Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoeveel liter moet een backpack zijn?

Hoeveel liter moet een backpack zijn?

Als je gaat backpacken, dan zijn er veel belangrijke dingen die je moet regelen. Een goede backpack is misschien wel het allerbelangrijkste van alles. Een goede backpack is essentieel. In een backpack zitten al jouw belangrijke spullen waar je het de hele reis mee moet doen en het is belangrijk de aanschaf van een nieuwe backpack serieus te nemen.

Over een backpack kun je verschillende vragen stellen: hoe moet je een backpack bijvoorbeeld afstellen? En hoe kun je een backpack tactisch inpakken om lichamelijke ongemakken te voorkomen? En je voelt het natuurlijk aankomen: hoe groot moet een backpack eigenlijk zijn? Met hoeveel liter ga jij je tijdens het reizen redden? De grootte van de backpack is belangrijk. Enerzijds moet de backpack niet te groot en te zwaar zijn, anderzijds moet essentiële bagage in de backpack passen. Dus wat is wijsheid?

In deze blog vind je algemene tips over de grootte van de backpack. Neem mijn tips van harte, maak een keuze en doe vervolgens ervaring op. Op basis van ervaring weet je exact wat je fijn gaat vinden en niet. Dat is heerlijk cliché, maar zo werkt het wel. Iedereen heeft tijdens het backpacken andere prioriteiten, de één vind iets fijner dan de ander, elk lichaam is anders, elke backpack is anders and so on.

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Vragen die je moet stellen om de grootte te bepalen

Om de hoeveelheid liters van jouw nieuwe backpack te bepalen, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Met deze vragen schets je een beeld van de situatie en op basis van deze situatie heb je een indicatie voor de grootte van de backpack.

  1. Waar reis je naar toe?
  2. Hoelang ga je reizen?
  3. Wat ga je tijdens het reizen doen?

Let echter op: je gaat geen backpack kopen voor 1 grote reis. Of laat ik het zo zeggen: een goede backpack kun je 10 jaar gebruiken. Een backpack is een langetermijninvestering. Misschien heb je in jouw aanstaande reis geen hele grote backpack nodig, maar als je de planning hebt om over 2 jaar een reis te gaan maken waar je wél een grote backpack voor nodig hebt, dan is het verstandig om dit in jouw overwegingen mee te nemen.

1 | Waar gaat jouw reis naar toe?

De eerste en belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen: waar ga je naar toe reizen?

Een half jaar door het koude Scandinavië is niet te vergelijken met een half jaar reizen door tropische landen in Azië. Voor de reis in Scandinavië heb je dikke en warme kleding nodig waardoor een backpack meer ruimte nodig heeft, terwijl je in een reis naar Azië genoeg kunt hebben aan voornamelijk dunne zomerkleren die minder ruimte nodig hebben in een backpack.

De bestemming bepaalt wat je nodig hebt. En hetgeen wat je écht nodig hebt bepaalt de grootte van de backpack.

2 | Hoelang ga je reizen?

Het is geen hogere wiskunde dat de lengte van jouw reis bepalend is voor de grootte van de backpack. Een reis van 1 maand is niet te vergelijken met een reis van 8 maanden. Voor een reis van 1 maand heb je vaak minder spullen nodig dan voor een reis van 8 maanden.

3 | Wat ga je doen tijdens het reizen?

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat je gaat doen tijdens het reizen. Verwacht je een relaxte reis waarbij veel stranduren worden gemaakt met een stevige cocktail in je rechterhand? Of ga je op avontuur en wil je graag door de bergen gaan wandelen? Je begrijpt dat de voornaamste activiteiten van een reis bepalen wat je mee gaat nemen en hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt in een backpack.

Ben je van plan in hostels te gaan slapen of neem je kampeerspullen mee om in de wilde natuur te gaan slapen? Wil je voor langere periodes op dezelfde locatie verblijven of wil je praktisch elke dag kilometers gaan maken?

Ik kan mij voorstellen dat je voor de onvoorspelbaarheid van een reis wilt gaan, maar desondanks is het niet onverstandig om een kleine voorspelling van de reis te gaan maken.

Niet onbelangrijk: wat kun jij tillen?

