Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe werkt een vliegveld?

Hoe werkt een vliegveld?

Vliegvelden kunnen druk zijn en als je voor de eerste keer gaat vliegen, dan kan het overweldigend zijn. Vooral op Schiphol lijkt het een doolhof omdat er allemaal gangen, borden, restaurants, mensen en winkeltjes zijn en het is niet gek dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Maar ik heb goed nieuws! Niks is zo overzichtelijk als een luchthaven. Als je weet welke stappen je moet nemen, dan kan iedereen zich makkelijk op een luchthaven redden. Ik ga in het kort de stappen uitleggen die je moet nemen op een vliegveld zodat jij zorgeloos op weg kunt naar jouw bestemming. In dit blog gaan we uit van Schiphol, maar de stappen werken op alle andere vliegvelden precies hetzelfde.

Belangrijke begrippen

Voordat we beginnen ga ik een aantal begrippen voor je uitleggen.

  • Een vluchtnummer is letterlijk het nummer van jouw vlucht. Hierdoor kun je jouw vlucht identificeren en kun je op de borden achterhalen waar je moet inchecken, jouw koffers kunt inleveren en naar welke gate je moet lopen.
  • Inchecken is een proces waarbij de luchtvaartmaatschappij goedkeuring geeft dat je mee mag vliegen met de door jouw geboekte vlucht.
  • Online inchecken is letterlijk wat het woord zegt: je checkt je via het internet in. Dit bespaart tijd op het vliegveld en je krijgt online jouw boardingpass opgestuurd.
  • Een boardingpass geeft jouw toegang tot het vliegtuig waarmee je gaat vliegen. Het is letterlijk vertaald een instapkaart en kunt het als jouw ticket zien.
  • Boarden is letterlijk het moment dat alle passagiers het vliegtuig mogen betreden.
  • Ruimbagage is bagage die in een ruimte onderin het vliegtuig wordt gelegd. Ruimbagage is te zwaar en te groot om in de cabine mee te nemen.
  • De douane of security check is de plek waar jij en alle andere passagiers (+ bijbehorende bagage) van alle vluchten van A tot Z worden gecontroleerd.
  • De gate is de plek waar jouw vliegtuig staat zodat je hier kunt boarden.

Jouw vliegticket boeken

Zonder vliegticket kun je uiteraard niet vliegen en daarom moet je een vliegticket boeken. Hoe later je jouw vliegticket boekt, hoe duurder ze worden. Daarnaast hangt de prijs af van de vliegtuigmaatschappij waarmee je gaat vliegen en van jouw eindbestemming waar je naar toe wilt vliegen. Hoe verder en langer de vlucht, hoe duurder het vaak is.

Hoe kun je goedkoop vliegen? Er zijn hiervoor verschillende trucjes. Een tussenvlucht nemen is hier één van.

Maar, en ik wil dit onderstrepen, wij staan niet achter deze keuze. Vliegen gaat vanuit de filosofie van YELR überhaupt al over grenzen en tussenvluchten zijn voor ons eigenlijk een no-go (als het niet noodzakelijk is tenminste).

Wij vinden reizen leuk en vliegen hoort bij het reizen, maar we proberen wel bewust te reizen. Dat betekent niet dat je nooit meer in een vliegtuig hoeft te stappen. Het betekent wel dat je bewustere keuzes kunt maken. En daarom houden wij niet van tussenvluchten als je ook rechtstreeks naar jouw eindbestemming kunt. Dan maar meer betalen!

Handig om te weten: de digitale borden op een vliegveld

Op het vliegveld hangen digitale borden met informatie over jouw vlucht (en vele andere vluchten).

Op de borden van het vliegveld zie je het volgende staan:

  • De vertrektijd van jouw vliegtuig.
  • Jouw bestemming.
  • Het vluchtnummer (handig om zeker te zijn dat het om jouw vlucht gaat).
  • Het rijnummer om in te checken (en om jouw bagage te droppen).
  • Gate-informatie.
  • Eventuele andere informatie (zoals eventuele vertragingen).
Wat zijn de voordelen van online inchecken?

Wat zijn de voordelen van online inchecken?

Ongeveer 1 dag voor vertrek kun je je vaak online inchecken bij de maatschappij waarmee je gaat vliegen.

Maar waarom zou je je online inchecken? Wat levert online inchecken op?

Online inchecken bespaart tijd

Door online in te checken hoef je minder lang te wachten op het vliegveld. Tenminste, als je reist zonder ruimbagage.

Reis je zonder ruimbagage en heb je alleen handbagage bij je? Dan scheelt het aanzienlijk veel tijd. Door je online in te checken kun je in dat geval rechtstreeks naar de douane lopen.

