Het klimaat op Curaçao: alles wat je moet weten

Het klimaat op Curaçao

Azuurblauw water, witte stranden, een cocktail, palmbomen en hele warme temperaturen: Curaçao is in een paar woorden te beschrijven. Bij Curaçao denken we vooral aan warme temperaturen en die gedachten kloppen als een bus: op Curaçao is het elke dag van het jaar korte broeken weer.

De koukleumen onder ons hoeven zich op Curaçao geen zorgen te maken. Op een enkele moment na verlang je naar een vest die ergens onderin de kledingkast verstopt ligt.

Het klimaat op Curaçao

Curaçao heeft een semi-aride klimaat. Het is een klimaat waar weinig regen valt waarbij boomgroei over het algemeen onmogelijk lijkt. Het eiland Curaçao kan echter verdeeld worden over 2 klimaten, want het westelijke deel van het eiland is een stuk vochtiger dan het oostelijke gedeelte. Het westelijke gedeelte van Curaçao is meer een tropisch savanneklimaat en dat verschil is ook duidelijk te zien.

Hoeveel regen valt er op Curaçao?

Curaçao kent een regenseizoen tussen oktober en december. Per jaar valt er gemiddeld 600 mm regen op het eiland.

Zoals gezegd: het westelijke gedeelte is een stuk vochtiger dan het oostelijke gedeelte van Curaçao. In het westen valt simpelweg meer regen dan in het oosten. Dit verschil is duidelijk te zien in de natuur. In verhouding met het oosten is het westen een stuk groener.

Hoe warm is het op Curaçao?

Het weer op Curaçao is erg constant waardoor Piet Paulusma overbodig zou zijn op het eiland. Op het nieuws wordt het weer amper besproken, omdat regen en temperatuursverschillen een uitzondering zijn op het gemiddelde.

Curaçao is een eiland en op een eiland waait het veel. Hierdoor liggen de gevoelstemperaturen soms lager dan de gemeten temperaturen. Overdag geeft de wind verkoeling, terwijl het in de nacht warmte brengt.

Gemiddelde temperaturen op Curaçao

De gemiddelde temperatuur overdag is 31,2 ºC / De gemiddelde temperatuur in de nacht is 25,6 ºC

De verschillen tussen januari en december zijn erg laag. De koudste maand is januari: dan ligt het gemiddelde op 29,7 ºC, terwijl de warmste maand september is met een gemiddelde temperatuur van 32,6 ºC.

Kortom: op Curaçao is het altijd warm.

Het klimaat op Curaçao
Op mijn werk kon het af en toe flink regenen!

Wanneer voelt het koud aan op Curaçao?

Tijdens een tropische storm op Curaçao kan het een beetje afkoelen. Tijdens mijn tijd op Curaçao heb ik het staartje van een tropische storm meegemaakt. Vanwege de wind en de koude regen werd het frisjes op het eiland en greep ik naar mijn vest. Het is belangrijk om te melden dat dit laat op de dag was en de zon al een tijdje onder was gegaan.

Verder ga je het niet of nauwelijks ”koud” krijgen op Curaçao. Zelfs tijdens een stevige regenbui midden op de dag blijft het warm op het eiland.

Zijn er orkanen op Curaçao?

Vrijwel elk jaar horen we grote verhalen over tropische orkanen over verschillende Caribische eilanden. Ik kan je echter geruststellen: op Curaçao kom je niet snel in een orkaan terecht. Zeker niet als je het vergelijkt met orkaan Irma in 2017 waar Sint- Maarten mee te maken heeft gehad.

Gebeurt er dan helemaal niks tijdens een orkaan? Nee, niet niks..

Als er een stevige orkaan over het Caribische gebied heen raast, dan merkt Curaçao daar altijd iets van. Of Curaçao komt in het staartje van de orkaan terecht, waardoor er alsnog (water-)schade kan ontstaan of alle wind in de omgeving is naar de orkaan getrokken, waardoor het op Curaçao windstil is en de temperaturen absurd hoog zijn.

De allerlaatste tropische stormen / orkanen waar Curaçao mee te maken heeft gehad waren in 1988, 1996, 2007 en 2008.

Mijn ervaring op Curaçao

Ga je naar Curaçao op vakantie? Wil je op Curaçao gaan werken en wonen of stage gaan lopen? Of ga je een roadtrip maken over de mooiste Caribische eilanden?

Wat je ook gaat doen: neem veel t-shirts mee en beperk jouw bagage tot 1 á 2 lange broeken / shirts.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!