Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op deze manier pak ik altijd mijn backpack in

Hoe moet je een backpack inpakken?

Eindelijk kan het grote avontuur beginnen. Het avontuur van spontaniteit, nieuwe mensen en unieke ervaringen. Een reis waar je lang op hebt gewacht, gaat nu werkelijkheid worden.

Maar voordat je gaat moet je natuurlijk je backpack inpakken. En dat is vaak een tijdrovende klus. Helemaal als je (nog) geen ervaring hebt met het inpakken van een backpack. Want hoe ga je dat dan allemaal doen? Waar moet je allemaal op letten?

In dit blog ga ik je helpen. Ik geef je handige tips en trucs om je backpack in te pakken.

Hoe een backpack ingepakt moet worden is vaak gebaseerd op een persoonlijke ervaring. Je kunt een backpack in principe niet goed of fout inpakken. Uiteindelijk ga je op basis van ervaring leren hoe je de backpack wilt inpakken. Toch leg ik je graag uit hoe ik mijn backpack altijd wil inpakken.

Waarom is het belangrijk om je backpack goed in te pakken?

Het is belangrijk om je backpack goed in te pakken, omdat je anders fysieke klachten kunt krijgen. Zo moet je het gewicht van de backpack op de juiste manier verdelen. Doe je dit niet en is het gewicht verkeerd verdeeld, dan moet het lichaam zich forceren en dat kan klachten opleveren.

Daarnaast wil je een backpack goed inpakken om zoveel mogelijk spullen mee te kunnen nemen en er gemakkelijk bij te kunnen.

Een goede backpack kopen

Je kunt een backpack op allerlei goede manieren inpakken, maar als je een backpack hebt gekocht die niet aansluit met de reis die je maakt, dan loop je het risico om vervelende ongemakken te ervaren die invloed hebben op de ervaring van je reis.

Als je nog geen backpack hebt gekocht, dan raden wij het aan om je backpack in de winkel te kopen. Op deze manier kun je de backpack voelen en het personeel in de winkel om advies vragen. Bespreek samen waar je backpack aan moet voldoen met de reis die jij gaat maken.

Kijk in de winkel naar de capaciteit van je backpack, maar ook naar comfort, verstelbaarheid en andere functies om tot de backpack te komen die bij je past.

Een backpack inpakken: wat is een handige strategie en wat moet je weten?

Hoe kun je het beste je backpack inpakken en welke basisprincipes mag je absoluut niet vergeten? Hiervoor moet je een aantal belangrijke vragen beantwoorden.

 • Hoe kan ik een backpack inpakken zonder dat ik het overzicht verlies en belangrijke spullen vergeet?
 • Wat moet ik doen als ik te veel spullen wil meenemen?
 • Welk lichaamsdeel moet het meeste gewicht van de backpack opvangen?
 • Hoe moet je het gewicht van de backpack verdelen?
 • Is het verstandig om spullen aan de buitenkant van de backpack te hangen?
 • Hoe maak ik gebruik van alle vakken en maak ik optimaal gebruik van alle lucht?
 • Waarom is het belangrijk om spullen binnen handbereik te hebben?

Welke spullen wil je meenemen voor je backpack-avontuur?

Pak een pen en een papier en schrijf alle spullen op die je mee wilt nemen in je backpack. Waarschijnlijk schrijf je veel te veel op en moet je spullen reduceren, maar daar komen we later op terug.

Voor nu schrijf je gewoon alles op. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kleding.
 • Toiletartikelen.
 • Reisdocumenten.
 • Elektronica.
 • EHBO-kit.
 • Et cetera.

Alle spullen verzamelen en bij elkaar leggen

Als je wilt beginnen met het inpakken van je backpack, dan is het verstandig om eerst alle spullen te verzamelen en deze bij elkaar te leggen. Leg alle broeken, alle sokken en alle andere spullen gesorteerd en afgescheiden op tafel.

Waarschijnlijk kom je er nu al achter dat je veel te veel mee wilt nemen en dat al deze spullen niet in je backpack gaan passen.

Overbodige spullen aan de kant leggen

Backpacken betekent dat je minimalistisch moet zijn. Tijdens de reis ga je erachter komen dat dit alleen maar voordelen heeft.

Als de tafel overvol ligt met allerlei kleding en spullen, dan moet je simpelweg minder meenemen. Leg overbodige spullen dus aan de kant.

Heb je die extra broek echt nodig of wil je hem alleen meenemen, omdat je het een mooie broek vindt? Neem je twee vesten mee, of heb je er aan een genoeg? Heb je dat extra spelletje nodig of denk je dat je het nooit uit je backpack gaat halen?

Wees je ook bewust van handige essentials die niet in je backpack mogen ontbreken.

Hoe moet je een backpack inpakken?

