Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wintersportuitrusting meenemen in een vliegtuig: dit moet je weten

Wintersportuitrusting meenemen in een vliegtuig: dit moet je weten

Voor een goede wintersport moet er veel geïnvesteerd worden. Je hebt namelijk skikleren nodig, zoals een ski-jas, skibroek, een helm, skisokken, handschoenen en een nekwarmer, maar ook skistokken, ski’s en skischoenen zijn onmisbaar als je gaat skiën. Bij het snowboarden heb je uiteraard een snowboard en snowboardschoenen nodig.

Veel mensen kiezen ervoor om alle materialen, zoals de snowboard, ski’s en skischoenen te huren in het wintersportdorp. Anderen kiezen ervoor om de materialen in Nederland aan te schaffen of de materialen in het wintersportdorp te kopen en ze vervolgens mee te nemen naar Nederland.

Als je met de auto naar Oostenrijk, Italië of Frankrijk wilt om te gaan skiën of snowboarden, dan kun je alle materialen in of op de auto stoppen en je kunt vertrekken. Maar wat als je met het vliegtuig naar jouw wintersportlocatie wilt? Misschien ga je wel buiten Europa skiën of snowboarden?

Het is uiteraard mogelijk om met alle materialen per vliegtuig naar jouw wintersportlocatie te vliegen, maar hoe ga je dat doen? Wat mag je allemaal meenemen? Waar moet je op letten? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Wat neem je allemaal mee op wintersport?

Welke materialen hebben de aandacht nodig als je ze wilt vervoeren in het vliegtuig?

  • Skischoenen
  • Ski’s
  • Skistokken
  • Snowboardschoenen
  • Snowboard

Deze materialen hebben de meeste aandacht nodig en een aantal van deze materialen hebben een uitzonderingspositie bij het vervoeren met een vliegtuig.

Wintersportmaterialen vervoeren in een vliegtuig: de regels

Wintersportmaterialen vervoeren in een vliegtuig: de regels

Wintersportmaterialen vallen onder de ”odd size” bagage. Tegen betaling en binnen de regels is het mogelijk om ski’s of een snowboard mee te nemen in een vliegtuig. Wat de kosten en de regels zijn is per vliegtuigmaatschappij verschillend.

Over het algemeen vinden alle maatschappijen dat een wintersportuitrusting uit ski’s, skistokken en skischoenen of uit een snowboard en snowboardschoenen bestaat. Ik wil hiermee zeggen dat het is toegestaan om een volledige wintersportuitrusting mee te laten vervoeren in de ruimbagage van een vliegtuig.

Om alle materialen binnen de toegestane regels te laten vervoeren is het belangrijk om alles in te pakken in de daarvoor bestemde tassen. Daarnaast mogen alle materialen mee vervoerd worden, maar mogen ze niet het maximale gewicht overschrijden. Het maximale gewicht is per vliegtuigmaatschappij verschillend.

Ski’s en skistokken meenemen in een vliegtuig

Ski’s kun je vervoeren in een daarvoor bestemde skitas of skihoes. Het is überhaupt belangrijk (of je nu gaat vliegen of met de auto naar de bestemming gaat) om de ski’s in een skitas op te bergen. Hiermee voorkom je dat de ski’s tijdens het vervoeren worden beschadigd. Naast de grote en lange ski’s is er in een skitas ruimte om de skistokken op te bergen.

Wat maakt een skitas een kwalitatieve skitas? Wij vinden het voornamelijk belangrijk dat een tas van sterk materiaal is gemaakt en water af kan stoten.

Skischoenen en snowboardschoenen meenemen in een vliegtuig

Skischoenen zijn grote en lompe schoenen en gaan logischerwijs niet in een koffer passen. Om skischoenen veilig te vervoeren doe je er goed aan de schoenen op te bergen in een skischoentas.

De tas/hoes waar je skischoenen in opbergt hebben vaak de toegestane afmeting om mee te mogen vervoeren als handbagage. Dit gaat uiteraard wel ten koste van andere handbagage, omdat je logischerwijs maar 1 item als handbagage mee mag nemen.

Snowboardschoenen kunnen net als de skischoenen worden vervoerd in een skischoentas.

Een snowboard meenemen in een vliegtuig

Voor de snowboard gelden dezelfde regels als voor de ski’s. Je moet deze vervoeren in de daarvoor bestemde tas en ze mogen niet het maximale gewicht overschrijden.

Jouw snowboard of ski's inchecken

Jouw snowboard of ski’s inchecken

Jouw snowboard of ski’s kunnen niet zomaar worden ingecheckt zoals je jouw grote koffer gaat inchecken. De afmetingen van een snowboard of ski’s zijn afwijkend van de afmetingen van een grote koffer. Daarom vallen ze onder de ”odd size” bagage.

Tijdens het inchecken van jouw koffers voor de ruimbagage krijg je een label voor jouw ski’s of snowboard. Je kunt deze uitrusting met label vervolgens bij de balie voor afwijkende bagage (odd size bagage) inchecken en afleveren.

Ben je op de bestemming aangekomen? Houd er dan rekening mee dat je de ski’s of snowboard ook bij de daarvoor bestemde bagageband afhaalt.

TIP! Heb je ruimte over in jouw skitas of snowboardtas? Het is mogelijk om deze aan te vullen met bijvoorbeeld kleding. Let alleen goed op dat je het maximale gewicht niet overschrijdt.

Jouw snowboard of ski’s wegen voor in het vliegtuig?

Hoe kom je erachter hoeveel jouw snowboard of ski’s inclusief tas wegen?

Daarvoor kun je een koffer weegschaal kopen.

Regels en kosten per vliegtuigmaatschappij

Wij hebben onderzoek gedaan en nagekeken wat de regels zijn per vliegtuigmaatschappij.

LuchtvaartmaatschappijMaximale lengteMaximale gewichtKosten
EasyjeyGeen20 kiloVanaf €42,-
SwissGeen23 kiloGratis
KLM – Air France300 centimeter23 kiloVanaf €25,-
Lufthansa315 centimeter32 kiloGratis
TransaviaGeen15 kiloVanaf €34,-

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!