Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een dag naar Klein Curaçao: lees mijn ervaringen

Wat is er te doen op Klein Curaçao?

Naast het grote Curaçao heeft Curaçao ook een kleinere broer. Op anderhalf uur varen en 10 kilometer van het grote Curaçao ligt namelijk Klein Curaçao.

Klein Curaçao is een onbewoond eiland en is slechts 3 km² groot. Het eiland heeft veel geschiedenis en wordt vandaag de dag druk bezocht door toeristen. Maar wat is de geschiedenis van Klein Curaçao en wat is er te doen op het eiland?

De geschiedenis van Klein Curaçao

Het eiland heeft naast het witte strand en het blauwe water ook zeker een geschiedenis.

Klein Curaçao als quarantaine-eiland

Daar waar Klein Curaçao nu als een klein paradijs wordt gezien, daar had het eiland vroeger een vervelende betekenis. Vroeger bracht de West-Indische Compagnie slaven van Afrika naar Curaçao en werden zieke slaven in quarantaine gezet op Klein Curaçao.

Een krokodil op Klein Curaçao

In 1932 keken de toenmalige eilandbewoners gek uit hun ogen toen ze een krokodil op het eiland hadden gespot. Er komen geen krokodillen voor op Klein Curaçao of Curaçao, maar deze krokodil is vermoedelijk door een storm vanaf Venezuela op het eiland beland.

Fosfaatwinning op Klein Curaçao

Klein Curaçao was vroeger rijk aan fosfaat. Tussen 1871 en 1885 heeft Engeland na goed overleg tientallen tonnen fosfaat op het eiland gewonnen. Dat veranderende het aanzicht van het eiland. Zo werd het eiland door de fosfaatwinning 3 meter lager en dat heeft voor veel problemen gezorgd bij de schippers op zee.

Geboren worden op Klein Curaçao

Een wel hele bijzondere geboorteplek voor Ivanon Coffie. Hij is namelijk geboren op 16 mei 1977 op het onbewoonde eiland Klein Curaçao. Ivanon Angelino Coffie is tegenwoordig een Nederlandse honkbalspeler.

Boottrips naar Klein Curaçao

Wat is er te zien op Klein Curaçao?

Tegenwoordig is Klein Curaçao een toeristische trekpleister. Je bent logischerwijs wel afhankelijk van bedrijven met een boot die dagtrips naar het eiland organiseren. Het voordeel is dat de toeristen netjes verspreid worden. Er zijn door een jaar heen veel toeristen, maar op de dag zelf merk je daar niet veel van.

Als je ervoor kiest om naar Klein Curaçao te gaan, dan zijn er zeker (leuke) bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

De vuurtoren op Klein Curaçao

Klein Curaçao wordt net als Curaçao zelden getroffen door zware orkanen. Toch zijn er in het verleden enkele orkanen geweest die veel schade hebben aangericht. Zo heeft in 1877 een orkaan de toenmalige vuurtoren van Klein Curaçao verwoest.

Hierna werd besloten om een nieuwe vuurtoren te bouwen. Deze vuurtoren staat vandaag de dag nog steeds op het eiland. De vuurtoren is tegenwoordig buitengebruik en dienst als monumentale ruïne en heeft toch een belangrijk aandeel in het plaatje van het eiland.

Gestrande schepen op Klein Curaçao

Zoals gezegd is Klein Curaçao door de fosfaatwinning zijn heuvels kwijtgeraakt en is het erg vlak geworden. Daarnaast is de toenmalige vuurtoren verwoest door een storm en dat alles bij elkaar heeft voor problemen gezorgd.

Zo zijn er in het verleden enkele schepen op het eiland gestrand. Veel van de gestrande schepen op Klein Curaçao zijn opgeruimd, op eentje na. In de jaren 60 is een olieschip onder de naam Maria Bianca Guidesman gestrand op Klein Curaçao.

Dit roestige wrak ligt er nog steeds en is zeker een bezoekje waard. Het is fascinerend om te zien hoe het wrak door de jaren heen door de zee is overgenomen en letterlijk en figuurlijk door de natuur wordt verteerd. Naast dit schip zijn er nog twee wrakken van kleinere boten te vinden.

Het strand van Klein Curaçao

Het is geen geheim dat het strand van Klein Curaçao één van de mooiste stranden van Curaçao is. Hier heeft het strand geen commerciële doeleinden en is het strand ongerept. De mens heeft het strand niet aangetast en het strand is zoals het hoort te zijn.

De vuurtoren op Klein Curaçao

Wat is er te doen op Klein Curaçao?

Leuk, de geschiedenis en alle bezienswaardigheden van het eiland. Maar wat valt er verder te doen op het eiland?

Bezoek de vuurtoren en het wrak op het eiland

Het nut van bezienswaardigheden is dat je ze kunt bezoeken. Klein Curaçao is erg klein en alles is op loopafstand af te leggen en daarom is het een aanrader om even langs de vuurtoren en de scheepswrakken te lopen.

Ga snorkelen en zwem met de schildpadden

Klein Curaçao is een bekende nestplaats voor schildpadden. De zeeschildpadden die geboren zijn op Klein Curaçao komen jaarlijks terug naar hun geboortestrand om hun soort voort te planten. Het is een geweldige plek om te snorkelen om deze schildpadden te spotten.

