Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De leukste bezienswaardigheden in het centrum van Willemstad

De leukste bezienswaardigheden in Willemstad

We kennen het beeld van Willemstad allemaal: Amsterdam-achtige grachtenpanden in felle kleuren en een drijvende pontjesbrug die de wijken Punda en Otrobanda met elkaar verbinden. En de stad is niet alleen bekend onder de Nederlanders: wereldwijd reizen toeristen naar Curaçao af om de stad in levende lijven te aanschouwen. Sterker nog, een groot deel van de stad staat op het UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en ook verreweg de grootste plek op het eiland. Op Curaçao wonen in totaal 160.000 mensen waarvan 140.000 mensen inwoner zijn van de stad Willemstad. 

Willemstad is ook de grootste stad van de Kleine Antillen, een eilandengroep dat zich uitstrekt over ongeveer 37 eilanden. Daarnaast wordt Willemstad ook als belangrijke stad op de Antillen gezien. Zo was de stad tijdens de verwoestende orkaan Irma op Sint- Maarten een belangrijke uitvalsbasis voor hulptroepen. 

De splitsing van Punda en Otrobanda door de Sint Annabaai

Dwars door Willemstad ligt een haven. Deze haven wordt Schottegat genoemd en is via de Sint Annabaai verbonden met de Caribische zee. Deze baai zorgt voor een splitsing van de stad, waardoor 2 benamingen zijn ontstaan. De ene kant van de baai heet Otrobanda en de andere kant van de baai heet Punda.

Beide stadsdelen zijn verbonden door de Koningin Emmabrug en de Koningin Julianabrug. De Koningin Emmabrug staat bekend als de pontjesbrug en is alleen toegankelijk voor voetgangers. De Koningin Julianabrug is alleen toegankelijk voor voertuigen. De bekendste wijken van Willemstad zijn onder anderen, zoals eerder benoemd Punda en Otrobanda, maar ook Saliña, Julianadorp en Brievengat zijn grote en bekende wijken.

Bezienswaardigheden in het centrum van Willemstad

Het zou verplicht moeten zijn Willemstad te bezoeken als je naar Curaçao gaat. Gelukkig zijn er weinig mensen die Willemstad aan zich voorbij laten gaan. Want of je nu 6 maanden op Curaçao gaat wonen of 3 weken naar Curaçao op vakantie gaat: het is de moeite waard een dag aan Willemstad te besteden.

Maar wat zijn de plekken die je gezien moet hebben? 

In mijn ogen mag je deze attracties niet missen als je in Willemstad bent:

 • De beroemde Koningin Emmabrug.
 • De grote Koningin Julianabrug.
 • De Koningin Wilhelminabrug.
 • De wijk Punda.
 • De wijk Otrobanda.
 • Het Penhagebouw.
 • De Mikvé Israël-Emanuelsynagoge.
 • De Handelskade.
 • Riffort Village.
 • Fort Amsterdam.
 • Waterfort Arches.
 • Het Briónplein.
 • Kathedraal van Pietermaai.

De beroemde Koningin Emmabrug

Zoals gezegd is de Koningin Emmabrug niet weg te denken uit het beeld van Willemstad. Het is de enige drijvende houten draaibrug op de wereld en heeft een lengte van 168 meter. Dagelijks wandelen gemiddeld 15.000 mensen over de brug om de oversteek te maken naar Punda of Otrobanda. Als de brug open staat kun je gebruik maken van de gratis veerpont die jou naar de overkant brengt.

Als je door Willemstad wandelt kom je sowieso de Koningin Emmabrug tegen. Hierdoor kun je deze brug gegarandeerd van je lijstje afstrepen.

De Koningin Emmabrug op Curaçao
Als je op de stuurcabine een oranje vlag ziet staan, dan is de brug voor een korte tijd open. Zie je echter een blauwe vlag, dan zal de brug voor een langere tijd open staan. In het laatste geval kun je gebruik maken van de gratis veerpont.

De grote Koningin Julianabrug

Tegenwoordig is de Koningin Emmabrug alleen toegankelijk voor voetgangers. Vroeger mochten er echter ook auto’s over de Koningin Emmabrug rijden. Dit leverde echter problemen op. Omdat de brug regelmatig open staat ontstonden er lange files en kwamen mensen niet op tijd op hun bestemming. Daar moest dus een oplossing voor gevonden worden.