Je hebt jouw boardingpass altijd bij de hand

Door je online in te checken heb je jouw boardingpass altijd bij de hand, omdat je online jouw boardingpass krijgt opgestuurd. Via de mail kun je jouw boardingpass laten zien of je kunt jouw boardingpass opslaan in een app (zoals Wallet).

Je kunt vooraf een stoel kiezen

Door online in te checken kun je (vaak kosteloos) jouw stoel kiezen voor tijdens de vlucht. Misschien wil je wel bij het raam zitten of vind je extra beenruimte belangrijk. Hoe eerder je jezelf incheckt, hoe meer keuze je hebt in de stoelen in het vliegtuig.

Ik raad het in alle gevallen aan om je online in te checken (of je nu met of zonder ruimbagage reist). Het is praktisch en je bent zeker van je zaak.

Welke stappen moet ik nemen?

Waar moet je beginnen als je met jouw koffer op het vliegveld staat? De stappen zijn heel simpel:

  1. Aankomst op het vliegveld > Met ruimbagage ga je jouw koffers inleveren. Je kunt stap 1 overslaan als je geen ruimbagage hebt en/of als je online al hebt ingecheckt.
  2. De douane > Je loopt naar de douane om alles te laten controleren.
  3. De gate > Je zoekt uit naar welke gate je moet gaan. Dit is de plek waar je vliegtuig staat en waar je moet boarden.
  4. Boarden > Is het tijd om te boarden? Dat betekent dat je het vliegtuig in mag stappen.

Dit zijn de belangrijkste stappen in chronologische volgorde en ik ga ze verder in deze blog uitwerken!

Stap 1: aankomst op het vliegveld

Je bent zojuist op het vliegveld afgezet of per trein aangekomen op het vliegveld en daar sta je dan.. waar moet je beginnen?

Belangrijk om te weten bij stap 1:

  • Reis je met ruimbagage? > Dan ga je als eerst jouw ruimbagage droppen bij de incheckbalie.

In sommige gevallen kun je naar een speciale selfservice bagage drop-off als je online al hebt ingecheckt. Om te weten waar je moet zijn moet je de borden op het vliegveld raadplegen. Daar staat alles netjes vermeld.

Belangrijk! Jouw koffer moet aan eisen voldoen wat betreft het maximale gewicht en maximale grootte. Wat de eisen zijn is verschillend per vliegtuigmaatschappij. Het is belangrijk om dit te raadplegen. Lees hier mijn blog over hoe je gemakkelijk jouw koffer kunt wegen!

  • Reis je zonder ruimbagage? > Dan kun je rechtstreeks doorlopen naar de douane.

Kleine tip! Soms kunnen de rijen erg lang zijn. Als je het idee hebt dat je naar het toilet moet, dan is het zeker een aanrader naar het toilet te gaan nog voordat je de koffer gaat droppen. Want over het algemeen geldt: weggaan is plaats vergaan.

Stap 2: naar de douane

Nadat je de koffer hebt ingeleverd is het tijd om naar de douane te lopen.

De douane is de plek waar wordt gecheckt of bepaalde goederen het land niet in of uit gaan. Denk bijvoorbeeld aan wapens, drugs en veel andere producten. De douane op een vliegveld is een streng beveiligde plek en je hoeft hier niet gespannen voor te zijn. Uiteindelijk is het fijn om te weten dat er goed wordt gecontroleerd alvorens je straks aan het vliegen bent.

Belangrijk om te weten: gooi alle flesjes drinken weg

Heb je vanuit huis een flesje water meegenomen of heb je deze op het vliegveld gekocht? Weet dan dat je deze weg moet gooien vóór dat je bij de security check komt.

Achter de security check zijn genoeg winkeltjes waar je nieuwe flessen met water of frisdrank kunt kopen. Sterker nog: alle spullen die je in de winkeltjes achter de security check tegenkomt mag je kopen en zonder controle meenemen in het vliegtuig.

Waar moet je bij de douane op letten?

Bij de douane staan grijze bakken. In deze grijze bakken leg je bijna alle spullen die je bij jouw hebt. Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en wil zo goed mogelijk meewerken en daarom stop ik automatisch mijn broeksriem, mijn horloge, mijn armbanden, mijn telefoon en al het andere uit mijn broekzak in de grijze bak. Als ik een pet op mijn hoofd heb, dan stop ik deze pet ook in de grijze bak. Dit geldt ook voor jouw jas (waarvan je de zakken ook moet legen).

Daarnaast wordt vaak gevraagd alle elektronische apparaten uit jouw rugzak te halen en apart in een grijze bak te leggen. Het maakt niet uit hoeveel grijze bakken je pakt, maar vaak heb je aan 2 grijze bakken genoeg.

Moeten je schoenen ook uit? Nee! Daar hoef je niet vanuit te gaan. Maar in sommige gevallen kan de security hier wel om vragen. In dat geval volg je netjes de vragen op en werk je fatsoenlijk mee.

