Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandelschoenen kopen: dit moet je weten

Wandelschoenen kopen: dit moet je weten

Wandelschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van een wandeluitrusting. Tijdens een stevige hike in de middle of nowhere wil je absoluut geen ongemakken ervaren met wandelschoenen. Blaren, knellende tenen of andere pijntjes kunnen een hike flink verpesten.

Het is belangrijk om te investeren in goede wandelschoenen. En met goed investeren bedoel ik dat het kopen van wandelschoenen bij een gespecialiseerde outdoorwinkel behoorlijk geld kan kosten. Je moet echter onthouden dat het een duurzame investering is voor de lange termijn.

Bij het kopen van wandelschoenen is het belangrijk om te vertrouwen op de expertise van het personeel in de winkel. Toch kan het geen kwaad om je vooraf te verdiepen in belangrijke aandachtspunten als je schoenen gaat kopen.

Is het verstandig wandelschoenen online te kopen?

Nee, absoluut niet!

Wij gaan dat ook niet promoten. Wij staan hier namelijk niet achter. Alle outdoor sporten hebben materialen of kledingstukken die tot in de detail zijn ontworpen om veiligheid en comfort te garanderen en ongemakken, pijn en ongelukken te voorkomen.

Dat geldt ook voor wandelschoenen. Het is wel verstandig om je online te oriënteren op wandelschoenen. Hierdoor heb je informatie verzameld en hoe meer informatie jij hebt, hoe beter het winkelpersoneel jou kan helpen.

Wandelschoenen passen: het eerste gevoel is bepalend

Als je wandelschoenen gaat passen, dan weet je meteen of de schoenen goed zitten ja of nee. Als je vanaf het begin ook maar iets ongemakkelijks voelt, koop ze dan niet. Ga er niet vanuit dat de schoenen nadat ze zijn ”uitgerekt” of wanneer je wandelsokken draagt wél comfortabel zitten.

Met deze gedachten loop je een risico. Het is in dit geval verstandiger om dezelfde schoen in een andere maat te passen of je simpelweg te focussen op andere wandelschoenen die wel goed voelen.

Neem je oude wandelschoenen mee naar de winkel

Zijn je vorige schoenen goed bevallen? Neem deze dan mee naar de winkel. De verkoper kan naar het type schoen kijken en op basis daarvan soortgelijke schoenen zoeken.

Wandelschoenen kopen: dit moet je weten

Waar moet je op letten als je wandelschoenen gaat kopen?

Om goed voorbereid naar de winkel te gaan is het belangrijk om je hierin te verdiepen:

 • In welke gebieden en omstandigheden ga je hiken?
 • De 4 soorten wandelschoenen.
 • Ga je voor de hoge of lage wandelschoenen?
 • Kies je voor waterdichte schoenen of niet waterdichte schoenen?
 • Ga je voor leer of kunststof?
 • De pasvorm van wandelschoenen.

Waar ga je hiken?

Misschien wel de allereerste vraag die het winkelpersoneel aan jou gaat stellen: waar ga jij wandelen?

 • Ben je van plan om in het vlakke Nederland te lopen of ga je naar het buitenland en duik je de bergen in?
 • Wandel je het meest over een geasfalteerde ondergrond of ga je op een onverharde ondergrond hiken?
 • Ga je in korte tijd veel kilometers maken of wandel je een paar keer in de maand?

En ook de omstandigheden kunnen een rol spelen. Zeker als jij naar het buitenland gaat.

Wandelen in de Schotse of Noorse bergen waar de temperaturen flink kunnen dalen en waar het vaak kan regenen is anders wandelen dan in de Spaanse of Italiaanse bergen waar het droog en warm kan zijn.

Soorten wandelschoenen: de juiste schoen bij de juiste omstandigheden

Wandelschoenen kunnen worden onderverdeeld in 4 verschillende categorieën:

 • A
 • A/B
 • B
 • B/C
 • C
 • D

Wandelschoenen van de categorie A/B en B/C zijn een overlap tussen beide schoenen.

Wandelschoen A

Schoenen in categorie A zijn lichte wandelschoenen en ideaal voor wandelingen op verharde wegen in het vlakke Nederland.

Wandelschoen A/B

Wandelschoenen in categorie A/B zijn een mix van de categorieën A en B. Deze schoenen hebben een stevige zool en ten opzichte van categorie A passen deze schoenen beter bij heuvelachtige Limburgse landschappen op onverharde paden.

Wandelschoen B

Schoenen uit categorie B zijn hoge schoenen. Deze schoenen zijn bestemd voor meerdaagse wandelingen op robuuste bergpaden.

Wandelschoen B/C

B/C zijn de grotere jongens. De schacht van de schoen is hoog en stevig om de kuiten en de enkels te beschermen en stevigheid te bieden.

Deze schoenen passen bij intensieve wandelingen hoog in de bergen met steile paden, loszittende steentjes en moeilijke trails.

