Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat is snowboarden?

Wat is snowboarden?

Elke winter vertrekken ontzettend veel Nederlanders richting de Alpen om in Oostenrijk, Italië, Zwitserland of Oostenrijk op wintersport te gaan. De meeste Nederlanders gaan op wintersport skiën of snowboarden en maken natuurlijk gebruik van de gezellige après-ski aan het einde van de dag.

Wat is snowboarden voor een sport? Welke uitrusting heb je nodig bij het snowboarden? En wat zijn belangrijke basisprincipes als je gaat snowboarden? Je leest het in het kort in dit blog.

Wat is snowboarden voor een sport?

Bij het snowboarden ga je op een board met vastgemaakte schoenen afdalen van een besneeuwde bergafhelling of piste. Snowboarden is ten opzichte van skiën een moeilijkere sport en het vraagt geduld om de technieken van snowboarden onder controle te krijgen.

Als je de technieken eenmaal onder controle hebt, dan geeft het een verslavend gevoel om alle kleuren pistes te bedwingen en in een vloeiende beweging naar beneden te glijden.

Wat is een piste?

Wat is een piste?

Een piste is een gecontroleerd gebied die speciaal voor wintersport bewerkt is. Deze gemarkeerde zones worden elke dag geprepareerd en gecontroleerd zodat je veilig kunt snowboarden.

Pistes zijn onderverdeeld in verschillende kleuren met elk hun eigen moeilijkheidsgraden. Niet alle landen maken gebruik van alle kleuren pistes. In Noord- Amerika kennen ze geen rode pistes en daar wordt rood als zwart of blauw aangeduid (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad). In Europa zijn er landen die de groene kleur niet gebruiken om de moeilijkheidsgraad aan te duiden.

In totaal zijn er 5 kleuren:

  • Geen kleur of witte piste;
  • Groene piste;
  • Blauwe piste;
  • Rode piste;
  • Zwarte piste.

Pistes zonder kleur, witte pistes, groene pistes en blauwe pistes zijn de perfecte pistes om te leren snowboarden. Witte pistes worden gebruikt om gevoel te krijgen met je board, groene pistes hebben een licht hellend vlak zodat je langzaam naar beneden kunt glijden, maar beginnende snowboarders schakelen snel over naar de blauwe piste, omdat de groene piste snel begint te vervelen.

De rode piste is de eerste stap naar een grotere uitdaging om naar beneden te snowboarden. De zwarte piste is de zwaarste piste, maar het moet wel gezegd worden dat deze erg gevarieerd kan zijn. Uiteindelijk kan iedereen een zwarte piste bedwingen, maar er zijn ook zwarte pistes die voor de gevorderde snowboarders een grote uitdaging is.

Welke uitrusting heb je nodig bij het snowboarden?

Welke uitrusting heb je nodig bij het snowboarden?

Een goede uitrusting is belangrijk als je gaat snowboarden. Dit zorgt voor bescherming en het houdt het lichaam lekker warm.

Maar waar bestaat een volledige snowboarduitrusting uit?

Voor de beginnende snowboarders raden wij het aan om snowboardkleding bij de Decathlon te kopen. De Decathlon verkoopt relatief goedkope en kwalitatieve kleding.

Ben je gevorderd of ga je elk jaar snowboarden? Dan kun je investeren in duurdere snowboardkleding bij de Herqua Sports.

Wat is de belangrijkste techniek van het snowboarden?

Wat is de belangrijkste techniek van het snowboarden?

Om goed te kunnen snowboarden moet je ervaring opdoen. In de theorie ga je niet leren snowboarden. Je moet op de board staan en 100x vallen om de techniek van het snowboarden te begrijpen. Snowboarden is geen makkelijke sport en wordt vaak gezien als een moeilijkere sport dan skiën. Geef het dus de tijd.

Wat zijn een aantal belangrijke basistechnieken die we kunnen meegeven?

