Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Christoffelberg: handige tips voor het beklimmen van de berg

De Christoffelberg op Curaçao: tips voor het beklimmen van de berg

Curaçao heeft naast de tropische stranden natuurlijk meer te bieden. Wat te denken van de ongerepte natuur in het uiterste westen van het eiland? Hier vind je de natuur terug in ongerepte staat en is het gebied (nog) niet overgenomen door de toerist.

In het Christoffelpark in Bandabou ligt het hoogste punt van het eiland Curaçao. Dit hoogste punt is te vinden op de Christoffelberg. Al wandelend kun je de top van de berg beklimmen en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Caribische Zee en Curaçao.

Voor een leuke en actieve dag is het beklimmen van de Christoffelberg wat ons betreft een dikke aanrader. In dit blog deel ik leuke informatie en handige tips voor het beklimmen van de Christoffelberg.

Hoe hoog is de Christoffelberg?

De Christoffelberg is de hoogste berg van Curaçao met een hoogte van 372 meter. Na Mount Scenery op Saba (887 meter) en The Quill op Sint Eustatius (601 meter) is de Christoffelberg het hoogste punt binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Daarmee is de berg hoger dan de Vaalserberg in Zuid-Limburg. De Vaalserberg is namelijk 322 meter hoog!

Hoe is de naam Christoffelberg ontstaan?

De naam van de Christoffelberg en het Christoffelpark is vernoemd naar de heilige Christoffel. Christoffel is een heilige in de Rooms-Katholieke kerk, daar waar ruim 80% van Curaçaose bevolking Rooms-Katholiek is.

Het toepasselijke van dit verhaal is dat Christoffel ook de beschermheilige was voor reizigers.

Waar ligt de Christoffelberg?

Curaçao bestaat voor een groot deel uit één stad en dat is Willemstad. Maar naast Willemstad heeft Curaçao ook andere dorpen en gebieden. Eén zo’n gebied is Bandabou en dat is het gebied waar het Christoffelpark en de Christoffelberg is gelegen.

Op de top van de berg heb je een prachtig wijds uitzicht op de Caribische Zee.

De Christoffelberg op Curaçao
> Je kunt ervoor kiezen het eerste deel met de auto omhoog te rijden.

Is het zwaar om de Christoffelberg te beklimmen?

Of je nu een sportieveling bent of niet, iedereen kan de Christoffelberg beklimmen. Voor de één gaat dat makkelijker dan voor de ander, maar uiteindelijk komt iedereen boven.

Uiteindelijk moet je goed onthouden dat de berg slechts 372 meter hoog is. Vanwege de puntige top van de berg mogen we het misschien als een berg zien, maar feitelijk gezien is het een heuvel. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk uitdagingen op de weg richting de top liggen.

Gemiddeld ben je binnen een uur of anderhalf uur boven. Dit is uiteraard wel afhankelijk van hoe vaak je ondertussen gaat stoppen. En af en toe stoppen kunnen we wel aanraden. Is het niet omdat je even wat moet drinken, dan is het wel om te genieten van de Caribische natuur.

Op welk tijdstip moet ik de Christoffeberg beklimmen?

Zoals gezegd staat de Christoffelberg in het Christoffelpark. Het Christoffelpark is een beschermd gebied en is niet de hele dag geopend. De openingstijden van het Christoffelpark zijn van maandag tot en met zondag (dus de hele week) vanaf 06:00u tot 14:00u.

Let goed op: na 10:00u is het niet meer mogelijk om de Christoffelberg te beklimmen. Dit is een voorzorgsmaatregel vanwege het warme klimaat op Curaçao. Het is gevaarlijk om een intensieve activiteit uit te voeren in deze temperaturen.

Wat wordt dan aangeraden? Ga op de dag van het beklimmen van de berg vroeg uit bed. Dus: ga rond 05:00u uit bed, eet een stevig ontbijt en vertrek richting de berg. Onthoud goed dat je nog zo’n 45 minuten richting de berg moet rijden (vanuit regio Willemstad).

