Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom heb je goede handschoenen of wanten nodig op wintersport?

Waarom heb je goede handschoenen of wanten nodig op wintersport?

Voor een goede wintersport is een besneeuwde omgeving essentieel. Het is geen hogere wiskunde dat je zonder sneeuw niet kunt skiën of snowboarden.

Een besneeuwde omgeving is per definitie een koude omgeving en de omgeving wordt extra koud als je hoog in de bergen bent. Dit is natuurlijk het geval als je gaat skiën of snowboarden. Het is dus belangrijk om je tegen deze kou te beschermen.

Eén van de lichaamsdelen die je maar al te graag tegen de kou wilt beschermen zijn jouw handen. Met ijskoude en verdoofde handen kan een wintersportvakantie goed verpest worden. Dit is bij zowel het skiën en het snowboarden super belangrijk. Er is echter 1 verschil: tijdens het skiën gebruik je skistokken en je handen zijn tijdens het skiën gevoeliger voor de kou, omdat je jouw handen continue aanspant om de stokken te kunnen gebruiken.

In dit blog leg ik in het kort uit waarom het belangrijk is om handschoenen te dragen tijdens wintersport.

Wat is het nadeel van koude handen op wintersport?

Of het nu op wintersport, op de ijsbaan of tijdens een koude winter in Nederland is: koude tenen, koude oren en koude handen kunnen erg pijnlijk zijn. Dat is de op de pistes uiteraard niet anders.

Hoog in de bergen is het koud en vooral bij stevige bewolking mag je dit niet onderschatten. Jij swingt met hoge snelheden naar beneden terwijl de koude en gure wind langs jouw handen raast. En kom je te vallen? Dan komen je handen direct in aanraking met de koude en natte sneeuw op de pistes en voor je het weet ben je al het gevoel in de vingers kwijt.

Geen gevoel in de vingers is vervelend: want de skischoenen steviger vast klikken, de rits van de ski-jas openen of op de telefoon kijken hoe laat het precies is wordt een stuk moeilijker als je geen gevoel in de vingers hebt. En dan hebben we het nog niet gehad over de koude ski’s of de koude board die je met beide handen moet vastpakken omdat je een ritje in de skilift gaat maken.

Op wintersport met handschoenen: alle voordelen

Je begrijpt dat handschoenen onmisbaar zijn tijdens wintersport. Je beschermd jouw handen tegen de koude wind en de natte sneeuw en dat bevordert het plezier op de pistes. Ook bij het vasthouden van jouw board of de ski’s zijn handschoenen comfortabel en onmisbaar.

Veel voordelen kan en hoef ik eigenlijk niet te benoemen: handschoenen zorgen voor warme handen en dat is het allerbelangrijkste voordeel wat er bestaat.

Handschoenen of wanten op wintersport: de verschillen

Handschoenen of wanten: de verschillen

Naast handschoenen kun je ook kiezen voor wanten. Maar wat is het verschil?

Handschoenen hebben voor elke vinger een aparte ruimte, terwijl wanten alleen een aparte ruimte voor de duim hebben waarbij de overige vingers in een gezamenlijke ruimte zitten.

Wat zijn de voordelen van wanten ten opzichte van handschoenen?

Het grootste voordeel van wanten is dat de vingers en de handen elkaar in één ruimte lekker warm houden. Daarnaast hebben de vingers veel bewegingsvrijheid. Bij te strakke handschoenen kunnen de vingers lichtjes worden afgekneld waardoor het gevoeliger is voor de kou. De kans dat dit bij wanten gebeurt is een stuk kleiner.

Wat zijn de nadelen van wanten ten opzichte van handschoenen?

Met handschoenen kun je jouw vingers en de handschoenen afzonderlijk van elkaar bewegen. Hierdoor kun je met handschoenen aan gemakkelijker jouw skischoenen vaster maken of je telefoon uit de jas halen. Met wanten kan dit een grote uitdaging worden.

Maar wat is dan de beste keuze: handschoenen of wanten?

Of je handschoenen of wanten moet dragen is vooral een persoonlijke keuze. Zo krijgt de één sneller koude handen dan de ander.

Ze hebben beide hun voor- en nadelen, maar ik wil uiteindelijk het grootste voordeel van zowel handschoenen en wanten belichten. En dat is dat ze beide jouw handen warm houden.

Ik denk alleen dat wanten iets meer garantie bieden op warme handen dan handschoenen. Veel wintersporters kiezen ervoor om zowel wanten als handschoenen mee te nemen op vakantie. De handschoenen worden gebruikt bij zonnige en warmere dagen en de wanten worden gebruikt bij koudere en bewolkte weersomstandigheden.

Waar kun je handschoenen of wanten kopen?

Het is belangrijk dat je bij zowel handschoenen en wanten de juiste maat uitzoekt. Te grote of te kleine handschoenen en wanten kunnen sneller koudere handen veroorzaken. Je kunt handschoenen of wanten bij Bol.com kopen, maar dan moet je zeker weten wat de juiste maat is.

Wij zijn altijd voorstander om producten te kopen bij winkels die gespecialiseerd zijn in bepaalde sporten.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.