Überhaupt is het een goede plek om het zeeleven te kunnen bewonderen. Het water is ontzettend helder en er valt genoeg te zien met een goede snorkelset.

Ga duiken op Klein Curaçao

Het is mogelijk om rondom het eiland te duiken. Zo is er in de buurt een onderwatergrot op 48 meter diep. Doe dit echter alleen met de begeleiding van ervaren gidsen. De grot staat bekend als een plek waar vaak haaien te vinden zijn!

Geniet van de zon!

Je kunt een dag op Klein Curaçao ook ontspannen doorbrengen. Neem een grote badhanddoek mee en geniet van de zonnestralen! Lees een boek, maak een puzzel, duik af en toe het water in, neem een bal mee en neem de prachtige en unieke natuur goed in je op.

Maar vergeet niet dat het eiland een kaal en onbewoond eiland is. Alle bedrijven bieden mogelijkheden om je in de schaduw te kunnen verschuilen tegen de zon (of het nu op de boot of op het strand is). Hier zijn voor zover ik weet ook afspraken over gemaakt.

Zo heb ik met een bedrijf gevaren waar ik gebruik mocht maken van een palapa op het eiland. En bij het andere bedrijf zijn we met een catamaran naar het eiland gevaren waardoor we op de boot konden zonnen en ons daarnaast konden verschuilen voor de zon.

De scheepswrak op Klein Curaçao
> Het aangespoelde schip op Klein Curaçao.

Een dag naar Klein Curaçao: waar moet ik op letten?

Wat is belangrijk om te weten als je naar Klein Curaçao gaat?

Verschillende bedrijven die trips organiseren

Zoals eerder gezegd gelden er onderlinge afspraken tussen de bedrijven op wat er wel en niet mag op het eiland.

Ik heb bijvoorbeeld met Mermaid Boottrips gevaren en Mermaid heeft een klein gebouw op het eiland gevestigd waar eten wordt gemaakt, waar je naar het toilet kunt gaan en waar je onder een palapa mag liggen.

Ik heb echter ook een keer met BlueFinn Charters gevaren en bij BlueFinn Charters wordt op de boot gegeten, kun je op de boot naar het toilet en kun je op de boot de schaduw opzoeken. Alles heeft zijn voor- en nadelen, maar voor beide bedrijven heb ik alleen maar goede woorden.

Zeeziekte naar Klein Curaçao

Het is altijd afhankelijk van hoe rustig het zeewater is en hoe gevoelig iemand hiervoor is, maar je moet rekening houden met mogelijke zeeziekte als je naar Klein Curaçao gaat. Dit geldt alleen voor de heenweg. Op de terugweg ga je waarschijnlijk geen last krijgen van zeeziekte omdat je met de golven mee vaart.

Hoe erg zeeziekte wordt ervaren kan ook afhankelijk zijn van het type boot. Met BlueFinn Charters vaar je op een catamaran. Een catamaran splitst als het ware het water en ligt stabieler op het water waardoor de kans op zeeziekte afneemt.

Het is absoluut geen garantie dat je zeeziek wordt, maar het is wel handig om er rekening mee te houden. De vraag is hoe goed het helpt, maar je zou bijvoorbeeld een reispilletje kunnen slikken voordat je op de boot stapt. Wat ook kan helpen is een polsband van Seaband.

Neem de juiste spullen mee

Het spreekt natuurlijk voor zich: maar neem naar Klein Curaçao een goede badhanddoek, zonnebril en zonnebrand mee en zorg ervoor dat je veel drinkwater bij je hebt. Onderschat de kracht van de zon op Klein Curaçao niet. Het is een onbewoond en kaal eiland met harde wind.

Daarnaast is er veel weerkaatsing van de zon op het witte strand en het blauwe water en binnen korte tijd heb je de huid flink verbrand!

En neem uiteraard ook spullen mee om jezelf te vermaken. Een puzzel, een boek, een tijdschrift, een badmintonset, een voetbal, een opblaasbare flamingo om op het water te chillen of iets anders wat je leuk vindt om mee te nemen. Vaak hebben de bedrijven waar je mee gaat varen ook leuke spullen waar je gebruik van mag maken!

Is Klein Curaçao de moeite waard?

Zonder twijfel is een dag naar Klein Curaçao de moeite waard. Vanaf de eerst stap op boot en bij vertrek vanaf het grote Curaçao is het een geweldige ervaring. Het heeft iets geks om in de verte de vuurtoren van een onbewoond eiland te zien liggen en er rustig naar toe te varen.

Het eiland is los van de vervelende geschiedenis een groot paradijs. Hier is het rustig. Het is onbewoond en klein en het ligt op anderhalf uur varen van Curaçao in de Caribische Zee. Het is een plek op de wereld waar je niet alle dagen kunt komen.

En de terugweg? Als je met BlueFinn Charters een dag naar Klein Curaçao gaat, dan ga je al zeilend met reggae muziek, een pilsje in je hand en met een ommetje terug naar Curaçao.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Dit blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in dit blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017.

Er bestaat een kans dat de informatie die ik deel over de verschillende bedrijven die trips naar Klein Curaçao organiseren en aanbieden niet meer gelijk staan aan de huidige gang van zaken.

Andere inspiratie over Curaçao opdoen?

Ik heb nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs je ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!