Wil jij backpacken? – Maak een plan met 5 praktische vragen

Een plan maken voor je backpack avontuur

De grootste charme van het backpacken is de vrijheid die je gaat ervaren. Zonder vele verplichtingen loop je met een backpack op de rug en kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je kunt onverwachts besluiten een nachtje langer in het hostel te blijven of de spullen te pakken en verder te verdwalen.

De algemene tendens is dat backpacken niet té georganiseerd moet worden. Precies voor ogen hebben welke route je gaat afleggen en in welke hostels je gaat slapen belemmerd de vrijheid om andere keuzes te maken. Als je geen plan maakt kom je voor hele leuke momenten te staan en ga je veel meer vrijheid ervaren.

Echter, als je nog niet bent vertrokken en wel graag wilt backpacken is het handig om een kleine plan van aanpak te maken. In deze blog stel ik je 5 praktische vragen die jou een duidelijker beeld gaan geven van de reis die je wilt gaan maken. Pak een pen en papier en maak binnen een paar minuten een overzichtelijk backpack-plan.

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Stel jezelf deze 5 vragen..

Om inzichtelijk te krijgen hoe de reis er uit gaat zien moet je jezelf de volgende 5 vragen stellen:

  • Hoelang wil je gaan reizen?
  • Wanneer wil je gaan reizen?
  • Waar wil je naar toe reizen?
  • Wat wil je gaan doen tijdens het reizen?
  • Hoe kom je er?

1 | Hoelang wil je gaan reizen?

3 weken, 6 maanden of 2 jaren.. het zijn kleine verschillen, maar hoelang je wilt gaan reizen is belangrijk om te weten. Ben je klaar met jouw opleiding en wil je er graag een jaartje tussenuit gaan? Of ga je jouw werk opzeggen om een jaar lang een wereldreis te maken?

Wees je er ook van bewust dat jouw vader, moeder, broers, zussen of wie dan ook intens met jou mee leven en het prettig vinden om te weten hoelang je weg bent. Vergeet dat niet goed te communiceren en ze te betrekken bij de plannen die je wilt gaan maken.

Je kunt natuurlijk ook op reis gaan zonder te weten wanneer je terug gaat komen.

2 | Wanneer wil je gaan reizen?

Als je weet hoelang je ongeveer wilt gaan reizen, dan kun je bepalen vanaf wanneer je wilt reizen.

Zou je volgende week willen vertrekken of moet je nog een paar maanden sparen om jouw geldbuffer te vergroten? Misschien zit je op dit moment in een opleiding die je af wilt maken om daarna meteen te vertrekken.

Ook het klimaat kan een belangrijke rol spelen in de datum van vertrek. Als je het noorden van Scandinavië wilt verkennen, het noorderlicht wil bewonderen en een sleehondentocht wilt meemaken, dan moet je uiteraard niet in hartje zomer gaan reizen. Of wil je graag de Nederlandse winter ontvluchten en een cocktail drinken op de stranden van Australië?

Wanneer wil je niet gaan reizen?

Inderdaad, er zijn ook momenten dat je je moet afvragen óf je wilt gaan reizen.

Als je gaat reizen in een land op het moment van de ramadan, ligt het land letterlijk en figuurlijk stil en als je gaat reizen terwijl een bepaald land vakantie viert, houd dan rekening met hogere kosten voor alle toeristen.

Een plan maken voor je backpack avontuur

3 | Waar wil je naar toe reizen?

Dit is natuurlijk de allerleukste vraag en hier zul je ongetwijfeld meteen een antwoord op hebben. Iedereen heeft een bepaald gevoel bij een land of continent en op basis daarvan heb jij de keuze waarschijnlijk al gemaakt.

Daar waar je naar toe reist hangt natuurlijk af van de interesses die je hebt. Als je heel erg van outdoor activiteiten houdt, dan zijn de bergen in Noorwegen of Nieuw- Zeeland bij uitstek prachtige landen om te reizen.

Als je liefhebber bent van de zon, zee en strand, dan zou je een prachtige trip over alle Caribische eilanden kunnen maken.

Misschien wil je graag nieuwe geuren en smaken ontdekken in Azië of je verdiepen in de geschiedenis van de Arabische landen? Er valt genoeg te ontdekken en ik ben ervan overtuigd dat je maar al te goed weet waar je naar toe wilt reizen.

4 | Wat ga je tijdens de reis doen?

Ben jij avontuurlijk ingesteld en wil je graag grenzen verleggen in de bergen door te gaan wandelen of te raften? Of wil je graag leren duiken in Egypte of leren surfen in Australië?

Ik kan mij ook voorstellen dat je de wereld wilt reizen op een relaxte manier en nieuwe inzichten op wilt doen, terwijl je in een hangmat over het strand uitkijkt..

Uiteindelijk weet je nooit exact wat je wilt gaan doen en dat is maar goed ook. Je moet namelijk ook vrijheid geven aan onverwachtse beslissingen. Maar je zult ongetwijfeld activiteiten hebben die je van jouw bucketlist wilt afstrepen en het is belangrijk om daar goed rekening mee te houden.

5 | Hoe kom je er?

En tot slot en dat is geen onbelangrijke vraag: hoe kom je in het land waar je naar toe wilt reizen? En hoe ga je je reis vervolgen naar andere landen? Ga je voor duurzaam reizen en wil je zoveel mogelijk het vliegtuig vermijden? Wil je graag genieten van het uitzicht in de trein? Ga je liften?

Over deze vraag ga je ook onverwachtse beslissingen maken, maar het is prettig een indicatie te hebben van hoe je wilt gaan reizen. Je kunt liften, vliegen, een auto huren, treinreizen, varen, et cetera.

Het avontuur kan beginnen!

We weten allemaal dat je geen volledige draaiboek aan het backpack moet wijden. Je moet er namelijk flexibel in zijn en de vrijheid kunnen hebben onverwachtse beslissingen te kunnen maken. Dat is namelijk de charme van het reizen.

Maar een kleine indicatie van hoe de reis eruit gaat zien is wel gemakkelijk en ik hoop je met deze 5 vragen geholpen te hebben!

Tip: het boek van Sara van Geloven

Ik heb geen idee of jij lezen leuk vindt, maar als je graag meer tips wilt krijgen voor het backpacken, dan kan ik je een leuk boek van Sara van Geloven aanraden!

Andere backpackinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!