Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn mijn redenen om te stoppen met social media

Dit zijn mijn redenen om te stoppen met social media

Heb je er weleens over nagedacht om te stoppen met social media? Of spoken deze gedachten nog steeds door je hoofd?

Social media is een belangrijk onderdeel geworden van ons huidige leven. Bijna iedereen maakt gebruik van een platform en de overgrote meerderheid besteed meerdere uren per dag op de telefoon, waarbij social media een grote rol speelt.

Dat geldt voor mij niet anders. Ik maak ook gebruik van social media en ik kijk ook elke dag op mijn social media account. Ik maak alleen gebruik van Whatsapp, Instagram, Linkedin en YouTube, maar toch begin ik mij af te vragen of het niet verstandiger is om met social media te stoppen.

In dit blog neem ik jullie mee in mijn kijk hierop en waarom ik overweeg om er mee te stoppen. Op deze manier hoop ik je te inspireren!

Zo gebruik ik mijn social media

Vandaag de dag zijn er enorm veel social media platformen op de wereld bijgekomen. Om de meest bekenden maar even op te noemen:

  • Facebook;
  • Instagram;
  • Snapchat;
  • YouTube;
  • TikTok;
  • BeReal;
  • Linkedin;
  • X (voorheen Twitter);
  • Whatsapp.

Door mijn hele leven heen heb ik mijzelf op praktisch alle platformen wel een keer aangemeld. Vroeger maakte ik veel gebruik van Twitter en ook Facebook, Snapchat, YouTube en Instagram kon ik aan mijn lijstje toevoegen.

Tegenwoordig is dat wel anders. Ik maak namelijk alleen gebruik van Whatsapp, Instagram, YouTube en Linkedin. Niks mis mee, toch?

Tot op zekere hoogte niet. Sterker nog, sommige platformen gebruik ik in mijn voordeel. Denk bijvoorbeeld aan Linkedin (ideaal voor als je nieuwe klanten wil krijgen) of YouTube (voor mij een platform bomvol inspiratie waar ik veel energie van krijg).

En Whatsapp zou weleens minder mogen, maar is tegelijkertijd een geweldige manier om in ”contact” te blijven met belangrijke mensen. Zeker als je gaat reizen bijvoorbeeld.

En dan heb je nog Instagram.

Instagram: de voordelen en nadelen

Instagram: de voordelen en nadelen

Instagram is het platform waar ik het meeste over twijfel. Net als op Snapchat, TikTok en Facebook vind ik dat er op Instagram een hoop onzin voorbij komt en vind ik dat alle onzin bij het openen van de app letterlijk in je gezicht gesmeten wordt.

Daar waar je op YouTube nog heel kieskeurig naar video’s kunt zoeken en kijken, daar vind ik dat je op Instagram geleefd wordt. Het algoritme bepaald wat je kijkt en blijkbaar vinden we het ergens leuk en blijven we ernaar kijken.

En dat vind ik een groot nadeel. Op deze manier consumeer ik veel troep aan informatie van andere mensen.

Het is niet dat ik er dan geen voordelen in zie, hoor. Ergens is het ook gewoon leuk. En ook op zakelijk gebied kan Instagram een meerwaarde zijn. Daarnaast kun je op Instagram ook selectief zijn en mensen volgen die je inspireren.

Dit zouden overwegingen kunnen zijn om met social media te stoppen

In mijn eigen dagelijkse gebruik zie ik Instagram als een last. Het af en toe kijken omdat we het leuk vinden heeft plaats moeten maken voor oneindig lang scrollen en niet meer registeren waar we naar zitten te kijken.

En dat vind ik een pijnlijke conclusie.

Nutteloze inhoud

Laten we vooropstellen dat wat we op social media te zien krijgen vaak erg nutteloos is. Pieter die pannenkoeken aan het bakken is of een ”grappige” video van een zingende kat is niet bepaald een verrijking voor je leven.

Ik vind dat we veel te veel van dit soort zinloze informatie consumeren. We zien dingen die werkelijk nergens op slaan.

