Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips uit eigen ervaring voor als je gaat werken of stage gaat lopen op Curaçao

Dit moet je weten als je gaat werken of stage gaat lopen op Curaçao

Ga je werken of stage lopen op het prachtige Curaçao? Dat is cool!

Werken en wonen op Curaçao is een prachtige ervaring. En ik spreek uit ervaring. Ik heb namelijk 6 maanden lang op dit paradijs gewoond.

Ik heb nieuwe mensen leren kennen, cocktails gedronken, de mooiste stranden van Curaçao opgezocht, de Christoffelberg beklommen en natuurlijk feestjes gevierd.

Maar voordat het grote avontuur gaat beginnen moeten er belangrijke dingen worden geregeld. In dit blog lees je waar je rekening mee moet houden als je gaat werken of stage gaat lopen op Curaçao.

1 | Heb je een auto nodig op Curaçao?

Een veelgestelde vraag van jongeren die voor een tijdelijke periode naar Curaçao gaan is: ”Heb ik een auto nodig?”

Het antwoord hierop is duidelijk: ja, je hebt een auto nodig op Curaçao. Je kunt niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en fietsen of wandelen is niet veilig. Autorijden op Curaçao is een leuke ervaring. Er zijn wel wat aandachtspunten tijdens het autorijden op Curaçao. Zo zijn het rijgedrag en de verkeersregels anders dan in Nederland.

Velen twijfelen of ze een auto of een scooter moeten huren op Curaçao. Een scooter huren valt zeker onder de mogelijkheden, maar je hebt met een scooter wel meer beperkingen dan met een auto. Zo is het lastig om lange afstanden af te leggen.

Mocht je graag naar het westen van het eiland willen, dan zou je dit samen met een huisgenoot of collega moeten doen die een auto in zijn of haar bezit heeft.

Dit moet je weten als je gaat werken of stage gaat lopen op Curaçao

2 | Borgkosten van je huurwoning en auto of scooter

Als je een woning en een auto of scooter gaat huren, dan moet je borgkosten betalen. Dat is geen hogere wiskunde, maar het is vervelend als je de borgkosten niet had meegerekend in je financiële planning.

Tip! Kom je er financieel niet uit? Kijk je familieleden lief aan en vraag of zij de borg willen voorschieten. Als je aan het einde van het avontuur de borg krijgt teruggestort, dan kun je op jouw beurt de borg weer terugstorten naar één van je familieleden.

Waarom moet je borg betalen?

Borgkosten zijn in feite een soort onderpand. Als je een huurachterstand oploopt of schade aanbrengt aan je huurwoning of auto/scooter, dan kan de verhuurder de borg inhouden om de schade te vergoeden.

Als jij aan het einde van je huurcontract geen huurachterstanden hebt opgelopen en geen schade hebt aangebracht, dan is de huurbaas verplicht de borg terug te balen.

Borgkosten voor de huurwoning

Regel een woning op Curaçao vanuit Nederland. Er zijn verschillende bedrijven die het mogelijk maken om een huurwoning op Curaçao te zoeken. Ik heb mijn huis gevonden via Huisvesting Curaçao. Bij het aanvragen van een woning werd ik van a tot en met z professioneel en goed geholpen.

Houd bij het huren van een woning rekening met de borg! Zo heb ik € 571,- aan borg voor mijn huurwoning moeten betalen.

Borgkosten voor het huren van een auto of scooter

Vergeleken met een huurwoning is het verstandig om een auto of een scooter te huren zodra je op het eiland bent aangekomen. Het allerbeste advies is om bij je huisgenoten of collega’s te informeren naar betrouwbare autoverhuurbedrijven.

Op deze manier voorkom je met vage verhuurbedrijven in aanraking te komen en kun je gemakkelijk de status van een auto of scooter checken. Vanaf je laptop in Nederland is dat natuurlijk een stuk lastiger.

Ook voor het huren van een auto of scooter moet je borg betalen. Vaak is de borg het bedrag dat je per maand aan huur moet betalen. In mijn geval was dat € 380,-.

Borg via de bank betalen

Borg wordt altijd per overboeking naar de bank betaald. De meeste auto- en huisverhuurders hebben een Nederlandse bankrekening. Dit hebben ze met een reden: op deze manier voorkomen ze discussies over de wisselkoersen.

Het bedrag dat je op de rekening overboekt is simpelweg het bedrag dat je krijg teruggestort aan het einde van het huurcontract.

Met contant geld borg betalen kan voor de verhuurder of huurder problemen opleveren.

 • Als de Antilliaanse gulden tussentijds daalt ten opzichte van de euro, dan krijgt de huurder minder geld terug dan hij aan borg heeft betaald.
 • Als de Antilliaanse gulden tussentijds stijgt, dan moet de verhuurder meer borg teruggeven dan hij aan borg heeft ontvangen.

Al deze discussies worden voorkomen door de borg simpelweg via de bank te betalen.

Borgkosten van de auto op Curaçao
> Mijn woning aan de Telamonstraat.

