Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Alleen reizen of samen reizen?

Alleen reizen of samen reizen?

Ga je het avontuur in het buitenland in je eentje aan of neem je iemand mee? Deze vraag is niet simpel te beantwoorden. Allereerst is het belangrijk hoe jij persoonlijk in de situatie staat. En ten tweede hebben alle vormen van reizen zijn voor- en nadelen.

Het is echter wel een vraag waar je goed over na moet denken. Als je lang hebt gespaard voor het grote avontuur, dan moet je zeker weten of je de reis met iemand anders wilt delen ja of nee, en zo ja, met wie.

In deze blog deel ik in het kort alle ins and outs van alleen reizen en reizen met anderen.

Je kunt namelijk:

 • Alleen reizen
 • Met zijn tweeën reizen
 • Met een groep reizen
 • Georganiseerd reizen
 • Semi georganiseerd reizen

Alleen reizen: de voor- en nadelen

Mensen denken snel dat alleen reizen saai en eenzaam is. Niet is minder waar: deze oncomfortabele keuze kan juist erg verrijkend worden. Vergeet niet dat je nooit ”alleen” aan het reizen bent, omdat er overal ter wereld mensen in hun uppie aan het reizen zijn. En geloof mij: binnen no-time heb je vrienden gemaakt.

De voordelen van alleen reizen

Alleen reizen: wat zijn eigenlijk de voordelen?

 • Je maakt gemakkelijker contact.

Reis je alleen, dan maak je makkelijker contact. Voor de lokale bevolking of andere reizigers is het veel makkelijker om contact met jou te maken dan wanneer je samen bent met iemand anders. Daarnaast maak jij ook gemakkelijker contact omdat je hier soms tot gedwongen wordt. Je kunt namelijk niet terugvallen op jouw vriend of vriendin als je samen gaat reizen.

 • Je hebt meer vrijheid.

Reizen geeft überhaupt veel vrijheid en dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom jij wilt reizen. In je eentje reizen is echter de overtreffende trap van vrijheid. Je kunt namelijk zelf beslissen wat je wilt doen, wat je gaat eten, waar je naar toe wilt reizen, hoelang je ergens blijft, met wie je gaat praten, wat je uitgeeft en waaraan, hoe je gaat reizen and so on.

 • Je maakt een persoonlijke groei door.

Alleen reizen is een boost voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dat klinkt misschien zoetsappig; maar er is niks zweverigs aan. Reis je samen, dan kun je al-tijd terugvallen op jouw mede-reiziger. Reis je alleen, dan ben jij de persoon die de keuzes moet maken en het initiatief moet nemen.

Dat kan spannend zijn. Alle obstakels heb je zelf te overwinnen. Maar als je ze eenmaal hebt overwonnen, dan krijg je veel zelfvertrouwen tijdens de reis (en tijdens het leven).

De nadelen van alleen reizen

De nadelen van alleen reizen:

 • Alleen reizen is duurder.

Hoe je het ook wendt of keert: alleen reizen is nét iets duurder dan samen reizen. Je kunt de kosten niet verdelen namelijk. In je eentje betaal je de volle prijs voor een taxirit of een hotelovernachting, terwijl je dit samen kunt delen.

 • Alleen reizen is eenzamer.

Als je alleen gaat reizen heb je sneller de kans eenzamer te worden. Op de dagen dat het minder gaat kun je je verhaal niet kwijt aan een goede vriend of vriendin en moet je jezelf weer uit de sleur halen.

Echter: ik besprak de persoonlijke groei bij de voordelen van alleen reizen en momenten van eenzaamheid horen hier ook bij. Achteraf zijn het leerzame lessen geweest.

Alleen reizen of samen reizen?

Met zijn tweeën reizen: de voor- en nadelen

Bovengenoemde nadelen van alleen reizen zijn de voordelen van met zijn tweeën reizen. Je bent minder eenzaam, je kunt de kosten verdelen en je kunt je enthousiasme kwijt met iemand die dezelfde ervaringen heeft opgedaan. Dat is goed voor de herinneringen.

De nadelen?

 • Ik geloof dat samen reizen persoonlijke groei in lichte mate in de weg staat. Dat wil niet zeggen dat je niks leert als je samen reist (integendeel), maar op oncomfortabele momenten is het makkelijk om terug te vallen op je medereiziger. Hierdoor hoef je het zelf niet op te lossen. Dat is fijn, maar je leert er ook minder van.
 • Je kunt samen verkeerde beslissingen maken die nadelige effecten hebben op de reis. Misschien is de keuze om samen te reizen te snel gemaakt en blijkt dat jullie samen nauwelijks door 1 deur kunnen.

