Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat is een goede dagrugzak?

Wat is een goede dagrugzak?

Of je nu met een grote backpack gaat reizen of niet: het is altijd handig om een dagrugzak bij je te hebben. In een dagrugzak kun je eten en/of drinken meenemen, maar ook een trui, regenjas, kaarten, jouw portemonnee, andere handige reisgadgets, een camera, een zonnebrandcrème of andere spullen die je graag mee wilt nemen.

Het hangt natuurlijk per activiteit af; maar je wilt ten allen tijde met een goede rugzak op stap. Maar wat is een goede dagrugzak? Waar voldoet een goede dagrugzak aan? ZijnIn dit blog schrijf ik erover.

Wat zijn de voordelen van een dagrugzak?

Het woord dagrugzak zegt exact waar het over gaat: het is een rugzak die je kunt gebruiken als je een dagje weggaat. Ze worden vaak gebruikt voor wandeltochten, maar ook voor fietstochten en stedentrips. Maar naast dat je een dagrugzak kunt gebruiken als je een dagje weggaat is het ook handig om een dagrugzak als extra mee te nemen tijdens het backpacken (hierdoor hoef je niet voor alles je backpack open te slingeren).

In een dagrugzak kun je van alles meenemen. Denk aan jouw portemonnee, eten en drinken, kaarten, een camera, jouw telefoon en heel veel andere spullen.

Wat is een goede dagrugzak?

Wat is een goede dagrugzak?

Er zijn veel verschillende soorten wandelrugzakken waarvan de dagrugzak er eentje is. Maar ook onder de dagrugzakken zijn weer verschillende rugzakken met allemaal eigen kenmerken.

Wat jij een goede dagrugzak vindt is natuurlijk heel persoonlijk en in deze blog kan ik niet voor iedereen de perfecte dagrugzak beschrijven. Ik kan wel een aantal punten beschrijven waardoor je een goede afweging kunt maken.

Draagcomfort

Een goede draagcomfort is belangrijk bij een dagrugzak. Zo is het handig om te weten dat er voor vrouwen andere dagrugzakken zijn die voor extra draagcomfort zorgen.

Maar hoe kun je het comfort bevorderen?

Heup- en borstbanden

Een dagrugzak met heup- en borstbanden heeft voordelen, omdat je met deze banden het comfort kunt sturen.

Met de heupbanden kun je ervoor zorgen dat niet al het gewicht op je schouders komt te hangen en met de borstbanden voorkom je dat de schouderbanden van jouw schouders afglijden.

Schouderbanden

Schouderbanden met een padding voorkomen dat de tas gaat snijden. Daarnaast heb je verschillende soorten schouderbanden. Schouderbanden in een S-vorm volgen de lijnen van jouw lichaam en verbeteren het draagcomfort.

Afvoeren van zweet

Goede ventilatie is erg belangrijk voor jouw dagrugzak. Waarschijnlijk ga je veel zweten en met een goede ventilatie in jouw rugzak wordt het zweet goed afgevoerd.

Een goede dagrugzak heeft een padding tussen jouw rug en de rugzak met daartussen ruimte voor luchtcirculatie.

Goede ventilatie voor de inhoud van de tas

Goede ventilatie in de rugzak is een bijkomende voordeel om bijvoorbeeld voedsel vers te houden.

Waterzak

Sommige dagrugzakken hebben in de tas een waterzak waar je water uit kunt drinken. In de tas zit een opening met een tuitje waar je aan kunt zuigen en op deze manier blijf je gedurende de dag goed water drinken.

Regenhoes

Regen kan er altijd en overal zijn en het is prettig om jouw rugzak met inhoud te beschermen tegen regenwater. Veel rugzakken hebben een geïntegreerde regenhoes die je gemakkelijk en snel uit de tas kunt trekken.

De inhoud van de tas

Hoe groot moet je rugzak eigenlijk zijn? Enerzijds moet jouw dagrugzak niet te klein zijn omdat je genoeg spullen mee wilt nemen. Anderzijds moet hij niet te groot zijn omdat hij anders te zwaar en te lomp wordt.

Hoe groot jouw dagrugzak moet zijn hangt erg af van wat je gaat doen en hoelang je het gaat doen. Gemiddeld genomen heb je aan een dagrugzak van 20 tot 25 liter meer dan genoeg.

Draagcomfort van je dagrugzak verbeteren

Vakjes

Een dagrugzak met meerde vakjes is ideaal omdat je hierdoor niet voor alles jouw rugzak hoeft open te maken.

