Welke verzekeringen heb je nodig bij het backpacken?

Welke verzekeringen heb je nodig voor het backpacken?

Helaas, tijdens het voorbereiden van een reis horen ook minder leuke dingen, zoals het afsluiten van verzekeringen. Mijn spanningsboog tijdens het afsluiten van verzekeringen is erg laag. Ik begrijp weinig van de verzekeringswereld en het is voor mij allemaal één pot nat. Toch zijn verzekeringen ontzettend belangrijk.

Je gaat de wondere wereld verkennen met een backpack en die wil je maar al te graag verzekerd hebben tegen schade, diefstal en verlies.

En wat te denken van goede zorg als je ziek wordt of een ongeluk hebt gehad? Of een annuleringsverzekering, omdat je reis om wat voor redenen dan ook eerder eindigt dan gepland? Goed verzekerd op reis gaan geeft een veilig gevoel en in deze blog wil ik je nuttige tips en informatie geven over de juiste verzekeringen.

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

De 3 typen reisverzekeringen

De reisverzekeringen kun je onderverdelen in 3 verschillende typen, namelijk:

 • De kortlopende reisverzekering
 • De doorlopende reisverzekering
 • Of de backpackers verzekering

Wat is de kortlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering is een verzekering voor een korte periode (dúh). Een korte periode gaat over 2 tot 3 weken. Bij de verzekeringsmaatschappij leg je de vertrekdatum en de datum van terugkomst vast en ben je voor deze periode verzekerd.

Ideaal als je Lapland voor 2 weken gaat verkennen en er de tofste activiteiten gaat doen, maar uitgesloten als je voor een langere tijd door Azië wilt reizen.

Wat is de doorlopende reisverzekering?

De doorlopende reisverzekering is de ideale verzekering. Met deze verzekering ben je een heel jaar verzekerd, betaal je eenmaal een jaarbedrag en hoef je verder niet meer naar deze verzekering om te kijken.

Maar let goed op de voorwaarden per verzekeringsmaatschappij. Voor een doorlopende reisverzekering bestaat vaak een maximum aantal dagen per jaar of een maximaal aaneengesloten dagen per jaar. Bij de ene maatschappij is dat voor een heel jaar, maar bij de meeste maatschappijen is het tussen de 80 en 190 dagen.

Reis je met deze verzekering langer dan het maximum aantal dagen? Dan wordt er logischerwijs niks gedekt en dat wil je natuurlijk niet.

Wat is de backpackers verzekering?

De backpackers verzekering heet ook wel de globetrotterverzekering. Deze verzekering is voor wereldreizen en voor langere reizen van een aantal maanden. Onder de backpackers is dit misschien wel dé verzekering.

Waarom?

Omdat je onder deze verzekering ook mag werken, studeren, vrijwilligerswerk mag doen, stage mag lopen en je langer dan 60 dagen zorgeloos mag reizen.

Wil je bergen gaan beklimmen, raften, kajakken, bungeejumpen, sneeuwscooteren of andere avontuurlijke activiteiten ondernemen? Dan vallen de ”bijzondere sporten” vaak ook onder de backpackers verzekering.

Hoe bepaal ik welke type verzekering ik nodig heb?

Heel simpel:

 • Wat je ga in de reis allemaal doen?
 • Hoe lang wil je überhaupt gaan reizen?
 • Ben je van plan te gaan werken tijdens de reis?

Als je antwoord kunt geven op deze vragen, dan weet je ook of het verstandig is om een kortlopende-, doorlopende- of backpackers verzekering af te sluiten.

Welke verzekeringen heb je nodig voor het backpacken?
Backpacken is leuk, maar niet geheel zonder risico’s!

Wat dekt een reisverzekering?

Je kunt tijdens het reizen in situaties komen die zonder verzekering amper te betalen zijn. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen. Door het afsluiten van een goed reisverzekering worden onderanderen deze kosten gedekt:

 • Dekking over ziektekosten
 • Dekking bij noodgevallen
 • Dekking bij verlies, schade of diefstal van reisbagage
 • Dekking over annuleringskosten

Dekking over ziektekosten

In Nederland en België is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat moet je bij jouw zorgverzekeraar achterhalen of je in deze periode ook verzekerd bent.

Het is belangrijk om goed verzekerd op reis te gaan en goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden. Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben hun eigen richtlijnen en het is belangrijk om vragen bij jouw zorgverzekeraar neer te leggen.

Dekking over noodgevallen

Een denkbaar scenario: je bent lekker aan het skiën en raakt betrokken bij een ongeluk op de piste. De situatie is dusdanig ernstig dat medische hulptroepen genoodzaakt zijn jou van de berg te halen.

Andere scenario’s?

 • Je maakt reiskosten in verband met een ziekte.
 • Door wat voor redenen dan ook kom je vast te zitten in een land en ben je genoodzaakt een repatriëringsvlucht naar Nederland te maken.
 • En vele andere scenario’s waarvoor je maar al te graag een verzekering wilt afsluiten.