Vanaf de drijvende Koningin Emmabrug kijk je tegen de grote Koningin Julianabrug aan. Deze brug is 56 meter hoog waardoor er gemakkelijk boten onder kunnen varen, terwijl het autoverkeer door kan blijven rijden.

Zoals je begrijpt is de Koningin Julianabrug alleen toegankelijk voor auto’s en het is leuk om over de brug te rijden (wat je ook sowieso gaat doen als je op Curaçao verblijft). Houd het echter wel alleen bij het rijden. Ik heb meerdere malen Nederlandse toeristen gezien die aan de zijkant van de weg de auto hebben geparkeerd en van het uitzicht hadden genoten, maar naast dat het veel irritaties oplevert is het ook erg gevaarlijk! De Koningin Julianabrug heeft veel weg van een drukke snelweg in Nederland.

Bezienswaardigheden in Willemstad: de Koningin Julianabrug
> Dit is de indrukwekkende Koningin Julianabrug met in de verte de drijvende Koningin Emmabrug.

De Koningin Wilhelminabrug

In de categorie ”bruggen” eindigen we bij de Koningin Wilhelminabrug. Wat ik zo leuk vind aan de Koningin Wilhelminabrug is dat het een typisch Nederlands karakter heeft. De brug zou misstaan in het Nederlandse straatbeeld.

De Koningin Wilhelminabrug is gebouwd in 1928 en was vroeger een ophaalbrug. De brug werd jaren later verwoest en de brug die we vandaag de dag zien staan is in 2005 opnieuw gebouwd.

De Koningin Wilhelminabrug verbind de wijken Punda en Scharloo met elkaar.

De Koningin Wilhelminabrug op Curaçao
> De Koningin Wilhelminabrug.

De wijk Punda

De wijk Punda is de oudste wijk van Willemstad en hét centrum van de stad. In de wijk Punda vind je onderanderen de beroemde Handelskade met haar gekleurde gebouwen en de wijk staat in haar geheel op het UNESCO Werelderfgoedlijst.

Verwonder je al wandelend over Punda en drink een eet een lekker broodje in de vele restaurants. Mijn favoriet voor een stevige lunch of diner in Punda was Plein Café Wilhelmina.

Bij een bezoek aan Willemstad parkeer je zeer waarschijnlijk de auto in de wijk Punda. Er zijn een aantal plekken waar je moet betalen om te parkeren, maar er zijn ook gratis parkeerplaatsen in de stad. Over de gratis parkeerplaatsen in Willemstad hebben wij een blog geschreven.

De Curaçao letters in Punda
> Ook deze beroemde hotspot vind je in Punda.

De wijk Otrobanda

De vertaling van Otrobanda is de andere oever. Dit is een verwijzing dat Otrobanda vanuit Punda gezien aan de andere kant van de Sint Annabaai ligt.

Wat valt er allemaal te beleven in Otrobanda?

Je kunt een bezoek wagen aan het Curaçaosch museum, het Briónplein bezoeken, naar het Kurá Hulanda museum of naar het historisch Riffort. De grootste horeca-topper in de wijk Otrobanda is voor mij sowieso restaurant De Gouverneur.

Het Briónplein, Otrobanda.
> Uitzicht over het Briónplein, Otrobanda.

Het Penhagebouw

Het Penhagebouw is een voormalig handelshuis op de hoek van de Handelskade. Het gebouw ligt aan het begin van de Koningin Emmabrug aan de kant van de wijk Punda.

Ook dit gebouw staat op het UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is wat mij betreft terecht. Het is een prachtig gebouw dat vandaag de dag als momument wordt bewaard.

Het Penhagebouw op Curaçao
> Het Penhagebouw.

De Mikvé Israël-Emanuelsynagoge

Pal in het centrum van de stad in de wijk Punda staat de Mikvé Israël-Emanuelsynagoge. Het is de oudste nog in gebruik zijnde synagoge op het Amerikaanse continent. De synagoge is al in gebruik sinds 1732 (!).

De synagoge kenmerkt zich door de binnenplaats en de azuurblauwe glas-in-loodramen.

