Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Heb ik een auto nodig op Curaçao?

Heb je een auto nodig op Curaçao?
DEEL

Ga je voor een bepaalde periode naar Curaçao om te werken of stage te lopen? Dan is het op ten duur hoognodig tijd een huis, een vervoersmiddel en de papieren te regelen. Alvorens je de dingen gaat regelen heb je hoogstwaarschijnlijks eerst een paar vragen. Zo vraag je je ongetwijfeld af of je op Curaçao een auto nodig hebt ja of nee.

In deze blog geef ik je een antwoord op deze vraag. Ik heb zelf 6 maanden op Curaçao gewerkt en ik kan daardoor mijn antwoorden goed beargumenteren.

Kun je fietsen op Curaçao?

Misschien speel je met de gedachten of je ook kunt fietsen op Curaçao. Het eiland heeft natuurlijk veel Nederlandse invloeden en als je huurkosten op een auto kunt besparen, dan is fietsen een interessante afweging.

Fietsen op Curaçao is echter niet mogelijk. Er wordt op Curaçao simpelweg niet gefietst. De afstanden zijn veel te groot en het is gevaarlijk om grote afstanden in de extreme hitte af te leggen zonder schaduw. Daarnaast zijn de wegen totaal niet gemaakt voor fietsers. Er zijn geen fietspaden, er zitten gaten in de weg en veel wegen zijn druk waardoor fietsen gevaarlijk wordt.

Alleen lokale jongeren zie je af en toe op de fiets zitten, maar die fietsen puur en alleen voor vermaak.

Heb je een auto nodig op Curaçao?
> Hier reed ik over de hoge Koningin Julianabrug in Willemstad.

Kun je reizen met het openbaar vervoer op Curaçao?

Net als vrijwel alle andere plekken op de wereld kun je op Curaçao gebruikmaken van het openbaar vervoer. Er rijden met regelmaat bussen over het eiland.

Als je echter voor een bepaalde periode op Curaçao gaat wonen dan is het niet aan te raden afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Op Curaçao nemen ze de tijd en bussen komen daardoor niet zoals in Nederland stipt op tijd bij de bushalte aan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld te laat komen op het werk of op je stage.

Daarnaast wil je simpelweg niet afhankelijk zijn van een bus als je een vrije dag hebt en een strand wilt bezoeken. Sterker nog, niet alle plekken op Curaçao zijn met de bus bereikbaar.

Heb ik een auto nodig op Curaçao?

Het antwoord op de vraag je of een auto nodig hebt op Curaçao spreekt voor zich: ja, je hebt een auto nodig op Curaçao.

Een auto is een must omdat..

  • ..het een veilige manier is om van A naar B te gaan.
  • ..je binnen een uur aan de andere kant van het eiland kunt zijn.
  • ..je op tijd op je werk of stage kunt komen.
  • ..je ’s avonds gemakkelijk naar feestjes kunt gaan.
  • ..je lekker droog blijft als er een stevige regenbui over Curaçao heen raast.

De snelste manier om van Willemstad richting Westpunt te rijden is via de Koningin Julianabrug. Deze brug is sterk af te raden per scooter. De brug is vrij steil en uit verhalen van mijn collega is het niet verstandig om met de scooter over deze brug te rijden. Nóg een reden om een auto aan te schaffen als je naar het westen van Curaçao wilt.

Veiligheid is belangrijk op Curaçao

Veiligheid en bereikbaarheid zijn de belangrijkste redenen om een auto te kopen of te huren op Curaçao.

Rijgedrag op Curaçao

Het rijgedrag op Curaçao is niet te vergelijken met het rijgedrag in Nederland. Het is niet per definitie slechter, maar ik ben wel tot de conclusie gekomen dat je op een scooter erg kwetsbaar kunt zijn.

Er zijn verkeersregels maar deze worden niet altijd nageleefd. Iedereen geeft en neemt tijdens het autorijden en daardoor is autorijden op Curaçao betrekkelijk veilig. Op een scooter is Curaçao ook veilig (begrijp mij niet verkeerd), maar het is een feit dat je op een scooter altijd kwetsbaarder bent.

De wegen op Curaçao

De wegen op Curaçao zijn niet te vergelijken met de wegen in Nederland. Dat hoeft gelukkig ook niet, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Vaak doen lantaarnpalen het niet, zitten er geen strepen op de weg, zitten er gaten in de weg en zijn de drempels veel te hoog en te hoekig.

Regenval op Curaçao

Het regent niet vaak op Curaçao, maar als het regent dan gaat het hard. Binnen no-time kunnen de straten blank staan van het water. De gaten op de weg worden gevuld met regenwater en dat kan gevaren opleveren. Daarnaast kan het door de regenval erg glad worden op de wegen.

Grote afstanden op Curaçao

Curaçao is een lang uitgestrekt eiland. Om van het centrum van Willemstad naar het uiterste westen te rijden zit je ongeveer een uur in de auto. Dat is met de scooter nauwelijks te overbruggen.

Lees ook:
Auto rijden op Curaçao: dit moet je weten.

Heb je een auto nodig op Curaçao?
> Dit was mijn bolide gedurende mijn tijd op Curaçao.

Een scooter huren op Curaçao

Natuurlijk kun je ook een scooter huren op Curaçao. Als je geen rijbewijs hebt is het de enige optie. Daarnaast kun je met de kosten van een scooter flink besparen ten opzichte van de kosten voor de auto. Als je samen met iemand anders naar Curaçao gaat is het slim om de auto te delen.

Weliswaar mag jij zonder rijbewijs niet rijden, maar als de andere persoon dat wel mag besparen jullie samen de kosten en ervaar jij het praktische nut van de auto.

Als je wel een rijbewijs hebt, dan raad ik je ten allen tijde aan om een auto te huren. Je betaalt meer geld, maar je ervaart ook meer plezier om het eiland van top tot teen te ontdekken. Dat zeg ik op basis van mijn eigen ervaring en op basis van de worstelingen die ik zag van de mensen die geen auto hadden.

Mijn eerste auto was een Daewoo Matiz. Daar betaalde ik per maand Nafl 700 voor (= ongeveer €350,-). Door omstandigheden heb ik later een andere auto gehuurrd, namelijk een Mazda 323F, voor Nafl 760 (= ongeveer €380,-).

Conclusie..

  • Fietsen is geen optie.
  • Afhankelijk zijn van het openbaar vervoer is ook geen optie.
  • Zonder rijbewijs is een scooter huren de enige en de beste optie.
  • Met een rijbewijs moet je simpelweg een auto aanschaffen

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 5 =