Ga je werken of stage lopen op Curaçao? – Dit moet je weten..

Aandachtspunten als je gaat werken op Curaçao

Heb je officieel de plannen gemaakt om te gaan werken of stage te lopen op Curaçao en ben je druk in de voorbereidingen? Mooi zo, je gaat het avontuur van je leven tegemoet! Werken en wonen op Curaçao is een prachtige ervaring. Je leert nieuwe mensen kennen, je gaat cocktails drinken, relaxen op één van de vele mooie stranden op het eiland, feesten, de Christoffelberg beklimmen en je gaat heel veel andere leuke dingen doen. Het belangrijkste is dat je levenservaringen gaat opdoen die je nooit meer gaat vergeten.

Uiteraard moet er wel het één en ander geregeld worden. Je moet een stage-/werkplek vinden, een huurhuis, een huurauto of een huurscooter, vliegtickets boeken, verzekeringen afsluiten and so on. Je bent ongetwijfeld op de hoogte van alles wat er geregeld moet worden. Toch waren er een aantal dingen waar ik tegen aanliep en waar ik vooraf geen rekening mee had gehouden.

In deze blog wil je helpen met randzaken die belangrijk zijn om te weten zodat je jezelf niet in onverwachte problemen gaat werken.

Ik ga het hebben over:

 1. De borgkosten van je huurwoning en vervoersmiddel.
 2. Het omzetten van de pinpas naar een Wereldpas.
 3. Het aanvragen van de Verklaring van Rechtswege.
 4. Het invullen van de ED Card / Di Card.
 5. Het feit dat je moet acclimatiseren bij aankomst op het eiland.
 6. Dat het belangrijk is om met een financiële buffer naar Curaçao te vertrekken.
 7. En dat je überhaupt alert moet zijn op jouw financiën.
Aandachtspunten als je op Curaçao gaat werken
> Santa Barbara, Curaçao.

1 | Borgkosten van je huurwoning en vervoersmiddel

Als je een woning en een auto of scooter gaat huren, dan moet je borgkosten betalen. Dat is geen hogere wiskunde, maar het is vervelend als je de borgkosten niet had meegerekend in jouw financiële planning.

Tip! Kom je er financieel niet uit? Kijk één van je familieleden lief aan of zij jouw borg willen voorschieten. Als je aan het einde van het avontuur de borg krijgt teruggestort, dan kun jij op jouw beurt de borg weer terugstorten naar één van je familieden.

Waarom moet je borg betalen?

Borgkosten zijn in feite een soort onderpand. Als je een huurachterstand oploopt of schade aanbrengt aan jouw huurwoning of auto/scooter, dan kan de verhuurder de borg inhouden om de schade te vergoeden.

Als jij aan het einde van jouw huurcontract geen huurachterstanden hebt opgelopen en geen schade hebt aangebracht, dan is de huurbaas verplicht de borg terug te balen.

Borgkosten voor de huurwoning

Het is mijn tip om een woning te regelen in Nederland. Of eigenlijk is het geen tip, het is gewoon een vereiste om dat te doen. Je wilt bij aankomst op Curaçao zeker weten dat je die nacht in jouw nieuwe huurwoning slaapt. Dat lijkt me meer dan logisch en er zullen weinig jongeren zijn die hun zoektocht naar een woning pas starten als ze op Curaçao zijn aangekomen.

Als je een financieel plaatje gaat maken en gaat sparen voor jouw avontuur op Curaçao, dan is het dus belangrijk om de borgkosten mee te nemen. Ik heb in totaal €571,- aan borg moeten betalen voor mijn woning.

Borgkosten voor het huren van een auto of scooter

Ik kan het aanraden om de zoektocht naar een auto of scooter te starten als je op Curaçao bent aangekomen. In Nederland loop je simpelweg sneller het risico met vage huurbedrijven in aanraking te komen. Dat wil je niet!

Op Curaçao kun je advies vragen aan jouw huisgenoten of collega’s en kun je bij de verhuurder zelf bepalen of je akkoord wilt gaan. Je kunt dus checken wat de status is van de auto of scooter die je gaat huren. Vanaf je laptop in Nederland is dat een stuk lastiger.