Een bezoek wagen aan de synagoge?
Op de website van de synagoge kun je een tour boeken om alles van de synagoge te ontdekken.

De Mikvé Israël-Emanuelsynagoge
> Dit is de prachtige Mikvé Israël-Emanuelsynagoge.

De Handelskade

De Handelskade is misschien wel het allermooiste gedeelte van Willemstad. Op praktisch alle foto’s van de stad kom je de beroemde kade met haar gekleurde panden tegen. En terecht wat mij betreft.

De Handelskade is de basis van de economie van Curaçao vandaag de dag. De kade was een belangrijke plek voor het laden en lossen van boten en daardoor heeft de transport een belangrijk onderdeel gespeeld op het eiland. Tegenwoordig vind je op de kade winkels en kun je een overheerlijk biertje drinken bij de plaatselijke horeca.

De Handelskade in Willemstad
> Dit is de beroemde Handelskade. Een beeld dat iedereen kent!

Riffort Village

In Otrobanda vind je het prachtige Riffort Village. Riffort is één van de acht bekende forten waar Curaçao zich vroeger heeft verdedigd tegen piraten en andere ongewenste gasten. Het fort werd vanaf 1829 in gebruik genomen.

Tegenwoordig is het fort een winkelcentrum geworden en is het een populaire plek geworden voor cruise-passagiers die vlak naast het fort aan wal komen.

Riffort Village Curaçao
> De ingang van Riffort Village.

Fort Amsterdam

Zoals je ondertussen weet wordt Willemstad gesplitst door de Sint Annabaai. Aan de ene kant van de Sint Annabaai ligt Otrabanda en aan de andere kant ligt Punda. Aan zowel de Punda als de Otrobanda zijnde werd een fort gebouwd om het eiland te verdedigen. In Otrobanda ligt de hierboven genoemde Riffort. In Punda, letterlijk tegenover Riffort, ligt Fort Amsterdam.

Fort Amsterdam is het grootste fort op Curaçao. Sommige muren binnen fort Amsterdam zijn 3 meter dik (!) en daardoor was het een goede uitvalsbasis om het eiland tegen vijanden te verdedigen. Vroeger woonden alle mensen van Curaçao binnen het fort, zodat iedereen veilig op het eiland kan wonen. Tegenwoordig is dat uiteraard niet meer nodig en met 160.000 Curaçaose inwoners is dat natuurlijk ook niet mogelijk.

Fort Amsterdam is vandaag de dag de zetel van de Curaçaose regering. Binnenin het fort staat een oude kerk en het is mogelijk de kerk te bezoeken en je te verwonderen over dit prachtig bouwwerk.

Fort Amsterdam in Willemstad
> Links zie je het imposante bouwwerk en rechts staan de dikke verdedigingsmuren.

Waterfort Arches

In de wijk Punda en naast Fort Amsterdam ligt Waterfort.

Waterfort is in 1827 gebouwd en het was de bedoeling dat dit fort de buitenwijk van Punda zou beschermen. Tegenwoordig vind je een aantal horecagelegenheden waar je letterlijk aan het water kunt dineren.

Het Briónplein

Loop je vanaf Punda via de Koningin Emmabrug naar Otrobanda, dan stuit je meteen op het Briónplein. Het Briónplein is een bijzonder plein dat haar naam te danken heeft door admiraal Pedro Luis Brión, een Curaçaoënaar die een belangrijke bijdrage heeft gehad in de Zuid- Amerikaanse vrijheidsstrijd. Van hem staat ook een standbeeld op het plein.

Verder staat het plein praktisch naast Riffort, zie je aan de overkant van de Sint Annabaai de gekleurde panden aan de Handelskade en vind je rondom het plein verkopers met toeristenwaar, muziek, prachtige panden en horeca.

Het Briónplein in Willemstad, Otrobanda
> Uitzicht over het Briónplein.

Andere leuke bezienswaardigheden

Er zijn natuurlijk veel meer bezienswaardigheden op te noemen in Willemstad:

 • De Kathedraal van Pietermaai.
 • De beroemde gekleurde huisjes van Berg Altena.
 • Soms kun je een gigantisch cruiseschip bewonderen als deze staat aangemeerd in Willemstad.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.