Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke soorten snowboards zijn er?

Welke soorten snowboards zijn er?

Binnen elke sport heb je materialen en deze materialen zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten. Vaak worden deze materialen gemaakt op basis van wat de sporter graag wil doen. Dat geldt ook voor wintersport.

Als je opzoek bent naar de juiste ski’s, dan krijg je te maken met allemaal verschillende soorten. De ene ski is langer dan de andere ski en je hebt ski’s voor off-piste skiërs, maar ook ski’s voor mensen die stunt willen uitvoeren.

Dat geldt ook voor de snowboard. Wat dat betreft kunnen we de snowboards in vergelijkbare soorten plaatsen als ski’s. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten snowboards en welke mogelijk bij jou passen.

Snowboardstijlen in combinatie met type snowboards

In dit blog benoem ik vier soorten snowboards:

  • Freestyle snowboards;
  • Alpine racing snowboards;
  • All-mountain snowboards;
  • Freeride snowboards.

Freestyle snowboards

Het woord zegt het eigenlijk al: freestyle snowboard zijn ontworpen om stunts, trucs en sprongen mee uit te voeren. Freestyle snowboarders gaan voor de backside 720, backflips, frontside 360, misty flips en zoeken andere uitdagende tricks.

Het kenmerk van een freestyle snowboard is de true-twin shape. Dat betekent dat de board redelijk kort en breed is. Hierdoor kun je gemakkelijk korte bochten maken. Daarnaast lopen beide uiteinden van een freestyle snowboard licht omhoog.

Het is mogelijk om freestyle snowboard op de pistes te gebruiken, maar voor hoge snelheden is hij minder geschikt. Ze bieden namelijk minder stabiliteit en grip.

Alpine racing snowboards

Snowboard die normaal gesproken voor wedstrijden worden gebruikt zijn alpine racing snowboards. Alpine racing snowboards zijn lang en smal en daardoor kun je goede en scherpe bochten maken. De tail van het board is vaak recht en plat; omdat je hiermee niet achteruit gaat boarden.

Alpine racing snowboards worden gebruikt bij grote kampioenschappen en is alleen ontworpen voor de ervaren snowboarder. Zonder ervaring is het een lastige kluif om controle te krijgen en een eventuele val kan zware gevolgen hebben.

Bij de alpine racing snowboards worden over het algemeen geen softboots gebruikt. Met hardboots en plaatsbindingen kun je makkelijker boarden.

Welke soorten snowboards zijn er?

All-mountain snowboards

Ben jij beginner en/of wil jij gewoon lekker van de pistes naar beneden glijden? De meest gangbare boards die hiervoor gebruikt worden zijn de all-mountain snowboards. En ook deze naam zegt veel: een all-mountain snowboard is een universele board en zijn eigenlijk overal te gebruiken. Zo zijn ze ook te gebruiken voor in het funpark, maar zijn ze hiervoor minder gedetailleerd dan de freestyle snowboards.

All-mountain snowboards zijn vaak een directional-twin en hebben een brede nose om in de poeder sneeuw te kunnen boarden. Om erachter te komen welke type boarder jij bent en wat je überhaupt van het snowboarden vindt is de all-mountain snowboard het beste board om ervaringen mee op te doen.

Freeride snowboards

Wil jij off piste snowboarden of juist lekker op de piste met snelheid en scherpe bochten naar beneden glijden? Dan is de freeride snowboard iets voor jou!

Freeride snowboards zijn niet geschikt voor de funpark. Dat komt omdat freeride snowboards een directional shape hebben. Hierdoor kun je maar één kant op boarden. Freeride snowboard zijn stijvere boards. Hierdoor bieden ze meer stabiliteit bij hoge snelheden.

Freeride snowboards vinden wij wel meer passen bij off-piste snowboarden. Freeride boards zijn breder omdat je een hogere drijfvermogen nodig hebt om het diepe sneeuw.

Waar koop ik een goede snowboard?

Je kunt altijd even online oriënteren bij gespecialiseerde outdoor winkels en alvast kennis op doen van alle verschillende boards en welke boards een winkel te bieden heeft. Wij vinden het echter wel riskant om een snowboard online aan te schaffen.

Wij raden het altijd aan om voor deze belangrijke lange termijn investeringen fysiek naar de winkel te gaan. Je kunt een snowboard aanraken, er een gevoel bij krijgen en je kunt om de expertise van winkelmedewerkers vragen. Zo weet je zeker dat je veel geld investeert in een board die bij je past.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.