Net als bij de huurwoning moet je ook bij het huren van een auto of een scooter borgkosten betalen. In mijn geval betaalde ik Nafl. 760 (ongeveer €380,-) huur per maand en dat was ook de borg die ik eenmalig moest betalen. Het is dus aan te raden om deze financiële buffer mee te nemen als je naar Curaçao gaat, zodat je zonder zorgen deze borg kunt betalen.

Borg via de bank betalen

Borg wordt altijd per overboeking naar de bank betaald. De meeste auto- en huisverhuurders hebben een Nederlandse bankrekening. Dit hebben ze met een reden. Op deze manier worden discussies over de wisselkoersen voorkomen.

Het bedrag dat je op de rekening overboekt is simpelweg het bedrag dat je krijg teruggestort aan het einde van het huurcontract. Met cashgeld borg betalen kan voor de verhuurder of huurder problemen opleveren. Als de Antilliaanse gulden tussentijds daalt ten opzichte van de euro, dan krijgt de huurder minder geld terug dan hij aan borg heeft betaald. Als de Antilliaanse gulden tussentijds stijgt, dan moet de verhuurder meer borg teruggeven dan hij aan borg heeft ontvangen.

Het gaat vaak om een paar euro’s, maar verhuurders willen discussies en problemen voorkomen en vragen je daarom de borgkosten via de bank te betalen.

Borgkosten van de auto op Curaçao
> Mijn woning aan de Telamonstraat.

2 | Je pinpas omzetten naar een Wereldpas

Om jouw Nederlandse pinpas op Curaçao te kunnen gebruiken moet je hem omzetten naar een Wereldpas.

Bij alle Nederlandse banken is dit eenvoudig online (vaak via de app) te regelen. Ook als je het per ongeluk bent vergeten en al op Curaçao bent aangekomen.

Lees ook: 
Wat is een Wereldpas?

3 | De Verklaring van Rechtswege aanvragen

Als je gaat werken op Curaçao, dan moet je officieel een Verklaring van Rechtswege aanvragen. De Verklaring van Rechtswege is een werkvergunning waar je bij het aanvragen €330,- aan legeskosten moet betalen. Het is echter al jaren de vraag in hoeverre het noodzakelijk is om de Verklaring van Rechtswege aan te vragen. Bij aankomst op Curaçao werd mij niet naar de verklaring gevraagd en ook mijn werkgever heeft mij verteld dat er nooit op de Verklaring van Rechtswege wordt gecontroleerd.

Officieel moet je de Verklaring van Rechtswege aanvragen om het vervolgens op een kantoor in Willemstad op te halen. Door alle verhalen liet ik de Verklaring van Rechtswege links liggen en heb ik 5 maanden lang kunnen werken zonder dat ik het officiële document heb opgehaald. Omdat ik echter vond dat ik er veel geld voor had betaald, leek het mij wel verstandig om de verklaring alsnog op te halen. 1 week na mijn laatste werkdag en 2 weken voor vertrek ben ik naar Willemstad gegaan en heb ik de verklaring opgehaald.

Voor een werkvergunning waar ik €330,- aan legeskosten moest betalen had ik verwacht officieel getekende papieren mee te krijgen. Niets blijkt minder waar. Ik heb €330,- aan legeskosten moeten betalen en ik kreeg er alleen een stempel in mijn paspoort voor terug. En tijdens mijn terugreis werd er op de douane nergens naar gevraagd.

Dus, moet je €330,- betalen voor een verklaring die schijnbaar niet serieus wordt genomen? Die verantwoordelijkheid leg ik bij jou. Ik raad het je aan deze vraag te stellen aan jouw nieuwe werkgever. Hij of zij kan de meeste actuele ontwikkelingen over de werkgeversverklaring geven. Onthoud dat de Verklaring van Rechtswege een officieel document is en dat de ervaringen en meningen van anderen het document niet onofficieel maken!

Welke papieren heb je nodig voor de Verklaring van Rechtswege?

