten we veel. Dat was mijn leven. En soms was het tergend saai en confronterend, maar tegelijkertijd kon ik het geluk in de eenvoud van dit leven vinden.

Het was een intentionele manier van leven. Je was er bewust met je gedachten en gewaarwording bij. Als we iets deden, dan deden we dat met zijn allen. Ik kon genieten van de frisse berglucht in de vroege ochtend, van het samenzijn met mijn collega’s, van de goede gesprekken met hotelgasten en van de activiteiten in de natuur, zoals skiën, wandelen en hardlopen. Alles wat ik deed, deed ik bewust.

Wat ik heb geleerd uit het primitieve leven in de Franse bergen

3 | Wij mensen zijn klein

Als ik in de bergen ben, dan realiseer ik me altijd hoe klein wij mensen zijn. We hebben ons aan te passen aan de ruige en ongerepte natuur van de bergen en dat fascineerde me altijd enorm.

Ik zat in de vroege ochtenden regelmatig naar een samenspel van het opkomende licht van de zon en de door de bergen gecreëerde schaduw te kijken. De wolken zweefden door de bomen en konden geen kant op. Alle bomen, mensen en dieren ontwaakten uit hun slaap en begonnen de dag. Het was fijn om vroeg wakker te zijn. Na een paar keer die ademen voelde ik de energie door mijn lijf stromen.

Sterrenkijken in Vaujany

In de buurt van het dorp waar ik heb gewoond ligt het dorp Vaujany. Ik had samen met mijn collega’s het plan om op een afgelegen plek en hoog in de bergen naar de sterren te kijken. Hier hadden we geen last van lichtvervuiling en hadden we een prachtig uitzicht over de sterrenhemel. We stelden elkaar mystieke vragen.

 • Zou er nog meer leven kunnen zijn?
 • Gebeuren er in het heelal dingen die invloed op ons denken en doen hebben?
 • In de ruimte oneindig?
 • Hoe groot moeten sterren zijn als wij ze vanaf de aarde kunnen zien?
 • Hoever staat alles van ons vandaan?

Een mens is klein en dat is fijn

In de menselijke beleving zijn we groot en hebben wel veel invloed op het leven, maar in werkelijkheid zijn we een schim van wat er gaande is in het grotere geheel. De bergen lieten mij zien hoe kwetsbaar levende organismen kunnen zijn. De natuur heeft een ongekende en onvoorspelbare kracht. Het is fijn om klein te zijn in dit grotere geheel. Laat de natuur zijn werk doen en laten we stoppen om controle uit te oefenen op het leven.

Jouw geest, ziel of lichaam (of hoe we onszelf willen beschrijven) weet precies hoe het moet leven. Probeer niet groter te zijn dan dat, maar leef in het ritme dat jou gegeven wordt. Klein zijn in iets groot is een verademing, het laat zien dat er ongelofelijk veel mogelijkheden zijn. Er is ontzettend veel ruimte waar jij je in kunt manifesteren. Omarm dat gevoel!

Wat ik heb geleerd uit het primitieve leven in de Franse bergen

Al concluderend: wat zijn mijn grootste lessen geweest?

Ik heb veel geleerd van mijn jaar in de bergen. Ik heb geleerd dat ik erg goed resoneer op de rust van de natuur. Het maakt me rustig en brengt me in een diepe verbinding met alles in mijn omgeving.

Confrontatie met mijzelf

Door de rust om mij heen werd ik geconfronteerd met mijzelf. Ik ben onbewust vragen aan mijzelf gaan stellen en dat was lastig af en toe, maar in mijn conclusie kan ik opmaken dat het mij ver heeft gebracht.

Weinig prikkels en afleidingen

Doordat er weinig prikkels en afleidingen in de buurt waren moesten we onszelf zien te vermaken. Dat heeft onderling weleens irritaties opgeleverd, maar voornamelijk veel bijzondere, creatieve en unieke momenten. We namen genoegen met een borrel aan de bar, een spelletje aan de stamtafel of een gesprek in de woonkamer.

Gezonde levensstijl

De bergen maakten mij gezond. Hardlopen, wandelen, skiën, mountainbiken en fysieke klusjes op het werk maakten mij sterk. Daarnaast sliep ik veel, at ik gezond en dronk ik veel water en eenmaal terug in Nederland kwam ik erachter dat een biertje drinken of koffie drinken lekker is, maar dat het ook echt een vluchtgedrag is.

De bergen zijn magisch

De bergen lieten mij zien dat de wereld een magnifieke plek is. De bergen hebben soms iets magisch. Het is zo groot dat je gedwongen wordt om je aan te passen aan de omstandigheden. In Nederland mis ik soms de wonderen van de natuur omdat alles met een waterpas is aangelegd.

Fijn om jezelf te zijn

Het is fijn om jezelf te zijn. Het primitieve leven met weinig mensen, soms weinig of slecht internet en daardoor weinig interactie met de buitenwereld dwongen mij om alleen te zijn. Gewoon ik en het leven dat zich op dat moment voor mij afspeelt. Geen afleidingen, trillende telefoon, volle agenda’s of toeterende auto’s om mij heen.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.