Wandelschoen C

Schoenen uit categorie C zijn voor de grootste avonturiers onder ons. Deze schoenen bieden extra steun aan de enkels en ideaal voor wandelingen buiten de paden om.

Wandelschoen D

Wandelschoenen uit categorie D zijn voor de échte klimmers. Deze schoenen zijn bijvoorbeeld geschikt voor stijgijzers zodat je op het sneeuw en ijs hoog in de bergen kunt wandelen.

Deze schoenen passen bij de zwaarste alpiene wandelingen.

Wandelschoenen kopen: dit moet je weten

Koop ik hoge of lage wandelschoenen?

Met hoge of lage wandelschoenen hebben we het over de hoogte van de schacht van de schoen. Om te bepalen of je een hoge of lage wandelschoen gaat kopen moet je wederom bepalen wat voor type hike je gaat maken.

Lage wandelschoen

Wandelschoenen met een lage schacht zijn comfortabel op vlakke ondergronden. Ze geven namelijk veel bewegingsruimte en de schoenen zijn in gewicht een stuk lichter.

Lage wandelschoenen zijn ook geschikt in warme en droge omstandigheden. Deze schoenen ademen over het algemeen beter dan hoge wandelschoenen.

Wandelschoenen uit de volgende categorieën hebben vaak een lage of halfhoge schacht:

 • Categorie A (laag);
 • Categorie A/B (halfhoog).

Hoge wandelschoenen

Ten opzichte van lage wandelschoenen moeten hoge wandelschoenen gedragen worden in de heuvels of bergen. Je enkels slaan minder snel om en ze bieden steun en comfort.

Hoge wandelschoenen zijn een stuk zwaarder dan lage wandelschoenen; maar dat is net de extra ondersteuning die de schoenen kunnen bieden. Bij het dragen van minimaal 12 kg bagage wordt aangeraden dit met hoge wandelschoenen te dragen.

Wandelschoenen uit de volgende categorieën hebben een hoge schacht:

 • Categorie B;
 • Categorie B/C;
 • Categorie C;
 • Categorie D.

Ga je voor waterdichte of niet waterdichte schoenen?

Het is fijn om droge voeten te hebben als je over onverharde en natte paden wandelt. In dat geval kun je voor waterdichte schoenen gaan.

Maar waterdichte schoenen hebben ook zeker nadelen. Goed ventilerende en luchtige schoenen zijn namelijk ook belangrijk. Helemaal als je op geasfalteerde (en warmere) paden wandelt.

Ga je voor leer of kunststof?

Schoenen van kunststof hebben een ademende werking en zijn vaak lichter dan leren wandelschoenen. Als je zweterige voeten wilt voorkomen dan zijn deze schoenen ideaal.

Leer is echter een stuk steviger dan kunststof en dat is op zijn plaats weer een bijkomend voordeel.

De pasvorm van wandelschoenen

Wandelschoenen moeten goed en comfortabel zitten. Wat is de ideale pasvorm van een wandelschoen?

Het allerbelangrijkste aandachtspunt is dat de tenen de voorkant nooit mogen raken. Maak in de winkel ook gebruik van het parcours als deze aanwezig is zodat je kan voelen hoe de schoenen zitten als je gaat dalen. De schoenen mogen daarnaast ook niet knellen.

De hiel moet goed in de schoen zitten. Hij mag niet teveel schuiven. Dit kan vervelende pijntjes veroorzaken.

Wandelschoenen kopen: dit moet je weten

Pas wandelschoenen altijd met wandelsokken aan

Neem vanuit huis wandelsokken mee of vraag aan het winkelpersoneel of je wandelsokken mag lenen tijdens het dragen. Het is belangrijk om wandelsokken te dragen als je schoenen gaat passen.

Met of zonder dikke sokken aan is een wereld van verschil voor de pasvorm van de schoen. Erg belangrijk dus.

Laat je adviseren door een goede outdoorwinkel

Nu je een goed bent voorbereid voordat je naar de winkel gaat en hebt nagedacht over een aantal vragen is het tijd om naar de winkel te gaan. Neem hier ruim de tijd voor en ga niet gehaast schoenen kopen.

Probeer ook op een tijd te komen wanneer het relatief rustig is in de winkel. Hierdoor heeft het personeel meer tijd voor jou.

Blijf je niet blind staren op die ene schoen die jij zo mooi vindt. Ik begrijp goed dat je die schoen dan wilt kopen, maar schoenen die comfortabel zitten zijn belangrijker dan de stijl van de schoen.

Wat zijn goede outdoorwinkels om wandelschoenen te kopen?

Er zijn natuurlijk veel winkels die wandelschoenen verkopen. Ik denk dat winkels met een gepassioneerde ondernemer die weet waar hij over praat de beste keuze zijn. Dit zijn toch vaak de winkels met expertise en een hart voor de zaak.

Dat neemt overigens niet weg dat je dan niet naar andere grotere ketens kunt gaan. Wij zijn echt groot fan van Bever bijvoorbeeld. En ik heb ook eens naar alle tevredenheid wandelschoenen bij de Decathlon gekocht.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.