Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is skiën?

Wat is skiën?

Tijdens de winter gaan veel Nederlanders op wintersport. Onder wintersport vallen meerdere sporten, zoals langlaufen, snowboarden en skiën. Vooral skiën is erg populair onder de Nederlanders.

Vaak gaan mensen skiën in de Oostenrijkse-, Franse- of Italiaanse Alpen. De Alpen ligt op rijafstand van Nederland en hier liggen de meest uitdagende skipistes van Europa.

Maar wat is het skiën nu eigenlijk?

Skiën: wat is dat voor een sport?

Tijdens het skiën beweeg jij je voort op sneeuw met behulp van 2 latten die onder de schoenen vastgebonden zijn. Deze 2 latten worden ski’s genoemd.

Voor skiën zijn bergen nodig. Door de hellingen van de bergen glijd je via de latten namelijk naar beneden. Hoe steiler de hellingen, hoe uitdagender skiën wordt.

Wat is een skipiste?

Wat is een skipiste?

Pistes zijn gemarkeerde zones waar je op kunt skiën. Met gemarkeerde zones hebben we het over een gecontroleerd gebied waarop geskied kan worden.

Zo worden pistes elke dag geprepareerd zodat je relatief veilig naar beneden kunt skiën.

Een skipiste kan onderverdeeld worden in verschillende moeilijkheidsgraden. Dit wordt uitgedrukt in kleuren:

 • Geen kleur of witte piste
 • Groene piste
 • Blauwe piste
 • Rode piste
 • Zwarte piste

Geen kleur of een witte piste

Pistes zonder een kleur of een witte kleur zijn alle makkelijkste pistes. Dit worden ook wel babypistes genoemd. Perfect als je voor de eerste keer op ski’s staat en een gevoel wil krijgen bij de sport.

Om jezelf te trainen en beter te worden zijn witte pistes geen uitdaging. Zelfs niet als beginner. We raden het aan om zo snel mogelijk de grens te verleggen naar de groene en/of blauwe piste.

Groene piste

De groene piste is een ideale piste voor de beginnende skiër. Hier kun de eerste vlakke afdalingen maken en oefenen om bochten te maken en af te remmen.

Niet alle landen hebben groene pistes. In deze landen worden blauwe pistes als de makkelijkste aangeduid.

Blauwe piste

Als beginner ben je snel uitgekeken op de groene piste en wil je snel overgaan naar de blauwe piste. Blauwe pistes hebben een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Blauwe pistes zijn fijne pistes voor de skiër die het rustig aan wil doen.

Rode piste

Een rode piste is er voor de gevorderde skiër. Op de rode piste beginnen de leuke eerste uitdagingen van het skiën met steilere hellingsgraden. Wel moet hier bij verteld worden dat er veel variatie is bij de rode piste. Dit gaat van steil tot relatief vlak.

Niet alle landen hebben rode pistes. Zo wordt in Noord- Amerika een rode piste aangeduid als blauwe of zwarte piste, afhankelijk van hoe moeilijk de piste daadwerkelijk is.

Zwarte piste

De grootste uitdaging van het skiën ligt op de zwarte pistes. Dit zijn de meest steile pistes. Ook zwarte pistes zijn erg gevarieerd. Zo zijn er zwarte pistes die zelfs voor de zeer ervaren skiër een uitdaging is.

Er zijn echter ook zwarte pistes die door elke skiër met redelijke ervaring bedwongen kan worden.

Hoe kan ik het snelst leren skiën?

Welke uitrusting heb je nodig bij het skiën?

Goede kleding en materialen zijn een must als je gaat skiën, denk bijvoorbeeld aan:

Wintersport items zijn duur (en daar komt een skipas en alles nog bij), maar je moet niet vergeten dat het een lange termijn investering is. Als je zuinig en verantwoordelijk met de spullen omgaat, dan kun je er vaak meerdere wintersportseizoenen gebruik van maken.

Goede kleding en materialen mag daarnaast niet onderschat worden. Skiën is een redelijk extreme sport en niet zonder risico’s. Door te investeren in een goede uitrusting kun je veilig en warm op wintersport.