3 | Je pinpas omzetten naar een Wereldpas

Om je Nederlandse pinpas op Curaçao te kunnen gebruiken moet je de pinpas omzetten naar een Wereldpas.

Bij alle Nederlandse banken is dit eenvoudig online (vaak via de app) te regelen. Ook als je het per ongeluk bent vergeten en al op Curaçao bent aangekomen.

4 | De Verklaring van Rechtswege aanvragen

Als je gaat werken op Curaçao, dan moet je officieel een Verklaring van Rechtswege aanvragen. De Verklaring van Rechtswege is een werkvergunning waar je bij het aanvragen € 330,- aan legeskosten moet betalen.

Het is echter al jaren de vraag in hoeverre het noodzakelijk is om de Verklaring van Rechtswege aan te vragen. Zo is mij nooit naar de Verklaring van Rechtswege gevraagd en heb ik meerdere malen meegekregen dat er niet of nauwelijks op de Verklaring van Rechtswege wordt gecontroleerd.

Is dat een reden om de Verklaring van Rechtswege niet aan te vragen? Dat antwoord laat ik volledig aan jou. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid. Maar vergeet niet dat de Verklaring van Rechtswege een officieel document is.

Welke papieren heb je nodig voor de Verklaring van Rechtswege?

De Verklaring van Rechtswege vraag je online aan. Op de website van de toelatingsdienst lees je wat je moet doen.

Voor het aanvragen van de Verklaring van Rechtswege moet je de volgende papieren inleveren:

 • Kopie van je paspoort.
 • Werkgeversverklaring.
 • Geldig identiteitsbewijs van je werkgever.
 • Betaalbewijs van de legeskosten.
 • Een geboorteakte.
  Deze kun je aanvragen in het gemeentehuis van de gemeente waar je bent geboren.
 • De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
  Dit document is aan te vragen bij de gemeente in Nederland waar je staat ingeschreven.
Verklaring van rechtswegen aanvragen voor Curaçao

5 | Een ED Card / DI Card invullen

Een ED Card (Embarkation Card) / DI Card (Digital Immigration Card) is een immigratiekaart.

Of je nu op vakantie gaat of voor een bepaalde periode op Curaçao gaat werken en wonen, je bent altijd verplicht deze immigratiekaart in te vullen. Deze immigratiekaart wordt namelijk gecontroleerd bij de douane op het vliegveld van Curaçao.

De Digital Immigration Card voor Curaçao is online aan te vragen via de website van de immigratiedienst. Minimaal 24 uur voor vertrek kan deze immigratiekaart aangevraagd worden.

Wat gaan ze van je vragen?

Ze willen graag de volgende gegevens van je ontvangen:

 • Vluchtinformatie.
 • Persoonlijk gegevens, waaronder paspoortgegevens.
 • Plaats van verblijf op Curaçao (belangrijk om je nieuwe adres te onthouden).
 • Huidige adresgegevens in Nederland.
 • Reden van bezoek naar Curaçao.

6 | Acclimatiseren op Curaçao

Onthoud goed dat je bij aankomst op Curaçao moet acclimatiseren.

Allereerst is het klimaat op Curaçao een ander klimaat dan in Nederland. Het is tropisch warm op het eiland en deze temperaturen zijn we in Nederland niet gewend.

Daarnaast vlieg je 6 uur terug in de tijd. Dat betekent dat het op Curaçao 5 of 6 uur vroeger is dan in Nederland (afhankelijk van de wintertijd of zomertijd). Het is belangrijk om rekening te houden met een jetlag. Het is mogelijk om in Nederland alvast maatregelen te nemen om een jetlag te verzachten.

Geef het lichaam de tijd om te acclimatiseren

Het is belangrijk om de vernieuwde omstandigheden niet te onderschatten. Zowel fysiek als mentaal kun je daar de eerste dagen last van krijgen. Een handige tip is om minimaal 1 week voor je eerste werkdag op Curaçao aan te komen.

Op deze manier heb je 1 week de tijd om te wennen aan alle nieuwe omstandigheden zodat je daarna aan de slag kunt bij je nieuwe baan.

Waar op letten als je gaat werken op Curaçao?
Het uitzicht vanaf mijn huis over de wijk Saliña.

7 | Zorg voor een financiële buffer

Ik moet eerlijk toegeven dat ik me heb verkeken op mijn uitgaven en inkomsten op Curaçao. De inkomsten en uitgaven hadden bij mij geen goede verhouding. Ik verdiende weinig en genoot tegelijkertijd teveel van het leven op Curaçao.

Inkomsten op Curaçao

Op Curaçao ligt het gemiddelde inkomen lager dan in Nederland. Onthoud dus goed dat je hard moet werken voor een relatief laag salaris. Verwacht dus weinig van je salaris. Dit is simpelweg de realiteit op Curaçao.

Maar, en dat wil ik toch benoemd hebben: het kan lonen om goed met je toekomstige werkgever te gaan praten over het salaris. Voornamelijk de horeca op Curaçao moet het hebben van Nederlandse werknemers.

