Is het veilig om op Curaçao op vakantie te gaan of te wonen?

Is het veilig op Curaçao?

Curaçao is een heerlijk eiland en veel mensen willen graag op vakantie naar dit paradijsje op de Caraïben. Weg van je huis en van je werk en een paar dagen genieten van het blauwe zeewater, de witte stranden, de hoge temperaturen, palmbomen, cocktails en veel feestjes. Het is niet voor de grap dat reisbureaus en vliegmaatschappijen inspelen op je gevoel en ”goedkope” vakanties aanbieden naar Curaçao, Aruba of Bonaire. Veel Nederlanders zoeken deze omstandigheden op in een vakantie.

Maar naast alle charmes van een land hebben landen ook problemen. Problemen zijn niet toe te schrijven naar enkel specifieke landen, want elk land heeft zijn eigen vraagstukken en problemen. Net als dat het zijn charmes heeft. Dat geldt ook voor Curaçao. In vakantiebrochures wordt Curaçao neergezet als een paradijs, maar gebeuren er ook dingen op Curaçao die wij niet weten? Is het veilig om op Curaçao te wonen of op vakantie te gaan?

Voordat je deze blog verder gaat lezen vind ik het belangrijk te benadrukken dat ik mensen niet in hokjes ga plaatsen of rechtstreeks een oordeel geef over situaties, plaatsen of bevolkingen. Ik schrijf deze blog vanuit mijn eigen constatering nadat ik 6 maanden op Curaçao heb gewoond. Het is ten allen tijde belangrijk elk land te benaderen als bezoeker. Wij Nederlanders zijn te gast op Curaçao. We hebben ons aan te passen aan de cultuur en de gewoontes van de lokale bevolking op Curaçao.

Ga je op vakantie of ga je op Curaçao wonen?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wonen op Curaçao en op vakantie gaan naar Curaçao. Ga je op vakantie, dan verblijf je vaak op een resort, zit je veelal op het strand of in een restaurant, bezoek je Willemstad en reis je naar het westen van het eiland. Na al deze activiteiten zit de vakantie er weer op.

Ga je een aantal maanden wonen en werken op Curaçao, dan kom je op plekken waar vakantiegangers in principe niet komen. Je wordt onderdeel van de cultuur en bevolking en leeft langzamerhand naar deze omstandigheden. Curaçao begint op ten duur als thuis aan te voelen. Doordat je inwoner wordt van het eiland krijg je een andere referentie. Je hoort hier en daar verhalen van het eiland en begint ook de mindere kanten van het eiland waar te nemen.

Ik richt mij in deze blog specifiek op het wonen en werken op Curaçao, maar geef aan het einde van de blog een conclusie voor zowel de vakantieganger als de inwoner van het eiland.

Is het veilig om op Curaçao te wonen?

Criminaliteit op Curaçao

Allereerst wil ik benadrukken dat we Nederland niet mogen vergelijken met Curaçao. Nederland is een paradijs als het over criminaliteit gaat en dat is veel landen niet gegeven. Het kan te makkelijk zijn om Curaçao op basis van onze Nederlandse referentiekader te beoordelen.

Toch mogen we de situatie op Curaçao niet ontkennen. Met 160.000 inwoners zijn er veel incidenten op het eiland.

  • Dagelijks vinden er inbraken, overvallen en diefstallen plaats op Curaçao.
  • Op alle Caribische eilanden komen veel zwartgeld en witwaspraktijken voor en daar is Curaçao geen uitzondering op.
  • Vanwege de gunstige ligging (tegen het Zuid Amerikaanse continent) is Curaçao een doorvoerland voor drugssmokkel naar Europa en de Verenigde Staten.

Criminaliteit op Curaçao ontstaat vanwege armoede, de ligging van het eiland, de mogelijkheden voor straatbendes om straten over te nemen and so on. Curaçao is daar overigens geen uitzondering op. Zo ken ik iemand die is geboren en getogen op het eiland Guadeloupe en daar zijn de problemen net zo groot.