Welk lichaamsdeel moet het gewicht van de backpack opvangen?

Een belangrijke vuistregel tijdens het inpakken van een backpack is dat het meeste gewicht van de backpack voornamelijk op je heupen moet komen. Je moet een backpack niet alleen goed inpakken, je moet een backpack ook goed afstellen om fysieke ongemakken tegen te gaan.

Hoe moet je het gewicht van de backpack verdelen?

Om het gewicht van de backpack goed te verdelen en ervoor te zorgen dat je heupen het gewicht opvangen, moet je de zwaarste spullen dicht tegen de onderrug inpakken. Hierdoor komt het zwaartepunt dichter bij het lichaam en word je niet naar achteren getrokken.

Met spullen dicht tegen de onderrug heb ik het over het hoofdvak van je backpack. Dus het vak waar de meeste spullen in komen te liggen. Onder het hoofdvak zit vaak nog een vak, maar die is voornamelijk bedoeld voor bijvoorbeeld slaapzakken.

Als je geen slaapzak meeneemt, dan kun je het onderste vak het beste gebruiken voor lichtgewicht bagage. Als je maar onthoudt dat het zwaarste gewicht verdeeld moet worden zoals ik dat hierboven heb geschreven: tegen de onderrug en in het hoofdvak van de backpack.

Zorg tijdens het inpakken ook voor een goede balans aan de linkerkant en de rechterkant van je backpack. Als je alle zware spullen aan de rechterkant van de backpack inpakt, dan levert dit scheve verhoudingen op en moet je lichaam dit corrigeren. En dat levert misschien fysieke ongemakken op.

Spullen aan de buitenkant van de backpack hangen, ja of nee?

Veel backpackers hangen spullen aan de buitenkant van de backpack. Het is een creatieve manier om meer spullen mee te kunnen nemen. Op zich is daar niks mis mee, als je er maar voor zorgt dat het gewicht van je backpack in balans blijft.

Het nadeel van spullen aan de buitenkant van je backpack knopen is dat je een stuk minder wendbaar bent en je backpack dus uit balans raakt. Onderzoek of je het handig vindt en of je er last van hebt, ja of nee. Zolang je geen fysieke klachten krijgt, dan kun je prima spullen aan de buitenkant hangen.

Voor schoenen is het trouwens wel een handige oplossing. Schoenen nemen veel ruimte in beslag en maken de binnenkant van de backpack snel vies. En dat wil je natuurlijk niet, omdat je hier schone kleren hebt liggen.

Laat geen enkel vak in je backpack onbenut

Backpacks zijn er op ontwikkeld om zoveel en efficiënt mogelijk spullen mee te nemen. Daarom hebben backpacks verschillende vakken die je met een rits of klittenband kunt openen. Maak gebruik van al deze vakken en gebruik ze op een slimme manier.

Maak optimaal gebruik van alle lucht

Lucht in je backpack is zonde. Dat betekent in feite dat er nog ruimte over is in je backpack. Zorg er dus voor dat je alle loze ruimtes hebt benut.

Vaak kun je ergens in een hoekje nog zwemkleding kwijt, bijvoorbeeld, waardoor je alle ruimtes in je backpack optimaal gebruikt.

Leg belangrijke spullen binnen handbereik

Je kunt en hoeft de reis niet per dag uit te denken. Dat verliest de charme en de spontaniteit van het backpacken en dat is zonde. Toch kun je wel nadenken over een globaal plan voor je backpack avontuur en je backpack op basis van dit plan inpakken.

Denk je die ene trui later in de reis nodig te hebben, dan kun je deze beter buiten handbereik leggen, omdat de trui dan alleen maar in de weg ligt. Denk ook goed na waar je belangrijke kleding als ondergoed of belangrijke spullen, zoals elektronische apparaten, in je backpack gaat inpakken.

Hoe moet je een backpack inpakken?

Backpack essentials om je backpack zo efficiënt mogelijk in te pakken

Wat zijn handige lifehacks en accessoires om je backpack zo efficiënt mogelijk in te pakken? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

 • Je kunt een backpack inpakken met packing cubes.
 • Je kunt gebruikmaken van een goede toilettas voor reizigers (dat is vooral hygiënisch).
 • Maak gebruik van vacuümzakken als dat nodig is.
 • Rol kleding, handdoeken en andere dunne kleding op.

Je backpack inpakken met packing cubes

Packing cubes zijn in onze ogen een must voor je backpack. Maar wat zijn packing cubes?

Packing cubes zijn kleine tasjes die je in verschillende maten kunt kopen en waar je bagage specifiek van elkaar kunt onderscheiden. Naast dat het overzichtelijk blijft, is het ook een compacte manier van je backpack inpakken, waardoor je ruimte bespaart voor andere spullen.

