Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn goede trailrunningschoenen?

Wat zijn goede trailrunningschoenen?

Het is belangrijk om voor trailrunning goede materialen, schoenen en kleding aan te schaffen. Op deze manier heb je goede voorbereidingen gedaan en kun je veilig aan je hardloopavonturen beginnen.

Misschien wel het allerbelangrijkste van een trailrunninguitrusting zijn trailrunningschoenen. Vaak wordt gedacht dat trailrunningschoenen hetzelfde zijn als hardloopschoenen. Of dat je met hardloopschoenen ook kunt trailrunnen. Toch zitten er verschillen in beide schoenen.

Dat neemt niet weg dat je met hardloopschoenen niet kunt trailrunnen. Toch zijn trailrunningschoenen anders ontworpen en een veiligere en verstandigere keuze voor trailrunning dan normale hardloopschoenen.

Wat zijn goede trailrunningschoenen?

Maar wat zijn dan de specifieke kenmerken van een goede trailrunningschoen? Waar moet je opletten als je trailrunningschoenen gaat kopen? Je moet rekening houden met de volgende punten:

  • De grip en tractie.
  • De bescherming en stabiliteit van de schoen.
  • De demping.
  • Waterbestendigheid.
  • Pasvorm.
  • Kwaliteit van de schoen.

De grip en tractie

Bij trailrunning krijg je te maken met modder, loszittende steentjes, rotsen, boomstronken en andere hindernissen. Trailrunpaden kunnen nat en glad zijn en dat brengt risico’s met zich mee. Vooral bij trailrunning in de bergen.

Daarom bieden goede trailrunningschoenen grip en tractie. Dat wil zeggen dat de zool van de schoen diepe en agressieve noppen hebben. Deze noppen zorgen voor een betere stabiliteit en voorkomen dat je uitglijdt.

De bescherming en de stabiliteit van de schoen

Het is belangrijk om stevige schoenen te kopen om jezelf te beschermen tegen uitstekende takken, rotsen en andere obstakels. Vooral de neus van de schoen moet een goede beschermende functie hebben.

Ook de stabiliteit van de schoen is belangrijk, omdat je op een oneffen terrein gaat rennen.

Wat zijn goede trailrunningschoenen?

Demping van de schoen

Hardlopen is een zware sport en erg belastend voor je lichaam. Vooral je gewrichten krijgen het zwaar te voortduren tijdens het rennen. Goede demping van de schoenen is belangrijk. Hierdoor zijn ze schokabsorberend en dat is goed voor je gewrichten.

Maar, zorg wel voor de juiste balans. Schoenen met een te hoge demping maken dat je het contact met de grond verliest. Je voelt de grond niet. En dat maakt dat je mogelijk minder controle over het rennen hebt.

Waterbestendige schoenen

Regen, sneeuw, modder, waterplassen en stromende beekjes, de kans dat je natte voeten krijgt is groot. En dat wil je liever niet. Natte voeten en sokken kunnen bijvoorbeeld vervelende blessures veroorzaken.

Goede waterdichte schoenen zijn daarom belangrijk. Het voorkomt vervelende blaren en wrijvingen en je sokken en voeten blijven lekker droog.

Ook hier is een goede balans belangrijk. Want te waterdichte schoenen zijn niet ademend, terwijl hele ademende schoenen weer meer water toelaten.

Pasvorm

De pasvorm is een van de belangrijkste punten waar je op moet letten als je trailrunningschoenen gaat kopen. Schoenen mogen niet te klein, te groot, te breed of te smal zijn. Als je trailrunningschoenen gaat kopen, dan raden wij het ook aan om dat in de winkel te doen. Hier kun je de schoenen passen.

Kwaliteit van de schoen

Het is niet erg om bij het kopen van trailrunningschoenen kritisch te zijn. Blijf net zolang zoeken totdat je vertrouwen hebt in de schoenen die je wilt kopen. Voelen ze sterk en stevig aan? Kunnen medewerkers van de winkel de kwaliteit van de schoen bevestigen?

Je trailrunningschoenen krijgen het zwaar. Je wilt daarom schoenen kopen die goed tegen een stootje kunnen.

Probeer de schoenen uit!

Trek de schoenen aan, loop en ren een rondje in de winkel en volg daarna meteen je onderbuikgevoel. Lopen de schoenen lekker of twijfel je ergens een beetje?

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Opzoek naar een leuk trailrunningsavontuur?

Er zijn veel mooie trailrunbestemmingen in Europa. Denk aan de bergen van Frankrijk en Zwitserland of de ongerepte natuur in Noorwegen en Schotland.

Hoe vet is het om deze bestemmingen op te zoeken en samen met gelijkgestemde mensen het avontuur te gaan? Wij bieden je deze mogelijkheid.

Trailrunningreizen in Spanje

Ben je liefhebber van reizen en wil je reizen graag combineren met trailrunning? In samenwerking met Casa Descansa organiseren we een avontuurlijke trailrunning-reis in de Spaanse bergen rondom Valencia.

Wil je graag kennismaken met de sport en gelijkgestemde mensen ontmoeten? Wil je op een prachtige bestemming overnachten waar je na een actieve dag overheerlijk tot rust kunt komen?

Vraag dan informatie aan of boek direct je reis naar de Spaanse bergen!

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.