Vooral op inbraken, overvallen en diefstallen moet je als inwoner of vakantieganger alert zijn. Witwaspraktijken en drugssmokkel zijn problemen waar je in principe niks mee te maken krijgt.

Is het veilig om op Curaçao te wonen en te werken?

Vanuit mijn eigen ervaring durf ik stellig ja te beantwoorden. Ik heb 6 maanden op Curaçao gewoond en heb mij geen moment onveilig gevoeld op het eiland. Ik kan niet beoordelen wat de ervaringen van andere avonturiers zijn, desondanks geloof ik dat je veiligheid op een eiland als Curaçao voor een groot deel in eigen hand hebt.

Ik begrijp de twijfel van de buitenwereld of Curaçao veilig is ja of nee. Maar laten we eerlijk zijn, criminaliteit wordt ook enorm opgeblazen. Er zijn landen die je beter kunt vermijden vanwege terroristische aanslagen, ernstige armoede, (burger)oorlogen of zware conflicten in de politiek en dat zijn situaties die we natuurlijk niet met Curaçao mogen en kunnen vergelijken.

De meeste criminaliteit op Curaçao is criminaliteit waar burgers met gezond verstand niet in terecht komen. Vele vormen van criminaliteit zijn een ver van ons bed show en door je verantwoordelijk te gedragen kun je vele vormen van criminaliteit voor een groot deel voorkomen.

Met verantwoordelijk gedrag heb ik het over het vermijden van situaties en aanvoelen waar je mee bezig bent. In de donkere avonduren door een beruchte wijk gaan rijden is niet handig. Net als in de late avonduren alleen op straat wandelen of de deuren van de woning wagenwijd open laten staan. Je kunt de grenzen opzoeken, je kunt ze echter ook voor blijven en vermijden.

Is het veilig op Curaçao?

Tips om veiligheid op Curaçao te waarborgen

Nogmaals, ik praat uit ervaring. Ik heb zelf 6 maanden op Curaçao gewerkt en gewoond. Ik kan je tips geven op basis van mijn ervaring, maar ook op basis van tips die inwoners op Curaçao hebben gegeven.

Vermijd onveilige wijken op Curaçao

Er zijn bepaalde wijken op Curaçao waar straatbendes een dominante rol spelen. In de wijk Koraal Specht staat bijvoorbeeld de gevangenis en wonen bendeleden van straatbende No Limit Soldiers.

Vermijd simpelweg gevaarlijke straten en wijken op Curaçao en als je al gaat, ga dan nooit alleen en ga alleen overdag.

Wandel niet zomaar over straat op Curaçao

Mij werd geadviseerd niet langs straten te wandelen bij druk begaande wegen en op ”onbewoonde” gebieden van het eiland. Uiteraard kun je wel in Willemstad over de straten wandelen, maar in andere straten loop je het risico op een overval.

Wees alert met taxibusjes op Curaçao

Ga je na een leuk avondje stappen met de taxi terug? Wees dan wel alert! De taxi’s zijn op zichzelf veilig, maar ze willen met hun route wel eens door onveilige wijken heen rijden.

Let goed op tijdens het rijden op Curaçao

Vind je feesten leuk en wil je daar optimaal gebruik van maken op Curaçao? Gewoon doen! Maar let goed op als je aan het einde van de avond weer naar huis gaat rijden. Mij werd verteld dat je achtervolgd kan worden om later je portemonnee en andere kostbare bezitten in te moeten leveren.

Dat klinkt eng en ik snap dat het je afschrikt, maar ik wil het toch genoemd hebben. Het is mij en vele anderen gelukkig nooit gebeurd!

Als het gebeurt moet je vooral rustig blijven. Rijd in zo’n situatie nooit direct naar huis, maar maak een ommetje of rijd rondjes. Zodra ze door hebben dat jij hun hebt gezien, dan zullen ze vanzelf weggaan.

