Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga snowboarden?

Welke kleding en materialen heb je nodig voor het snowboarden?

Een wintersportvakantie is een dure hobby. Je moet een skipas aanschaffen, een accommodatie zoeken om in te verblijven, je moet er naar toe rijden of vliegen en dan hebben we het nog niet over de kleding en materialen gehad.

Kleding en alle materialen zijn misschien duur, maar het is ook een investering voor de lange termijn. Als je zuinig met de kledingstukken en de materialen om gaat, dan kun je er meerdere wintersportseizoenen gebruik van maken.

Maar wat heb je eigenlijk nodig als je op wintersport gaat? In dit blog nemen we alle benodigde kledingstukken en materialen door voor het snowboarden.

Welke kledingstukken heb je nodig als je gaat snowboarden?

De kledingstukken die je nodig bent als je gaat skiën verschillen weinig van de kledingstukken als je gaat snowboarden. Laat je niet afschrikken als je in de winkel alleen maar producten ziet staan met het woord ”ski” erin, zoals ski-jas en skibroek. Deze producten zijn vaak een algemene benaming voor zowel het skiën als het snowboarden.

Als je comfortabel wilt snowboarden, dan moet je de volgende kledingstukken aanschaffen:

 • Een snowboardjas;
 • Een snowboardbroek;
 • Snowboardsokken;
 • Snowboardhandschoenen of wanten;
 • Een nekwarmer of buff;
 • Een thermoshirt en thermobroek;
 • Ski-trui of pully.

Een snowboardjas

Een goede snowboardjas is belangrijk. Hierdoor blijft het bovenlichaam lekker warm en een warm bovenlichaam zorgt er vaak voor dat het hele lichaam warm blijft.

Een snowboardjas moet een waterafstotende en tegelijkertijd een ademende functie hebben. Waterafstotend omdat je geen regenwater of sneeuwwater naar binnen wilt krijgen en ademend omdat je transpiratievocht naar buiten wilt afvoeren.

Hoe weet je of een jas water kan tegenhouden?

Dit weet je door te kijken naar de waterkolom. Een waterkolom geeft namelijk aan hoeveel druk water op een jas kan komen voordat het begint te lekken. Een jas met een waterkolom boven de 10.000 millimeter is een jas die wij aanraden als je gaat snowboarden.

Een snowboardbroek

Tijdens het snowboarden maak je veel bewegingen met het lichaam en het is belangrijk dat je in een snowboardbroek comfortabel kunt bewegen. Een snowboardbroek mag daarom was losser uitvallen.

Wat je met wintersportkleding wilt voorkomen is dat het water van buitenaf naar binnen komt. Dat is voor een snowboardbroek niet anders. Geef bij het kopen van een snowboardbroek de aandacht aan de waterdichtheid. En net als met een snowboardjas wil je dat de broek ook genoeg kan ademen. Dat betekent dat alle zweet van het lichaam naar buiten kan worden afgevoerd.

Welke kleding en materialen heb je nodig voor het snowboarden: een snowboardbroek.

Snowboardsokken

In een vloeiende snowboardbeweging beweeg je van voren weer naar achteren. Goede snowboardsokken hebben verstevigingen aan zowel de voor- als de achterkant van de sok. Deze verstevigingen zorgen voor een betere schokabsorptie en bieden daardoor meer bescherming aan zowel het scheenbeen als de kuiten.

Snowboardhandschoenen of wanten

Koude handen zijn erg vervelend en kunnen het plezier van snowboarden bederven. Goede handschoenen of wanten zijn dus essentieel.

Maar kies je dan voor de handschoenen of de wanten? Zowel handschoenen als wanten hebben 1 belangrijke gelijkenis: ze houden je handen warm en doen precies waarvoor ze bedoelt zijn.

Toch krijgt de één sneller koude handen dan de ander. Als je snel koude handen krijgt, dan passen wanten misschien beter bij jou. Op de duim na zitten bij wanten alle vingers in één ruimte. Hierdoor houden de vingers elkaar warm. Het grote nadeel van wanten is dat je de vingers niet afzonderlijk van elkaar kunt bewegen. Dat kan vervelend zijn als je de snowboardbindingen strakker wil trekken.

Nekwarmer of buff

Een nekwarmer of buff is misschien niet de grootste prioriteit, maar toch kunnen wij het aanraden om met een nekwarmer te snowboarden.

Zoals de naam het al zegt: een nekwarmer houd de nek lekker warm. Dat is fijn, want de gure en koude wind kan snijdend zijn als je met hoge snelheden naar beneden raast.

