Handige tips voor het beklimmen van de Christoffelberg

De Christoffelberg op Curaçao beklimmen

Curaçao is een groot eiland en kennen we allemaal vanwege de prachtige tropische stranden. Maar naast de tropische stranden heeft Curaçao nog meer te bieden. Uiteraard hoort Willemstad in deze lijst, maar ook het westelijke gedeelte van het eiland mag niet ontbreken.

In het westelijke gedeelte van Curaçao is de natuur ongerept gebleven en is het gebied niet volledig overgenomen door de Nederlandse toerist. Mijn favoriet in het westen van Curaçao was het Christoffelpark met de Christoffelberg in het bijzonder.

Het is verleidelijk om op Curaçao de rust te zoeken en relaxed op het strand te gaan liggen. Toch kan ik het je aanraden om de rust in de natuur te zoeken door sportief de Christoffelberg te beklimmen. De natuur is prachtig en het uitzicht is de klim meer dan waard!

Hoe hoog is de Christoffelberg?

De Christoffelberg is de hoogste berg van Curaçao met een hoogte van 372 meter. Na Mount Scenery op Saba (887 meter) en The Quill op Sint Eustatius (601 meter) is de Christoffelberg het hoogste punt binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Daarmee is de berg hoger dan de Vaalserberg in Zuid Limburg. De Vaalserberg is namelijk 322 meter hoog!

Hoe is de naam Christoffelberg onstaan?

De naam van de Christoffelberg en het Christoffelpark is vernoemd naar de heilige Christoffel. Christoffel is een heilige in de Rooms-Katholieke kerk, daar waar ruim 80% van Curaçaose bevolking Rooms-Katholiek is.

Het toepasselijke in dit verhaal is dat Christoffel ook de beschermheilige was voor reizigers.

Waar ligt de Christoffelberg?

De Christoffelberg ligt in het noordwesten van Curaçao in het Christoffelpark in Bandabou. Dit ligt op ongeveer 45 minuten autorijden vanaf Willemstad.

Op de top van de berg heb je een prachtig wijds uitzicht op de Caribische Zee en mij is verteld dat je op heldere dagen Aruba kunt zien liggen (ik heb het destijds niet gezien).

De Christoffelberg op Curaçao
> Je kunt ervoor kiezen het eerste deel met de auto omhoog te rijden.

De Christoffelberg beklimmen: alle ins and outs

Of je nu een sportieveling bent of niet; tenzij je met zware gezondheidsproblemen kampt kan iedereen de Christoffelberg beklimmen. Voor de één gaat dat makkelijker dan voor de ander, maar uiteindelijk komt iedereen boven.

Ik ben van mijzelf vrij sportief aangelegd en wij zagen de Christoffelberg beklimming als een moment om te gaan sporten. Wij zijn met volle vaart naar boven gewandeld in ongeveer 45 minuten. Gemiddeld ligt het tempo op 60 minuten.

Laat ik vooropstellen dat de ”berg” slechts 372 meter hoog is. In de verte en op de top van de berg lijkt het een enorme beklimming, maar in werkelijkheid valt dit reuze mee. Daar komt bij dat je niet de volledige 372 meter hoeft te beklimmen, omdat je de eerste meters met de auto gaat maken. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht.

Op welk tijdstip moet ik de Christoffeberg beklimmen?

Zoals gezegd staat de Christoffelberg in het Christoffelpark. Het Christoffelpark is een beschermd gebied en is niet voor de hele dag geopend. Het Christoffelpark is van maandag tot en met zondag vanaf 06:00u tot 14:00u geopend.

Let goed op: na 10:00u is het niet meer mogelijk om de Christoffelberg te beklimmen en dat is een voorzorgsmaatregel vanwege de extreme hitte.

Wij waren vroeg uit de veren omdat we de extreme hitte tijdens de beklimming wouden vermijden. Rond 05:00u in de ochtend ging de wekker omdat we ook rekening moesten houden met de reistijd richting de berg. Curaçao is een lang uitgestrekt eiland en het neemt ongeveer 45 minuten in beslag om richting de Christoffelberg te rijden.

Het is overigens een heerlijk en vredig gevoel om op de vroege ochtend over de Curaçaose wegen te rijden terwijl het hele eiland langzaamaan ontwaakt.

Wat moet je meenemen tijdens de beklimming?

Energierijke voeding en goede hydratatie is belangrijk tijdens de beklimming. Wij namen 3 grote flessen water mee. 1 per persoon en een 3e als reserve.

Onthoud dat je fanatiek aan het bewegen bent in warme en tropische temperaturen. Je verliest door het zweten enorm veel vocht en het is belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Neem het water drinken serieus.

Verder hadden we energierepen en fruit meegenomen. Tijdens de wandeling kan het belangrijk zijn om tussentijds iets te eten. We begonnen de dag uiteraard met een stevig ontbijt.

De Christoffelberg op Curaçao beklimmen
> Natuurlijk, het is an sich niet een hele hoge berg. Desondanks is hij erg leuk om te beklimmen.

Hoe moeilijk is de Christoffelberg?

Zoals ik al zei; iedereen kan in principe de Christoffelberg beklimmen.

De hoogte is met 371 meter vrij bescheiden en daardoor makkelijk te beklimmen. Op de berg zijn wandelpaden gecreëerd zodat je zonder al te veel worstelingen boven kunt komen.

Alleen aan het einde van de beklimming wordt het lichtelijk klimmen en klauteren en moet je een aantal rotsen overbruggen! Dat klinkt overigens spannender dan het in werkelijk is.

Daarnaast kan ik je adviseren om lekker de tijd te nemen. Er zijn een aantal punten tijdens de wandeling waar het uitzicht steeds mooier lijkt te worden. Geniet van de beklimming en ga niet als een kip zonder kop naar boven zonder dat je iets van het uitzicht hebt vernomen.

Weet dat je enkel een paar uurtjes kwijt bent aan het beklimmen van de Christoffelberg en zorg ervoor dat je ook andere leuke activiteiten op de planning hebt staan. In de omgeving van de Christoffelberg ligt bijvoorbeeld ook het nationale park Shete Boka en kun je van een 12 meter hoge klif springen op het strand van Playa Forti.

Oh ja, let goed op..

Dit artikel heb ik geschreven in februari 2018. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2018. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao. Denk hierbij aan de openingstijden van het Christoffelpark. Ik kan het adviseren om de openingstijden vooraf te raadplegen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?