Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe moet ik mijn backpack afstellen?

Hoe moet je een backpack afstellen?

Het is vervelend om tijdens het backpacken last te krijgen van lichamelijke klachten. Je hebt veel voorbereidingen moeten maken, mogelijk een nieuwe backpack moeten kopen en als het avontuur daadwerkelijk is begonnen, dan zit je niet te wachten op onverwachte klachten in het lichaam. Als je in een vroeg stadium last krijgt van lichamelijke klachten, dan heeft dit zeer waarschijnlijk te maken met de backpack.

Het is essentieel om een kwalitatieve backpack in de juiste maat aan te schaffen, de backpack op een strategische manier in te pakken en de backpack op de juiste manier af te stellen. Als de backpack op wat voor manier dan ook veel druk uitoefent op kwetsbare plekken in het lichaam, dan kun je daar binnen korte tijd last van krijgen. In deze blog lees je de basis voor het afstellen van een backpack.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je een backpack goed kunt afstellen, maar als het gewicht van bagage niet op de juiste manier is verdeeld in de backpack, dan kun je alsnog last krijgen van klachten in het lichaam. Je moet dus een goede wisselwerking vinden in het afstellen en het inpakken van de backpack.

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

De gevolgen van een slecht afgestelde backpack

Het is niet te onderschatten wat een grote en dik bepakte backpack met het lichaam doet. Je draagt tijdens het reizen veel gewicht met je mee en dat is een beproeving voor het lichaam.

Een slecht afgestelde backpack kan voor lichamelijke klachten zorgen. De meest voorkomende klachten zijn klachten aan:

  • De rug (dit is de meest voorkomende klacht tijdens backpacken).
  • De schouders.
  • De borst.
  • Of het sleutelbeen.
Hoe moet je een backpack afstellen?

Aandachtspunten tijdens het afstellen van de backpack

Voordat ik een kleine handleiding ga geven hoe je een backpack moet afstellen, zijn er een aantal dingen die je moet weten.

  • Het gewicht van de backpack moet altijd op de heupen rusten. Het grote gewicht van de backpack mag niet op de schouders gedragen worden.
  • Zoals eerder gezegd: je kunt een backpack perfect afstellen, maar als de backpack niet strategisch is ingepakt en het gewicht niet op een juiste manier is verdeeld, dan kun je alsnog klachten krijgen.
  • De banden van de backpack moeten volledig in contact komen met het lichaam. Er mogen geen ruimtes ontstaan tussen de banden van de backpack en de schouders en de rug.
  • De rugpand van de backpack moet strak tegen je rug zitten.

Daarnaast is het goed om te weten dat de heupbotten van vrouwen ten opzichte van de heupbotten van mannen licht uitsteken waardoor de heupbanden in feite op de heupbotten kunnen steunen.

Bij mannen zit de backpack lager en worden de heupbanden letterijk om de heupen gedragen. Om te checken of alles goed zit kun je je handen op de heupbanden leggen. Als je met jouw duim de bovenkant van de bekken aan kunt raken, dan zit de backpack goed. Je moet voorkomen dat de backpack op de billen gaat rusten.

Belangrijk: de ruglengte van de backpack

Een goede ruglente van de backpack is essentieel om pijntjes te voorkomen en een zware backpack te kunnen dragen. Als de backpack op je heupen leunt en de schouderbanden aansluiten op jouw schouders, dan heb je de juiste ruglengte van de tas. In dat geval sluit de lengte van jouw rug aan met de lengte van de backpack.

Een backpack afstellen

Hoe moet ik mijn backpack afstellen? / Hoe moet ik de backpack dragen?

Je kunt een backpack pas afstellen als je de backpack hebt ingepakt. Een niet ingepakte backpack wordt simpelweg anders gedragen dan een bepakte backpack. Het gaat erom dat je met jouw bepakte backpack comfort gaat ervaren. Daar ga je tenslotte mee reizen.

  • 1 | Trek alle riemen van de backpack los.

Voordat je de backpack op de rug plaatst moet je eerst alle riemen/banden lostrekken.

  • 2 | De backpack op de rug plaatsen.

Vervolgens moet je voorzichtig de backpack omdoen en moet je voorover buigen zodat de backpack strak op je rug komt te liggen.

  • 3 | De heupriemen aantrekken.

Terwijl je voorovergebogen staat kun je de heupbanden aan elkaar vastklikken en de heupriemen aantrekken. Je moet de heupriemen aantrekken totdat het stevig aanvoelt. Je moet echter nog wel vrij kunnen bewegen.

  • 4 | De schouderriemen aantrekken.

Blijft licht voorovergebogen staan en trek vervolgens de schouderriemen aan. Schouderriemen moet je vaker afstellen omdat de riemen kunnen verplaatsen en omdat de schouderriemen bij een winterjas meer ruimte nodig hebben dan bij een t-shirt.

  • 5 | De stabiliteitsriemen aantrekken

Bijna alle backpacks hebben stabiliteitsriemen. Deze vind je bovenin de backpack ter hoogte van jouw schouders.

Terwijl je rechtop gaat staan kun je de stabiliteitsriemen aantrekken. Als je de stabiliteitsriemen niet ver genoeg aantrekt, dan trekt de backpack naar achteren. Als je de stabiliteitsriemen echter te strak aantrekt, dan krijg je waarschijnlijk last van het sleutelbeen.

De stabiliteitsriemen zijn best belangrijk op een backpack, omdat deze riemen de ruimte tussen jouw rug en de backpack kleiner maakt. Hierdoor komt de backpack steviger op je rug te liggen.

  • 6 | Trek tot slot de borstriemen aan.

Tot slot kun je de borstriemen aantrekken. De borstriemen zijn an sich niet de belangrijkste riemen, maar deze riemen kunnen wel voor extra stevigheid zorgen.

Stel de backpack af en toe opnieuw af

Een backpack heeft veel te voortduren omdat je hem telkens af en aan doet. Hierdoor kunnen de riemen aan de backpack nog wel eens verschuiven waardoor de riemen losser komen te zitten. Voornamelijk bij de borstriemen kan dit snel gebeuren.

Het is dus geen slecht idee om de backpack af en toe opnieuw af te stellen. Dat is vooral belangrijk als je voor een langere tijd elke dag de backpack gaat gebruiken. Juist dan wil je fysieke klachten voorkomen, omdat fysieke klachten de lol van het reizen enigszins kan bederven!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over het backpacken:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!