Met packing cubes voorkom je dat je backpack chaotisch wordt, omdat je voor dat ene T-shirt je hele backpack moet leeghalen. Nu kun je gemakkelijk je packing cubes met T-shirts uit je backpack halen en blijven andere spullen in andere packing cubes compact bij elkaar liggen.

Hoe kun je packing cubes het beste inpakken?

Om het maximale uit packing cubes te halen is het belangrijk om packing cubes goed in te pakken. De beste manier is om kleding opgerold in packing cubes te stoppen. Vooral ondergoed en T-shirts kun je het beste oprollen.

Daarnaast moet je in de packing cubes zo min mogelijk ruimte overhouden. Je moet er namelijk het maximale uithalen. Daar zijn de cubes ook voor gemaakt. Het is niet erg om je T-shirts in de packing cubes te moeten proppen. Goede packing cubes kunnen tegen een stootje.

Maak gebruik van een goede toilettas

Wij raden het aan om verzorgingsproducten in een toilettas in te pakken die speciaal voor reizigers zijn ontworpen.

Deze toilettassen hebben vaak meerdere vakken, zijn voorzien van gaas en hebben een haakje om je backpack ergens op te kunnen hangen.

Vergeet ook niet om je tandenborstel hygiënisch in te pakken met een tandenborstelkapje.

Maak gebruik van vacuümzakken in je backpack

Ga je naar een koud land en moet je dikke winterkleding meenemen? Dan kunnen vacuümzakken voor in je backpack de oplossing zijn. Daarmee kun je alle lucht uit dikke kleding halen en de ruimtes in je backpack efficiënt gebruiken.

Wat je moet doen? Je stop kleding in een vacuümzak, je haalt er alle lucht uit en je bespaart ruimte in je backpack.

Dunne kleding en handdoeken oprollen

Kleding oprollen is misschien wel de belangrijkste lifehack bij het inpakken van je backpack. Je verkleint de inhoud van kleding door het op te rollen en kunt het hierdoor gemakkelijk in kleine hoeken drukken. Op deze manier kun je ook je packing cubes inpakken om deze optimaal te gebruiken.

En wat te denken van handdoeken? Wij raden het aan om een synthetische en sneldrogende handdoek te kopen. Niet alleen omdat een sneldrogende handdoek snel opdroogt, maar ook omdat synthetische handdoek dun en licht van gewicht zijn.

Blijf flexibel: laat ruimte over in je backpack

Ook al heb je misschien ruimte over in je backpack en is het verleidelijk om meer spullen mee te nemen, toch raden we het aan om altijd ruimte over te houden.

Misschien kom je leuke kleding of accessoires tegen in het buitenland en het zou zonde zijn als je deze niet kunt meenemen, omdat je backpack te vol is. Door ruimte over te houden blijf je flexibel en kun je onderweg spullen en kleding kopen en meenemen.

Beveilig je backpack tijdens de reis

Wil je je backpack graag achterlaten in het hostel terwijl jij het stadsleven in duikt? Dan is het aan te raden om je backpack te beveiligen met een TSA Travelsafe cijferslot. Zo kun je je backpack veilig achterlaten in een kluis bijvoorbeeld.

Daarnaast is het verstandig om een flightbag en/of regenhoes voor je backpack aan te schaffen. Bij nieuwe backpacks is dit vaak inbegrepen. Een flightbag en een regenhoes beschermt je backpack van invloeden van buitenaf, zoals onstuimige weersomstandigheden en tijdens het transport van je backpack.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Zo moet je een backpack inpakken

Het inpakken van je backpack kost veel tijd en sommige reizigers ervaren veel stress tijdens het inpakken. Je bent bang dat je te weinig spullen of de verkeerde spullen meeneemt, maar je wilt tegelijkertijd ook niet te veel spullen meenemen.

Je moet dus keuzes maken en uiteindelijk simpelweg ervaring opdoen. Ervaren backpackers weten als geen ander hoe ze een backpack moeten inpakken en welke spullen ze mee moeten nemen en welke ze beter thuis kunnen laten liggen.

Bij het inpakken van je backpack moet de focus liggen op:

 • Het comfort bij het dragen van je backpack, dus niet te zwaar en een goede verdeling van het gewicht in de backpack.
 • Het meenemen van kleding dat past bij de reis die je gaat maken.
 • Een gestructureerde manier van inpakken.
 • Belangrijke kleding en reisdocumenten moeten binnen handbereik liggen.
 • En het reduceren van spullen. Je gaat altijd minder gebruiken dan je vooraf verwacht. Onthoud dat je tijdens het backpacken niet aan schoonheidsidealen kunt en hoeft te voldoen.

* Dit blog bevat affiliate links van de Decathlon.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.