Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Snowboardschoenen kopen: dit is belangrijk om te weten

Snowboardschoenen kopen: dit is belangrijk om te weten

Ga jij dit jaar snowboarden en ben je opzoek naar alle goede materialen en kleding? Wintersport is over het algemeen een dure sport, maar vergeet niet dat je investeert in kleding en materialen voor de lange termijn.

Het belangrijkste uit een snowboard uitrusting zijn de schoenen. Schoenen maken of breken een wintersportvakantie. Ze zijn erg bepalend voor de ervaring van het snowboarden. Je moet daarom goede snowboardschoenen uitzoeken.

Maar waar moet je allemaal op letten als je snowboardschoenen gaat kopen? Wat zijn de kenmerken van goede snowboardschoenen? Je leest het allemaal in dit blog.

Hoe weet ik of ik de juiste maat snowboardschoenen heb?

Wanneer jij met een normale houding in de snowboardschoenen staat moeten de tenen zover mogelijk voor in de schoen zitten zonder dat de tenen krullen of dat je druk voelt op de top van de tenen.

In deze positie heb je het idee dat de schoenen alsnog te krap zijn, maar je houdt natuurlijk nog geen snowboardhouding aan. Wanneer jij de benen buigt en bukt in de juiste snowboardhouding, dan trekken de tenen iets naar achteren en heb je de perfecte pasvorm te pakken.

Bij het passen van snowboardschoenen is het aan te raden om snowboardsokken te dragen. Deze zijn natuurlijk een stuk dikker dan normale sokken.

Snowboardschoenen kopen: dit is belangrijk om te weten

Snowboardschoenen worden na verloop van tijd wijder

Snowboardschoenen gaan vrij snel uitzetten en de pasmaat wordt daarmee ongeveer een halve maat groter. Wees je hiervan bewust als je snowboardschoenen gaat kopen. Pas snowboardschoenen niet als normale schoenen. Ze mogen in de winkel redelijk krap aanvoelen.

Je kunt je hierover het beste laten adviseren in een gespecialiseerde winkels. Je wilt simpelweg goede snowboardschoenen kopen. Te grote snowboardschoenen kan hielliften en voetkrampen veroorzaken.

Verschillende soorten snowboardschoenen

Snowboardschoenen worden vaak onderverdeeld in 3 verschillende soorten:

  • Soft flex;
  • Medium flex;
  • Stiff flexx.

Wat zijn soft flex snowboardschoenen?

Soft flex snowboardschoenen zijn comfortabele schoenen en hebben veerkrachtige materialen die fijn aanvoelen als je lange dagen op de berg bent.

Wat zijn medium flex snowboardschoenen?

Medium flex schoenen bieden een balans tussen mobiliteit en ondersteuning voor all-mountain prestaties en comfort.

Wat zijn stiff flex snowboardschoenen?

Ga je onder zware omstandigheden en hoge snelheden snowboarden? Daar horen de stiff flex snowboardschoenen bij. Deze bieden maximale ondersteuning.

Verschillende soorten snowboardschoenen

Jouw snowboardstijl: belangrijk om te bepalen welke schoenen je koopt

Om te bepalen welke snowboardschoenen je moet kopen is het belangrijk om te bepalen welke snowboardstijl jij hebt.

All-mountain

All-mountain verwijst naar elk terrein waarop je kunt boarden. Denk aan pistes, maar ook aan off-piste snowboarden en zelfs park-and-pipe.

Bijna iedereen is een all-mountain snowboarder en dragen flexibele schoenen. Voor beginnende snowboarders wordt dit ook aangeraden.

Freeride

Freeride staat voor off-piste en freeriders willen graag met snelheid en precisie kunnen snowboarden. Hiervoor zijn stijvere schoenen een aanrader.

Freestyle

Snowboarders die graag kunstjes en trucjes willen uitoefenen hebben zachtere en flexibelere schoenen nodig. Zij worden freestylers genoemd.

Welk vetersysteem moeten snowboardschoenen hebben?

Welk vetersysteem moeten snowboardschoenen hebben?

Snowboardschoenen zijn erg gedetailleerd. Zo is ook een goed vetersysteem erg belangrijk als je comfortabel wilt snowboarden.

De schoenen moeten strak worden aangetrokken, maar tegelijkertijd comfortabel aanvoelen en vrij zijn van drukpunten die blaren kunnen opleveren.

Er zijn in totaal 3 verschillende veter-systemen bij snowboardschoenen:

  • Traditionele veters;
  • Speedlace;
  • BOA systeem.

Voor welk veter systeem je gaat is heel persoonlijk. Het ene vetersysteem is niet veel beter dan de ander. Allemaal doen ze wat ze horen te doen.

Traditionele veters in een snowboardschoen

De traditionele veters hebben een waterdichte sluiting en bieden een goede en veilige pasvorm aan. Daarnaast zijn ze eenvoudig te vervangen als ze kapot gaan, zijn ze makkelijk om de pasvorm en strakheid af te stellen en ze hebben een mooie en traditionele uitstraling.

Het grootste nadeel van traditionele veters is dat ze af en toe los kunnen schieten en dat het lastig is om met handschoenen de veters vast te rijgen.

Speedlace veters in een snowboardschoen

Speedlace veters zijn daarentegen gemakkelijk om te verstellen met handschoenen, zijn snel en gemakkelijk en hebben een aanpasbare vorm.

Het grootste nadeel van speedlace is dat deze niet gemakkelijk te repareren zijn wanneer deze kapot gaan op de berg.

BOA systeem

Het BOA systeem is een systeem waarbij je doormiddel van draaiknoppen de schoenen strak kunt draaien.

Over het algemeen worden snowboardschoenen met het BOA systeem aangeraden voor zowel beginners als gevorderden. Ze zijn gemakkelijk met handschoenen aan te verstellen en hebben nauwkeurige aanpassingen voor de juiste pasmaat.

Kan ik snowboardschoenen online kopen?

Wij raden het af om snowboardschoenen online te kopen. Ga naar een professionele winkel op wintersportgebied en laat je adviseren terwijl je de schoenen past.

Om prettig te kunnen snowboarden wil je voorkomen dat je de verkeerde snowboardschoenen hebt gekocht. Dat is zonde van het geld en zonde van de ervairng.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!