Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga skiën?

Welke kleding en materialen heb ik nodig als ik ga skiën?

Velen zullen het met mij eens zijn dat wintersport een geweldige ervaring is en dat iedereen eens in zijn of haar leven moet gaan skiën of snowboarden.

Hoge bergtoppen, uitdagende pistes, lekker naar beneden glijden, een ijskoud biertje tijdens de après-ski in het skigebied en alle martelingen bij de skiliften: een wintersportvakantie is een geweldige ervaring.

Maar wat neem je eigenlijk mee als je op wintersport gaat? Welke kledingstukken en materialen mogen niet ontbreken? Wat hoort allemaal bij een volledig outfit?

In dit blog richten we ons op het skiën. Toch is het belangrijk om te weten dat de kleding voor snowboarders niet veel verschilt ten opzichte van skiërs.

Welke kleding heb je nodig als je gaat skiën?

Wat zijn de belangrijkste kledingstukken als je gaat skiën?

 • Een ski-jas;
 • Een ski-broek;
 • Skisokken;
 • Skihandschoenen of wanten;
 • Een nekwarmer of buff;
 • Een thermoshirt en thermobroek;
 • Ski-trui of pully;

Een ski-jas: het belangrijkste kledingstuk

Een goede ski-jas is het belangrijkste kledingstuk van een wintersportuitrusting. Een goede ski-jas houd namelijk jouw bovenlichaam warm en een warm bovenlichaam heeft direct effect op de rest van het lichaam.

Wat maakt een ski-jas een goede ski-jas?

 • De jas moet waterafstotend zijn;
 • Tegelijkertijd moet een jas ook ademend zijn;
 • Een ski-jas moet lichaamswarmte vasthouden;
 • En een goede ski-jas is winddicht.

Door middel van de waterkolom kun je te weten komen hoe waterdicht een ski-jas is. Met een ski-jas met een waterkolom van 10.000+ millimeter zit je gegarandeerd veilig.

Een goede skibroek

Een goede skibroek heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als een ski-jas.

 • Een skibroek is ademend;
 • Een skibroek is waterafstotend;
 • En een skibroek moet comfortabel zitten.

Wat in mijn ogen niet mag ontbreken aan een skibroek zijn bretels. Skibroeken met bretels hebben een mooie overloop met de ski-jas. Gure wind en sneeuw hebben hierdoor weinig kans om binnen te dringen.

Daarnaast vinden wij skibroeken met een sneeuwvanger essentieel om de eenvoudige reden dat er geen sneeuw binnenkomt en je hierdoor warm blijft.

Wat heb je nodig als je gaat skiën: een skibroek

Ski-sokken

De belangrijkste functies van skisokken:

 • Skisokken beschermen de schenen en de kuiten;
 • Skisokken geven versteviging op drukpunten;
 • De sokken zijn van elastisch materiaal gemaakt. Hierdoor passen ze perfect om de voet.

Goede skisokken kunnen goed ademenen. Dit betekent dat transpiratievocht goed kan worden afgevoerd. Dat is belangrijk omdat je hiermee blaren en koude voeten kunt voorkomen.

Het laatste wat je wil is skiën met katoenen sokken. Skisokken zijn erg belangrijk!

Skihandschoenen of wanten

We weten allemaal hoe vervelend het voelt om koude handen te hebben. Zonder handschoenen of wanten krijg je gegarandeerd koude handen.

Maar kies je voor het skiën voor handschoenen of wanten?

Ze hebben alle twee hun voor- en nadelen. Wanten hebben als grote voordeel dat alle vingers, op de duim na, zich in één ruimte bevinden. Hierdoor houden ze elkaar warm.

Handschoenen hebben daarentegen het voordeel dat je alle vingers los van elkaar kunt bewegen. Dat is een stuk makkelijker als je bijvoorbeeld skischoenen strakker wilt aantrekken.

Maar of je nu handschoenen of wanten kiest: je hebt gegarandeerd warmere handen.

Een nekwarmer of buff

Is het essentieel? Nee, dat misschien niet. Maar voor een klein bedrag kun je een nekwarmer of buff kopen en een nekwarmer of buff is verassend comfortabel.

Een goede nekwarmer houd de nek warm en zorgt ervoor dat er geen sneeuw of wind via de bovenkant van de jas naar binnen kan komen. Daarnaast kun je de nekwarmer over je gezicht heen trekken. Hierdoor heb je geen last van neerslag.

Wat heb je allemaal nodig als je gaat skiën?

