Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Handige tips tegen de after-travel dip

Hoe om te gaan met de after travel dip?

Het is zover: na wekenlang wikken en wegen vertrek je voor een bepaalde tijd naar een onbekend land. De taal is nieuw, de natuur is anders, de temperaturen zijn onwennig en de culturen zijn niet te vergelijken met Nederland. Het veilige bestaan ligt achter je en je springt letterlijk en figuurlijk in het diepe. Je ontmoet allemaal nieuwe mensen en je moet jezelf zien te redden in een gevoelsmatig onveilige situatie.

Je hebt de tijd van je leven en dit besef je als je waardevolle momenten gaat meemaken met mensen die tot 4 weken geleden onbekend voor je waren. Voor je het weet sta je in een onbekende kleine stad feest te vieren of kijk je naar de sterrenhemel hoog in de bergen. Of misschien help je kinderen in ontwikkelingslanden, vaar je met een catamaran naar een onbewoond eiland, sta je elke dag op de piste of ervaar je elke avond het noorderlicht.

Wat je ook doet, je hebt het gevoel dat je leeft. Dat je écht iets meemaakt. Dat je oprecht contact maakt met nieuwe mensen en dat je de dingen doet waar je verlangens liggen. Niet zozeer vanuit de honger om geld te verdienen of carrière te maken, maar puur vanuit de gedachten om plezier te hebben en herinneringen te maken. Om ervaringen te delen waar je voor altijd met warme herinneringen op terug kijkt.

Waarom ben je naar het buitenland vertrokken?

De reden dat je in een ander land bent gaan wonen en werken, stagen gaan lopen of gaan backpacken is omdat je opzoek bent naar het grote avontuur. Je wilt jezelf in het diepe gooien en durft de confrontatie met jezelf aan te gaan omdat je diep van binnen weet dat je er gelukkig van wordt. Je wilt op deze manier het leven voor 100% ervaren. Je vindt het een kick om nieuwe prikkels te ontdekken: andere geuren, andere culturen, andere weersomstandigheden, andere dieren, andere kleuren, andere natuur, andere talen, andere klimaten, andere leefomstandigheden en al het andere wat anders is.

Waarschijnlijk zijn het prikkels die je in Nederland niet kunt vinden. En dat is niet gek, je bent hier immers geboren en getogen. Maar met het verlangen om naar het buitenland te vertrekken, heb je onbewust ook het verlangen weg te willen uit je veilige leefomgeving in Nederland (of dat nu voor de korte termijn of langere termijn is).

Je wilt jezelf ontwikkelen en meer je van jezelf leren en in het buitenland gaat dit proces in een stroomversnelling. En terwijl jij van alles leert in het buitenland en je in een jaar tijd een stuk volwassener en zelfstandiger bent geworden, leven veel andere mensen uit jouw omgeving hetzelfde leven als toen jij nog in Nederland was. En daar is niks mis mee, maar jij bent niet meer de persoon die je was vóór dat je naar het buitenland vertrok.

Terugkomen in Nederland is een anti-climax

Je hebt de mooiste uitdagingen van het leven overwonnen en keert na maanden terug naar Nederland. Je zit vol inspiratie, verhalen en levensvreugde. Je bent diep van binnen vervult met de elementen van het leven. Met het avontuur, de trots, de kennis en volwassenheid. Je hele referentiekader is in korte tijd volledig verandert en je hebt dingen meegemaakt in het leven waarvan je niet wist dat ze bestonden.

En opeens sta je daar: op Schiphol. Je wordt opgehaald door je familie en het is fijn dat ze er zijn. Je geeft je familie en vrienden een knuffel en het voelt goed om ze vast te kunnen houden. Maar na mijn half jaar op Curaçao en mijn jaar in Frankrijk vond ik het een anti-climax om in Nederland terug te keren. Niet dat ik andere mensen iets verwijt, maar ik werd er aan herinnert waarom ik het fijn vond om weg te zijn uit mijn veilige leefomgeving van een aantal maanden geleden.

Terwijl ik de spannendste tijden heb meegemaakt lijkt het alsof de tijd in Nederland heeft stilgestaan. Iedereen houdt zich aan dezelfde patronen, iedereen is aan het jagen, iedereen kijkt elke avond televisie, iedereen doet precies wat ze voorheen ook al deden, terwijl veel mensen allemaal verlangens en dromen hebben, maar hier niet naar leven.

