Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Waarom zijn goede wandelschoenen belangrijk?

Waarom zijn goede wandelschoenen belangrijk?

Ik houd enorm van wandelen, of dat nu door de bossen van Nederland is of door de bergen in Frankrijk. Wandelen is rustgevend en fijn om te doen. Je bent actief bezig en ziet ondertussen veel van de omgeving. Tijdens het wandelen kom je tot goede ingevingen, word je creatief en het is lekker avontuurlijk.

Om het wandelen tot een succes te maken is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zo is het belangrijk om goede wandelschoenen te dragen. Voor een kleine wandeling kun je prima op ”mindere” schoenen lopen, maar ga je specifiek op wandelvakantie en ben je van plan de hele reis te wandelen, dan zijn goede wandelschoenen een must.

In deze blog deel ik een aantal belangrijke redenen om goede wandelschoenen te kopen.

Goede wandelschoenen zijn duurzaam

Allereerst is het goed om te weten dat wandelschoenen duurzaam zijn. Goede schoenen zijn duur en soms komen deze kosten op een verkeerd moment.

Weet alleen dat goede, kwalitatieve schoenen duur zijn, maar voor langere tijd meegaan. Met alle wandelingen die je gaat maken zijn de schoenen binnen no-time terugbetaalt. Ik ben er zelfs van overtuigd dat slechte en goedkope wandelschoenen op de langere termijn duurder zijn dan goede en dure wandelschoenen.

Goede wandelschoenen zorgen voor demping

Goede wandelschoenen zijn belangrijk voor de demping tijdens het wandelen. Zonder een goede demping in de wandelschoenen krijgen je knieën, rug, nek en hoofd continue een dreun en dat kan blessures veroorzaken.

Goede demping biedt simpelweg comfort voor het lichaam.

Waarom zijn goede wandelschoenen belangrijk?

Goede wandelschoenen voorkomen wrijving/druk

Of het nu wandelschoenen, hardloopschoenen of normale schoenen zijn: van schoenen die te groot of te klein zijn ga je last krijgen. Bij wandelschoenen is dit een extra aandachtspunt, omdat je vele kilometers gaat maken en geen blessures wilt oplopen die door wrijving of druk ontstaan. Daarnaast zijn wandelschoenen stevige schoenen en is er weinig speling ten opzichte van andere soort schoenen als de schoenen te klein zijn.

De druk of wrijving kunnen bijvoorbeeld eelt, likdoorns en blaren veroorzaken. Te kleine schoenen kunnen ook blauwe teennagels veroorzaken doordat je met de tenen tegen de neus zit. Blauwe teennagels kunnen pijnlijk zijn en je kunt deze nagel zelfs verliezen (en het duurt lang voordat je teen herstelt is).

Goede wandelschoenen reguleren de temperatuur

Voeten met een normale temperatuur geven het meeste comfort. Warme voeten zorgen bijvoorbeeld dat je minder gevoelig bent voor blessures. Echter wil je ook niet té warme voeten hebben, omdat je voeten dan vochtig worden en dat veroorzaakt blaren.

Het is belangrijk om schoenen te kopen die ademen en goed na te gaan in welke weersomstandigheden je de meeste kilometers gaat maken.

Goede wandelschoenen zijn vaak waterdicht

Waterdichte schoenen zijn belangrijk. Natte sokken en voeten veroorzaken namelijk gemakkelijk blaren.

Deze schoenen zijn logischerwijs belangrijk in gebieden waar het vaak vochtig is. Ga je naar hele warme en droge gebieden? Dan kan het geen kwaad om schoenen te kopen die niet helemaal waterdicht zijn. Deze schoenen ademen beter en voorkomen dat je voeten extreem gaan zweten.

Goede wandelschoenen zijn veilig

Goede wandelschoenen beschermen je je tegen rotsen, steentjes, stoeptegels en andere ongemakken tijdens het wandelen. Niet onbelangrijk!

Goede wandelschoenen bieden ondersteuning

Wandelschoenen ondersteunen de spieren in het lichaam. Hierdoor voorkom je overbelasting en daardoor blessures.

Goede wandelschoenen kopen

Goede wandelschoenen zorgen voor grip

Kleine onverwachte bewegingen kunnen makkelijk problemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk wandelschoenen te hebben met voldoende grip. Hierdoor verklein je de kans dat je onverwachts wegglijdt en tegen blessures oploopt (of erger).

Goede wandelschoenen zijn stabiel

Goede wandelschoenen bieden stabiliteit vanwege de cambreur in de schoenen. Een cambreur is een plaat dat tussen de hiel en voorvoet zit. Deze vangt alle klappen van de voet op waardoor de voeten rust krijgen.

Laat je goed adviseren!

Koop wandelschoenen altijd in de winkel, doe dit het liefst in een winkel die zich voor deze schoenen specialiseert en bespreek welke schoenen je nodig bent.

Of wandelschoenen goed zijn hangt ook weer af van de ondergrond, het wandelgebied, de lengte van de wandeling, de duur en de intensiviteit van de wandeling.

Voor betrouwbaarheid en expertise raden wij het aan om wandelschoenen bij de Bever te kopen.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!