De Verklaring van Rechtswege vraag je online aan. Voorheen kon de verklaring aangevraagd worden via de website van de toelatingsdienst van Curaçao. Tegenwoordig moet het per mail. Op de website van de toelatingsdienst lees je wat je moet doen.

Voor het aanvragen van de Verklaring van Rechtswege moet je de volgende papieren inleveren:

 • Kopie van je paspoort.
 • Werkgeversverklaring.
 • Geldig identiteitsbewijs van je werkgever.
 • Betaalbewijs van de legeskosten.
 • Een geboorteakte.
  Deze kun je aanvragen in het gemeentehuis van de gemeente waar jij bent geboren.
 • De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
  Dit document is aan te vragen in de gemeente waar jij staat ingeschreven.

Je doet er goed aan deze documenten in een mapje te stoppen om het bij vertrek mee te nemen in je handbagage. Hierdoor kun je gemakkelijk bij de papieren als hier om gevraagd wordt. Naast bovenstaande papieren is het ook handig andere papieren in het mapje te stoppen, zoals:

 • Je verzekeringsbewijs.
 • Bewijs van vertrek (dus je retourticket).
 • Een ingevulde ED Card / DI Card (deze moet online ingevuld worden voordat je in het vliegtuig stapt).

Lees ook:
Wat is de Verklaring van Rechtswege?

Verklaring van rechtswegen aanvragen voor Curaçao
> De beroemde Handelskade in Punda.

4 | Een ED Card / DI Card invullen

Een ED Card (Embarkation Card) / DI Card (Digital Immigration Card) is een immigratiekaart. Ze gebruiken zowel het begrip ED Card als DI Card, maar ze betekenen hetzelfde.

Of je nu op vakantie gaat of voor een bepaalde periode gaat werken en wonen op Curaçao, je bent ten allen tijde verplicht deze immigratiekaart in te vullen. Deze kaart wordt namelijk gecontroleerd bij de douane zodat ze kunnen beslissen of jij het eiland in mag ja of nee.

Voorheen kon deze immigratiekaart zowel online als in het vliegtuig ingevuld worden. Tegenwoordig kan deze immigratiekaart alleen nog online ingevuld worden. Dat kan via de website van immigratiedienst.

Welke gegevens hebben ze nodig voor een ED Card / DI Card?

Ze vragen je om de volgende gegevens:

 • Informatie over jouw vlucht.
 • Persoonlijk gegevens, waaronder paspoortgegevens.
 • Plaats van verblijf op Curaçao (belangrijk om je nieuwe adres te onthouden).
 • Huidige adresgegevens in Nederland.
 • Reden van bezoek naar Curaçao.

Deze immigratiekaart kan minimaal 24 uur voor vertrek online ingevuld worden.

Lees ook:
Wat is een ED Card en waar kan ik deze invullen?

Waar op letten als je gaat werken op Curaçao?
Het uitzicht vanaf mijn huis over de wijk Saliña.

5 | Acclimatiseren op Curaçao

Het is belangrijk om het acclimatiseren op Curaçao serieus te nemen. Je vliegt in korte tijd 6 uur terug in de tijd naar een bestemming waar de gevoelstemperatuur op 36 graden ligt. Dat zijn omstandigheden die je lichaam niet gewend zijn en het heeft tijd nodig om in deze klimaat te acclimatiseren.

Daarnaast vlieg je terug in de tijd en is de kans op een jetlag groot. Het kan gemakkelijk 1 á 2 weken duren voordat je biologische klok gelijk staat met de klok op Curaçao.

Vertrek naar Curaçao minimaal 1 week voor je eerste werkdag

Het is aan te raden naar Curaçao te vertrekken minimaal 1 week voor je eerste werkdag. Hierdoor kun je een week lang wennen aan de nieuwe omstandigheden voordat je aan het werk gaat of stage gaat lopen.

Sterker nog, mijn werkgever heeft mij expres ingepland een week na aankomst op Curaçao. Je biologische klok is verstoord en de temperaturen zijn abnormaal hoog van wat je gewend bent en dat is vermoeiend. Je gaat de eerste dagen zweten als een otter en kunt je down gaan voelen. Dat zijn niet de ideale omstandigheden om meteen hard aan het werk te moeten.