  1. In mijn ogen moet je je al afvragen waarom je sommige dingen met de wereld zou willen delen.
  2. En dat is tegelijkertijd de reden dat we door heel veel zooi aan het scrollen zijn.

Je registreert content maar nauwelijks

Zeg eens eerlijk, kun jij je nog precies herinneren welke informatie je allemaal hebt moeten verwerken op je Snapchat, Instagram of Facebook vandaag? Van wie heb je stories bekeken en wat was er in de stories te zien?

Waarschijnlijk heb je geen flauw idee wat je een uur geleden hebt gezien.

Je registreert het maar nauwelijks.

En het klinkt gek: maar voor je het weet ben je vijftien jaren verder en heb je alleen maar op social media gekeken, zonder te weten wat je daadwerkelijk hebt gezien.

Verslaafd aan social media en hoe je alle content maar nauwelijks registreert

Je wordt wakker in het leven van iemand anders

In mijn ideale leven word ik als volgt wakker:

  • Ik word wakker;
  • Ik tuur een paar minuten om mij heen;
  • Ik stap uit bed en neem een paar slokken water;
  • Ik haal een paar keer diep adem;
  • Ik stap onder de douche en douche mij koud af;
  • Ik zet een kop koffie of thee voor mijzelf;
  • Ik maak een lekker ontbijt klaar;
  • En ik neem even de tijd om wakker te worden, lekker te ontbijten en de dag goed te beginnen.
  • Ik spreek mijn intenties uit voordat ik mijn dag ga beginnen.
  • En het is gaan met die banaan!

Maar wat doen wij (en ik ook)?

Social media openen.

Kijken wat Hennie gisteren heeft gedaan. Of negatief nieuws consumeren van de NOS. Of video’s van pratende katten kijken.

Je opent je dag met het leven van iemand anders, terwijl het zo waardevol is om aan jezelf te denken en dag met jezelf te beginnen. In alle vrede en rust en om even te genieten van een koffie, zodat je daarna de grote boze mensen wereld kunt binnenstappen.

Dat zijn al vanaf het begin van je dag een aantal minpunten in mijn ogen. En dat geldt niet alleen voor social media trouwens. Het is denk ik überhaupt goed als je je telefoon even laat liggen op het moment dat je wakker wordt.

Social media = vergelijkingsmateriaal

Ik vind dat social media mij klein maakt. Tenminste, wel het type social media waarbij mensen laten zien hoe geweldig het leven is en zichzelf presenteren met een geweldige feed waar alleen maar gelachen, gereisd en gefeest kan worden.

En daar zit ik dan. Op de bank.

Dat maakt me klein. Ik vind mijn leven dan al snel saai en eentonig en kan ineens erg kritisch op mezelf worden. Ik ga mijn leven vergelijken met het leven van iedereen die ik op Instagram voorbij zie komen. En aangezien iedereen alleen maar mooie momenten deelt, is het natuurlijk een enorme schijn van geluk.

Maar wel een schijn die mij naar beneden kan halen.

Social media is een afleiding

We weten allemaal van onszelf dat social media een geweldige afleidingsmanoeuvre is om vervelende emoties uit de weg te gaan.

Als je je verdrietig voelt, eenzaam bent of andere vervelende emoties ervaart, dan is het openen van je Snapchat een geweldige manier om je gedachten te verzetten en te ontsnappen van de vervelende gedachtes en emoties die je ervaart.

Dat klinkt super handig, maar daardoor kom je natuurlijk nooit bij de kern. Je blijft enorm aan de oppervlakte en daar waar je grootste lessen liggen, grijp je naar de nutteloze inhoud van je social media en laat je het goud om jezelf beter te leren kennen in feite liggen.

Zonde!

Social media is een afleiding

Niet in contact met jezelf

Dat stukje afleiding staat gelijk aan dat je niet in contact bent met jezelf.

Maar dit punt probeer ik toch op een andere manier aan te duiden.

Ik heb meerdere keren mijn social media voor een paar dagen verwijdert (dan heb ik het alleen over het verwijderen van de app).

Wat ik heb gemerkt in de dagen dat ik geen social media had, is dat ik veel meer rust heb ervaren in mezelf. Dat staat voor mij indirect gelijk aan in contact zijn met jezelf.