Iedereen leeft exact zoals ze dat deden vóór ik naar het buitenland vertrok. En toen ik terugkwam zag iedereen mij nog steeds als de persoon die ik was voor dat ik het grote avontuur aan ging. Ik vind niks zo vervelend om terug te keren in de stad waar ik ben geboren en getogen en waar de tijd gevoelsmatig heeft stil gestaan, terwijl ik in een levens-veranderende avontuur heb geleefd. Ook al zegt het iets over mij: ik vond het een grote anti-climax.

Tijdens een buitenlands avontuur maak je de mooiste herinneringen.

Hoe kun je omgaan met de after travel dip?

Hoe je het ook wendt of keert: terugkomen in Nederland is enerzijds leuk en anderzijds lastig. Als je de bewuste keuze hebt gemaakt om terug te keren naar Nederland, dan moet je de consequenties accepteren en er op een goede manier mee omgaan. Het belangrijkste is om niet weg te zakken en in een depressie terecht te komen. Hoe meer je achter de keus staat om naar Nederland te komen, hoe makkelijker het wordt op de langere termijn.

Maar hoe kun je in zo’n geval omgaan met de after travel dip? Laten we vooropstellen dat het voor iedereen anders is. Ik ben tweemaal teruggekomen naar Nederland zonder een plan. Ik kan uit ervaring vertellen dat terugkomen zonder plan funest is. Het laat zien dat ik niet de keuzes met mijn hart heb gemaakt en ik daardoor in een grote heimwee voor reizen terecht was gekomen.

Ik ga je helpen om op een goede en makkelijke manier terug te komen in Nederland.

1 | Houd je herinneringen levend

Ik vond en vind het nog steeds belangrijk om de periodes in het buitenland levend te houden. De periodes mogen van mij alleen verwateren als ik dat op een natuurlijke manier accepteer. Ik wil mijn periodes in het buitenland niet aan de kant schuiven of het gevoel hebben dat ik er niet over kan praten. Voornamelijk de eerste weken in Nederland is het belangrijk de herinneringen levend te houden.

  • Schrijf elk detail van jouw buitenlands avontuur op papier.
  • Maak een aftermovie met de video’s die je hebt opgenomen.
  • Maak een fotoboek en bekijk de foto’s in je fotoboek met regelmaat.
  • Structureer al jouw foto’s van het avontuur op een harde schijf en kijk de foto’s met regelmaat terug.
  • Organiseer een reünie met je mede-avonturiers.
  • Praat over het avontuur, maar doe dit alleen met mensen die er oprecht in geïnteresseerd zijn. Je kunt er het beste over praten met gelijkgestemde mensen.

2 | Laat het avontuur anderzijds los

Het is belangrijk om de herinneringen levend te houden en regelmatig terug te blikken op het prachtige avontuur dat je hebt meegemaakt. Je moet alleen niet vergeten dat je in het moment aan het leven bent en dat de herinneringen alleen in je hoofd bestaan. Jij hebt de keuze gemaakt om terug te keren in Nederland en het is belangrijk deze keuze niet te verwaarlozen.

Houd de herinneringen dus enerzijds levend, maar richt je anderzijds op het leven dat je nu leeft. Focus je op een nieuw avontuur. Zie je ervaring als een proces in het leven dat je achter je laat. Het is nu tijd om nieuwe processen in gang te zetten, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Respecteer de keuze die je hebt gemaakt en blijf continue naar je hart en onderbuikgevoel luisteren.

3 | Voorkom dat je thuis komt te zitten

Voornamelijk na mijn periode op Curaçao kwam ik in een grote dip. Ik heb 6 maanden de tijd van mijn leven gehad en was door mijn financiële situatie genoodzaakt om terug te keren naar Nederland. Ik heb van mei tot en met november op Curaçao gewoond. Eenmaal terug op Schiphol was het koud, nat en donker. Ik werd geprikkeld van alle haast in Nederland en voelde mij op dat moment ongelukkig dat ik terug was gekomen in ons kleine kikkerlandje.

Ik heb geleerd dat het belangrijk is om in beweging te blijven. Voorkom alsjeblieft dat je (alleen) thuis komt te zitten. Ga op pad, bezoek vrienden, ga lunchen, ga sporten en verken de wijde wereld! Blijf in beweging en voorkom dat je in je hoofd gaat leven.

4 | Maak een plan

Zorg voor een plan in de toekomst. Je hoeft uiteraard niet je hele leven in te plannen, maar voorkom dat je zonder een bepaald doel gaat leven. Spreek je ambities uit en ga met die banaan!

Misschien kun je wel een jaar gaan werken om geld te gaan sparen, zodat je daarna weer een mooie reis kunt maken!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven met handige tips:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!