Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat is een waterkolom en hoe hoog moet een waterkolom zijn?

Wat is een waterkolom hoe hoog moet een waterkolom zijn?

Hiken door de bergen, skiën op uitdagende piste of wildkamperen in een bos zijn voorbeelden van outdoor activiteiten waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Ze zijn uitdagend en staan voor plezier en avontuur.

Een ander element die bijdragen aan het avontuur zijn de weersomstandigheden. Dit kan elke dag variëren van harde wind tot aan een zonovergoten dag en van regen tot aan sneeuw. Wij vinden weersomstandigheden bij de charmes van outdoor passen en proberen een harde regenbui te omarmen.

Het is echter wel belangrijk om je goed tegen natte weersomstandigheden te kleden. Je hebt kleding nodig dat het water kan afstoten en ervoor zorgt dat het water niet naar binnen komt. Hierdoor voorkom je dat je het koud gaat krijgen. Maar hoe weet je of kleding waterdicht is als je kleding gaat kopen? Dat weet je door middel van een waterkolom. Daarover lees je meer in dit blog!

Wat is een waterkolom?

Een waterkolom geeft in millimeters weer hoeveel druk het water op een kledingstuk kan uitoefenen voordat het naar binnen begint te lekken. Hierbij geldt de volgende vuistregel:

  • Hoe hoger de waterkolom (dus hoe meer millimeters), hoe meer druk het materiaal aan kan en hoe meer waterdicht het materiaal is.
Wat is een waterkolom hoe hoog moet een waterkolom zijn?
> Hoe hoger de waterkolom, hoe meer waterdicht iets is.

Hoe wordt een waterkolom bepaald?

In het laboratorium wordt een waterkolom uitvoerig getest. Dit doen ze door op een stuk materiaal een pijp te leggen en de pijp langzaam vol te laten lopen met water. Op basis van de allereerste druppel die door het materiaal is gaan lekken kunnen ze de waterkolom van het materiaal bepalen.

Wat is het verschil tussen waterdichtheid en waterafstotend?

Het is belangrijk om te weten dat waterdichtheid en waterafstotend niet hetzelfde betekenen.

Waterafstotende kleding/materialen

Waterafstotende kleding houd je droog tijdens milde regenbuien. Bij milde regenbuien wordt het regen afgewisseld met droogte en als het regent, dan regent het zacht. Materiaal met een waterkolom tussen 0 en 1000 millimeter worden als waterafstotend gerekend.

Waterdichte kleding/materialen

Waterdichtheid betekent dat het materiaal waterdicht is. In principe laat dit materiaal geen water toe. Toch is het bij waterdichte kleding belangrijk om goed naar de waterkolom te kijken. Het materiaal kan namelijk op de grens zitten tussen waterdicht en waterafstotend. Dat zou betekenen dat het materiaal niet 100% waterdicht is.

We moeten onszelf nu de vuistregel herinneren: hoe hoger de waterkolom, hoe meer waterdicht het materiaal is. Materialen met een waterkolom tussen de 1.500 millimeter en 5.000 millimeter hebben een redelijk hoge waterdichtheid, maar ze bieden geen garantie dat er geen enkele druppel water naar binnen kan komen. Eigenlijk mogen we deze waardes nog als waterafstotend bestempelen.

Wat is het verschil tussen waterdichtheid en waterafstotend?

Bij welke waterkolom is een materiaal waterdicht?

Materialen met een waterkolom vanaf 5.000 millimeter zijn waterdichte materialen en vanaf een waterkolom van 10.000 millimeter is een materiaal ‘zeer waterdicht’ (hoe hoger de waterkolom, hoe meer waterdicht iets is).

Maar wat zegt een waterkolom eigenlijk? Wat zegt die 10.000 millimeter over hoe waterdicht een outdoor jas of een ski-jas bijvoorbeeld is?

Je moet het zo zien: stel, je hebt een ski-jas met een waterkolom van 10.000 millimeter. In feite zegt de waterkolom dat jouw ski-jas de druk van 10 meter water aankan en dat het bij een hogere druk (dus alles boven de 10 meter/10.000 millimeter) pas water doorlaat.

Bij welke materialen/kledingstukken worden met waterkolommen gewerkt?

Waterkolommen worden eigenlijk bij alle materialen gebruikt die mogelijk worden blootgesteld met water. Het gaat dus over materialen die veel in de outdoor wereld worden gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een regenjas
  • Een skibroek
  • Een ski-jas
  • Een outdoor jas (voor tijdens het hiken bijvoorbeeld)
  • Tassen (voor het backpacken, tijdens wintersport, tijdens het hiken, etc).
  • Wat te denken van een tent? Je wilt tijdens het slapen in een tent met een hevige regenbui maar al te graag een droge tent hebben.
  • En nog veel meer materialen en kledingstukken.
Kledingstukken moeten ademend zijn

Kledingstukken moeten ademend zijn

Het is fijn dat kledingstukken regenwater of het water van sneeuw buitenshuis kunnen houden, maar binnenshuis wordt het vanwege het zweten ook vochtig. Dit vocht moet naar buiten, omdat je het anders alsnog koud kunt krijgen. Het is belangrijk dat kledingstukken een hoge waterkolom hebben, maar tegelijkertijd moeten kledingstukken ademend zijn. Hoe hoger de waterdichtheid, hoe lager het ademende vermogen van de stof.

Hoe ademend een kledingstuk is wordt uitgedrukt in ‘g’ of ‘gram’. Hoe groter het getal, hoe groter het ademende vermogen van de stof. Ter indicatie: 5.000g staat voor een laag ademend vermogen en 20.000g staat voor een hoog ademend vermogen. Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken!

In sommige gevallen zijn kledingstukken zo gemaakt dat het ademende vermogen gelijk staat aan de waterdichtheid.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!