Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een goede snowboardbroek?

Wat is een goede snowboardbroek?

Ga jij dit jaar snowboarden en ben jij je aan het verdiepen in de kleding die je voor het snowboarden nodig bent? Het kan geen kwaad om goed in te investeren in wintersportkleding.

Wintersport is een dure sport, maar als je de kleding en materialen eenmaal hebt gekocht, dan kun je hier lang gebruik van maken. Het is een echte lange termijn investering.

Een belangrijk kledingstuk als je gaat snowboarden is de snowboardbroek. Maar wat maakt een snowboardbroek een goede broek? In dit blog lees je daar over.

Wat is het verschil tussen een snowboardbroek en een skibroek?

Het is mogelijk om een skibroek te kopen als je gaat snowboarden. Net als dat je kunt skiën in een snowboardbroek. Er zijn an sich weinig verschillen.

Het grootste verschil tussen een snowboardbroek en een skibroek is dat een snowboardbroek vaak wijder uitvalt. Snowboarders bewegen meer dan skiërs en door een wijdere broek heb je bij het snowboarden meer bewegingsvrijheid.

Daarnaast zitten snowboarders vaker op het sneeuw om bijvoorbeeld het snowboard vast te maken. En als je komt te vallen, dan val je bij het snowboarden vaak op de billen of op de knieën. Daarom heeft een snowboardbroek ten opzichte van een skibroek verstevigde stukken op de knieën en op de billen.

Eigenschappen van een goede snowboardbroek

Eigenschappen van een goede snowboardbroek

De verschillen tussen de snowboardbroek en de skibroek die ik hierboven hebben beschreven maken een snowboardbroek natuurlijk een goede snowboardbroek. Zoals gezegd: je kunt ook goed met een skibroek snowboarden, maar de verschillen tussen beide broeken zijn er niet zonder reden.

Wat zijn andere eigenschappen van een goede snowboardbroek?

  • De broek moet een ademend vermogen hebben;
  • Een snowboardbroek moet waterdicht zijn;
  • De broek moet winddicht zijn;
  • Snowboard broeken moeten comfortabel zijn.

Een snowboardbroek met een ademend vermogen

Als je gaat snowboarden, dan ben je actief in beweging. Je gaat hierdoor zweten. Transpiratievocht moet een weg naar buiten kunnen vinden.

Als je een snowboardbroek zonder ademend vermogen hebt, dan blijft het transpiratievocht onder de kleren zitten. Hierdoor krijg je het koud.

Een broek met een ademend vermogen voert het zweet af en daardoor blijft het onderlichaam warm.

Hoe weet je of een snowboardbroek een goede ademende voering heeft?

Het ademend vermogen wordt uitgedrukt in gram. Dit getal bepaalt hoeveel gram zweet er per 1 vierkante meter kan ontsnappen van de broek en dus hoe goed het ademend vermogen is. Dit kan variëren van 5.000 gram tot 20.000 gram en meer.

Een snowboardbroek moet waterdicht zijn

Een snowboardbroek moet waterdicht zijn

Als je gaat snowboarden, dan heb je natuurlijk te maken met sneeuw. Wat je wilt voorkomen is dat het water van de sneeuw of regen naar binnen komt. Een snowboardbroek moet dus waterdicht zijn.

Maar hoe weet je of een snowboardbroek waterdicht is? Dat weet je door de waterkolom te checken. Een waterkolom geeft aan hoeveel druk water de broek kan tegenhouden voordat het begint te lekken.

  • Een snowboardbroek heeft een lage waterdichtheid met een waterkolom van 5.000 tot 10.000 millimeter.
  • Een broek met hoge waterdichtheid hebben een waterkolom van 10.000 tot 15.000 millimeter.

Een snowboardbroek met getapete naden

Bij skibroeken en snowboard broeken worden de naden getaped. Dit houdt in dat er tape op een naad wordt aangebracht en deze wordt met hitte geseald aan de snowboardbroek. Deze getapete naden bieden bescherming tegen het binnendringen van sneeuw en water.

Soms zijn bij snowboard broeken alleen de kritische naden getaped. Kritisch getapete naden zijn gesealde naden rondom de belangrijkste plekken, vaak bij de taille en de knieën.

Een goede snowboardbroek heeft volledig getapete naden. Dit betekent dat alle naden getaped zijn waardoor de broek het onderlichaam warm en droog houdt.

De broek moet winddicht zijn

Het kan koud zijn op de pistes door de snijdende wind en de lage temperaturen. Een winddichte snowboardbroek biedt op een koude dag bescherming tegen de kou en houd de benen warm en droog.

Een snowboardbroek moet winddicht zijn

Dit maakt een snowboard broek óók de perfecte broek

Als je een nieuwe broek gaat kopen, dan kan het ook lonen om hier naar te kijken:

De lengte van een snowboard broek

Een snowboardbroek moet iets langer zijn dan een gewone broek; je wilt echter voorkomen dat de broek vast komt te zitten in de bandjes van de snowboard.

Snowboard broek met bretels

Wij raden het aan om een snowboard broek met bretels te kopen. Door bretels kan de broek niet afzakken en de bretels zorgen ervoor dat de broek lekker hoog komt te zitten. Hierdoor verlaag je de kans dat er sneeuw naar binnen kan komen.

De broek moet wijder uitvallen dan een skibroek

Skibroeken hebben een strakkere pasvorm dan snowboardbroeken.

Bij het snowboarden wil je geen strakke broek dragen. Dat komt omdat je bij het snowboarden veel beweegt en daardoor bewegingsvrijheid nodig bent.

Een snowboardbroek met sneeuwvanger

De naam zegt al genoeg: met een sneeuwvanger kan er geen sneeuw in de broek komen. Dit biedt vooral een uitkomst wanneer je komt te vallen. De meeste snowboardbroeken hebben bretels in de broek zitten.

Verschillende snowboard broeken

Verschillende snowboard broeken

Er zijn verschillende soorten broeken, namelijk:

  • Geïsoleerde broeken;
  • Shell broeken.

Bij de geïsoleerde broek is de buitenste laag waterbestendig. De synthetische geïsoleerde laag is in de broek zelf en tussen de stof lagen door verweven. Hierdoor wordt je lichaamswarmte goed vastgehouden.

En dan heb je de shell broek. Een softshell snowboardbroek heeft ten opzichte van een geïsoleerde snowboardbroek geen isolatie, maar zijn wel waterbestendig. Een softshell broek is vaak licht stretchend en soepel en dat is bij het snowboarden een belangrijke eigenschap.

Waar kan ik een snowboardbroek kopen?

Voor het kopen van een goede snowboardbroek raden wij het altijd aan om naar een gespecialiseerde outdoorwinkel te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een snowboardbroek bij de Decathlon kopen.

Ook de Herqua Sports heeft een grote collectie snowboardbroeken en onderscheid zich als wintersportspecialist.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.