Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Welke soorten wandelrugzakken zijn er?

Welke soorten wandelrugzakken zijn er?

Heb jij een nieuwe wandelrugzak nodig? Dan ga je vast en zeker een groot en spannend avontuur tegemoet. Wat leuk, daar houden we van.

Wandelrugzakken worden vaak gebruikt door backpackers of wandelaars die wandeltochten of trektochten in de natuur gaan maken. Een wandelrugzak is hiervoor een handige rugzak om belangrijke spullen mee te nemen tijdens je avontuur.

Wandelrugzakken hebben voldoende capaciteit voor een langere trektocht, hebben een draagsysteem waardoor je de rugzak comfortabel kunt dragen, hebben verschillende vakken die je kunt gebruiken en zijn erg duurzaam.

Maar voordat je een wandelrugzak gaat kopen is het handig om te weten welke soorten wandelrugzakken er zijn. Op deze manier kun je de juiste wandelrugzak voor je avontuur kopen.

Welke soorten wandelrugzakken zijn er?

Er zijn verschillende wandelrugzakken.

Ik ga er in dit blog 4 benoemen, namelijk:

  • De dagrugzak;
  • De weekendrugzak;
  • De trekkingsrugzak;
  • En de expedition rugak.

Eigenlijk zijn de rugzakken op chronologische volgorde van de duur van je wandeling.

Wat is een dagrugzak?

Wat is een dagrugzak?

We beginnen met de dagrugzak. Dit is een rugzak waarvan je er waarschijnlijk al eentje thuis hebt liggen.

De naam zegt veel, een dagrugzak is een rugzak die je vaak voor een dag kunt gebruiken. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat je de rugzak na een dag in de prullenbak moet gooien.

Nee, ik bedoel dat de dagrugzak is ontworpen voor activiteiten van een dag. Een dagrugzak is handig als je enkel en alleen essentiële spullen wil wil meenemen.

Dagrugzakken hebben daarnaast ook een eenvoudiger systeem dan bijvoorbeeld een trekkingsrugzak. Een dagrugzak heeft eigenlijk alleen verstelbare schouderbanden en af en toe een borstband.

Maar waarvoor gebruik je een dagrugzak? Een dagrugzak kun je gebruiken voor bijvoorbeeld:

  • Dagtochten;
  • Stedentrips;
  • Korte wandelingen.

Een goede dagrugzak heeft verschillende vakken zodat je de spullen georganiseerd mee kunt nemen.

Wat is een weekendrugzak?

Als je van plan bent om langer dan een dag op pad te gaan, dan is een weekendrugzak misschien het type rugzak dat bij je past.

Een weekendrugzak is voor korte reizen of weekenduitstapjes waarbij je niet al te veel bagage nodig bent, maar wel genoeg capaciteit hebt om de benodigde spullen voor een weekend mee te nemen. Een weekendrugzak heeft gemiddeld een capaciteit tussen de 20 en 40 liter.

Ook weekendrugzakken zijn vrij eenvoudig ontworpen. Net als de dagrugzak heeft de weekendrugzak vaak alleen schouderbanden en in sommige gevallen een borstband om de rugzak comfortabel te dragen.

Ons advies voor de
wandel-
rugzak

Ga je een nieuwe wandelrugzak kopen? Dan is het belangrijk dat je een goede en kwalitatieve wandelrugzak koopt. Maar waar koop je een goede wandelrugzak?

Wij hebben een goed advies voor je. Of je nu voor een kleine dagrugzak of een stevige backpack gaat. Wij kopen onze rugzakken bij Bever. Ontdek de perfecte wandelrugzak bij Bever en kies voor kwaliteit, comfort en avontuur verpakt in één.

Wat is een trekkingsrugzak?

En dan zijn we aangekomen bij de trekkingsrugzak. Een trekkingsrugzak is ten opzichte van de dagrugzak en weekendrugzak een stevigere en grotere wandelrugzak. Een ander woord van trekkingsrugzak is backpacking-rugzak.

En dus doet de naam al vermoeden dat een trekkingsrugzak goed gebruikt kan worden als je gaat backpacken. Ook voor meerdaagse trektochten of langeafstandswandelingen voldoet een trekkingsrugzak aan de eisen voor dit soort avonturen.

Wat is de capaciteit van een trekkingsrugzak?

Als je graag zelfvoorzienend wilt zijn of langdurig in de natuur wilt blijven, dan past de trekkingsrugzak bij jou. Een trekkingsrugzak heeft vaak een capaciteit variërend van 50 tot 80 liter of meer. Hoeveel liter je backpack moet zijn is afhankelijk van het type reis dat je gaat maken en de duur van je reis.

Een trekkingsrugzak afstellen

Een trekkingsrugzak is groot genoeg om kleding, voedsel, kampeeruitrustingen en andere benodigdheden mee te nemen. Het is wel belangrijk om een backpack goed af te stellen, omdat je anders last van je rug, nek of schouders kunt krijgen.

Een trekkingsrugzak heeft verstelbare schouderbanden, een heupriem en een borstband. Hierdoor kun je het gewicht aanpassen en kun je de belasting stabiliseren. Het is dan overigens wel belangrijk om je trekkingsrugzak of backpack goed in te pakken.

De vakken in een trekkingsrugzak

Trekkingsrugzakken hebben veel verschillende vakken die je kunt gebruiken voor je bagage. Denk bijvoorbeeld aan een groot vak voor je slaapzak en kleding en zijvakken, ritsvakken en gaasvakken voor het opbergen van snacks, waterflessen, kaarten, opladers, zaklampen en andere belangrijke spullen.

Wat is een expedition rugzak?

Wat is een expedition rugzak?

Tot slot gaan we het over de expedition rugzak hebben. Dat is een grote meneer onder de wandelrugzakken. En dat moet ook wel, want een expedition rugzak wordt bij extreme en zeer avontuurlijke sporten gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan bergbeklimmingen en expedities naar afgelegen en zeer uitdagende omgevingen. Voor dit soort activiteiten is het belangrijk dat je alle essentiële spullen mee kunt nemen. Een expedition rugzak voldoet aan de kenmerken om je aan alle behoeften te voorzien tijdens je grote avontuur.

Maar wat zijn de kenmerken van een expedition rugzak? Allereerst heeft een expedition rugzak een grote capaciteit. Deze rugzakken hebben vaak een capaciteit van 70 tot 100 liter of meer. En dat is nodig, want naast voedsel en kleding moet je natuurlijk ook een tent en een klimuitrusting meenemen.

Een expedition rugzak is gemaakt van stevig nylon of Cordura om te overleven in zware omstandigheden. Daarnaast hebben deze rugzakken een draagsysteem voor zware lasten.

Welke wandelrugzak moet ik kopen?

Welke wandelrugzak bij je past is afhankelijk van het type reis dat je gaat maken en het type activiteit dat je gaat ondernemen. Als je een meerdaagse tocht door de bergen gaat maken, dan heb je niet genoeg aan een dagrugzak.

Tegelijkertijd heb je geen grote backpack nodig als je voor twee dagen naar de grote stad gaat reizen.

Kortom, onderzoek wat je gaat doen en waar je naartoe gaat en koop een wandelrugzak die bij je activiteiten past.

Andere outdoorinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!