Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke waterkolom moet wintersportkleding minimaal hebben?

Welke waterkolom moet wintersportkleding minimaal hebben?

Hoog in de bergen kan het koud worden. Het sneeuwt en er staat een harde wind en het is belangrijk om je tegen de kou te beschermen.

Een koud lichaam ontstaat door de gure wind en door de natte sneeuw. Het kan bijvoorbeeld hard gaan sneeuwen in de bergen en als je komt te vallen, dan kun je niet voorkomen dat je kleding nat gaat worden. Kou vatten en natte kleding kan een smet worden op een peperdure wintersportvakantie en dat wil je natuurlijk niet.

Het is daarom belangrijk om in goede wintersportkleding te investeren. Wintersportkleding dat een minimale waterdichtheid kan garanderen. Maar hoe weet ik of mijn wintersportkleding waterdicht is? In dit blog ga ik je verder helpen.

Wat is een waterkolom?

Een waterkolom geeft aan hoeveel druk aan water een kledingstuk tegen kan houden voordat het begint te lekken. Dit wordt uitgedrukt in millimeters en de vuistregel geldt:

  • Hoe hoger de waterkolom (dus hoe meer millimeters), hoe meer waterdicht het materiaal van een kledingstuk is.

Als jij op wintersport gaat (denk bijvoorbeeld aan skiën en snowboarden) is het belangrijk om in waterdichte kleding te investeren (denk hier voornamelijk aan een ski-jas/snowboardjas en skibroek/snowboardbroek).

Zijn er verschillen in waterkolom tussen skikleding en snowboardkleding?

Zijn er verschillen in waterkolom tussen skikleding en snowboardkleding?

Er zijn geen verschillen in de waterkolom van een ski-jas of snowboardjas. Dit geldt ook voor de skibroek en snowboardbroek. Skiën is een andere sport dan snowboarden en voor de technische kant van de sport zijn kledingstukken speciaal ontworpen om de sport zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen.

Wat skikleding en snowboardkleding echter gemeen hebben is dat het in een zelfde omgeving wordt beoefend en dat hierin geen verschillen zijn in hoe nat snowboardkleding kan worden ten opzichte van skikleding (of andersom).

  • De waterkolom van skikleding en snowboardkleding hebben beide dezelfde minimale vereiste.

Welke waterkolom moet een ski-jas/snowboardjas minimaal hebben?

Een goede warme ski-jas en snowboardjas is belangrijk. Het verwarmd namelijk je bovenlichaam en een warm bovenlichaam betekent dat het hele lichaam vaak warm aanvoelt. Een jas moet dus een goede waterdichtheid hebben.

Hoe waterdicht een jas moet zijn hangt af van het type wintersporter dat jij bent.

  • Ik ben met heldere dagen op de piste en bij slecht weer zit ik in een restaurant.

Als jij regelmatig een pauze inlast en bij slecht weer naar binnen vlucht, dan is een jas met een waterkolom van minimaal 5.000 millimeter voldoende voor jou.

  • Ik sta lange dagen op de piste en ik vind een beetje regen- of sneeuwval niet vervelend.

Ben jij iemand die lange dagen gaat skiën of snowboarden en val je niet om van een beetje regen of sneeuw? Dan kies je voor een jas met een waterkolom tussen de 5.000 en 10.000 millimeter. Voor de gemiddelde wintersporter raden wij deze jassen aan.

  • Ik ben een fanatieke wintersporter, ik ga slechte weersomstandigheden niet uit de weg en stel hoge eisen aan mijn materiaal.

In dit geval ga je voor een jas tussen de 10.000 en 20.000 millimeter.

Welke waterkolom moet een skibroek/snowboardbroek hebben?

Welke waterkolom moet een skibroek/snowboardbroek hebben?

Naast een warm bovenlichaam is een warm onderlichaam ook belangrijk. Als je bijvoorbeeld komt te vallen, dan komt het onderlichaam snel in contact met sneeuw. Daarnaast moeten we toch een klein verschil aanduiden in een skibroek en snowboardbroek. Bij het snowboarden moet je af en toe zitten en dit is bij skiën niet het geval.

Voor zowel een skibroek als snowboardbroek raden wij een waterkolom tussen de 5.000 millimeter en 15.000 millimeter aan. Deze broeken zijn waterdicht in de sneeuw en regen en bestand tegen veel vormen van druk van jouw lichaam. Pas bij langdurig zitten in deze broeken op een natte oppervlakte begint de broek te lekken.

Is het verstandig om voor een extreem hoge waterkolom te kiezen?

Zoals gezegd is het belangrijk om droog te blijven. Als het lichaam nat wordt, dan ga je het namelijk koud krijgen. Je moet het water van buitenaf dus afstoten en ervoor zorgen dat het niet naar binnen komt.

Je hebt echter ook te maken met transpiratievocht. Tijdens het snowboarden of skiën ga je zweten en als transpiratievocht niet kan ontsnappen, dan ga je alsnog kou vatten. Wintersportkleding moet dus waterafstotend zijn en tegelijkertijd een ademend vermogen hebben. Hierin moet een balans gevonden worden.

  • Door een te hoge waterkolom kan transpiratie vocht niet ontsnappen. Maar als het materiaal een te hoog ademend vermogen heeft, dan biedt dat teveel mogelijkheden voor vocht van buitenaf om binnen te dringen.
Wat is het beste materiaal voor wintersportkleding om water af te stoten?

Wat is het beste materiaal voor wintersportkleding om water af te stoten?

Een bekend waterafstotend materiaal voor outdoor kleding is GORE-TEX.

GORE-TEX is een membraan en bestaat uit miljarden microscopische poriën op slechts één vierkante centimeter. Deze poriën zijn 20.000x kleiner dan een waterdruppel, maar tegelijkertijd zijn ze groter dan een zweetmolecule. GORE-TEX kan water van buitenaf afstoten en water van binnenuit afvoeren. Op deze manier blijft het lichaam goed warm.

Wintersportkleding kopen: kies voor professionele winkels

Wintersportkleding is duur, maar vergeet niet dat het een investering is voor de lange termijn. Als jij zuinig met jouw kleren omgaat, dan kun je waarschijnlijke meerdere wintersportseizoenen van jouw wintersportkleding gebruik maken.

Goede wintersportkleding koop je bij professionele winkels. Hier is gelukkig geen gebrek aan. Er zijn veel winkels in Nederland die weten waar ze over praten. Welke winkel bij jou past is persoonlijk. De één vindt de Decathlon een fijne winkel, de ander kiest voor Bever.

Voor beginnende wintersporters raden wij wintersportkleding bij de Decathlon aan. Het is relatief goedkoop, maar tegelijkertijd bieden ze ook kwaliteit.

Ga je vaker op wintersport en wil je goed investeren in goede kleding? Wij willen je kennis laten maken met de Herqua Sports. De Herqua Sports is een specialist op het gebied van wintersportkleding.

Laat je inspireren of informeren door andere blogs op YELR

Wij zijn echte outdoor fanaten en willen je al te graag informeren en inspireren. Zo hebben wij meerdere blogs geschreven over wintersport:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.