Daarnaast voorkomt de nekwarmer dat er koude wind via de bovenkant van de snowboardjas naar binnen kan komen. Eigenlijk zorgt de nekwarmer voor een mooie overloop op de snowboardjas.

Welke kleding en materialen heb je nodig voor het snowboarden: een nekwarmer.

Een thermoshirt en thermobroek

Ken jij het drielagensysteem al?

Het drielagensysteem is het dragen van drielagen kleding op je lichaam. In het drielagensysteem begin je met thermokleding. Thermokleding moet altijd direct op de huid gedragen worden. Op deze manier komt thermokleding het beste tot zijn recht omdat het gebruik kan maken van jouw lichaamswarmte.

Een goed thermoshirt en thermobroek onder een snowboarduitrusting is onmisbaar wat ons betreft.

Een fleecetrui of pully

Hierboven heb ik je verteld over het drielagensysteem en dat dit het dragen van drielagen kleding op je lichaam betreft. En dat de eerste laag die je draagt altijd thermokleding is.

De tweede laag in het drielagensysteem kan een fleecetrui of pully zijn. Deze laag heeft een isolerende werking en voor de extreem koudere dagen op de pistes blijf je hierdoor lekker warm.

Welke materialen ben je nodig als je gaat snowboarden?

Welke materialen ben je nodig als je gaat snowboarden?

Uiteraard kun je niet snowboarden zonder de benodigde materialen. Vooral goede snowboardmaterialen kunnen prijzig zijn. Maar ook juist de materialen zijn een lange termijn investering. Als jij zuinig en verantwoordelijk met de spullen om gaat, dan kun je al deze materialen meerdere wintersportseizoenen gebruiken.

Welke materialen heb je nodig?

 • Een snowboardhelm;
 • Een snowboardbril;
 • Snowboardschoenen;
 • Een snowboard.

Een snowboardhelm

Of je nu gaat skiën of gaat snowboarden: wintersport is geen sport zonder risico’s. In elke hoek schuilen gevaren en als jij geen ongelukken veroorzaakt, dan worden de ongelukken wel veroorzaakt door andere snowboarders of skiërs.

Het is belangrijk om jezelf tegen ongelukken te beschermen. Een snowboardhelm heeft hierin de grootste prioriteit. Als je komt te vallen dan bescherm je je hoofd tegen zware hoofdletsels.

Een snowboardhelm geeft ook zelfvertrouwen. Doordat je met een helm gaat snowboarden ga je onbewust opportunistischer snowboarden. Hoe meer je durft, hoe veiliger het snowboarden wordt. Als je zonder een helm gaat snowboarden, dan probeer je ongelukken te voorkomen waardoor je juist verkrampter en onveiligere handelingen gaat uitvoeren.

Een snowboardbril

Snowboarden zonder bril is in theorie mogelijk, maar niet perse verstandig.

Bij hevige sneeuw- of regenval voorkomt een bril dat het sneeuw of de regen in de ogen terechtkomt. Hierdoor kun je je beter focussen op het snowboarden.

Daarnaast kan de weerkaatsing van de zon op het sneeuw verblindend werken en het is belangrijk om je ogen hier tegen te beschermen.

Welke materialen ben je nodig als je gaat snowboarden: een snowboardbril

Snowboardschoenen

Goede snowboardschoenen zijn essentieel en het is belangrijk dat je ruim de tijd neemt om snowboardschoenen aan te schaffen.

Bij snowboardschoenen is het belangrijk dat ze comfortabel zitten. Een snowboardschoen is comfortabel als je de juiste maat draagt. Alles valt of staat met de juiste schoenmaat. Als de tenen de voorkant van de schoen niet vol raken, dan heb je over het algemeen de juiste maat te pakken.

Een snowboard

Zonder een snowboard zou snowboarden geen sport zijn. Je hebt dus logischerwijs een snowboard nodig.

Bij het kopen van een snowboard moet je met een aantal belangrijke vragen rekening houden:

 • Hoe goed ben jij in snowboarden?
 • Welke snowboard shape past bij jou?
 • Welke snowboard past bij mijn stijl snowboarden?
 • Welke lengte snowboard heb ik nodig?
 • Heb ik een breed snowboard nodig?

Ga deze vragen na voordat je een winkel of verhuurbedrijf binnen wandelt. Op deze manier kunnen de medewerkers het beste bepalen welk type snowboard bij jou past. Er zijn namelijk verschillende soorten snowboards.

Het snowboardavontuur kan beginnen!

Nadat je alle kledingstukken en materialen hebt gekocht of gehuurd, je de accommodatie waar je verblijft hebt betaald en je een skipas hebt aangeschaft is het tijd om te vertrekken! Op naar een nieuw snowboardavontuur!

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.