Voornamelijk kleine of belangrijke spullen als documenten, sleutels, geld, een camera of een telefoon kun je het beste in aparte vakken stoppen.

Gewicht

Naast de inhoud weegt een dagrugzak ook iets. Je wilt het liefst een zo licht mogelijke tas, maar anderzijds mag een tas niet te licht zijn omdat het een goede draagcomfort tegen kan werken.

De prijs

Wat wil je betalen voor een rugzak?

Het liefst bespaar je geld en betaal je zo min mogelijk. Maar je kunt beter iets meer geld investeren, de tas duurzaam gebruiken en er veel plezier aan beleven dan dat je fysieke klachten van de rugzak krijgt en hem slechts een paar keer kunt gebruiken.

Voor een goede dagrugzak betaal je vaak €40,- tot €50,-.

De kleur

Welke kleur rugzak ga je kopen? Dat is misschien een gekke vraag. Waarschijnlijk koop je een kleur die je mooi vindt.

Maar een kleur kan ook helpen bij andere zaken. Want stel dat je midden in de bergen in de problemen komt? Daar wil je liever niet aan denken, maar als je wel in zo’n situatie terechtkomt dan kan een felle kleur helpen om jouw op afstand te herkennen.

Een goede dagrugzak kopen

De beste dagrugzakken op een rij

Maar wat zijn nou écht goede dagrugzakken? Welke rugzakken worden het meest gekozen door reizigers?

Ik geef je 5 goed aangeprezen dagrugzakken!

1 – Travelsafe Greyhound

De rugzak van Travelsafe staat hoog genoteerd. Deze rugzak is geschikt voor bergtochten en langere stedentrips.

Daarnaast kun je belangrijke documenten gemakkelijk apart opbergen, heeft de rugzak een ingebouwde regenhoes en is de rugzak voorzien van compressie riemen.

 • Aantal liters: 27 liter
 • Grootte: 52 x 22 x 18 centimeter
 • Materiaal: Polyester
 • Niet geschikt voor laptops

2 – Lowe Alpine Airzone Active 22

Deze rugzak heeft een zeer goed ademend net-rugpand waardoor je minder snel een over bezweet t-shirt krijgt. De rugzak heeft ingebouwde voorzieningen voor een drinksysteem, is door de ruime rits opening erg overzichtelijk en de tas heeft een bevestigingssysteem voor wandelstokken.

Daarnaast kun je belangrijke documenten gemakkelijk apart opbergen, heeft de rugzak een ingebouwde regenhoes en is de rugzak voorzien van compressie riemen.

 • Aantal liters: 22 liter
 • Grootte: 52 x 29 x 22,5 centimeter
 • Materiaal: Polyester
 • Niet geschikt voor laptops

3 – Travelsafe Summit

We weten allemaal van Travelsafe dat ze kwalitatief goede spullen produceren. Zo hebben ze de Travelsafe Summit backpack. Door de ruimte tussen de backpack en jouw rug heb je minder last van wrijvingen en zweet.

Deze backpack wordt aangeraden voor tijdens een goede citytrip.

 • Aantal liters: 25 liter
 • Grootte: 49 x 26 x 16 centimeter
 • Materiaal: Polyester

4 – Macpac rugzak Weka

Je betaald wat, maar je krijgt ook wat. De rugzak van Macpac; ideaal voor wandelingen en trektochten. De tas is comfortabel en modieus en heeft geen toeters en bellen. De tas heeft een uitstekende draagcomfort, compressiebanden en is geschikt voor drinksystemen.

 • Aantal liters: 30 liter
 • Grootte: 27 x 50 x 13 centimeter
 • Materiaal: Polyester
 • Niet geschikt voor laptops

5 – Osprey Hikelite rugzak

De Osprey Hikelite is uit deze lijst rugzakken de rugzak met het lichtste materiaal. De kwalitatieve rugpand zorgt voor een goede draagcomfort en een koele rug en de tas heeft meerdere vakken aan de voorkant om extra kleding in te stoppen. Extra pluspunt: de rugzak heeft een krasvrij vakje voor de smartphone en zonnebril.

 • Aantal liters: 18 liter liter
 • Grootte: 46 x 24 x 28 centimeter
 • Materiaal: Polyamide
 • Niet geschikt voor laptops

Wat is jouw ervaring met dagrugzakken?

Heb jij nog een goede dagrugzak die je andere reizigers kunt aanbevelen? We horen dat maar al te graag! 🙂

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven met handige tips:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!