Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een hostel?

Wat is een hostel?

Dit blog bevat affiliate links.

Als je op reis gaat dan kun je op verschillende manieren overnachten, zoals in een hotel, kamperen in een tent of camper, in een Bed&Breakfast of bijvoorbeeld in een vakantiewoning. Veel backpackers kiezen ervoor om in een hostel te verblijven.

Maar wat is een hostel precies?

Een hostel: een goedkope accommodatie

Een hostel kun je zien als een soort budget hotel waarin je met meerdere mensen op één kamer verblijft. Je deelt dus een kamer met andere reizigers. Geen enkel hostel is hetzelfde, maar het is er nooit saai. Deze budgetvriendelijke accommodatie richt zich dan ook op de mogelijkheid van verblijf, maar vooral op een gedeelde sociale ervaring.

Sommige hostels zijn heel basic, maar er bestaan tegenwoordig ook heel trendy en hippe hostels die van alle gemakken voorzien zijn.

Deze beknopte uitleg van wat een hostel is doet de ervaring geen recht. Mensen die graag in een hostel slapen geven er de volgende redenen voor:

 • Mooie mogelijkheid om het onverwachte te omarmen;
 • Het is een speelplaats voor volwassenen;
 • Sociaal. Vrienden. Avontuur;
 • Alles kan gebeuren;
 • Je komt veel verschillende mensen tegen. Het is de plek waar je mensen ontmoet en misschien ontmoet je wel nieuwe vrienden;
 • Een hostel is vaak creatief, vrijer en met meer interactie dan een hotel;
 • De prijs, de plek is vaak ideaal en het sociale aspect.
Wat is een hostel precies?
Een hostel: de perfecte accommodatie voor reizigers met een klein budget of beperkt budget.

Belangrijke eigenschappen van een hostel

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een hostel?

 • Hostels hebben gemeenschappelijke ruimtes. Zo heb je bijvoorbeeld een gemeenschappelijke keuken;
 • In een hostel heb je een eigen badkamer. Soms heb je gedeelde badkamers, maar in deze grote badkamers heb je altijd een eigen douchecabine.
 • In een hostel verblijven vaak jonge mensen;
 • Als je in een hostel slaapt deel je de kamer vaak met andere mensen.

Faciliteiten in hostels

Wat kun je allemaal aan faciliteiten in een hostel verwachten? Wat de faciliteiten zijn is per hostel natuurlijk verschillend. Maar in het algemeen hebben de hostels deze faciliteiten:

 • Bijna alles is een gemeenschappelijke ruimte. Zo is de kans groot dat je de slaapkamer met meerdere mensen gaat delen. Tenzij je dit anders hebt geboekt; hostels hebben namelijk ook privékamers.
 • Hostels hebben een gemeenschappelijke keuken.
 • Sommige hostels hebben een bar.
 • Veel hostels beschikken over een wasmachine en droger.
 • Sommige hostels hebben een zwembad, maar hostels met een zwembad zijn vaak een overbodige luxe.

Verschillende typen hostels

Er zijn verschillen in type hostel. En dat varieert van de feestende reiziger die tot de late avond uurtjes wil opblijven tot de introverte backpacker die na een lange reis zo snel mogelijk wil slapen.

Dit zijn een aantal soorten hostels:

 • Party hostels;
 • Soloreizigers hostels;
 • Ecologische hostels;
 • Boetiek hostels;
 • Adrenaline hostels;
 • Yoga hostels;
 • Afgelegen hostels;
 • Surf hostels;
 • En zelfs openlucht hostels!

Hoe ga je om met waardevolle spullen in een hostel?

De meeste hostels beschikken over kluisjes om waardevolle spullen in op te bergen. Op deze manier kun je de directe omgeving verkennen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je kostbare bezit.

Veel hostels hebben een grote ijzeren kooi onder de bedden waar de backpacker zijn of haar backpack kan beveiligen. Je bent hiervoor echter wel een klein slotje nodig.

Welke soorten hostels zijn er?
Sommige hostels bieden een ontbijt aan.

Wat zijn handige spullen om mee te nemen voor in een hostel?

Sommige spullen komen goed van pas als je in een hostel verblijft. Denk bijvoorbeeld aan:

Een slotje

 • Zoals ik hierboven al beschreef is het geen gek idee om een slotje mee te nemen om waardevolle spullen achter slot en grendel te kunnen zetten. Veel hostels hebben namelijk kluisjes, maar deze kluisjes hebben niet altijd een slotje. Neem voor de zekerheid dus altijd een slotje mee.