Hoe vroeger je gaat klimmen, hoe koeler het is op de berg. En dat maakt het klimmen van de berg een stuk prettiger. Daarnaast heb je met de zonsopkomst een prachtig uitzicht als je boven op de berg staat.

Houd er rekening mee dat het Christoffelpark en de Christoffelberg op de officiële feestdagen op Curaçao mogelijk is gesloten.

Tips voor het beklimmen van de Christoffelberg
Tips voor het beklimmen van de Christoffelberg

Hoe ziet de beklimming van de Christoffelberg eruit?

Ondanks dat de berg slechts 372 meter hoog is liggen er leuke uitdagingen tijdens de beklimming. Na het parkeren van de auto begint de wandeling vrij vlak en hoe hoger je komt, hoe steiler de wandelpaden worden.

De route is door middel van de gele pijlen en witte stippen gemakkelijk te volgen. Deze pijlen en stippen zijn op de stenen en bomen geverfd en laten duidelijk zien welke paden je moet nemen.

Bij de top van de berg moet je al klimmend en klauterend de laatste hoogtemeters verzetten. Dit klinkt trouwens moeilijker dan het in werkelijkheid is. De route is van beneden tot boven voor iedereen toegankelijk.

Wat moet je meenemen tijdens de beklimming?

Wat neem je mee als je een berg in tropische omstandigheden gaat beklimmen?

Enkele dingen liggen voor de hand, zoals:

  • Water, heel veel water.
  • Energierijke voeding. Neem bijvoorbeeld bananen en andere fruitsoorten mee.
  • Een goede daypack.
  • Zonnebrand (denk daarbij aan duurzame zonnebrand. Dat is goed voor je lijf en voor de natuur).

Zorg ervoor dat je zowel voor de beklimming, tijdens de beklimming en na de beklimming goed blijft drinken en eten.

Verder is de wandeling zo kort dat je niet of nauwelijks rekening hoeft te houden met dure wandelmaterialen of dure wandelkleding. In principe kun je de berg op sportschoenen bedwingen, ook al zijn goede wandelschoenen altijd een aanrader.

Het is wel belangrijk om te weten dat je over boomstronken, rotsen en steentjes gaat wandelen en dat je wel stevige schoenen moet dragen.

Wat kun je doen na het klimmen van de Christoffelberg?

Na het klimmen van de berg is er genoeg ruimte voor andere leuke activiteiten. Rust bijvoorbeeld uit op mooie stranden in de omgeving van de Christoffelberg, zoals Grote Knip, Kleine Knip of Playa Kalki. Of ga de volgende uitdaging aan door van een 12 meter hoge klif af te springen bij Playa Forti.

Of duik dieper de ongerepte natuur in en breng een bezoek aan het nationale park van Shete Boka. Heb je zin in een lekkere lokale maaltijd? Bij restaurant Jaanchie begeef je je in de echte Curaçaose cultuur en kunnen de liefhebbers leguaan of barracuda proeven.

Vergeet dus niet om het volgende mee te nemen:

  • Zwemkleding.
  • Een badhanddoek.
  • Nog meer water (dus niet alleen voor het klimmen van de berg, maar water voor de hele dag).
  • Cash geld.
  • Een goede pet om jezelf te beschermen tegen de zon.
  • Een zonnebril.
De Christoffelberg op Curaçao beklimmen
> Natuurlijk, het is an sich niet een hele hoge berg. Desondanks is hij erg leuk om te beklimmen.

Is de Christoffelberg beklimmen een aanrader?

100%, ja! In alles is het beklimmen van de Christoffelberg een dikke aanrader. De autorit richting Westpunt, de prachtige natuur van deze omgeving, de wandeling naar de top van de berg, het uitzicht tijdens de wandeling en op de top en alle activiteiten na de beklimming maken het tot een prachtige ervaring.

Ook als je geen sportieveling bent en het liefst elke dag op het strand wil liggen wil ik je toch vragen om 1 keer de sportieve schoenen aan te trekken. Het is meer dan de moeite waard.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Dit blog is geschreven in februari 2018 en ik heb er een update aangegeven in maart 2023. De informatie die in dit blog is verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2023. Er bestaat een kans dat de informatie in dit blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!