Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is het verschil tussen hoge en lage wandelschoenen?

Wat is het verschil tussen hoge en lage wandelschoenen?

Heb jij nieuwe wandelschoenen nodig en twijfel je tussen hoge en lage wandelschoenen?

Goede wandelschoenen kosten veel geld en is een duurzame investering. Het is dus logisch dat je jezelf goed wilt laten informeren voordat je nieuwe wandelschoenen gaat kopen.

In deze blog behandelen we in het kort de verschillen tussen hoge en lage wandelschoenen.

Lage wandelschoenen: de voor- en nadelen

Lage wandelschoenen zijn erg comfortabel op vlakke ondergronden omdat ze veel bewegingsruimte geven. Daarnaast zijn de schoenen ten opzichte van hoge wandelschoenen lichter om op vlakke ondergronden te lopen. Lage wandelschoenen functioneren ook beter bij warm en droog weer, omdat lage wandelschoenen over het algemeen beter ademen dan hoge wandelschoenen.

Bij het wandelen in de bergen of in de heuvels ervaar je meer nadelen van lage wandelschoenen. Ze bieden namelijk weinig steun bij zijwaartse bewegingen en er kan sneller een steentje, zand of water in de schoen terecht komen.

Aangeraden wordt om tot maximaal 12 kilogram bagage met lage wandelschoenen te lopen. Is de bagage zwaarder dan dat? Dan bieden hoge wandelschoenen meer steun op het lichaam.

Hoge wandelschoenen: de voor- en nadelen

De voor- en nadelen van hoge wandelschoenen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van de voor- en nadelen van lage wandelschoenen.

Bij een wandeling in de bergen of in de heuvels komen hoge wandelschoenen beter tot hun recht. Ze voorkomen dat je enkels omslaan en bieden veel steun en comfort. Dit komt omdat hoge wandelschoenen vaak een sterke en stugge zool hebben.

Ten opzichte van lage wandelschoenen komen er minder snel steentjes en water in de schoen. Hierdoor behoud je droge wandelsokken en daarmee voorkom je bijvoorbeeld blaren.

Het nadeel van hoge wandelschoenen? Op vlakke ondergronden is het minder comfortabel, omdat hoge wandelschoenen zwaarder zijn en minder bewegingsruimte bieden dan lage wandelschoenen.

De verschillende categorieën van wandelschoenen

Verschillende categorieën wandelschoenen

Wandelschoenen worden in verschillenden categorieën onderverdeeld, namelijk:

”Normale” wandelschoenen

Voor normale wandelingen op vlakke ondergronden in bossen, in een stad of op het strand kun je ”normale” schoenen kopen. Deze schoenen hebben een lage schacht.

Wandelschoen type A/B

Wandelschoenen van type A/B zijn een mix van wandel- en bergschoenen. Deze schoen heeft een flexibele en lichte zool zoals de wandelschoenen dat hebben, maar een halfhoge schacht zoals bergschoenen dat hebben.

Deze schoenen zijn aan te raden met lichte bagage en heuvelachtige ondergronden.

Wandelschoen type B

Wandelschoen type B heeft een hoge schacht en stevige zool. Dit biedt de steun en stabiliteit in de bergen.

Wandelschoenen type C

Wandelschoenen van type C zijn wandelschoenen voor de zwaardere wandeltochten. Deze schoenen zijn geschikt voor de bergen en bieden steun aan het lichaam bij zware bagage. De schoen heeft een hoge schacht.

Wandelschoen type D

Zoek je het nóg extremer op? Dan zijn wandelschoenen van type D de juiste schoenen. Deze schoenen hebben ook een hoge schacht en een stevige zool met een plaat. Hierdoor kan je de schoen niet doorbuigen. Deze schoenen kun je gebruiken voor wandelingen op ijs en/of sneeuw.

Wanneer trek je hoge of lage wandelschoenen aan?

Wanneer trek ik lage wandelschoenen aan?

Bij wandelingen op vlakke landschappen in Nederland, zoals in het bos of op het strand en zonder bepakking is het aan te raden lage wandelschoenen aan te trekken.

Wanneer trek ik hoge wandelschoenen aan?

Ga je een meerdaagse wandeltocht maken, door de bergen hiken of naar een heuvelachtig gebied? Dan zijn hoge wandelschoenen een aanrader (en al helemaal met zware bagage op de rug).

Waar koop ik wandelschoenen?

Het is belangrijk om goede wandelschoenen te kopen en deze goede wandelschoenen koop je in onze ogen in een goede outdoorwinkel met expertise.

Denk bijvoorbeeld aan de Bever. Bever ademt outdoor en bij Bever koop je de beste wandelschoenen.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.