Irritante kamergenoten

Hygiëne

Geloof mij op mijn woord: veel hostels zijn schoon genoeg om lekker te kunnen slapen. Soms kun je echter pech hebben en dan kan een eigen linnen lakenzak een oplossing zijn. Dit is wel meer een overbodige ballast dan een toevoeging.

Een eigen handdoek

Hostels bieden vaak geen handdoeken aan. Je moet dus een eigen handdoek meenemen.

Een normale handdoek zoals je die thuis gewend bent droogt niet snel genoeg op en het laatste wat je wilt is een natte handdoek tussen de schone en droge kleren in de backpack.

De perfecte oplossing is een sneldrogende handdoek. Een sneldrogende handdoek droogt vijf keer sneller op dan een normale handdoek!

Hoe kun je waardevolle spullen opbergen in een hostel?
Sommige hostels bieden een ontbijt aan.

Wie verblijven er in hostels?

Omdat er zoveel verschillende soorten hostels bestaan, zijn ze eigenlijk geschikt voor iedereen. De meerderheid van de gasten in een hostel zullen echter prijsbewuste reizigers zijn. Je kunt dan denken aan individuele reizigers, backpackers, studenten, mensen die een wereldreis doen en digital nomads. Over het algemeen zijn het mensen onder de 35 jaar.

Jonge mensen kiezen voor een hostel vanwege de lage kosten, maar ook omdat het een sociale omgeving is. Vanwege de enorme mogelijkheden van moderne hostels wordt er steeds vaker voor gekozen. Bij een hostel hoef je tegenwoordig niet meer standaard te denken aan een kamer vol met stapelbedden. 

Kan ik een privékamer boeken in een hostel?

In de meeste hostels is het mogelijk om een privékamer te boeken.

Houd er dan echter rekening mee dat je vaak de bedden in de slaapzaal die die niet gebruikt worden moet betalen. Als je met 5 personen een 8-persoons kamer wilt boeken en deze helemaal voor jullie zelf wilt hebben, dan moet je de overige 3 bedden in de slaapzaal mee betalen.

Hebben hostels kamers voor enkel vrouwelijke reizigers?

Niet alle hostels hebben een kamer die alleen voor vrouwelijke reizigers toegankelijk zijn. Check dit dus goed voordat je een kamer gaat boeken.

Vaak beschikken hostels wel over gordijntjes bij elk bed. Hierdoor heb je toch de benodigde privacy (wat uiteraard voor mannen ook erg fijn is!).

Een hostel reserveren: zitten hostels vaak vol?

Er zijn super veel hostels op de wereld, maar sommigen zijn zo populair dat ze al weken van tevoren volgeboekt zijn. Het kan geen kwaad om een hostel vroegtijdig te reserveren.

Echter, het fijne van hostels is dat je onverwachts kunt besluiten om een kamer te reserveren. Vaak hebben hostels wel een bed vrij. En heeft het ene hostel geen bed vrij, dan hebben andere hostels dat wel. Vooral in een grote stad heb je superveel mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen hostels en hotels?

Wat is het verschil tussen hostels en hotels?

In een hostel komen over het algemeen jonge mensen die voor een bepaalde tijd een overnachting hebben geboekt. Zoals je in dit blog al hebt gelezen is het grootste kenmerk van een hostel dat je gemeenschappelijke ruimtes deelt met andere reizigers.

In hotels heb je privékamers en zijn er op het restaurant na eigenlijk geen gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast heb je veel verschillende mensen die in hotels slapen; anders dan de gemiddelde reizigers die in hostels gaan slapen.

Waar ga ik een hostel reserveren?

Er zijn verschillende bekende websites die hostels aanbieden.

 • Boek een hostel via Booking.com!
 • Maar ook via Hostel World kun je wereldwijd de beste hostels verkennen.
 • Wil je voor de échte unieke hostel ervaring gaan? Op de website van Hostelling International kom je leuke hostels tegen.

Wil je overnachten in een leuk hostel?

Leuke hostels vinden? Er zijn alleen in Nederland al superveel reisbloggers die backpacken en die hun ervaringen met hostels met andere mensen delen. Vaak delen zij de leukste hostels uit landen waar deze reizigers zijn geweest.

Andere leuke blogs lezen?

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Misschien vind je deze blogs leuk en handig:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.