Lees ook:
Wat is het klimaat op Curaçao?

Hoe kun je een jetlag verzachten?

Je kunt een jetlag niet voorkomen of behandelen. Je kunt het enkel verzachten.

De één heeft meer last van een jetlag dan de ander, maar je gaat er hoe dan ook iets van merken. Je vliegt in korte tijd naar een andere tijdszone en het lichaam is hier niet op ingesteld. Zo is je lichaam ingesteld op het slaap-waakritme van Nederland en wil het graag gaan slapen terwijl het nog maar 17:00u in de middag is op Curaçao (om even een voorbeeld te noemen).

Je kunt een jetlag verzachten door..

 • Alcohol en cafeïne te vermijden.
 • Veel water te drinken.
 • Te bewegen tijdens het vliegen.
 • Ontspannen te vertrekken.
 • Je horloge bij vertrek op de tijd van Curaçao te zetten, zodat je er psychisch aan kunt wennen.

De eerste dagen ga je er ongetwijfeld last van krijgen, maar binnen korte tijd ben je gewend aan de nieuwe omstandigheden.

6 | Zorg voor een financiële buffer

Ik kan eerlijk toegeven dat ik moeilijke financiële situaties heb gekend op Curaçao. Ik was iets te enthousiast met eten in een restaurant en vond feesten op het eiland veel te leuk. Het geld wat ik hieraan uitgaf stond echter niet gelijk met de inkomsten en daardoor heb ik mijzelf af en toe in spannende situaties getrokken. Als ik er achteraf op terugkijk kan ik iedereen adviseren een financiële buffer op te bouwen voordat je naar Curaçao vertrekt.

Hierdoor kun je onverwachte kosten betalen zonder jezelf in de problemen te werken. Ben je je er bijvoorbeeld van bewust dat je je de eerste maand moet redden met het geld dat je uit Nederland meeneemt? Je moet logischerwijs eerst een maand gaan werken om een salaris op Curaçao te ontvangen en tot die tijd moet je boodschappen betalen en andere kosten betalen met het geld dat je in Nederland hebt opgebouwd.

Better safe than sorry!

Stage lopen op Curaçao
> Blue Bay Resort, Curaçao.

7 | Wees alert over jouw financiële situatie

Zoals eerder gezegd heb ik het financieel niet makkelijk gehad op Curaçao. Dat heeft enerzijds met mijn gedrag te maken, anderzijds is het simpelweg de situatie op Curaçao waar veel jongeren mee te maken hebben gehad. Je moet hard werken voor een relatief laag salaris en betaald daarnaast stevige maandelijkse kosten.

Op Curaçao is alles lang leven de lol. Je wordt continue meegesleurd naar leuke feesten op het strand, huisfeesten, restaurants of gezellige afterborrels op het werk. Ik durf te zeggen dat ik in 6 maanden tijd het meeste geld heb uitgegeven aan eten en drinken op het strand, op mijn werk, in het restaurant, in de supermarkt of tijdens een leuk feest. Het zijn de mooiste momenten geweest tijdens mijn avontuur op Curaçao, maar ze hebben mij wel in spannende situaties gebracht.

Met spannend bedoel ik dat ik regelmatig alert moest zijn op mijn uitgaven en ik zelfs een keer geld moest lenen bij mijn familie. De verleidingen in je vrije tijd zijn lastig te weerstaan omdat het uiteindelijk activiteiten zijn waarvoor je naar Curaçao bent gekomen. Werken en mensen ontmoeten is een belangrijk onderdeel, maar het eiland ontdekken en een gezellige tijd meemaken is even belangrijk.

De grootste kosten die je gaat maken zijn de maandelijkse kosten. Ik heb maandelijks geld moeten betalen voor:

 • Mijn huurwoning (Nafl.725 = ongeveer €362,-).
 • Mijn huurauto (Nafl. 760 = ongeveer €380,-).
 • Water en stroom. (Nafl. 80 = ongeveer €40,-).
 • Ziektekostenverzekering (geldig voor Curaçao), aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering die ik bij OOM Verzekeringen heb afgesloten (ongeveer €51,-).
 • En uiteraard vaste kosten vanuit Nederland, zoals mijn telefoonabonnent.