Doe de deuren dicht en op slot op Curaçao

Doe als je thuis bent op zijn minst de voordeur dicht. Als je niet thuis bent moet je alle deuren op slot draaien. Als je meerdere huisgenoten hebt is het belangrijk kritisch te blijven en elkaar er op aan te spreken als deuren niet op slot worden gedraaid.

Daarnaast hebben de meeste huizen tralies voor de ramen. Als jouw huis dit niet heeft, doe in dat geval altijd de ramen dicht als je van huis bent.

Is Curaçao een veilig eiland?

Laat je niet afschrikken!

Er vertrekken dagelijks nieuwe jongeren naar Curaçao om een paar maanden stage te gaan lopen of te werken. Ik heb geen bijzondere en angstaanjagende situaties meegemaakt en ik ben ervan overtuigd dat mijn gedrag daar verantwoordelijk voor is geweest.

Allereerst liggen gevaren niet continue op de loer. Ik kan mij voorstellen dat je dat gevoel krijgt na het lezen van deze blog, maar ik wil aangeven dat je jezelf niet de hele dag gestrest en bang hoeft te voelen. Ik vind het lastig om die nuance in een blog over te brengen. Er is dan misschien wel criminaliteit op Curaçao, maar ook niet dusdanig hoog dat het een onleefbaar eiland is geworden.

Als je dat gelooft door wie dan ook, dan adviseer ik je vooral om je eigen waarheid hierin te vinden en uiteraard je onderbuikgevoel te volgen. Daarnaast: als de situatie schrijnend zou zijn, dan vertrekken er jaarlijks niet duizenden jongeren die het Curaçaose avontuur aan durven te gaan.

Ten tweede bleef ik altijd in verantwoordelijke en controleerbare situaties. Ik deed gedisciplineerd de deuren en de hekken op slot, reed in de avonduren in één rechte lijn naar mijn bestemming, vermeed kleine en donkere straten/stegen, bleef zoveel mogelijk bij de mensenmassa, keek met regelmaat in de achteruitkijkspiegel en reed nooit in de avonduren door beruchte wijken.

En ten derde moet je criminaliteit niet wegpraten. De kans dat er iets met jou gebeurt is nihil en de kans dat je overvallen wordt en kostbare spullen bent verloren is erg klein. Maar als je het avontuur aan wilt gaan op Curaçao, dan moet je in je achterhoofd houden dat je altijd slachtoffer kunt worden van criminele situaties. Dit kan je echter ook gebeuren in Amsterdam, op Ibiza of tijdens het backpacken in Thailand.

Conclusie..

  • Ik zou geen enkele jongere afraden het avontuur te laten gaan vanwege criminaliteit op Curaçao. Criminaliteit vraagt aandacht, maar speelt niet dusdanig een rol dat je het avontuur er voor moet laten schieten.
  • Voor de vakantieganger speelt criminaliteit in mijn ogen geen rol! Uiteraard moet je als vakantieganger ook binnen de grenzen blijven en criminaliteit niet opzoeken!

Deze blog is bedoelt om je alert te maken en criminaliteit niet te onderschatten. Maar je moet het ook niet overschatten en je kunt gewoon relaxed op vakantie gaan of werken en wonen op het eiland!

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Een land is niet meteen onveilig als je iets vervelends hebt meegemaakt. Net als dat een land ook niet per definitie veilig is als je er niks hebt meegemaakt. Dat is de nuance die ik altijd probeer uit te leggen. Er zijn jongeren die vervelende dingen hebben meegemaakt, maar er zijn veel meer jongeren die (net als ik) niks hebben meegemaakt op Curaçao. Er kunnen altijd dingen gebeuren, maar ik zeg altijd tegen andere jongeren dat het geen reden mag zijn om niet naar Curaçao te gaan.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?