Groot of klein: iedereen kan een soortgelijke reis maken en jouw lengte speelt daar in die zin geen rol in. Toch is het niet onbelangrijk om na te gaan wat jij kunt tillen. Op basis daarvan moet je een backpack kopen en besluiten welke bagage essentieel is en welke je thuis kan laten liggen. Het advies: draag nooit meer dan 20% van je lichaamsgewicht.

En een kleine tip van de sluier: houd je ook rekening met het maximaal toegestane gewicht waarmee de backpack in het vliegtuig mag? Dit ligt vaak op maximaal 23 kg.

Hoeveel liter moet een backpack zijn?

Soorten backpacks met bijbehorende grootte

Er zijn veel verschillende soorten backpacks die je kunt kopen. Als we een backpack op grootte zouden onderverdelen, dan ziet dat er als volgt uit (ik heb de backpacks even een naam gegeven):

  • Een dagrugzak | Kleiner dan 35 liter – Handig voor naast de backpack
  • Een casual backpack | Ongeveer 40 – 65 liter – Voor een reis van 1-3 weken
  • Een hiking backpack | Ongeveer 60 – 80 liter – Voor een reis van 1-3 maanden
  • Een trekking backpack | 80 liter of meer – Voor een reis van 3 maanden en meer

Een dagrugzak

Een dagrugzak is een handige tas naast de grote backpack. Terwijl je een backpack op de rug draagt, kun je dagrugzak op je buik dragen. In een dagrugzak kun je bijvoorbeeld belangrijke papieren stoppen, eten en drinken en bijvoorbeeld een fotocamera.

Daarnaast is een dagrugzak handig als je jouw grote backpack bijvoorbeeld in een hostel kunt achterlaten. Ik noem maar wat: je gaat backpacken door Portugal en bent in een hostel in Lissabon terecht gekomen. Je dropt jouw backpack veilig en wel in een kluisje en gaat met een dagrugzak Lissabon verkennen. Jouw grote backpack is veilig en jij kunt jouw lichaam even ontlasten van het gewicht van jouw backpack.

Een normale backpack

Een normale en relatief kleine backpack van ongeveer 40 tot 65 liter worden vaak gebruikt door reizigers die geen hele lange reis maken, naar warme bestemmingen afreizen en vaak weinig en dunne spullen nodig hebben. Deze backpack is geschikt als je ongeveer 1 tot 3 weken gaat reizen.

Een hiking backpack

Een hiking backpack is ongeveer 60-80 liter. Dit soort backpacks zijn handig voor koudere bestemmingen waar je dikke kleding nodig bent. Uiteraard heb je deze inhoud ook nodig als je naar warmere bestemmingen gaat reizen voor langere tijd.

Je gebruikt deze backpack als je ongeveer 1-3 maanden gaat reizen.

Een trekking backpack

Ga je een lange expedities en meerdaagse trekkingen maken? Dan kun je het beste een trekking backpack aanschaffen. Dit is een backpack van 80 liter of meer en voor een reis van langer dan 3 maanden. Deze backpack is een must als je van plan bent om tussentijds te kamperen. Deze backpack heeft plaats voor dikke kleding en kampeerspullen.

Let echter wel op: een goed gevulde backpack van deze grootte is al snel 25 kilo. Je mag dat niet onderschatten!

Hoe groot moet een backpack zijn?

Even samenvattend: de grootte van jouw nieuwe backpack hangt erg af van de bestemming, de activiteiten tijdens de reis en de duur van jouw reis. Het is belangrijk deze afweging voor jezelf te maken. Als je dit voor jezelf duidelijk is, dan kun je goed inschatten welke backpack grootte je nodig bent.

Een gemiddelde backpack is de hiking backpack. Als je twijfelt, dan kan ik je deze backpack aanraden. Een ”normale” backpack, zoals hierboven beschreven is al snel te klein als je gaat backpacken. Een trekking backpack is daarentegen al snel te groot. Een hiking backpack zit daar echter tussenin. Ik heb zelf een backpack van 70 liter en ik kan deze backpack in principe voor elke reis gebruiken.

Uiteraard moet je voor een trekking backpack kiezen als je heel veel spullen nodig bent en tijdens de reis gaat kamperen, waardoor je een slaapmatje, slaapzak en een tent bij je moet dragen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over het backpacken:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!