Dan leef je de dag met jezelf. In alle vrede en rust, zonder alles en iedereen dat op het internet loopt te schreeuwen en recht in je face binnenkomt.

We gebruiken echt teveel kanalen

Wat ik nooit heb begrepen is dat we zoveel kanalen tegelijk gebruiken. Daar zie ik ook niet de lol van in en dat maakt dat ik slechts een paar platformen gebruik en geen behoefte heb om ook nog Snapchat, TikTok en BeReal te gebruiken.

Uiteindelijk zie je overal dezelfde dingen en je volgt waarschijnlijk overal dezelfde mensen. Daarnaast zijn veel platformen op een soortgelijke manier ingedeeld en is het de vraag of je al deze kanalen ook echt nodig bent.

Als je dan wil veranderen, begin dan op zijn minst met het reduceren van het aantal social media kanalen waar je bent aangemeld.

Verkeerd beeld van de wereld

Ik vind dat je van het internet in het algemeen een ongelofelijk vertekend beeld van de wereld kunt krijgen. Tenminste, wel als je externe partijen laat bepalen wat je te zien krijgt.

Je hebt namelijk ook de andere kant van het spectrum. Wat ik zo mooi vind van YouTube bijvoorbeeld, is dat je reizigers kunt volgen die landen die negatief in het nieuws worden neergezet, positief worden weergegeven in YouTube video’s door de eigenaar van het desbetreffende YouTube kanaal (iets met: overal ter wereld wonen aardige en lieve mensen die gewoon een goed leven willen leven).

Op Instagram daarentegen vind ik dat je weinig keuze hebt in wat je te zien krijgt. En daar krijg ik een vertekend wereldbeeld van.

Ik zie alleen maar jonge gasten die beweren dat ze elke maand 10k verdienen en dat ze dat voor elkaar krijgen met slechts 10 uren werken per week. Of je ziet halfnaakte vrouwen. Of jongeren die alleen maar reizen.

Het resultaat? Een onrealistisch beeld van de wereld. Niet dat ik zeg dat sommige dingen niet mogelijk zijn, integendeel. Maar het gevaar is wel dat je jezelf met dit soort vertekende dingen gaat vergelijken (zoals ik al eens eerder heb benoemd).

Social media geeft een verkeerd beeld van de wereld

Je kunt andere dingen doen in plaats van op social media te zitten

Tot slot wil ik het punt behandelen die ik erg belangrijk vind.

We hebben allemaal een beperkte tijd op deze aardkloot. We worden geboren, gaan studeren, gaan werken en leren onszelf met elk extra levensjaar die ons gegeven wordt beter kennen.

Met de kennis die je kunt krijgen over het leven en jezelf, kun je ongelofelijk mooie ervaringen opdoen en echt naar een diepgaand en voldaan leven werken.

Maar wat doen wij?

We gaan scrollen.

We duiken de oppervlakte in en zeggen alles omtrent persoonlijke ontwikkeling vaarwel.

Ik vind dat persoonlijk erg zonde en het is een van de belangrijkste redenen waarom ik wil gaan stoppen met social media. Want in de tijd dat ik op de bank zit te scrollen, kan ik beter een blog schrijven, een boek lezen, gaan nadenken, voor mij uit gaan kijken, mijn rust gaan pakken, voelen wat ik voel, een gesprek aangaan met iemand, een wandeling maken of iets anders doen wat bijdraagt aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Zonde, zonde, zonde! Als we niet oppassen hebben we jaren door het internet gescrollt zonder dat we hier wezenlijk iets mee zijn opgeschoten.

Stoppen met social media: wanneer begin jij?

Ik vind dat er nog veel meer bewustwording mag komen over de effecten van social media.

Waar zijn we in de vrede allemaal mee bezig? Gaan we ons leven echt verkloten door social media als vermaak te zien? Dusdanig vermaak dat we er verslaafd aan zijn geraakt?

Ik denk dat het goed is om hierover na te denken. Pak je verantwoordelijkheid en denk na over hoe je op je tachtigste levensjaar wil terugkijken op het leven.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.