De kosten kunnen in deze situaties gigantisch hoog oplopen en het is fijn hiervoor verzekerd te zijn.

Dekking over de reisbagage

Jouw backpack is goud waard tijdens het reizen. Of het nu om jouw kleding of elektronische apparaturen gaat: de inhoud van de backpack is veel waard.

Bij het afsluiten van een reisverzekering zit de dekking op de bagage er waarschijnlijk standaard in. Hierdoor ben je verzekerd tegen diefstal, schade of verlies.

Maar let op: ga erg zuinig met de spullen om, zodat je de verzekeraar kunt overtuigen dat ze een goede reden hebben om jouw spullen te vergoeden.

Dekking over annuleringen

Annuleringsverzekeringen hebben vaak een hoge premie, dus ga na of het voor jou van belang is hiervoor gedekt te worden. Bij een duur vliegticket kan het een mooie overweging zijn, maar backpacken gaat vaak samen met onverwachtse beslissingen en het is maar de vraag of je hier gebruik van gaat maken.

Schrapt een vliegmaatschappij zijn vlucht? Dan krijg je over het algemeen een vergoeding van de maatschappij.

Welke verzekeringen heb je nodig voor het backpacken?

Belangrijke aandachtspunten tijdens het afsluiten van een reisverzekering

Als je weet hoelang je gaat reizen en wat je in de reis gaat doen, kun je bepalen of je voor een kortlopende-, doorlopende- of backpackersverzekering gaat.

Als je dit hebt bepaald kun je nagaan over welke zaken je gedekt wilt worden.

Maar dan ben je nog niet klaar, want er zijn nog meer punten waar je op moet letten.

Bijzondere-/ gevaarlijke sporten

Tijdens het backpacken is het aantrekkelijk om het avontuur op te zoeken en de adrenaline door het lijf te laten stromen. Tal van activiteiten kunnen jou hierbij helpen, denk aan:

 • Raften
 • Canyoning
 • Bungeejumpen
 • Skydiving
 • Sneeuwschoenwandelingen
 • Sneeuwscooteren
 • Skiën
 • Kajakken
 • Kanoën
 • En echt ontelbaar veel andere activiteiten

Deze activiteiten vallen onder een groter risico en hier gelden aparte verzekeringen voor. Ben je van plan één van deze activiteiten te ondernemen? Ga dan goed na of deze bijzondere-/ gevaarlijke sporten in de reisverzekering zit inbegrepen.

Wat te doen met jouw bestaande zorgverzekering?

Het is belangrijk om te weten of je bij jouw Nederlandse zorgverzekering een onbeperkte werelddekking hebt.

Als dit niet het geval is, dan moet je je hiervoor apart verzekeren. Dat is natuurlijk niet leuk, want daarmee lopen de kosten op.

Ga je voor een langere tijd reizen? Dan bestaan er mogelijkheden om de zorgverzekering in Nederland op te zeggen en een reisverzekering af te sluiten met de bijbehorende medische dekkingen in het buitenland. Maar let goed op: een zorgverzekering in Nederland of België is verplicht en het is niet zomaar mogelijk een zorgverzekering te annuleren. Laat jezelf hier altijd over informeren!

Werelddekking en Europadekking

Reis je binnen Europa of ga je buiten Europa reizen?

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je de keuze maken tussen een werelddekking en een Europadekking. De premie voor de Europadekking is goedkoper dan de werelddekking.

Onder de Europadekking vallen ook de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira en de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee.

Ga je samen reizen?

Ga je samen de wereld rondreizen?

Wees dan beide goed verzekerd. In geval van calamiteiten wil je samen naar huis kunnen, zonder dat iemand daar extreem veel geld voor moet betalen omdat hij/zij er niet voor verzekerd is, terwijl jij alles vergoed krijgt.

Bij welke maatschappij laat ik mij verzekeren?

Er zijn vele maatschappijen met reisverzekeringen. Dit zijn een aantal bekende verzekeraars:

Tot slot: mijn advies

In deze blog geef ik een indicatie over de werking van reisverzekeringen, maar ik blijf benadrukken dat je bij twijfel of vragen altijd contact op moet nemen met jouw verzekeringsmaatschappij (is het niet jouw reisverzekeraar, dan wel de zorgverzekeraar).

Elke maatschappij heeft zijn eigen manier van werken en zij kunnen het beste uitleggen hoe de verzekering in elkaar steekt.

Heb jij een verzekering afgesloten? Zorg er voor dat je de polis altijd bij de hand hebt. Dit kun je doen door de polis naar jouw eigen e-mail te sturen en het op te slaan in een mapje. Hierdoor kun je tijdens de reis altijd terugvallen op de polis en terughalen waarvoor je verzekerd bent.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over het backpacken:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!