Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een goede snowboardjas?

Wat is een goede snowboardjas?

Een goede wintersportervaring valt of staat met de juiste kleding en materialen. Goede kleding en materialen bieden warmte, comfort en bescherming en dat is belangrijk.

Als je op wintersport gaat, dan kost dat vaak veel geld. Naast een skipas, de reis en verblijf kun je ook goed je geld kwijt aan de juiste kleding. Maar onthoud goed: een investering in wintersportkleding is vaak een investering voor de lange termijn. Als je zuinig met kleding omgaat, dan kun je hier meerdere wintersportseizoenen gebruik van maken.

Maar wat is dan goede kleding? In dit blog richten we ons op het snowboarden en behandelen we in het kort de eigenschappen van een goede snowboardjas.

Wat is het verschil tussen een snowboardjas en ski-jas?

Er zijn weinig verschillen op te noemen tussen een snowboardjas en een ski-jas. Het grootste verschil is de pasvorm. Een snowboardjas is namelijk wijder en vaak langer dan een ski-jas.

Een snowboarder beweegt tijdens het snowboarden meer dan een skiër tijdens het skiën. Door een wijdere jas te dragen heb je meer bewegingsvrijheid en dat maakt het snowboarden gemakkelijker.

Wat zijn de eigenschappen van een goede snowboardjas?

Wat zijn de eigenschappen van een goede snowboardjas?

Een goede snowboardjas voldoet aan de volgende eigenschappen:

  • De jas is waterdicht;
  • De jas heeft een ademend vermogen;
  • De jas is winddicht.

Een goede snowboardjas is waterdicht

Of het nu om de sokken, de broek of een jas gaat: het laatste wat je wilt is dat kledingstukken water doorlaten. Als er water via de kledingstukken naar binnen kan komen, dan ga je het koud krijgen en dan is het moeilijk om weer warm te worden. Een waterdichte snowboardjas is essentieel.

Maar hoe weet je of een snowboardjas waterdicht is?

Dit kun je achterhalen door te kijken naar de waterkolom van de jas. Een waterkolom geeft aan hoeveel water tegelijk op de jas kan komen voordat het begint te lekken. Dit getal wordt aangegeven in millimeters. Hoe hoger het aantal millimeters, hoe meer waterdicht een snowboardjas is.

Hoe hoog moet de waterkolom van een snowboard jas zijn?

Snowboardjassen met een waterkolom van 5.000 millimeter hebben een lichte waterdichtheid. Deze jassen kunnen prima uit de voeten op zonnige dagen, maar tijdens een stevige sneeuwbui heb je kans nat te worden.

Jassen met een waterkolom van 10.000 millimeter zijn een stuk zekerder wat betreft de waterdichtheid en jassen met een waterkolom van 15.000 millimeter zijn de allerbesten. 15.000 millimeter + wordt aangeraden als je op veeleisende condities gaat snowboarden. Dan blijf je gegarandeerd droog en als je droog bent, dan blijf je gemakkelijker warm.

Een goede snowboardjas heeft een goed ademend vermogen

Je wilt water van de buitenkant graag buiten houden; maar wat doen we dan met het vocht dat van binnenuit komt? Als je actief aan het snowboarden bent, dan ga je transpireren en dat transpiratievocht moet ergens naar toe. Je wilt namelijk niet dat alle zweet binnen blijft, want dan ga je het alsnog koud krijgen.

Een goede snowboardjas moet naast de waterdichtheid dus ook een ademend vermogen hebben. Maar hoe weet je of een jas ademend is?

Het ademende vermogen van een snowboardjas wordt gemeten in gram en net als met de waterdichtheid geldt bij het ademende vermogen de vuistregel: hoe hoger het aantal gram, hoe hoger het ademende vermogen van de jas.

Een snowboardjas met een ademende vermogen vanaf 10.000 gram zijn de jassen die over het algemeen worden aangeraden.

Een snowboardjas moet winddicht zijn

Het weer boven op de berg kan flink tekeer gaan. Sneeuw, regen, mist en harde wind kunnen het snowboarden moeilijker maken. Vooral de snijdende wind kan koud en pijnlijk aanvoelen.

Een goede snowboardjas is winddicht en houd alle koude lucht uit de jas. Op snowboardjassen worden membranen aangebracht om de jas winddicht te maken. Een bekend membraan is GORE-TEX.

Check ook altijd de ritsen! Via de ritsen kan namelijk veel koude wind naar binnen ontsnappen. Dit gebeurt echter niet bij jassen die bij de ritsen een rubberachtige laag hebben.

Wat maakt een snowboardjas een goede snowboardjas?

Dit maakt een goede snowboardjas óók een goede snowboardjas

Een goede snowboardjas heeft nog meer handige functies.

Een sneeuwvanger

Een sneeuwvanger vangt zoals de naam het al zegt sneeuw. Als je bijvoorbeeld kom te vallen, dan biedt dit een uitkomt omdat het sneeuw niet naar binnen kan komen. Hierdoor blijf je droog en warm.

Een vakje voor je skipas

Op de pistes moet je uiteraard gebruik maken van de skiliften. De meeste snowboardjassen hebben een skipasvak waardoor je gemakkelijk de poortjes bij de liften kunt openen.

Elastische manchetten

Via de mouwen van de jas kan sneeuw naar binnen komen, maar dit kan voorkomen worden bij jassen met elastische manchetten. Een ander woord voor elatische manchet is aansluitende mouw en in combinatie met het dragen van handschoenen blijft het gebied rondom de handen en polsen lekker warm.

Ventilatieritsen

De weersomstandigheden in de bergen kunnen elk half uur veranderen en als je vooraf denkt dat het erg koud kan zijn, dan kan dat tijdens het snowboarden erg tegenvallen. Door actief te bewegen krijg je het snel warm en soms kan het ook te warm worden.

Bij een jas met ventilatieritsen open je de ritsen en kan overbodige warmte de jas verlaten.

Waar kun je een snowboardjas kopen?

Er zijn veel grote outdoorwinkels die snowboardjassen kopen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van:

De Decathlon

De Decathlon onderscheid zich op de sportmarkt waar je goede en betrouwbare wintersportartikelen kunt kopen.

De Herqua Sports

Ik ken de Herqua Sports en kan deze winkel echt van harte aanbevelen voor wintersportartikelen.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.