Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is Curaçao veilig? (mijn ervaring nadat ik hier gewoond heb)

Is het veilig op Curaçao?

Curaçao is met het blauwe zeewater, de witte stranden, de hoge temperaturen en de palmbomen een paradijs op de Caraïben. Het is niet voor de grap dat reisbureaus hier op inspelen. Bijna iedereen wil weleens naar de Caraïben en genieten van het warme weer.

Maar naast alle charmes van een land hebben alle landen op de wereld ook problemen. Curaçao is daar geen uitzondering op. Ook op Curaçao gebeuren er dingen die in reisbrochures logischerwijs niet worden vermeld.

Maar hoe veilig of onveilig is Curaçao dan? Kloppen de verhalen die je altijd over Curaçao hoort? In dit blog deel ik je mijn mening over de situatie op Curaçao. Het is belangrijk om te melden dat ik schrijf vanuit mijn eigen ervaringen op Curaçao.

Daarnaast moet je altijd onthouden dat je als Nederlander een gast bent op Curaçao. Gedraag je daar ook naar. Heb respect voor alle lokale inwoners van het eiland en respecteer ook de culturen, de gewoontes en de regels van het land.

Ga je op vakantie of ga je op Curaçao wonen?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wonen op Curaçao en op vakantie gaan naar Curaçao. Ga je op vakantie, dan verblijf je vaak op een resort, zit je veelal op het strand of in een restaurant, bezoek je Willemstad en reis je naar het westen van het eiland.

Ga je een aantal maanden wonen en werken op Curaçao, dan kom je op plekken waar vakantiegangers in principe niet komen. Je wordt onderdeel van de cultuur en leeft naar deze omstandigheden. Curaçao begint als thuis aan te voelen.

Doordat je inwoner bent geworden van het eiland krijg je een andere referentie. Want naast de paradijselijke omstandigheden moet er hard gewerkt worden. Daarnaast open je je ogen voor de dingen uit het dagelijkse leven op het eiland. Iets wat een vakantieganger nooit gaat zien.

Is het veilig om op Curaçao te wonen?

Criminaliteit op Curaçao

Allereerst wil ik benadrukken dat we Nederland niet mogen vergelijken met Curaçao. Velen zeggen dan dat er in Nederland ook genoeg vervelende dingen gebeuren. En dat klopt ook. Maar ten opzichte van andere landen in de wereld gebeuren er in Nederland ook relatief weinig vervelende dingen.

Op Curaçao zijn relatief veel criminele activiteiten. En daar laat ik geen gras over groeien. Voor een eiland met 160.000 gebeurt er in verhouding veel.

  • Dagelijks (of wekelijks) vinden er inbraken, overvallen en diefstallen plaats op Curaçao.
  • Net als op andere Caribische eilanden is er ook op Curaçao een groot circuit in zwart geld en het witwassen van geld.
  • Vanwege de gunstige ligging (tegen het Zuid-Amerikaanse continent) is Curaçao een doorvoerland voor drugssmokkel naar Europa en de Verenigde Staten.

Criminaliteit op Curaçao ontstaat vanwege armoede, de ligging van het eiland en de vrijheid van straatbendes om straten over te nemen. Ook corruptie speelt hierin natuurlijk een grote rol en in de praktijk is vaak gebleken dat het voor eilanden als Curaçao lastig is om hier controle over te hebben.

Vooral op inbraken, overvallen en diefstallen moet je als inwoner of vakantieganger alert zijn en alert blijven. Witwaspraktijken en drugssmokkel zijn problemen waar je als vakantieganger of inwoner niks mee te maken krijgt. Tenminste, wel als je afstand blijft houden van dit soort zaken.

Is het veilig om op Curaçao te wonen en te werken?

En dan rest de belangrijke vraag: is het veilig om op Curaçao te wonen en te werken?

Ik heb op Curaçao gewerkt en gewoond en op basis van mijn verleden op het eiland ben ik heel stellig hierin: ja, het is veilig genoeg om op Curaçao te werken en te wonen. Ik kan natuurlijk niet over de ervaringen van andere avonturiers praten, maar de mensen die ik van mijn tijd op Curaçao heb leren kennen zeggen hetzelfde als ik.

Ik begrijp de twijfel van de buitenwereld. Maar laten we ook eerlijk zijn. Er zijn landen die je moet vermijden vanwege pandemieën, oorlogen, terroristische aanslagen of zware conflicten in de politiek. Dit zijn alleen niet de situaties waar Curaçao mee te maken heeft.

Gezond verstand en de verantwoordelijkheid pakken

Veel vormen van criminaliteit op Curaçao zijn een ver van ons bed show. Met gezond verstand en verantwoordelijk gedrag kun je dergelijke situaties ontlopen.