Waar koop ik mijn ski kleding en materialen? Ik ben zelf voorstander om wintersportspullen bij de Decathlon te kopen. Vooral voor beginnende wintersporters is dit een ideaal begin om wintersport te ontdekken.

Ben je gevorderd en wil je voor nóg meer kwaliteit gaan? De Herqua Sports is een specialist op het gebied van wintersport en ook Bever heeft kwalitatief zeer goede en betrouwbare wintersportartikelen.

Welke uitrusting heb je nodig bij het skiën?

Wat is de belangrijkste techniek van het skiën?

Er valt veel te zeggen over de goede techniek van het skiën. Vooral door ervaring kom je er snel genoeg achter hoe je goed en gemakkelijk kunt skiën.

Er is een standaard waar je rekening mee kunt houden:

 • Kijk voor je. Hierdoor kun je goed anticiperen op wat komen gaat.
 • Maak de bochten af. Dat wil zeggen dat je bij het einde van de bochten de ski’s richting de berg draait. Hierdoor rem je licht af en heb je meer controle.
 • Blijf op je voeten staan. Ga niet naar achteren leunen in de schoenen. Door stevig op de voeten te staan behoud je controle.
 • Zorg er altijd voor dat de skischoenen goed zijn afgesloten. Dit heeft veel invloed op de techniek van skiën.
 • Houd de armen voor je bovenlichaam.
 • Gebruik de stokken actief.

Hoe kan ik het snelst leren skiën?

Voor beginners is het fijn zo snel mogelijk de techniek van het skiën op te pakken. Je kunt voordat je op wintersport gaat trainen in één van de indoor skigebieden in Nederland, zoals bij Snowworld in Landgraaf of Zoetermeer.

Uiteraard kun je ook leren skiën in het wintersportgebied door hier lessen te nemen.

Gedragsregels tijdens het skiën

Onthoud dat je niet de enige bent in een skigebied. Iedereen heeft veel geld betaald om toegang te krijgen tot het skigebied en het is belangrijk dat je rekening houdt met andere snowboarders en skiërs.

Zo zijn er algemene gedragsregels waar je rekening mee moet houden.

 • Het is belangrijk om intensief aan de techniek te werken zodat je in staat bent veilig de pistes te bedwingen en te kunnen remmen.
 • Zorg bij het inhalen dat je altijd voldoende afstand van de rest houdt. Andere wintersporters afsnijden is gemiddeld de grootste irritatie op de pistes.
 • Stop niet zomaar midden op de piste. Je weet nog wie er achter jou aan het skiën of snowboarden is. Als je stopt weet je zeker dat je niemand hindert.

Elk gebied heeft daarnaast ook eigen huisregels. Wees daarvan op de hoogte. Zo is het belangrijk te weten wat de voorrangsregels zijn.

En geloof mij: veel ongelukken ontstaan door roekeloos gedrag. Een stevige botsing kan zwaar letsel veroorzaken. Skiën kan gevaarlijk zijn en regelmatig worden wintersporters met de helikopter opgehaald.

Dit is niet om je af te laten schrikken, maar wel om er van bewust te zijn dat je de verantwoordelijkheid moet pakken op de pistes.

Gedragsregels tijdens het skiën

Verschillende vormen van skiën

Er zijn verschillende vormen van skiën. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Alpine skiën.;
 • Langlaufen;
 • Freestyle skiën;
 • Telemark skiën;
 • Backcountry skiën (ofwel off-piste skiën).

Bekende wintersportgebieden

Zoals gezegd zijn Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië over het algemeen de meest populaire wintersportlanden voor Nederlanders. Hier vind je de hoge Alpen en haar uitdagende pistes.

Bekende wintersport gebieden zijn bijvoorbeeld:

 • Alpe d’Huez Grand Domaine Ski in Frankrijk;
 • Val Thorens in Frankrijk;
 • Chamonix Mont Blanc in Frankrijk;
 • Val Gardena in Italië;
 • Breuil-Cervina Ski Area in Italië;
 • Ski Arlberg in Oostenrijk;
 • Sankt Moritz in Zwitserland;
 • En nog zoveel meer dan dat! Te veel om op te noemen 😉

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.