Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke reisverzekering moet ik afsluiten als ik ga backpacken?

Welke reisverzekering moet ik afsluiten als ik ga backpacken?

Verzekeringen zijn niet het allerleukste onderwerp om over te praten als je gaat reizen. Je hebt een reis geboekt en je bent helemaal enthousiast geworden van een reis en het liefst sla je alles over verzekeringen dan over.

Verzekeringen horen er simpelweg bij en hebben uiteindelijk een belangrijk doel. Met een goede verzekering ga je goed verzekerd op reis en ben je financieel beschermd tegen de risico’s van reizen en tegen niet te voorspellen situaties.

Maar waar moet je je dan voor verzekeren als je gaat backpacken bijvoorbeeld? Wat is een kortlopende reisverzekering en wat is een doorlopende reisverzekering? Wat is een reisverzekering überhaupt? In dit blog duiker we er dieper op in.

Welk type reisverzekeringen zijn er?

Reisverzekeringen kun je onderverdelen in 3 verschillende typen, namelijk:

  • De kortlopende reisverzekering.
  • De doorlopende reisverzekering.
  • Of de backpackers verzekering.

Wat is de kortlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering is een verzekering voor een korte periode. Een korte periode gaat over 2 tot 3 weken. Bij de verzekeringsmaatschappij leg je de vertrekdatum en de datum van terugkomst vast zodat je voor deze periode bent verzekerd.

Dit is een goede verzekering als je twee weken door Lapland gaat reizen, maar je kunt hier geen gebruik van maken als je voor een langere tijd door Azië gaat reizen.

Wat is de doorlopende reisverzekering?

Met een doorlopende reisverzekering ben je een jaar verzekerd en betaal je eenmalig een jaarbedrag. Daarna hoef je in principe niet meer naar deze verzekering om te kijken en ben je voor gedurende een jaar goed verzekerd.

Het is wel belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken van je verzekeringsmaatschappij. Controleer goed wat het aantal maximale dagen voor deze reisverzekering is. Een doorlopende reisverzekering is vaak geldig tot een maximum aantal dagen per jaar of maximum aaneengesloten dagen per jaar.

Reis je met deze verzekering langer dan het maximum aantal dagen? Dan wordt er niks gedekt en dat wil je natuurlijk niet.

Wat is de backpackersverzekering?

De backpackersverzekering heet ook wel de globetrotterverzekering. Deze verzekering is voor wereldreizen en voor langere reizen van een aantal maanden. Veel backpackers sluiten voor hun reis een globetrotterverzekering af.

Onder deze verzekering mag je ook werken, studeren, vrijwilligerswerk doen, stage lopen en je mag langer dan 60 dagen zorgeloos reizen.

Wil je bergen gaan beklimmen, raften, kajakken, bungeejumpen, sneeuwscooteren of andere avontuurlijke activiteiten ondernemen? Dit worden ook wel bijzondere sporten genoemd en onder de backpackersverzekering worden deze bijzondere sporten vaak gedekt.

Welk type verzekering moet ik afsluiten?

Van alle typen verzekering is de grote vraag: welke verzekering past bij jou? Om te bepalen welke verzekering je moet afsluiten is het belangrijk om naar je reissituatie te kijken.

  • Wat wil je in je reis gaan doen?
  • Hoelang wil je gaan reizen?
  • Ga je tijdens je reis ook werken?

Op basis van deze vragen kun je bepalen welke verzekering bij je past. Als je twee of drie weken gaat reizen, dan heb je geen doorlopende verzekering nodig en heb je aan een kortlopende reisverzekering genoeg.

Ga je risicovolle activiteiten ondernemen, zoals het beklimmen van bergen of kajakken? Dan heb je juist een backpackersverzekering nodig.

Welke reisverzekering moet ik afsluiten als ik ga backpacken?

Wat dekt een reisverzekering?

Er zijn altijd risico’s in het leven en reizen is daar geen uitzondering op. Het liefst maken we tijdens het reizen geen vervelende dingen mee en kunnen we optimaal van ons avontuur genieten. Toch moet je altijd rekening houden met onverwachte en vervelende situaties.

Voor deze vervelende situaties moet je een goede verzekering afsluiten. Als je dit niet doet, dan kunnen de kosten voor de gevolgen van je situatie hoog oplopen. Deze kosten worden gedekt als je een goede reisverzekering afsluiten.

Zo krijg je vaak dekking over je ziektekosten, over noodgevallen, over verlies, schade of diefstal van je bagage en over je annuleringskosten.

Reisverzekering voor ziektekosten

In Nederland en België is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat, dan moet je bij je zorgverzekeraar achterhalen of je in deze periode ook verzekerd bent en blijft.

Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben hun eigen voorwaarden en het is belangrijk om deze voorwaarden altijd te controleren. Als je vragen hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Reisverzekering voor noodgevallen

Je wilt het liever niet meemaken, maar als je gaat reizen, dan kun je in vervelende situaties terechtkomen. Misschien ben je tijdens het skiën wel betrokken bij een ongeluk op de piste en moet je met medische hulptroepen van de berg gehaald worden.

De vraag is alleen, wie gaat dit allemaal betalen? Als je niet goed verzekerd bent, dan moet je zelf alle kosten betalen en ik kan je garanderen dat deze kosten hoog kunnen oplopen.

Andere scenario’s?

  • Je maakt kosten omdat je ziek bent geworden.
  • Je komt vast te zitten in een land en bent genoodzaakt om een repatriëringsvlucht naar Nederland te maken.

Reisverzekering voor je bagage

De inhoud van je backpack is veel waard. Hier liggen al je waardevolle spullen, zoals elektronische apparaten, kleding en spullen om jezelf te verzorgen.