Met verantwoordelijk gedrag heb ik het over het vermijden van situaties en over aanvoelen waar je mee bezig bent.

Om een voorbeeld te noemen is het onverstandig en naïef om in de avonduren door een beruchte wijk op het eiland te gaan autorijden. Net als dat het onverantwoordelijk is om alleen over straat te gaan wandelen. Door verstandige keuzes te maken heb je veel in de hand.

Is het veilig op Curaçao?

Tips om veiligheid op Curaçao te waarborgen

Maar wat zijn dan verstandige keuzes? En hoe kan ik mij dan volwassen en verantwoordelijk gedragen?

Er zijn belangrijke aandachtspunten die je moet weten als je een huis gaat huren op Curaçao. Daarnaast zijn er ook handige tips die ik je wil geven voor als je ergens ver van huis op het eiland bent.

Vermijd onveilige wijken op Curaçao

In sommige wijken op het eiland spelen straatbendes een dominante rol. In Koraal Specht wonen bijvoorbeeld bendeleden van No Limit Soldiers en in deze wijk staat ook de beruchte gevangenis van het eiland.

Je begrijpt het al. Of het nu Koraal Specht of een andere wijk op het eiland is: je hebt hier niks te zoeken. Ga er simpelweg niet heen. Je kunt er met een gerust hart langs rijden. Maar duik er niet verder in dan dat.

Wandel niet over de straten op Curaçao

Het is geen enkel probleem om door de straten van Willemstad of langs de straten van toeristische gebieden te wandelen. Maar houd het daar ook bij.

Zoek het gevaar niet op door random over straten te wandelen.

Let goed op taxibusjes

Ga je na een leuke avond stappen met de taxi terug? Let dan goed op.

De taxi’s zijn an sich niet onveilig, maar soms rijden de chauffeurs door onveilige wijken. En dat zijn nu net de plekken waar je niet wilt komen.

Mijn tip? Ga altijd met je eigen auto of met de auto van je huisgenoten of collega’s. Daarnaast is het slim om samen in een auto te stappen. Samen ben je sterker dan allen.

Let goed op tijdens het autorijden

Autorijden op Curaçao is een feest. Ik vond het heerlijk om met een open raam op mijn dooie gemak het eiland te verkennen. Wees je er alleen van bewust dat autorijden in de avonduren aandachtspunten vraagt.

Zo wil het gebeuren dat je na een avond feesten onderweg naar huis wordt achtervolgd. Dat klinkt creepy en eerlijk gezegd, dat is ook gewoon creepy. Toch wil ik het wel benoemd hebben. Het zijn namelijk overvallers die je in zo’n situatie achtervolgen omdat ze het op je portemonnee en andere kostbare bezitten gemunt hebben.

Wat moet je in zo’n situatie doen? Blijf rustig en rijd in zo’n situatie niet rechtstreeks naar je huis. Maak een ommetje, ga naar de menigte of rijd rondjes. Laat zien dat je ze door hebt.

Ik wil benadrukken dat het vooral nuttige tips zijn die ik bijvoorbeeld van mijn autobaas heb gekregen. Ik spreek niet uit ervaring. Het is mij en iedereen die ik heb leren kennen nog nooit overkomen. Mijn autobaas heeft mij dit alleen verteld omdat hij deze verhalen door de jaren heen heeft meegemaakt.

Doe de deuren dicht en op slot

Wat kun je doen als je thuis bent?

Heel simpel. Laat zien dat er niks te halen valt. Houd de voordeur gesloten en doe alle ramen en deuren op slot als er niemand in huis aanwezig is. Daarnaast is het belangrijk om met meerdere huisgenoten kritisch te blijven en elkaar er op aan te spreken als de deuren niet consequent op slot worden gedraaid.

Veel huizen hebben gelukkig tralies voor de ramen. Dat verkleint de kans op diefstal aanzienlijk.

Is het veilig om op Curaçao op vakantie te gaan of te wonen?

Curaçao is veiliger dan het lijkt

En dan zijn we nu aangekomen bij de nuances. Ik heb er bewust voor gekozen om je in het begin alert te maken van de risico’s op Curaçao. Je moet hier simpelweg aandacht voor hebben. Het is niet voor de grap dat werkgevers, autobazen en huisbazen je hiervoor waarschuwen.

Tegelijkertijd is alles veiliger dan het lijkt. Er zijn veel redenen om op Curaçao te gaan werken en deze redenen hebben absoluut de overhand ten opzichte van de mogelijke risico’s.