Glijden met een snowboard

Vanuit een zitstand kun je rechtop gaan staan. Als je naar beneden wilt glijden moet je op de tenen duwen om het gewicht naar voren te plaatsen. Je armen gebruik je om evenwicht te houden. Door meer kracht op de tenen of hielen te zetten kun je vertragen of versnellen.

Draaien met een snowboard

Zak bij het maken van de bocht goed door de knieën en plaats het gewicht op de voorste been. Bij het maken van de bocht wijs je met je hand in de richting van de bocht. Vervolgens volg je met je hoofd en je romp de richting van je hand. Zet kracht op de tenen en de hielen.

Voorwaarts remmen

Bij het afremmen met een snowboard moet je board over dwars zetten. Je drukt met de hakken en de achterste straalrand in de sneeuw en je brengt het gewicht naar achteren.

Achterwaars remmen

Je kunt ook achterwaats remmen en dat is het tegenovergestelde van voorwaats remmen. Je draait de board wederom over dwars en je drukt met de tenen de voorste straalrand in de sneeuw.

Hoe kan ik het snelst leren snowboarden?

Hoe kan ik het snelst leren snowboarden?

Zoals gezegd is het onmogelijk om vanuit de theorie te leren snowboarden. Ik heb in de basis kunnen uitleggen hoe je bochten maakt en hoe je kunt afremmen, maar om dit in de praktijk onder controle te krijgen moet je simpelweg oefenen.

Ga voordat je op wintersport gaat naar Snowworld in Zoetermeer of Landgraaf en stap daar voor het eerst op een snowboard, zodat je een lichte basis hebt zodra je op de besneeuwde pistes in de bergen staat.

Gedragsregels tijdens het snowboarden

Elk wintersportgebied hanteert zijn eigen regels en het kan geen kwaad om je in deze regels te verdiepen.

Maar er zijn ook gedragsregels waar je in elk wintersportgebied ter wereld uit fatsoen rekening mee moet houden.

  • Werk aan de techniek van het snowboarden zodat je veilig en gecontroleerd de pistes op kunt en anderen niet in gevaar brengt.
  • Houd bij het inhalen van andere snowboarders of skiërs voldoende afstand.
  • Stop niet uit het niets midden op de piste. Als iemand achter jou aan het skiën of boarden is, dan kan dit vervelende ongelukken en/of irritaties opleveren.
  • Heb respect voor je mede wintersporters. Iedereen wil een leuke tijd tegemoet gaan en iedereen heeft veel geld betaald om op wintersport te kunnen.

Roekeloos gedrag is een grote boosdoener op de piste. Het is belangrijk om je grenzen te kennen.

Verschillende vormen van snowboarden

Verschillende vormen van snowboarden

Er zijn verschillende vormen van snowboarden. Denk bijvoorbeeld aan:

Freeride snowboarden

Dit is de gemiddelde vorm van snowboarden. Ideaal voor beginners en voor wintersporters die een leuke tijd op de piste of buiten de piste willen hebben. Freeride snowboarden wordt ook wel all-mountain snowboarden genoemd.

Alpine snowboarden

Bij alpine snowboarden gaat het om snelheid. Hoe sneller je naar beneden gaat, hoe hoger de adrenaline en dat is voor de alpine snowboarders de grootste kick.

Freestyle snowboarden

Freestyle snowboarden gaat om het maken van de mooiste stunts en trucjes. Een vorm van snowboarden die je als beginner beter nog even kunt vermijden. 😉

Bekende wintersportgebieden

We weten allemaal dat Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk de populairste skigebieden zijn voor wintersporters uit omliggende landen in Europa. Maar wat zijn dan bekende wintersportgebieden in deze landen? Het zijn er te veel om op te noemen, maar we kunnen wel een kleine selectie maken:

  • Ski Arlberg in Oostenrijk;
  • Breuil-Cervina Ski Area in Italië;
  • Val Gardena in Italië;
  • Sankt Moritz in Zwitserland;
  • Chamonix Mont Blanc in Frankrijk;
  • Alpe d’Huez Grand Domaine Ski in Frankrijk;
  • Val Thorens in Frankrijk.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!