Het klimaat op Curaçao: alles wat je moet weten

Het klimaat op Curaçao

Met het azuurblauwe water, de witte stranden, de palmbomen en de bijbehorende cocktails is Curaçao een prachtig eiland. Het is niet voor de grap dat er jaarlijks veel toeristen naar het eiland afreizen om overheerlijk te ontspannen. Vooral de warme temperaturen en het klimaat zijn hierin een belangrijke factor.

Waar wat moet je weten over het klimaat op Curaçao als je naar Curaçao op vakantie gaat of op Curaçao gaat werken en wonen?

Het klimaat op Curaçao

Curaçao heeft een semi-aride klimaat. Het is een klimaat waar weinig regen valt waarbij boomgroei over het algemeen onmogelijk lijkt.

Het eiland Curaçao kan echter verdeeld worden over 2 klimaten, want het westelijke deel van het eiland is een stuk vochtiger dan het oostelijke gedeelte. Het westelijke gedeelte van Curaçao is meer een tropisch savanneklimaat en dat verschil is ook duidelijk te zien.

Hoeveel regen valt er op Curaçao?

Curaçao kent een regenseizoen tussen oktober en december. Per jaar valt er gemiddeld 600 mm regen op het eiland.

Zoals gezegd: het westelijke gedeelte is een stuk vochtiger dan het oostelijke gedeelte van Curaçao. In het westen valt simpelweg meer regen dan in het oosten. Dit verschil is duidelijk te zien in de natuur. In verhouding met het oosten is het westen een stuk groener.

Als je ten westen van Curaçao de Christoffelberg gaat beklimmen, dan kun je op de top van de berg zien hoe groen het westelijke deel van het eiland is.

Hoe warm is het op Curaçao?

Het weer op Curaçao is erg constant waardoor dagelijkse weersvoorspellingen, zoals we dat in Nederland gewend zijn, niet nodig zijn. Op het Curaçaose nieuws wordt nauwelijks over het weer gepraat, omdat regen en grote temperatuurverschillen een uitzondering zijn.

Curaçao is een eiland en op een eiland waait het veel. Hierdoor zijn de gevoelstemperaturen lager dan de werkelijk gemeten temperaturen. Overdag geeft de wind verkoeling, terwijl het in de nacht juist warmte brengt.

Je begrijpt ook dat het op Curaçao erg heet kan worden als er een dag minder wind staat.

Wat zijn de warmste en koudste maanden op Curaçao?

Er zijn weinig verschillen tussen januari en december. De koudste maand is januari, dan is het gemiddeld 29,7 ºC. Met een gemiddelde temperatuur van 32,6 ºC is september de warmste maand op Curaçao.

Wat is de gemiddelde temperatuur op Curaçao?

Overdag is het op Curaçao gemiddeld 31,2 ºC. Is de nacht daalt de temperatuur gemiddeld naar 25,6 ºC.

Het klimaat op Curaçao

Kan het koud zijn op Curaçao?

Als je de Nederlandse temperaturen gewend bent en naar Curaçao op vakantie gaat, dan ga je het op Curaçao niet koud krijgen. Als je echter op Curaçao gaat wonen, dan kun je sommige momenten als frisser ervaren, omdat je gewend bent geraakt aan het klimaat van het eiland.

Tijdens een tropische storm kan de temperatuur op Curaçao een klein beetje dalen. Tijdens deze storm kun je het misschien iets kouder krijgen dan normaal. Het is dus wel verstandig om iets van een vest mee te nemen als je naar Curaçao gaat (maar niet per se noodzakelijk).

Zijn er orkanen op Curaçao?

Bijna elk jaar razen er tropische orkanen over verschillende Caribische eilanden. Toch hoor je nooit dat Curaçao, Aruba of Bonaire slachtoffer zijn geworden van een zware orkaan. Dat komt doordat deze eilanden (de benedenwindse eilanden) buiten de orkaangordel liggen.

Desondanks blijven tropische orkanen over andere eilanden niet onopgemerkt op Curaçao. Of Curaçao komt in het staartje van de orkaan terecht, waardoor er alsnog (water-)schade kan ontstaan. Of alle wind rondom Curaçao wordt door de orkaan weggetrokken, waardoor het op Curaçao windstil kan zijn en de temperaturen absurd hoog kunnen zijn.

De allerlaatste grote en zware orkaan op Curaçao is erg lang geleden, namelijk in 1877.

Het klimaat op Curaçao: wat voor kleding neem ik mee?

Je hoeft je op Curaçao geen zorgen te maken over het weer. Op Curaçao is het aangenaam heet. Dat wil zeggen dat de temperaturen erg hoog zijn, maar dat het vanwege de wind aangenaam aanvoelt.

Neem dus alleen dunne kleren mee. Met t-shirts en korte broeken heb je meer dan genoeg. Beperk warme en dikkere kleding tot minimaal 1 lange broek en 1 vest. Dat is meer dan genoeg!

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!