Thermokleding

Heb je wel eens gehoord van het drielagen systeem?

Het drielagen systeem is het dragen van drie lagen kleding op je lichaam. Hierdoor kun je een constante lichaamstemperatuur behouden en blijf je lekker warm.

Het kledingstuk dat je direct op de huid draagt is thermokleding. Thermokleding maakt gebruik van jouw lichaamswarmte door de warmte vast te houden. Wij vinden het een belangrijk kledingstuk voor wintersport; zowel een thermoshirt als een thermobroek.

Ski-trui of pully

Een ski-trui of pully valt in het drielagen systeem onder de tweede laag. Het is materiaal dat bestaat uit wol, fleece, dons of watten. Deze laag heeft een isolerende werking. Hierdoor ontstaat er een warme lucht rond het lichaam.

De derde laag van een drielagensysteem op de bovenlichaam is de ski-jas.

Welke materialen heb je nodig als je gaat skiën?

Welke materialen neem je mee als je gaat skiën?

Naast goede kledingstukken zijn materialen net zo belangrijk. Zonder goede ski’s en skischoenen kun je namelijk niet skiën.

Welke materialen heb je nodig?

 • Een ski-helm;
 • Een ski-bril;
 • Skischoenen;
 • Skies;
 • Skistokken.

Een skihelm

Skiën is geen ongevaarlijke sport en je moet jezelf beschermen tegen alle risico’s van het skiën. Een skihelm mag niet ontbreken.

 • Een skihelm beschermd je tegen hoofdletsel;
 • Een skihelm geeft zelfvertrouwen omdat je weet dat je beschermd wordt bij een eventuele val;
 • Een skihelm houd het hoofd lekker warm.

Het kan geen kwaad om te investeren in een goede skihelm. Skihelmen gaan jarenlang mee!

Een ski-bril

Ski-brillen zijn in sommige scenario’s onmisbaar en ik ga je uitleggen waarom:

 • De weerkaatsing van de zon op de sneeuw kan erg verblindend werken.
 • Het kan hard sneeuwen of waaien waardoor het zicht wordt belemmerd als je geen bril draagt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Op wintersport met een skibril vinden wij erg belangrijk en een verstandige wintersporter draagt altijd een bril.

Ski-schoenen

Ski-schoenen zijn misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van een wintersportuitrusting. Het is belangrijk om veel tijd vrij te maken bij het huren of kopen van skischoenen.

Het belangrijkste waar je op moet letten is de maat van de skischoen. Een skischoen mag zeker niet te klein zijn, maar ook niet te groot. Te kleine schoenen lopen het risico dat ze jouw tenen afknellen, terwijl te grote schoenen invloed hebben op de techniek van het skiën.

 • Koop skischoenen niet online. Ga hiervoor altijd naar een winkel.
Wat neem je mee als je gaat skiën: skischoenen

Ski’s

Zonder ski’s kun je niet skiën. Je moet daarom ski’s kopen of ski’s huren bij de skiverhuur in het wintersportdorp.

Het is belangrijk om de juiste lengte ski’s te huren of te kopen. Ski’s moeten ongeveer 15 centimeter korter zijn dan jouw lichaamslengte. Als jij 1.90 meter bent, dan moeten de ski’s ongeveer 1.75 meter lang zijn.

Net als bij skischoenen raden wij het ook aan om ski’s in een winkel te kopen of te huren. Als je dit online gaat doen, dan weet je nooit wat je precies hebt gekocht. Vraag het personeel om advies. Ski’s voor gevorderden hebben een andere standaard dan voor beginners.

Ski-stokken

And last but not least: skistokken.

Skistokken zorgen voor de balans tijdens het skiën en geven stabiliteit bij het maken van de bochten.

De lengte kun je bepalen door de elleboog strak langs het lichaam in een hoek van 90 graden te houden. De afstand tussen de onderkant van de hand tot aan de grond + 5 centimeter is de lengte van de stok die je nodig bent.

Een wintersportuitrusting is een lange termijn investering

Onthoud goed dat een wintersportuitrusting een lange termijn investering is. Een volledige uitrusting is prijzig, maar als je de kledingstukken en materialen eenmaal hebt gekocht en hier zuinig mee omgaat, dan kun je er meerdere wintersportseizoenen gebruik van maken.

Nu je alles hebt gekocht en je naar alle accommodaties hebt gezocht kun je eindelijk naar de Alpen afreizen. Oostenrijk is een populair wintersportland en naast Oostenrijk gaan veel Nederlanders ook richting Frankrijk en Italië.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.