Het loon dat gemiddeld genomen wordt aangeboden is laag, maar in de praktijk is er vaak ruimte om te praten over salarisverhogingen. Dat is dan nog steeds geen jackpot, maar elke extra Antilliaanse gulden is mooi meegenomen.

Uitgaven op Curaçao

En dan de uitgaven op Curaçao. Als ik kijk naar mijn ervaringen op Curaçao, dan vond ik de verleidingen moeilijker om te weerstaan dan ik vooraf had verwacht. Er zijn elke avond leuke feesten op het eiland en op een vrije dag krijg je al snel het aanbod om mee te gaan naar een leuk restaurant.

Op Curaçao wordt echt geleefd. Dit heeft echter ook consequenties; het kost namelijk geld. En in combinatie met het salaris wordt een maand lang leven een dure hobby. Dat is iets om goed rekening mee te houden!

Met een buffer naar Curaçao

Het is geen gek idee om een financiële buffer mee te nemen naar Curaçao. Het is verstandiger om 2 maanden langer in Nederland te blijven en te sparen zodat je maximaal kunt genieten van het leven op Curaçao, dan dat je morgen gaat vertrekken en in financiële problemen terechtkomt.

En buffers hebben een ander doel. Heb je er bijvoorbeeld over nagedacht dat je pas over 4 weken krijgt uitbetaald? Je moet logischerwijs eerst een maand gaan werken om een salaris op Curaçao te ontvangen en tot die tijd moet je boodschappen en andere kosten betalen met het geld dat je in Nederland hebt opgebouwd.

Stage lopen op Curaçao

8 | Andere financiële aandachtspunten

Hoe ziet het er financieel uit op Curaçao? Ik had gedurende mijn tijd op Curaçao deze maandelijkse kosten:

 • Mijn huurwoning (Nafl. 725 = ongeveer € 362,-).
 • Mijn huurauto (Nafl. 760 = ongeveer € 380,-).
 • Water en stroom (Nafl. 80 = ongeveer € 40,-).
 • Ziektekostenverzekering (geldig voor Curaçao), aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering die ik bij OOM Verzekeringen heb afgesloten (ongeveer € 51,-).
 • En uiteraard vaste kosten vanuit Nederland, zoals mijn telefoonabonnement.

Tegelijkertijd had ik natuurlijk een inkomstenbron, namelijk:

 • Mijn salaris.
 • Extra loon als je op officiële feestdagen moet werken.
 • Fooi als je in de horeca gaat werken. Ik kreeg gemiddeld € 200,- fooi per maand.

Zoals ik eerder heb aangegeven kan het lonen om met je toekomstige werkgever over het salaris te praten. Je kunt er ook voor kiezen om dit na enkele werkweken te doen. Dan kun je eerst een balans van je financiële situatie opmaken.

Vergeet niet dat het een goed recht is om over geld te praten. Je werkt hard en lange dagen op Curaçao en je moet tegelijkertijd maandelijkste lasten betalen. Daar mag een gepast salaris tegenover staan.

Salaris cash ontvangen

Op Curaçao werkt alles net iets anders dan in Nederland. In Nederland is cash geld steeds verder aan het verdwijnen. Op Curaçao is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Zo wordt het salaris met cash geld uitbetaald.

Dat betekent: je krijgt na een maand werken op Curaçao een cheque van je werkgever. Met deze cheque kun je het geld bij de bank ophalen. En dat komt helemaal niet slecht uit, omdat je de huur van je huurwoning en auto vaak met cash geld moet betalen.

Kan ik mijn salaris op mijn rekening gestort krijgen?

Je kunt er ook voor kiezen om een Curaçaose bankpas aan te vragen. Je kunt dan een rekening openen en het salaris op je rekening gestort krijgen.

Dit moet je weten als je gaat werken of stage gaat lopen op Curaçao

9 | Gedraag je volwassen en verantwoordelijk

Als je met iemand over Curaçao praat, dan gaat het vaak over de veiligheid op Curaçao. Mensen vragen zich af of het verstandig is om op Curaçao te gaan werken en te wonen. Is het wel veilig genoeg?

Laat ik vooropstellen dat Curaçao op het gebied van criminaliteit wel degelijk problemen heeft. Maar of het ook direct invloed heeft op jou? Dat vraag ik me af.

Dat neemt niet weg dat je alert moet blijven en ik vind het belangrijk om dat mee te geven. Gedraag je verantwoordelijk en wees niet naïef. Doe wat verstandig voelt. Je hebt niet alles in de hand, maar met een volwassen instelling heb je wel veel in de hand.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Dit blog is geschreven in maart 2018 en ik heb er een update aangegeven in april 2023. De informatie die in dit blog is verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2023. Er bestaat een kans dat de informatie in dit blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Denk bijvoorbeeld aan de prioriteit voor het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege (genoemd in punt 4). Ook is het de vraag of je vandaag de dag nog steeds een pinpas moet omzetten naar een Wereldpas (genoemd in punt 3).

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.