Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandelschoenen inlopen: dit moet je weten

Hoe wandelschoenen inlopen?

Wandelschoenen zijn de belangrijkste uitrusting tijdens een langdurige hike in de wilde natuur. Wandelschoenen maken of breken de wandelervaring en het is belangrijk dat je veel tijd investeert in het kopen van wandelschoenen.

De grootste fout die gemaakt kan worden zijn wandelschoenen met een te kleine of te grote pasvorm. Knellende tenen of vervelende blaren kan een reden zijn om het grote wandelavontuur af te breken. En dat wil je natuurlijk niet.

Het is van belang om wandelschoenen in te lopen nadat je nieuwe schoenen hebt gekocht.

Waarom moeten wandelschoenen ingelopen worden?

Wandelschoenen inlopen hoeft geen noodzaak te zijn. Soms zitten de schoenen vanaf het allereerste moment als gegoten en ga je geen hinder ervaren van je nieuwe schoenen. De schoenen van tegenwoordig zijn ook dusdanig ontwikkeld dat de kans op dit scenario erg groot is.

Maar de ene wandelschoen is de andere niet en dat geldt ook voor jouw voeten. Als de schoen aan de linkervoet comfortabel aanvoelt, dan hoeft dat niet automatisch voor de rechtervoet ook te zijn. Zowel de schoenen als de voeten moeten aan elkaar wennen.

Daarnaast zijn nieuwe wandelschoenen nog niet gebruikt en komen ze rechtstreeks bij de fabrikant vandaan. Het stof van de schoenen is nog stijf en de schoenen moet flexibel worden en zich aanpassen aan de vorm van je voeten.

Of de wandelschoenen daadwerkelijk ingelopen moeten worden voel je snel genoeg.

Hoe moet je wandelschoenen inlopen?

Hoe moet je wandelschoenen inlopen?

Als je het gevoel hebt dat wandelschoenen ingelopen moeten worden, dan is het belangrijk dat je hier de tijd voor neemt. Als je wandelschoenen gaat kopen, dan is het belangrijk om dit ruim van te voren te doen. Dit geeft je de tijd om de schoenen aan te voelen en in te lopen als dat nodig is.

Maar hoe kun je wandelschoenen inlopen? Er zijn daar een aantal manieren voor:

  • Je kunt wandelschoenen oprekken.
  • Wandelsokken zijn van belang tijdens het wandelen.
  • Een goede onderhoud is essentieel.
  • Schoenen een dag in huis dragen kan het verschil maken.
  • Hoe goed bevallen de schoenen?
  • Wandelschoenen geleidelijk inlopen.

Wandelschoenen oprekken

Schoenmakers kunnen wandelschoenen oprekken. Dat betekent dat zij het materiaal van de schoenen kunnen omvormen en kunnen uitrekken. Wel wil ik erbij vermelden dat dit de laatste stap moet zijn als de schoenen niet comfortabel zitten.

Het oprekken kan de schoenen beschadigen en vooral bij kunststofschoenen loop je een risico.

Wandelsokken zijn erg belangrijk

Bij zowel het passen in de winkel als het inlopen als de daadwerkelijke wandeling is het van essentieel belang dat je wandelsokken draagt. Sokken lijken altijd nutteloos en onschuldig, maar goede wandelsokken hebben een hele belangrijke functie.

Sokken passen zich aan aan de pasvorm van jouw voeten. Ze zitten relatief strak om de voet waardoor er geen loze ruimtes kunnen ontstaan. Dit voorkomt op zijn beurt vervelende en kleine pijntjes. Wandelsokken mogen echter niet te strak of te los zitten. Dan verliest het haar functie.

Daarnaast hebben goede wandelsokken een ademende functie waardoor transpiratievocht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor blijven je sokken droog en voorkom je blaren.

Goed onderhoud van wandelschoenen is essentieel

Het is belangrijk om wandelschoenen te onderhouden. Houd wandelschoenen schoon na een lange wandeling en impregneer de schoenen bij aankoop in de winkel. Bij het impregneren van de schoenen blijven de schoenen water- en vuil afstoten met het maximale resultaat.

En dat is belangrijk omdat het hierdoor de juiste pasvorm van de voet kan behouden.

Hoe moet je wandelschoenen inlopen?

Draag de schoenen een dag in huis

Het kan riskant zijn om de schoenen buitenshuis in te lopen. Je bent dan letterlijk en figuurlijk ver van huis als de schoenen oncomfortabel zitten en pijn doen.

Daarom kun je het beste beginnen met inlopen in je eigen huis. En dat heeft een aantal voordelen:

  • Als blijkt dat de wandelschoenen niet lekker zitten, dan kun je de schoenen schoon terug brengen naar de winkel. Doordat je de schoenen niet buiten hebt gedragen zijn de schoenen niet vies geworden.
  • Je kunt de schoenen gemakkelijk uit trekken als blijkt dat de schoenen pijn doen.

Hoe goed bevallen de schoenen?

Vaak weet je binnen korte tijd of de schoenen lekker zitten ja of nee. Probeer hier echter zo snel mogelijk achter te komen. Als blijkt dat de schoenen niet lekker zitten, dan kun je met de schoenen terug naar de winkel.

Vaak geldt: hoe eerder je terug gaat, hoe beter. Voor jou, maar ook voornamelijk voor de winkel.

Loop wandelschoenen geleidelijk in

Ga vlak na aanschaf van wandelschoenen niet meteen uren achter elkaar op deze schoenen wandelen. Doe dit geleidelijk aan.

Begin met een klein dagdeel en werk dit door naar een hele dag op de schoenen.

Heb je nog geen wandelschoenen gekocht?

Dan is het tijd om naar de winkel te gaan.

En naar de winkel gaan bedoelen we letterlijk. Wij raden het niet aan om wandelschoenen online te kopen. Ga naar een goede outdoorwinkel zoals de Bever en koop wandelschoenen fysiek in de winkel.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.