Ik vind het prettig om zo goed en snel mogelijk mee te werken bij de douane, omdat je jezelf en het vliegveldpersoneel er een groot plezier mee doet. Het personeel bij de security check moet de hele dag gestreste reizigers controleren en door goed en vlot mee te werken kom je zo snel mogelijk door de controle en kun je de grootste rompslomp van een vliegveld achter je laten.

Wat moet ik doen bij een gate op een vliegveld?

Stap 3: naar de gate!

Hé hé! Je hebt vanaf nu het ergste gehad.

Zodra je langs de security check bent geweest ben jij officieel ready to go. Je hoeft nu alleen nog te wachten op jouw vliegtuig. Achter de douane/security check kom je in een ruimte waar alleen maar mensen rondlopen die óók door de security check zijn gekomen. Al deze mensen wachten op hun vlucht.

In deze ruimte staan (net als op alle andere plekken op een luchthaven) borden met jouw vluchtinformatie. Vanaf dit punt is het belangrijk om te weten naar welke gate je moet lopen. De gate is namelijk de plek waar jouw vliegtuig staat en waar je gaat boarden (wat letterlijk betekent dat je hier aan boord kunt gaan van een vliegtuig).

Houd rekening met de afstanden

Vliegvelden kunnen groot zijn (met Schiphol in het bijzonder). Soms moet je 20 minuten lopen om bij jouw gate aan te komen. Houd daar rekening mee!

Kom niet te laat, maar ook zeker niet te vroeg

Het is altijd verstandig om vroeg van huis te vertrekken. Je weet nooit hoe lang de rijen bij het droppen van jouw ruimbagage en bij de douane zijn en je wilt tenslotte jouw vlucht niet missen.

Maar overdrijf het niet! Soms kun je ook té vroeg zijn. En dat is voornamelijk irritant als je achter de security check bent gekomen. Vanaf hier hoef je enkel en alleen te wachten op jouw vlucht en dan kan 2 uur wachten héél lang duren. Verwacht in deze ruimte ook geen relaxte stoelen waar je achterover kunt leunen. En als deze er al zijn, dan zijn ze vaak bezet.

Neem tijd voor een broodje en een kop koffie

Achter de douane zijn verschillende horecagelegenheden waar je een broodje kunt eten en een kop koffie kunt drinken. In alle eerlijkheid: het zijn vaak niet de lekkerste broodje :), maar prima om je maag mee te vullen alvorens je een lange vlucht gaat maken.

Maak dankbaar gebruik van de toiletten

Al heb je niet het gevoel dat je naar het toilet moet, toch kan ik het vlak voor vertrek wel aanraden. Je wilt er tenslotte niet achter komen dat je in het vliegtuig ineens heel nodig naar het toilet moet (al kun je in een vliegtuig uiteraard ook naar het toilet).

Hoe werkt een luchthaven?

Stap 4: tijd om te boarden

Eindelijk is het zover, tijd om te boarden!

Zorg ervoor dat je ruim op tijd bij je gate bent. Puur en alleen voor je eigen gemoedstoestand om lekker relaxed te blijven.

Wanneer het tijd is om in te stappen ga je merken dat alle mensen meteen in de benen springen om vervolgens in de rij te gaan staan om vervolgens weer te wachten. Onthoud goed: er is al een stoel voor jouw gereserveerd. Blijf dus lekker zitten terwijl andere mensen gestrest het vliegtuig in willen stappen en sluit vervolgens als laatste aan in de rij (je wilt tenslotte zo kort mogelijk in de ongemakkelijk vliegtuigstoelen zitten).

Gearriveerd op de plek van bestemming: wat nu?

Na een lange en saaie vlucht ben je eindelijk op de plek van bestemming, wat moet je nu doen?

Allereerst moet je wachten in het vliegtuig. Mensen hebben de neiging om bij het landen meteen op te staan en de handbagage te pakken. Vaak staan deze mensen vervolgens alsnog te wachten totdat de deuren open gaan.

Mijn tip? Blijf rustig zitten totdat de deuren van het vliegtuig open gaan en pak je handbagage als je aan de beurt bent.

Reis je met ruimbagage?

Als je met ruimbagage reist, dan moet je uiteraard jouw koffers nog ophalen. Bij aankomst op het vliegveld kun je de borden volgen richting de banden waar jouw koffers worden gedropt.

Bij grote vliegvelden zijn meerdere banden en vaak hangen bij alle banden schermen zodat je kunt zien van welke vlucht de koffers op de banden komen. Als je jouw koffer voorbij ziet komen, dan kun je de koffer pakken en vervolgens de exit borden volgen en het vliegveld verlaten.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven met handige tips:

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.