Curaçao leeft van de Nederlandse jongeren

Om de situatie te verzachten is het fijn om te weten dat er dagelijks nieuwe jongeren naar Curaçao vertrekken om hier stage te lopen of te werken. Tegelijkertijd zijn er ook ontzettend veel mensen blijven plakken op het eiland die van 6 maanden ineens een aantal jaren op het eiland zijn gaan wonen.

Het feit dat zoveel jongeren ervoor kiezen om naar Curaçao te gaan laat zien dat het er veilig genoeg is.

Laten we ons richten op het positieve: de lokale bevolking

Nog veel belangrijker is de lokale bevolking. Want ik doe de Curaçaose mensen tekort door ze niet te benoemen. Want waarom zouden we ons richten op criminelen? Ik bedoel maar…

De lokale Antillianen zijn stuk voor stuk lieve en vredige mensen. Dat is mij het meeste van mijn tijd op Curaçao bijgebleven. Ze maken een praatje, ze hebben alle geduld en willen je overal bij helpen. Je wordt letterlijk met open armen ontvangen.

Het gevaar ligt niet continue op de loer

Ik wil alle waarschuwingen ook zeker voor een deel bagatelliseren. Dat wil niet zeggen dat je daardoor minder hoeft op te letten. Ik wil alleen wel zeggen dat je heus niet op ieder moment overvallen kan worden of dat je elke avond achtervolgd gaat worden.

Je kunt met een gerust hart over het eiland autorijden, naar een feestje gaan, het eiland ontdekken of in je veranda een boek lezen. No worries!

Beschouw de mening van anderen of het nieuws niet als de waarheid

”Schietpartij op het vliegveld van Curaçao” of ”3 Nederlandse jongeren overvallen in Willemstad” zijn nieuwskoppen waar je niet erg vrolijk van wordt. Ze geven je een negatief gevoel over de veiligheid op Curaçao.

Maar laten we eerlijk zijn. Heb je ooit iets positiefs op het nieuws gehoord of gelezen? Is er ooit een nieuwsitem naar buiten gebracht over het vredige dagelijkse bestaan op het eiland? Vermijd je Amsterdam ook als daar afgelopen weekend een schietpartij heeft plaatsgevonden?

En dan nog maar te zwijgen over de meningen van mensen die zelf nog nooit op Curaçao zijn geweest. Echt, neem het van mij aan. Blijf niet te veel in deze negativiteit hangen. Het klopt namelijk niet.

Je hebt veel in eigen hand

Ik heb het al eerder gezegd, maar een verantwoordelijke, gedisciplineerde, verstandige en volwassen levensstijl is de basis als je naar Curaçao vertrekt. Zoek de situaties simpelweg niet op. Kies voor jezelf. Doe geen dingen waar je geen zin in hebt of waar je geen goed gevoel bij hebt. Neem jezelf in bescherming.

Praat criminaliteit niet weg

Je bent in mijn ogen naïef als je de werkelijkheid negeert. Het is belangrijk om de criminaliteit op Curaçao niet weg te praten. Weet dat het bestaat.

Net als dat het in Nederland, in de Verenigde Staten, op Ibiza, in Thailand of waar dan ook bestaat.

Is het veilig om op Curaçao op vakantie te gaan of te wonen?
Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Mijn kijk op de veiligheid op Curaçao

  • Ik ga niemand afraden het avontuur te laten gaan vanwege criminaliteit op Curaçao. Criminaliteit vraagt aandacht, maar speelt niet dusdanig een rol dat je het avontuur ervoor moet laten schieten.
  • Voor de vakantieganger speelt criminaliteit in mijn ogen geen rol! Uiteraard moet je als vakantieganger ook binnen de grenzen blijven en criminaliteit niet opzoeken.

Dit blog is geschreven om je bewust te maken van mogelijke situaties op Curaçao. Ik wil dat je de situatie niet gaat onderschatten. Tegelijkertijd wil ik ook de nuance aanbrengen dat je de situatie ook niet moet overschatten. Je kunt met een gerust hart op Curaçao gaan wonen of op Curaçao naar vakantie gaan.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Een land is niet meteen onveilig als je iets vervelends hebt meegemaakt. Net als dat een land ook niet per definitie veilig is als je er niks hebt meegemaakt. Dat is de nuance die ik altijd probeer uit te leggen.

Er zijn jongeren die vervelende dingen hebben meegemaakt, maar er zijn meer jongeren die (net als ik) niks hebben meegemaakt op Curaçao. Er kunnen altijd dingen gebeuren. Maar dit kan op elk deel in de wereld gebeuren.

Ben je niet zeker over de situatie op het eiland? Pak dan je eigen verantwoordelijkheid en verdiep je in de actuele zaken.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.