Uiteraard verschilt het per persoon wat de exacte maandelijkste kosten moeten voorstellen. Er zijn ook simpelweg goedkopere huurhuizen en huurauto’s die de maandelijkse kosten iets dragelijker kunnen maken. Daarnaast verschillen de kosten voor water en stroom per huurwoning.

In onze woning konden we onbeperkt gebruik maken van water en elektriciteit en werd aan het einde van de maand het gebruik verrekend met het aantal personen in de huurwoning. Iedereen betaalde hetzelfde bedrag en we kregen geen problemen. Onze huurbaas stuurde elke maand netjes een mail met het verbruik en de bedragen die iedereen moest betalen, zodat wij het geld in een afgesloten brievenbus in huis konden stoppen en de huurbaas dit op kon halen.

Er zijn echter ook huurwoningen waar water en/of stroom letterlijk gekocht moest worden. Als het maximum wordt bereikt is er geen water of stroom meer en kan er pas weer water of stroom gebruikt worden als dit is gekocht.

Werken op Curaçao
> Kura Hulanda Resort, Curaçao.

Andere kosten op Curaçao

Naast bovenstaande kosten zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden.

 • Heb je een wasmachine in jouw huurwoning? Zo ja, dan heb je mazzel! Zo nee, dan moet je was naar een wasserette gebracht worden en daar betaal je geld voor.
 • Een auto of een scooter moet vol getankt worden en dit moet je bij jouw maandelijkse kosten meerekenen. De diesel-/benzineprijzen zijn op Curaçao echter spotgoedkoop. Zo liggen de benzineprijzen gemiddeld op Nafl. 1,25 per liter (ongeveer €0,62 per liter).
 • Werk je in de horeca? Dan krijg je ongetwijfeld personeelseten en dat scheelt behoorlijk in de kosten. Als je geen personeelseten krijgt omdat je bijvoorbeeld niet in de horeca gaat werken/stage gaat lopen, dan moet je waarschijnlijk vaak boodschappen doen om elke avond te kunnen eten.
 • Vergis je niet in onverwachte kosten als een huisgenoot die onverwachts eten gaat maken en die geld wil ontvangen voor de boodschappen die hij of zij heeft gedaan. Of het onverwachte bezoek aan een leuke strandtentje waar met regelmaat een drankje wordt gekocht. Of de entreekosten voor een commercieel strand. Of schoenen die verslijten en je ineens nieuwe schoenen moet kopen. Om even wat voorbeelden te noemen..

Tot slot: alle jongeren weten zich financieel te redden

Met alle borgkosten en vaste maandelijkse kosten lijkt een avontuur op Curaçao financieel onhaalbaar. Dat is wat ik in eerste instantie altijd dacht. Niets blijkt minder waar, ik heb de tijd van mijn leven gehad en heb het financieel uiteindelijk kunnen halen. Net als alle andere jongeren die het avontuur zijn aangegaan.

Je moet eerlijk zijn naar jezelf. Je wilt ongetwijfeld ten koste van alles naar Curaçao, maar als de inkomsten niet gelijk staan aan de uitgaven en je kunt deze berekening in Nederland al maken, dan moet je jouw strategie aanpassen. Er zijn tal van opties! Salarisverhoging, een andere werkgever, een goedkoper huis, een goedkopere auto, and so on!

Naast de onverwachte kosten maak je ook onverwachte inkomsten, zoals:

 • Extra loon als je op officiële feestdagen moet werken.
 • Fooi als je in de horeca gaat werken (schrik niet, ik kreeg maandelijks gemiddeld €200,- fooi).
 • Misschien kun je na een aantal weken salarisverhoging vragen?
 • Ben je ook jarig gedurende je tijd op Curaçao?

Iedereen leeft in hetzelfde schuitje en voor alle jongeren is het af en toe geven en nemen. Met financiële problemen is het niet erg om je huisgenoten lief aan te kijken, net als dat het wordt gewaardeerd als jij jouw huisgenoten hier en daar een drankje kunt voorschieten!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!