Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op deze manier stel ik mijn backpack af

Hoe moet je een backpack afstellen?

Het is erg vervelend om tijdens het backpacken last te krijgen van fysieke ongemakken. Na alle voorpret en alle voorbereidingen die je hebt moeten maken, zit je niet te wachten op vervelende pijntjes. Dat kan je backpack-avontuur enorm verstoren.

Om fysieke klachten te voorkomen is het erg belangrijk om een kwalitatieve backpack aan te schaffen, de backpack op een goede manier in te pakken en de backpack op de juiste manier af te stellen. Als de backpack op wat voor manier dan ook druk uitoefent op kwetsbare plekken in het lichaam, dan kun je daar binnen korte tijd last van krijgen. In dit blog lees je de basis voor het afstellen van een backpack.

De gevolgen van een slecht afgestelde backpack

Ik vind dat je niet mag onderschatten wat de effecten van een grote en dik bepakte backpack op het lichaam zijn. Je moet veel gewicht met je meedragen en dat is een beproeving voor je lichaam.

Een slecht afgestelde backpack kan voor lichamelijke klachten zorgen. De meest voorkomende klachten zijn klachten aan:

  • De rug (dit is de meest voorkomende klacht tijdens backpacken).
  • De schouders.
  • De borst.
  • Of het sleutelbeen.
Hoe moet je een backpack afstellen?

Aandachtspunten tijdens het afstellen van de backpack

Er zijn verschillende manieren om een backpack af te stellen. Voordat ik je ga vertellen hoe ik dat altijd doe, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten.

  • Het gewicht van de backpack moet altijd op de heupen rusten. Het grote gewicht van de backpack mag niet op de schouders gedragen worden.
  • Je kunt een backpack perfect afstellen, maar als de backpack niet strategisch is ingepakt en het gewicht niet op een juiste manier is verdeeld, dan kun je alsnog klachten krijgen.
  • De banden van de backpack moeten volledig in contact komen met het lichaam. Er mogen geen ruimtes ontstaan tussen de banden van de backpack en de schouders en de rug.
  • Het rugpand van de backpack moet strak tegen je rug zitten.

En niet onbelangrijk: de heupbotten van vrouwen steken ten opzichte van de heupbotten van mannen iets meer uit, waardoor de heupbanden op de heupbotten steunen.

Bij mannen zit de backpack lager en worden de heupbanden letterlijk om de heupen gedragen. Om te checken of alles goed zit kun je je handen op de heupbanden leggen. Als je met jouw duim de bovenkant van de bekken aan kunt raken, dan zit de backpack goed. Je moet voorkomen dat de backpack op de billen gaat rusten.

Belangrijk: de ruglengte van de backpack

Een goede ruglengte van de backpack is essentieel als je pijntjes wil voorkomen en een zware backpack wil dragen. Als de backpack op je heupen leunt en de schouderbanden aansluiten op jouw schouders, dan heb je de juiste ruglengte van de tas. In dat geval sluit de lengte van jouw rug aan met de lengte van de backpack.

Een backpack afstellen

Op deze manier draag ik mijn backpack…

Je kunt een backpack pas afstellen als je de backpack hebt ingepakt. Een niet ingepakte backpack wordt simpelweg anders gedragen dan een bepakte backpack.

1 | Ik trek eerst alle riemen van de backpack los

Voordat ik de backpack op mijn rug plaats trek ik eerst alle riemen/banden los.

2 | Ik plaats de backpack op mijn rug

Vervolgens doe ik de backpack om en buig ik voorover zodat de backpack strak tegen mijn rug komt te liggen.

3 | Ik trek de heupriemen aan

Terwijl ik voorovergebogen sta, kan ik de heupbanden aan elkaar vastklikken en de heupriemen aantrekken. Ik trek de heupriemen dusdanig strak aan dat het stevig aanvoelt, maar het is wel belangrijk dat ik me nog vrij kan bewegen.

4 | De schouderriemen aantrekken

Ik blijf licht voorovergebogen staan en trek vervolgens de schouderriemen aan. Schouderriemen moet je vaker afstellen omdat de riemen kunnen verplaatsen en omdat de schouderriemen bij een winterjas meer ruimte nodig hebben dan bij een t-shirt.

5 | De stabiliteitsriemen aantrekken

Bijna alle backpacks hebben stabiliteitsriemen. Deze vind je bovenin de backpack ter hoogte van je schouders.

Ik ga rechtop staan en kan nu de stabiliteitsriemen aantrekken. Als je de stabiliteitsriemen niet ver genoeg aantrekt, dan trekt de backpack naar achteren. Als je de stabiliteitsriemen echter te strak aantrekt, dan krijg je waarschijnlijk last van het sleutelbeen.

De stabiliteitsriemen zijn best belangrijk op een backpack, omdat deze riemen de ruimte tussen jouw rug en de backpack kleiner maakt. Hierdoor komt de backpack steviger op je rug te liggen.

6 | Tot slot trek ik de borstriemen aan

Tot slot trek ik de borstriemen aan. De borstriemen zijn an sich niet de belangrijkste riemen, maar deze riemen kunnen wel voor extra stevigheid zorgen.

Stel de backpack af en toe opnieuw af

Een backpack heeft veel te verduren, omdat je hem telkens af en aan doet. Hierdoor kunnen de riemen aan de backpack verschuiven waardoor de riemen losser komen te zitten. Voornamelijk bij de borstriemen kan dit snel gebeuren.

Het is verstandig om de backpack af en toe opnieuw af te stellen. Dat is vooral belangrijk als je de backpack voor een langere tijd en elke dag gaat gebruiken.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.