Tips voor samen reizen

In deze blog praat ik niet over goed of fout: alles heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Doe waar je je goed bij voelt.

Samen reizen is een prachtige manier van reizen en kan ik alleen maar aanmoedigen. Het is wel belangrijk op de volgende punten te letten:

 • Wat zijn de verwachtingen van jou en je medereiziger? Door de verwachtingen uit te spreken verklein je de kans op onderlinge irritaties. Daarnaast kun je voldoen aan de behoeftes en verlangens van elkaar.
 • Bespreek een bepaald budget en wees daar open over. Het is niet leuk als jij veel geld te besteden hebt en jouw medereiziger niet (of andersom). Je wilt de reis samen beleven en niet het gevoel hebben aan de zijlijn te staan ten opzichte van de medereiziger.

Let op: irritaties voor een ander horen bij het leven. Als jullie al jaren dikke vrienden zijn, dan zijn jullie bekend met onderlinge irritaties. Ken je elkaar net een paar maanden, dan is het belangrijk deze irritaties uit te spreken.

Laat de irritaties echter soms ook voor wat het is. We zijn allemaal weleens geïrriteerd op elkaar. Als jullie deze irritaties samen doorstaan, dan zijn jullie bij uitstek het perfecte reisduo!

Met een groep reizen: de voor- en nadelen

Je kunt ook met meerdere medereizigers gaan reizen. Als je bijvoorbeeld met zijn vijf mensen gaat reizen, dan verandert de groepsdynamiek. Heb je even geen zin in de één, dan praat je met de ander. Willen er 3 graag naar de discotheek en de andere 2 slapen, dan hoef je je nergens voor verantwoorden. Daarnaast is in een groep reizen een stuk veiliger dan alleen of met zijn tweeën (daarmee zeg ik niet alleen reizen onveilig is).

Het nadeel van reizen in een groep is dat het lastiger wordt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dat hoeft ook niet persé, maar je moet de verwachtingen en verlangens erg goed met elkaar bespreken om op een respectvolle en empathische manier samen te reizen.

In het algemeen geldt, of je nu met zijn tweeën, drieën of zessen gaat reizen: het is zowel geven als nemen. Iedereen moet zich tijdens de reis aanpassen om gezamenlijk een mooie reis te maken.

Alleen reizen of samen reizen?

Georganiseerd reizen: de voor- en nadelen

En dan heb je nog de georganiseerde reizen die we in verschillende vormen kunnen onderverdelen. Je kunt in een georganiseerde reis een paar dagen meereizen in een nachttrein om eenzaamheid te voorkomen en nieuwe vrienden te maken, om daarna weer alleen op pad te gaan.

Wil je niet alleen reizen, wil je een korte reis maken en heb je geen reispartner? Dan kun je er ook voor kiezen een volledig georganiseerde groepsreis te boeken met onbekende medereizigers. Hierdoor kun je tóch reizen, stap je uit je comfortzone door dit avontuur ”alleen” aan te gaan én maak je natuurlijk nieuwe vrienden.

De voordelen van georganiseerd reizen zijn onbewust ook de nadelen. Bij veel georganiseerde reizen is er weinig ruimte voor eigen initiatieven. In principe weet je per dag wat je gaat doen en daarmee vervalt de flexibiliteit tijdens de reis.

Dat geldt overigens niet voor alle groepsreizen. In 2020 heb ik een groepsreis gemaakt naar Zweeds Lapland met reisorganisatie Kaaiman Reizen. Kaaiman Reizen is een organisatie voor avontuurlijke jongeren dat zich richt op avontuurlijke activiteiten. En ja; alles is vooraf ingepland, maar toch voel je bij Kaaiman Reizen de vrijheid om zelf initiatieven te nemen. Een aanrader!

Semi-georganiseerde reizen

Je hebt ook nog semi-georganiseerde reizen. Bij een semi-georganiseerde reis helpen organisaties jou op weg om te gaan backpacken. Je kunt contact maken met gelijkgestemden, bijeenkomsten bezoeken om informatie te verzamelen of hulp vragen bij het aanvragen van een visum of een vliegticket.

Bij een semi-georganiseerde reis kun je gezamenlijk in het vliegtuig stappen en op de plek van bestemming naar jouw hostel worden gebracht. Wil je bijvoorbeeld naar Australië reizen, dan kunnen ze je helpen bij het zoeken naar werk en begeleiden ze jou bij alle ingewikkelde papierwerk.

Is alles geregeld? Dan kun je alles op je eigen doen.

En ervaar je een probleem tijdens de reis? Dan kun je continue om hulp vragen bij de desbetreffende organisatie.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!