Het is belangrijk om je bagage te verzekeren van diefstal, schade of verlies. Waarschijnlijk is bij het afsluiten van je reisverzekering je bagage automatisch verzekerd. Controleer echter goed of dit ook echt het geval is.

Het is belangrijk om zuinig met je spullen om te gaan. Pak je backpack op een goede manier in en beveilig je backpack zoveel mogelijk. Je moet verzekeraars kunnen overtuigen dat ze goede redenen hebben om je spullen te vergoeden.

Reisverzekering over annuleringen

Besluit je onverwachts je vlucht te willen annuleren? Dan kun je besluiten om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan krijg je de kosten van je vliegticket teruggestort. Toch moet je je afvragen of een annuleringsverzekering past bij jouw situatie.

Annuleringsverzekeringen hebben vaak een hoge premie. Bij dure vliegtickets zou het een overweging kunnen zijn, maar bij goedkope vliegtickets zijn de premies van een annuleringsverzekering het niet altijd waard.

Daarnaast gaat backpacken vaak over onverwachtse beslissingen en is het de vraag of een annuleringsverzekering nodig is als je een paar uur van tevoren een vlucht hebt geboekt.

Annuleert een vliegmaatschappij haar vlucht? Dan krijg je de gemaakte kosten vaak teruggestort van de maatschappij waar je hebt geboekt.

Welke reisverzekering moet ik afsluiten als ik ga backpacken?

Belangrijke aandachtspunten tijdens het afsluiten van een reisverzekering

Als je weet hoelang je gaat reizen en wat je allemaal tijdens je reis gaat doen, dan kun je bepalen of je voor een kortlopende-, doorlopende- of backpackersverzekering moet gaan. En daarna kun je bepalen waar je over gedekt wil worden.

Maar dan ben je nog niet klaar, want er zijn nog meer punten waar je op moet letten.

Bijzondere-/ gevaarlijke sporten

Tijdens het backpacken is het aantrekkelijk om het avontuur op te zoeken en de adrenaline door het lijf te laten stromen. Wij geloven dat avontuur gezond voor je is en moedigen avontuur zeker aan. Denk bijvoorbeeld aan:

Dit avontuur brengt echter risico’s met zich mee en worden ook wel bijzondere sporten genoemd. Voor deze bijzondere sporten moet je vaak een speciale verzekering afsluiten. Zoals ik eerder heb geschreven worden bijzondere sporten vaak gedekt bij een backpackersverzekering. Controleer echter altijd of dat ook geldt voor jouw verzekeringsmaatschappij.

Wat te doen met jouw bestaande zorgverzekering?

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland en deze verplichting komt niet te vervallen als je gaat reizen. Daarnaast dekt een Nederlandse zorgverzekering in principe geen kosten over situaties die zich in het buitenland afspelen. Tenzij je zorgverzekering een onbeperkte werelddekking heeft.

Als dit niet het geval is, dan moet je voor het buitenland een aparte zorgverzekering afsluiten (terwijl je je Nederlandse zorgverzekering moet aanhouden). Dat is jammer, omdat je hiermee dubbele kosten maakt. Toch ben je dit simpelweg verplicht.

Maar, en dat wil ik nog even benadrukken. Controleer altijd de voorwaarden van je eigen zorgverzekering. Sommige zorgverzekeringen bieden de mogelijkheid voor onbeperkte werelddekking en het is belangrijk om dit te achterhalen.

Uiteindelijk moet je deze vraag kunnen beantwoorden: moet ik mijn Nederlandse zorgverzekering aanhouden als ik voor een langere tijd ga backpacken in Nederland? En zo ja, ben ik met deze verzekering verzekert voor zorg uit het buitenland of moet ik een extra speciale verzekering met werelddekking afsluiten?

Werelddekking en Europadekking

Reis je binnen Europa of ga je buiten Europa reizen?

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je de keuze maken tussen een werelddekking en een Europadekking. De premie voor de Europadekking is goedkoper dan de werelddekking.

Onder de Europadekking vallen ook de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira en de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee.

Ga je samen reizen?

Ga je samen met iemand anders reizen?

Wees dan allemaal goed verzekerd. In geval van calamiteiten wil je samen naar huis kunnen, zonder dat jouw reisgenoot veel geld moet betalen, omdat hij of zij niet goed verzekerd is, terwijl jij alles vergoed krijgt.

Univé Verzekeringen: goed verzekerd op reis

Er zijn veel verschillende maatschappijen waar je een goede reisverzekering kunt afsluiten. Ik ben zelf liefhebber van Univé. Een goede en betrouwbare verzekeringsmaatschappij en erg populair onder de backpackers.

Wat zijn goede verzekeringsmaatschappijen voor een reisverzekering?

Naast Univé zijn er meerdere populaire verzekeringsmaatschappijen waar je je kunt laten verzekeren voor je reis:

Controleer altijd de voorwaarden van je maatschappij

Ik schrijf dit blog om je advies te geven, maar ik ben natuurlijk niet verantwoordelijk voor het afsluiten van jouw verzekering. Bij twijfel moet je altijd de voorwaarden van je verzekering erbij halen of contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Alle maatschappijen hebben andere voorwaarden. Een reisverzekering bij FBTO kan andere voorwaarden hebben dan een reisverzekering bij Allianz. Wees je daar van bewust.

Heb je een verzekering afgesloten? Zorg er dan altijd voor dat je de polis van je verzekering bij de hand hebt. Verzend de polis bijvoorbeeld naar je eigen e-mailadres.

* Dit blog bevat een affiliate link van Univé.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.